Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 50 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Revolta

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Revolta Editoriale: Ioan Rosca. Slabiciunile nationalismului

  Putem constata reculul curentului naționalist în fața cosmopolitismului invadator, a curentului mercantil- progresist, neoimperialismului, degenerării civilizaționale. "Externaționala" (cum inspirat o numea cineva) câștigă continuu în România războiul pentru pradă, putere și sens, se instalează imparabil în masa conștiințelor, din care naționalismul incomodant este stins treptat, mai pâlpâind doar atavic în câteva suflete.

  Ioan Roșca


  Nota:
  Nota lui Dan Culcer

  Ioan ROȘCA, explicator civic
  Cercetător (chercheur, researcher) si formator (formateur, trainer)
  Inginer (ingénieur, engineer) de sisteme socio-tehnice
  e-mail: ioan_rosca@yahoo.com Harta unei perplexități (în lucru) http://www.ioanrosca.com/
  Proiecte de implicare, cercetare si explicare civica * 1989-2004. Istoria unei contestații (combaterea contrarevoluției FSN, Alternativa '90, Dialog Piatra Neamt, Proclamația de la Timișoara, Piata Universității, FDAR/CDR, Alianta Civica, Procesul Comunismului, Rezistenta din exil); /Actiunea pentru Eliberarea Romaniei * 2004-2012. Spațiul Piața Universității;  /Editoriale; * Forumul Piața Universității * 2004-2008. Spațiul Procesul Comunismului Contrarevoluției și Tranziției criminale - Documentatie * 2008-2012. Spațiul CIVES (crimele comunismului și feseniada, uzurparea statului și criminalitatea justiției, jaful funciar, privatizările delictuale și distrugerea economiei, aservirea neocolonială, solidaritatea justițiară și sinaptica civică pentru democrație reala, degradarea informării) - Rapoarte Bi(bli)ografie - Sumarul eseurilor explicative * Cercetarea și judecarea crimelor comunismului * Justițiarism și criminalitatea justitiei * Revolutia inceputa in 1989 * Contrarevoluția FSN din 1990 * Tranzitia criminala, distrugerea socio-economica * Activism, orientarea contestatiei in Romania * Intelectualitatea disidentă * Scrisori deschise, dialoguri, sinteze de presa * Zbuciumul intre ramurile FSN (securicomuniste) * Reintregirea Romaniei * Combaterea aserivirii neocoloniale a Romaniei * Situatia internationala * Exil, diaspora, munca in strainatate * Cosmopolitism, patriotism, securicomunism * Sinaptica Internet, manipulare, explicatie * Teoria sistemelor, politicii, statului si dreptului * Conditia umana, individuala si colectiva * Eseuri personale Incursions explicatives *Théorie de l'éducation, phénomène de l'explication, technologie de l'instruction *Matematica *Information Systems Engineering *Electronica si Telecomunicatii

  Scris de asymetria on Wednesday, August 29 @ 14:24:30 CEST (2028 citiri)
  Citeste mai mult... | 58623 bytes in plus | Editoriale | Scor: 0

  Revolta Roata vremii: Mihai Sin. "Prin noi însine"

  «România a fost și este încă condusă de oameni cu interese personale și de grup (ceea ce, e adevărat, s-a tot spus), de oameni cu euri supradimensionate și care de la un moment dat au început să se creadă un fel de semizei (ceea ce am mai spus), dar mai ales de oameni total lipsiți de idealuri naționale și de un patriotism adevărat.» 
  Scris de asymetria on Monday, March 12 @ 09:37:17 CET (3544 citiri)
  Citeste mai mult... | 16654 bytes in plus | Roata vremii | Scor: 5

  Revolta Restauratia: Ioan Rosca. Folosirea statului în jaful funciar comunisto-fesenist


  Întrebări care aș fi dorit să (mi) se pună

  Au trecut două zile de cînd am publicat la http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-3-2012-1 raportul "Folosirea statului în jaful funciar comunisto-fesenist", care m-a costat cîțiva ani de studiu, trimițîndu-l pe email la foarte mulți activiști civici și replicîndu-l pe multe grupuri Facebook, dedicate căutării unei ieșiri din înfundătura în care se află România. Nu am primit încă nici o observație de conținut, nici o sugestie despre cum am putea depăși situația descrisă, doar cîteva saluturi încurajatoare și o întrebare globală : "Ce-i de făcut ?". Ceea ce mi se pare simptomatic- neliniștitor.

