Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 96 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Bio-bibliografii: Bibliografie : Ghergut, Ondine. Veniturile secrete ale securistilor, de 10 ori m
    Scris la Sunday, September 17 @ 22:10:10 CEST de catre asymetria
    Colaborationisti
    Ca sa ne cunoastem istoria, trebui sa stim cit cistiga tortionarii. Delatorii erau sub-remunerati, se pare. Nu si comanditarii. Iata de ce propunem la bibliografia istorica de baza articolul ”Veniturile secrete ale securistilor, de 10 ori mai mari decat ale victimelor” din Romania libera. Ciudat, mi se pare ca e primul text cu date ceva mai precise, scris pe aceasta tema in presa de dupa decembrie 1989. Felicitarii ziarului si ziaristei care l-a scris, Ondine Ghergut. Se misca ceva? Poate se fac economii pentru a putea mari numarul tinerilor angajati la SRI? In cadrul unui regim prezidential „renforcé”.

    Dan Culcer


    Veniturile secrete ale securistilor, de 10 ori mai mari decat ale victimelor
    Pensie de tortionar: 37 de milioane lei
    Romania libera
    Vineri 15 Septembrie 2006


    Un preot, fost detinut politic, cu o vechime pe cartea de munca de peste 40 de ani are o pensie de circa patru milioane de lei. In schimb, cel care il tinea gol pusca in zapada, pe ger, cel care il punea la zid doar ca sa se distreze pe seama spaimelor lui poate avea acum o pensie de 40 milioane de lei. Fostul tortionar are pensie de zeci de milioane daca a anihilat cat mai multi "dusmani ai poporului", daca a "luptat" zi si noapte, in zi de duminica si de sarbatori, daca a racolat cat mai multi informatori ca sa primeasca solde de merit si indemnizatii de dispozitiv. Si daca a ajuns mare sef. Asa prevede legea.
    Doamna Buzdugan, asa o cheama pe sefa Casei de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor. Statuara, incruntata. "Ce fel de jurnalism e asta? De ce va intereseaza pensiile lor? Nu e moral, ce, ei nu au dreptul sa-si manance linistiti pensiile? Stiti dvs. in ce conditii au lucrat ei? Au aparat tara, au luptat pentru ea (...) Sa va intereseze subiectele cu adevarat serioase, ce, nu mai aveti subiecte? Asa stiti dvs. sa va faceti meseria? "... vitupera vocea doamnei Buzdugan. A oprit-o doar invocarea unei declaratii a sefului ei, cel mai mare. "Domnul ministru Vasile Blaga a propus micsorarea pensiilor de zeci de milioane ale ofiterilor care au facut politie politica. Presupun ca si dvs. vreti sa-l ajutati pe domnul ministru", a fost argumentul care a intrerupt tirada doamnei Buzdugan. Ingandurata, ca si cum si-ar fi scormonit mintea, a inregistrat cu miscari mecanice solicitarea noastra. Cand a fost vorba de termenul in care ne va raspunde la solicitare si-a regasit aplombul: "Imi pare rau ca nu va pot ajuta. Stiti, nu avem birou de relatii cu publicul, deci nu putem sa va raspundem noi, asa ca o sa trimitem solicitarea dvs. la minister. O sa va raspunda ei. Nu stiu cand, termenul e de o luna". Pentru siguranta, am trimis solicitarea si la Ministerul Administratiei si Internelor. Dupa 12 zile de insistente am primit raspuns.

    Colonelul are doar 20 de milioane de lei

    "Dintre cele 25 de persoane nominalizate in solicitare, urmatorii sunt pensionari in plata la Casa de Pensii a Ministerului Administra-tiei si Internelor: Gianu Bucurescu, Dan Gheorghe, Aron Bordea, Iulian Vlad, Aurel Munteanu, Aristotel Stamatoiu si Ion Serbanoiu". Cuantumul brut al pensiilor acestora este cuprins intre 18,80 milioane de lei si 37,37 milioane de lei. In functie de gradul, functia si meritele fiecaruia. Pensia pentru fiecare persoana in parte nu poate fi facuta publica deoarece "aceste informatii nu fac parte din categoria acelora de interes public", ne spune Serviciul de Comunicare Publica al MAI. Dintre cei identificati ca pensionari ai MAI, pe listele de ofiteri care au facut politie politica, publicate pana in prezent de CNSAS, figureaza generalii Aron Bordea, ofiter de Securitate din 1957, fost sef al Directiei I a (politia politica a Securitatii), si Gianu Bucurescu, fostul sef al Securitatii Bucuresti si apoi ministru adjunct de Interne. Ei au pensii de circa 30 de milioane de lei pe luna. Aurel Munteanu, declarat si el ca ofiter care a facut politie politica, a fost doar colonel, loctiitor al sefului Securitatii Bucuresti, iar pensia sa graviteaza in jurul sumei de 20 de milioane de lei.