  Nu e suficient să fii revoltat, mai trebuie să știi foarte bine de/pe ce. Inclusiv înțelegînd tributul plătit complexității, care ne paralizează mai eficace decît represiunea. Cînd trece dincolo de scara inteligibilității, crima nu mai poate fi contracarată clasic, cerînd un uriaș efort de înțelegere sistemică. Ori tocmai de simplitate ne este, firesc, dor… Și eu detest alienarea labirintică a intelectului. Și eu aș vrea să trăiesc la scară umană, scăpînd din mega-mușuroiul mondializant. Dar văd că aripa progresului domesticitor m-ar găsi oriunde aș încerca să fug. Nu pot face altceva pentru coagularea unui sens eliberator decît să încerc explicarea a ce am înțeles, muncind mult, pentru a ușura sarcina altor însetați de cunoștere. Resemnîndu-mă la postura de interpret subiectiv al realității, care încearcă să stîrnească rezonanțe.
  Revin (întrebîndu-mă dacă în epoca bombardamentului cu mii de mesaje zilnice, mai pot capta atenția asupra unui text lung și dens) formulînd întrebari pe care mă așteptam să le provoace raportul meu, celor care vor să oprească decaderea țarii și a omului.

  Știu luptătorii pentru o Românie curată cum se împletesc mecanismele distructive expuse în raportul meu, provocînd evoluție socială patologică ? Au înțeles activiștii civici cu ce fel de boală se luptă, ce mecanisme degenerative combat, cum se produce degradarea fiziologiei comunităților ? Sau vor să o ia de la capăt, fără a se mai uita în urmă, sperînd că se poate urca spre viitor cu spatele la trecut ? Nu e important să se înțeleagă, ca exemplu de macro-proces nociv, ce s-a întîmplat cu fondul nostru funciar ? Cum se poate sprijini explicarea civică, la scară națională, pentru astfel de subiecte-țintă ? Cum ar trebui reorganizată educația și eliberată media, astfel încît să asigure cetățenilor dreptul la cunoașterea faptelor, înțelegerea fenomenelor și perceperea sensurilor, adică să mărească priza asupra realității (în loc să catalizeze evaziunea anesteziantă în "virtualitate"), încît democrația să nu mai fie o farsă ?

  Trebuie stavilită presiunea paraziților spre vinderea pămîntului românesc străinilor, de către latifundiarii creați de tranziție sau de către micii proprietari descurajați ? Este această spoliere inevitabilă, o consecință firească a "integrării in Europa", o "daună colaterală" la care trebuie să ne resemnăm ? Sau e o lovitură colonială tipică, pe care trebuie să o combatem energic, dacă vrem să ne păstrăm libertatea individuală și demnitatea națională ? Cum putem opri tăvălugul "pieței funciare", zăgăzui potopul speculațiilor imobiliare, contracara "cosmopolitismul" prădalnic ? Putem folosi, printre altele, faptul că marii vînzători au achiziționat pămîntul doar aparent licit ? De ce nu au putut fi anulate pînă acum titlurile de proprietate nelegitime, făcute cadou de FSN acoliților și societăților comerciale privatizate ulterior ? De ce nu am putea face de acum încolo corecțiile de rigoare ? Ca să nu ajungem la naționalizare, nu ar trebui să definim un program coerent de verificare și confiscare a averilor (funciare) acaparate după 1989, în urma unor sentințe drepte, date în procese conduse de o justiție deparazitată ?

  Ce măsuri trebuie luate pentru a înceta descurajarea sistematică a micului producător, lehămitirea și lepădarea de pămînt ? Cum poate fi el sprijinit, pentru a nu-și vinde lotul decent, ci a putea să și-l valorifice, muncind cu folos și întreținîndu-se din asta ? Dorim apropierea producător-consumator sau îngroșarea pungii și păturii intermediarilor ? Nu se poate sprijini distribuția producției agricole interne ? De ce nu punem la punct o rețea de birouri informatizate pentru optimizarea achizițiilor și valorificarea produselor - în fiecare comună ? Nu se poate desființa mafia piețelor, eliberînd primăriile și polițiile locale de complici corupți ? Nu se pot pune la punct spații de depozitare pentru iarnă, încît micii producători să nu mai fie siliți să-și vîndă recolta pe nimic ? Nu se pot înființa centre locale de sprijin, de la informare pînă la utilaje ? Nu se poate organiza un sistem național de creditare, bazat pe solidaritate ? Nu se poate provoca asocierea sănătoasă, pe baza unor statute solide, cu garanții reale împotriva escrocheriilor ? Nu se poate scăpa de modelul sifonării avuției spre "centru", creînd și la țară condiții decente de viață ? Cum ar trebui pedepsiți cei care fac să nu se poată produce, sabotînd renașterea agrară a românilor, refacerea satului românesc ?

  Cum se poate repara distrugerea delictuală a activelor CAP în 1991, înstrăinarea lor prin pseudo-licitații, naționalizarea unei părți de către stat ? Cine și cum plătește (pentru) pensiile refuzate foștilor cooperatori, pentru viața de mizerie care i-a condamnat practic la moarte lentă ? Cine și cum plătește pentru suferințele celor cărora Legea, Comisiile sau Justiția le-a tergiversat sau refuzat retrocedarea terenului țărănesc, după 1989 ? De ce a căpătat prioritate restituirea sau concesionarea unor proprietăți mari, unor persoane aflate în afara României, față de refacerea gospodăriilor de la țară ? Cum reparăm nedreptăți ca aceea făcuta lui Ștețca, ca să reabilităm lupta pentru justiție socială ? Lăsăm victimele să mai aștepte cîteva decenii repararea "reducerilor" dolosive sau compensarea dubioasă prin fondul "Proprietatea"? Ce facem cu cei care au profitat de jaf, îmbogățindu-se ? Dar cu cei care au distrus multe active, ca să le poată acapara ? Cum pot fi cercetați și pedepsiți cei care au comis sau pus la cale operația de spoliere a adevăraților proprietari, de către mafia fesenistă ?

  Nu se pot cerceta dosarele tratate în batjocură de Comisiile de fond funciar, sau judecate strîmb în instanțe (și nu numai pe fond funciar), încît să fie reparate nedreptățile, pedepsite persoanele care le-au comis, scoși din funcție judecătorii nocivi, care și-au folosit libertatea pentru a decide injust ? Nu se pot face acțiunile în regres cerute de lege, pentru ca pierderile statului "comitent" să fie recuperate de la prepușii necinstiți sau indolenți ? Nu se pot găsi cei care au legiferat perfid, sau care au indicat discret ca reparațiile să fie limitate, sau au cerut ca dosarele (de la comisii, judecătorii, tribunale, procuraturi, etc) să nu fie păstrate, ca să se ștergă urmele ? Cum trebuie eliberate Arhivele Nationale din ghearele paznicilor, puși de mafie să ascundă urmele, să împiedice găsirea probelor ? Ce legi anti-transparență trebuie înlăturate din calea dreptății sociale ?

  Lăsăm în continuare să ne vrăjească propagandiștii juridici interesați, care predică dogma legitimității legii (o prezumție absolută pe care ar vrea să o respectăm chiar și cînd e contrazisă de realitate) și vor să nu observăm legile concepute cu intenții și efecte criminale, de către cei care au pus mîna pe mașina legislativă ? Putem demistifica ideologia juridică a ocupanților comuniști, concepe mecanisme de penalizare a delictelor supra-legale (folosirea legii în dauna societății) ? înțelegem că statul (român) nu ar fi putut fi transformat într-un instrument de dominare, domesticire și exploatare a cetățenilor, dacă pretinsele garanții contra deturnării, propăvăduite de teoreticieni, ar fi altceva decît farse ? Luăm notă că o bandă a putut face ce vrea din noi, din 1944 pînă azi, numai pentru că a putut captura statul ? La ce scară și cum poate fi reorganizată cetatea, încît să fie îngreunată uzurparea ei progresivă sau ocuparea ei bruscă ? Observăm că nimeni nu a apărat "micile interese" ale robilor sapei, că țăranii sînt prea departe de parlament ca să conteze politic, că așa-zisa "reprezentare" e o făcătură ? Demontăm apărarea Sistemului prin ridiculizarea "teoriei conspirației", explicînd cum se produce capturarea condușilor de către conducători, în societatea modernă ?

  Etc. Etc. Etc. întrerup aici lista, căci nu mi-am propus să epuizez subiectul, ci doar să-l deschid. E rîndul altora să gîndească sau să facă. Nu (mai) cred că pot face pentru Bine, altceva decît să descriu cum funcționeză Răul.