    "Ingerii" Securitatii

    Iulian Vlad, fostul sef al Departamentului Securitatii Statului in decembrie 1989, nu apare in acte ca ar fi facut politie politica. Pensia sa este in jur de 30 de milioane de lei. Nici generalul Ion Serbanoiu, seful Securitatii Cluj, cel care radea in timp ce victimele erau batute in timpul anchetelor (declaratiile lui Iulius Filip, aparute in presa), nu figureaza ca ofiter care a facut politie politica. Arestat in decembrie 1989, Serbanoiu a dat in judecata statul si a cerut despagubiri de un miliard de lei. Acum se bucura de o pensie de circa 30 de milioane de lei. Ca si pensionarul general-locotenent Aristotel Stamatoiu, fost sef al Directiei a III-a a Securitatii, fost sef al Centralei de Informatii Externe, fost adjunct al ministrului de Interne in decembrie 1989. Generalul Dan Gheorghe a activat pana de curand in structurile militare ale tarii. Absolvent al Scolii MI in 1969, Dan Gheorghe a fost incadrat in Securitate la UM 0800 Bucuresti. In anul 1988 era adjunct al sefului USLA - unitatea de elita a Securitatii. In decembrie 1989 avea gradul de maior. A fost recuperat de SRI ca specialist si numit sef al Brigazii Antitero. In 1993, Dan Gheorghe a fost numit sef al UM 0215, serviciul secret al MI, implicat in numeroase scandaluri de politie politica si de contrabanda cu petrol, tigari, materiale radioactive. A fost protejatul fostului presedinte Ion Iliescu, care l-a reactivat si inaltat in grad de fiecare data cand a ajuns presedinte de tara, inclusiv dupa 2001. Acum e, din nou, pensionar. Pana in prezent, CNSAS nu a dat un verdict de politie politica in privinta generalului Dan Gheorghe.
    Si colonelul de Securitate Ilie Merce, acum parlamentar PRM, are pensie militara pentru perioada in care a fost adjunctul sefului Directiei I a Securitatii si apoi seful Securitatii Judetene Buzau. Anul trecut, Ilie Merce si-a trecut pe declaratia de avere o pensie lunara de 22 milioane de lei. La aceasta pensie se adauga salariul de parlamentar, care anual insumeaza in jur de 360 de milioane de lei. CNSAS a stabilit ca Ilie Merce a facut politie politica.

    Pensii secretizate total la SRI

    Nume de generali si colonei, precum Nicolae Plesita, Ristea Priboi, Constantin Silinescu, Ilie Merce, Gheorghe Atudoroaie, Filip Teodorescu, Traian Sima, Radu Tinu, George Homostean, Aurelian Mortoiu sau generalul Marian Ureche nu sunt inregistrate ca pensionari ai MAI. Motiv pentru care ne-am adresat cu o solicitare similara Serviciului Roman de Informatii. Sunt nume de inalti ofiteri de Securitate, chiar si un ministru (Homostean), implicati in urmarirea si anihilarea potrivnicilor regimului comunisto-ceausist. Pensiile pe care acestia le incaseaza de la stat ar trebui sa fie publice. Desi Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a promis raspunsurile in repetate randuri, nu le-am primit. Pensionarii SRI au salarii mult mai mari decat cei de la MAI, sustin surse anonime. Este posibil ca generalul Marian Ureche, care a fost declarat de CNSAS ca ofiter de Securitate cu politie politica la activ, sa aiba o pensie de peste 40 de milioane de lei, dupa noile reguli de calculare a pensiilor ofiterilor serviciilor secrete. Generalul a intrat in Securitate in anul 1965, iar in 1989 era colonel, adjunctul sefului Directiei I a Securitatii, care se ocupa cu urmariri, filaje, interceptari, racolari de informatori etc. Dupa decembrie 1989, Ureche a fost recuperat de echipa lui Ion Iliescu si pus adjunct la Diviziunea "D" (Diversiune) a SRI. In 1997 a fost trimis la pensie de echipa presedintelui Emil Constantinescu, apoi readus, in 2001, de echipa lui Ion Iliescu, la sefia SIPA (serviciul secret al Ministerului Justitiei). Din arhivele SIPA rezulta ca Marian Ureche a continuat sa faca politie politica si cu magistratii si functionarii Ministerului Justitiei. A fost trecut in rezerva in 2003, cand era iminenta calificarea sa ca ofiter de Securitate care a facut politie politica. Pensia lui Ureche este ceva mai mare, deoarece ar fi avut solde de merit si indemnizatii de dispozitiv in sume mult mai mari. Pensiile sunt direct proportionale cu numarul "dusmanilor poporului anihilati" si cu numarul turnatorilor racolati.