  Ioan Roșca 2.02.2012

  Scris de asymetria on Friday, February 03 @ 13:03:33 CET (2580 citiri)
  Citeste mai mult... | 60976 bytes in plus | Restauratia | Scor: 5

  Revolta Restauratia: Apel pentru constituirea unei alternative contestatare

  Apel pentru constituirea unei alternative contestatare

  Românii s-au săturat de farsa "alegerii" între aripile FSN care iși împart prada jefuită populației capturate în statul uzurpat. Ei simt că ideologiiile care par a se confrunta : comunismul nostalgic și capitalismul sălbatec, nu sînt decît diversiuni pentru acoperirea intereselor celor care au comis "tranziția criminală", distrugînd țara pentru a se îmbogăți nemeritat.
  Majoritatea a ințeles că nu e reprezentată nici de PDL nici de USL, că hoții s-au convertit continuu, că politicienii se căpătuiesc slujind mercenar interese străine. Unii au aflat că în afara zonei sinistrate politic din Europa de Est există curente de emancipare cetățenească, că in lumea civilizată civism înseamnă : democrație reală, directă sau economică, ecologie profundă și morală creștină, condiție umană demnă- larg distribuită. Alții au devenit conștienți că rămînerea la putere a vinovaților împiedică repararea nedreptăților, cercetarea furăciunilor, anularea "privatizărilor", denuțarea "ingineriilor" ilicite, recuperarea activelor nedistruse și pedepsirea jefuitorilor, controlul averilor, tratarea patologiei sociale, apărarea sănătății celor mulți, inălțarea conștiințelor prin educare și informare cinstită.
  Manifestațiile de protest arată că poporul, îndelung domesticit, deși s-a săturat de exploatatori, nu vede direcția ieșirii din tunel, fiind amăgit că Europa ne-ar impune să ne suportăm resemnați călăii, ca administratori neocoloniali. Ca să anime lupta de eliberare, oamenii au nevoie de o alternativă reală, altfel nu pot scăpa de pesimism și lehamite, rămînînd în ghearele compromisurilor pentru supraviețuire, domesticiți de Media aservită, care propovăduiește necontenit supunerea. Evadarea minții cere o fereastră spre libertate.
  De aceea grupurile contestatare trebuie să treacă peste diferențe, nuanțe, ambiții și orgolii și să urmărească federarea în acțiune, întru înfruntarea solidară a sistemului putred. Populația revoltată are nevoie de o stea polară consistentă, de rezistență coerentă. De-abia după eventuala răsturnare a clicii parazitare ar căpăta sens confruntările de concepție, metodă, program, ar putea fi negociate diferențele de interese și năzuințe. Grupurile anti-sistem care nu pun umărul la efortul comun de eliberare a României dovedesc sterilitate, orbire, veleitarism sau rea credința.

  18 ianuarie 2012
  Piața Universității
  Ioan Roșca,
  fost grevist al foamei in Piața Universității, inițiator al Acțiunii pentru Eliberarea României
  Scris de asymetria on Wednesday, January 18 @ 15:27:08 CET (2660 citiri)
  Citeste mai mult... | Restauratia | Scor: 5

  Revolta Absurdistan: Dan Danila. Din nou despre orgoliu

  Regăsesc mereu, tot mai des, în paginile revistelor culturale (și nu numai, dar acestea ne interesează aici), o formă de orgoliu de care sunt atinși chiar și cei mai mari intelectuali ai noștri, elitele ca să spun așa: ea se manifestă prin incapacitatea de a accepta critica, ideile în general, venind de la persoane fără „merite” în domeniul culturii, care nu au un nume și operă, deci nu sunt „autori”.
  Scris de asymetria on Sunday, May 29 @ 19:26:01 CEST (2850 citiri)
  Citeste mai mult... | 4184 bytes in plus | Absurdistan | Scor: 5

  Revolta Proza: Cornelia Pãun. Incredibilele ispravi ale Directorului Vasile Gogofleata

  drpauncornelia scrie "Incredibilele ispravi ale Directorului Vasile Gogofleață
  Dr. Cornelia Păun
  Rebeca pășea încet pe trotuarul de lângă liceu, uimită de cât de jalnic arătau plopii tunși haotic, de-a lungul gardului școlii. Câte o rază de lumină pătrundea timid printre ei, ca o lacrimă a soarelui vărsată pentru noul lor aspect, unul jalnic. Doar bradul argintiu din fața liceului se înălța maiestuos, contrastând cu restul peisajului.
  - A fost adus și plantat de mine ! îi spuse fostul director Goruneanu într-o zi Rebecăi, când a surprins-o admirând măreția și coroana bogată a arborelui. Sădise el și niște tufe de trandafiri la intrare, din care nu rezistaseră decât două grupuri firave și sărăcăcioase, cu trei boboci suavi în vârful tufelor.
  - Al doilea brad argintiu pe care l-am adus, nu a rezistat nicio zi. A fost furat chiar a doua zi, după ce a fost sădit în curtea școlii, explică fostul director. L-am găsit după vreo câteva zile în bodega de peste drum de liceu - povesti în continuare Goruneanu. Patronul, gras și măsliniu la piele, ca toți locuitorii din zonă, și-a găsit scuză: ‘’ - Conașule, am vrut și eu să fie frumos și la mine în crâșmă ! – a spus el, cu glas plângăcios. Și-apoi vin și sărbătorile… ‘’
  Om bun la suflet, d-nul Goruneanu, nu mai spuse nimic. I l-a lăsat.
  În fața liceului, un profesor mânca biscuiți dintr-un pachet. La un moment dat, pachetul îi cade din mână și biscuiții se răspândesc pe trotuar. Nestingherit, d-l profesor se apleacă, îi culege de pe jos și îi bagă în gură. Rebeca pufnește în râs pentru că îi vin în minte cuvintele elevilor, când un coleg de-al lor nu este prea isteț la învățătură : - Lăsați-l Doamna, a mâncat de pe jos ! "
  Scris de asymetria on Monday, February 28 @ 18:00:23 CET (5857 citiri)
  Citeste mai mult... | 46589 bytes in plus | Proza | Scor: 4.86

  Revolta Strigate: Scrisoare Primului-ministru Boc

  Cornel Costea scrie "Domnului Emil BOC

  Stimate domn, eu îți trimit o carte
  Din Clujul nostru prăfuit și trist,
  Acum, când Moșul darnic ne împarte
  Și zâmbete, și lacrimi. E artist!

  Nota lui Dan Culcer
  Am debutat în 1961, în revista Luceafărul, cu un scurt studiu al unei reviste satirice din secolul al XIX-lea. În revista Vatra, unde am lucrat din 1971 pînă la 1987, am încurajat, dimpreună cu redactorul de proză, Mihai Sin, publicarea literaturii satirice, pe care o și comentam când aveam ocazia, de pildă pe margine volumelor lui Stefan M. Găbrian, autor sibian performant în acest domeniu, în anii deceniului opt al secolului trecut.
  De aceea cronica versificată, suplica trimisă de un autor clujean, pe care o publicăm mai jos, este pentru mine un semn bun. E una din formele de expresie ale saturației și reactivității creative sociale a electoratului din România. Rămâne să vedem dacă plângerea se va putea transforma în strângere. La piept? Nu cred."
  Scris de asymetria on Sunday, January 02 @ 16:12:45 CET (3203 citiri)
  Citeste mai mult... | 2270 bytes in plus | Strigate | Scor: 5

  Revolta Poeme: Radu Gyr. Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane


  Ridică-te, Gheorghe, pe lanțuri, pe funii!
  Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
  Și sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
  Scris de asymetria on Tuesday, July 06 @ 18:17:00 CEST (2866 citiri)
  Citeste mai mult... | 1396 bytes in plus | Poeme | Scor: 0

  Revolta Apeluri: Ghenadie Brega: Activismul social este o crima??!

  Ghenadie Brega este un artist liber, expert, magistru în comunicare și relații publice. Prin acțiunile sale promovează libertatea cuvântului, dreptul la informare și exprimare într-o țară unde aceste libertăți sunt ignorate și încălcate. O țară care parcă ar vrea să redevină o parte a Europei, dar face totul ca să rămînă dincolo de hotarele ei.
  Association des Journalistes roumains-Ouest își face datoria să protesteze energic față de abuzurile autoritaților moldovene care fabrică acuze penale de drept comun pentru a reduce la tăcere un activist social pentru drepturile omului.
  Ce fac așa-zisa societate civilă din România cu ale sale zeci de asociații? Produce tăceri bine răsplătite?
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Friday, July 24 @ 20:32:02 CEST (2982 citiri)
  Citeste mai mult... | 5367 bytes in plus | Apeluri | Scor: 0