    Batausii, VIP-urile Securitatii

    De noile reglementari legale privind recalcularea si actualizarea pensiilor militare beneficiaza si temutul general Nicolae Plesita, care l-a brutalizat personal pe scriitorul Paul Goma. Generalul nu a fost descoperit in catastifele pensionarilor de la MAI, asa ca probabil este bine ascuns in fisetele SRI. In urma cu vreo cativa ani, Plesita incasa o pensie de circa 22 de milioane de lei. Acum, n-am reusit sa aflam, inca. Putem doar aproxima. Potrivit legii, reactualizarea porneste de la solda lunara bruta, care cuprinde solda de functie la data trecerii in rezerva, solda de grad, solda de merit, indemnizatia de comanda, gradatiile, indemnizatiile de dispozitiv. Plesita a fost general, seful unui serviciu secret similar Serviciului de Informatii Externe. Un astfel de general are in prezent un venit de cel putin 60 de milioane lei pe luna. Potrivit legii de actualizare, pensia actuala a fost calculata la valoarea soldei brute si poate varia intre 60% si 100% din aceasta suma de 60 de milioane lei.
    Pensia militara a colonelului Ristea Priboi este bine pazita de ochii opiniei publice. Fost adjunct al DIE in perioada atentatului cu bomba asupra sediului de la Munchen al postului de radio "Europa Libera", Ristea Priboi a fost implicat inclusiv in torturarea muncitorilor de la Brasov, razvratiti in noiembrie 1987 impotriva sistemului comunisto-ceausist. In legislatura trecuta, Priboi a fost parlamentar PSD. Implicat in mai multe scandaluri financiare, acuzat ca i-a protejat pe celebrii inculpati Genica Boerica si Omar Hayssam, Ristea Priboi a parasit Romania. Parchetul nu a cerut urmarirea sa generala si internationala, chiar daca s-a inceput urmarirea sa penala. Potrivit criteriilor de actualizare a pensiilor militare, putem estima ca pensia lui Priboi este mai mare decat cea de 22 de milioane lei a lui Ilie Merce, deoarece a avut functie mult mai inalta in Securitate. Ristea Priboi inca nu a fost catalogat ca ofiter care a facut politie politica, desi exista martori care
    l-au nominalizat ca tortionar.

    Un articol de Pagina realizata de Ondine Ghergut

    Nota: Marius Oprea: Se vor micsora pensiile securistilor
    Marti, 27 Mai 2008,

    Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), si-a exprimat, marti, speranta ca pensiile fostilor securisti vor fi reduse pana la nivelul minim pe economie, asa cum o prevede un proiect de lege aflat la consultari la Ministerul Muncii.
    Oprea a facut acest anunt la lansarea primului volum de memorii din seria "Marturie si document", Constantin Ticu Dumitrescu, care a sarbatorit si implinirea a 80 de ani, relateaza NewsIn. Ulterior, el a explicat ca proiectul de act normativ elaborat de institutul pe care il conduce se afla inca la consultari la Ministerul Muncii, pentru definitivarea ultimelor detalii. Potrivit lui Oprea, reducerea pensiilor va veni ca sanctiune dupa ce, potrivit noii legi a CNSAS, o decizie a justitiei va consimti in fiecare caz in parte calitatea de ofiter de Securitate.
    Presedintele IICCR a aratat ca majoritatea acestor ofiteri au ca ocupatie de baza calificari ca lacatus, sculer-matriter, dar primesc pensii foarte mari ca urmare a gradelor detinute.
    "La Ministerul Muncii ni s-a spus ca proiectul se sustine. Dupa discutii cu casele de pensii, a rezultat ca pensiile acestea mari nu sunt rezultatul contributiilor la CAS, ci se datoreaza functiilor, deci nu ar fi nicio problema sa fie taiate", a aratat pesedintele IICCR, aratand ca fostii detinuti primesc o indemnizatie de doua milioane de lei vechi, in vreme ce tortionarii lor in jur de 30. Raportul intre pensiile acestor doua categorii este, in medie, de 1 la 7 in favoarea fostilor ofiteri de Securitate, chair 1 la 10, a adaugat el. Primul anunt despre acest proiect de lege a fost facut de Oprea in 2007, cand IICCR a anuntat ca a pregatit un proiect de lege prin care propune reducerea cuantumului pensiilor fostilor ofiteri si angajati civili ai Securitatii si ai Ministerului de Interne, dar si pensiile fostilor lucratori din penitenciare, condamnati definitiv pentru abuzurile comise in perioada comunista, la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, prin eliminarea unor sporuri speciale.
    Proiectul de lege se refera la persoanele care au primit un verdict de la CNSAS sau in instanta si trebuia prezentat in Guvern in luna ianuarie, insa, dupa decizia CCR prin care legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, IICCR a solicitat o amanare pana in luna martie. Articol citit de 1516 ori Sursa: Ziare.com
    Associated Topics

    MemoriaNoduri si reteleRevolta


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 1.83 Seconds