  Revolta Jurnal: Ion Ionescu. Scrisoare catre Romania

  Cotidianul, ziar bucurestean, publica o scrisoare trista, exasperata, expresia unei saturatii si a unei revolte care se simte neputincioasa. Semnatarul, Ion Ionescu, este pentru mine in mod evident o fictiune. Opinia cuiva protejat prin pseudonim, cu valoare de generalizare . Reluam, fara nici o permisiune, aceste text, ca si cum l-am distribui, sub forma de manifest, cititorilor Asymetriei, celor care, asemenea lui Ion Ionescu, nu mai spera decat ca exilul le va permite sa iasa din acest marasm. Tot ce mai avem de scris ar fi rugamintea de va cere sa reactionati, într-un sens sau altul. Acesta era sentimentul pe care îl traiam în 1985, când am hotarât sa plec din România. Sa se fi înrautatit situatia in asa hal, în acesti peste 20 de ani, încât altii sa traiasca cu aceiasi lipsa de speranta? Dupa analizele unui prieten, sociolog amator, din disperare, cei care tin în mâna lor politica tarii nu sunt mai multi de 10 000. Acestia sunt privilegiatii actuali, hotii si excrocii care mulg toate resursele în folos propriu. Sunt atât de putini încât apropape ca ar putea fi listati, si daca am fi atenti, i-am si gasi listati printre cei mai bogati oameni din Români, asa cum apar prin publicatiile financiare sau vip ale României elitare. Toti ceilalti par a fi victime, dar nu este asa. Multi dintre cetatenii ceilalti sunt complici, de voie sau de nevoie, la nivelul lor profesional sau social, sunt în cârdasie cu marii spoliatori. Ca sa supravietuiasca, fura si ei, risca, sunt uneori pedepsiti. Asta îi deosebeste de cei suspusi, care nu sunt niciodat judecati, niciodata pedepsiti. Neinceperea urmaririri penale. NUP, este sigla sub care ar trebui înfiintat un nou partid al devalmasieie tâlharilor. Si totusi, când putini se mai asteptau, a izbucnit revolta de la Timisoara, zavera s-a întins peste Tara, Ceausescu a fost arestat. Unde se va sparge coptura? Cine va fi arestat? Ca doar nu de la arestarea lui Gigi Becali i se va trage României o noua Revolutie?

  Scrisoare către țara mea
  Am obosit să aud sau să citesc comentarii lungi, strivite de ură sau înmuiate de slugărnicie ale jurnaliștilor obosiți din presa românească. Am obosit de vorbe grele, de prostie, nesimțire, ipocrizie, inepții, de vorbe care nu mai interesează pe nimeni, vorbe caraghioase, care-i transformă pe toți ciutacii, dumitreștii, crețuleștii și morarii în bufoni disperați ai orelor târzii de televiziune.

  Am obosit să văd societatea civilă, care face curat în universități și alegeri, înghesuită pe liste de alegeri europarlamentare ale unui partid majoritar.

  Nota: Sursa ziarul Cotidianul
  Scris de asymetria on Tuesday, April 07 @ 17:11:30 CEST (3268 citiri)
  Citeste mai mult... | 13848 bytes in plus | Jurnal | Scor: 0

  Revolta Stefan Arteni. "Si n-a fost sa fie".O copilarie in comunism

  Cititor scrie "Stefan Arteni.
  “Si n-a fost sa fie” [sau “O copilarie in comunism”]
  'Mosul' metaforic care m-a invatat cum ar fi fost sa fie lumea noastra in ordinea ei fireasca, sau ce mi-a ramas din batrani [carja mea]
  "
  Scris de asymetria on Sunday, December 07 @ 15:51:03 CET (2956 citiri)
  Citeste mai mult... | 1925 bytes in plus | Scor: 0

  Revolta Polemici: Justitie independenta în România? Ce gluma proasta

  Extras din presa româna. Eveniment
  Instanta Suprema a respins reabilitarea maresalului Antonescu [si a lui Alexianu] 6 mai, 19:14
  Judecătorii Inaltei Curți de Casație și Justiție au respins definitiv cererea de revizuire a sentinței din 1948, prin care mareșalul Ion Antonescu și profesorul Gheorghe Alexianu au fost judecați. Instanța supremă "admite recursul formulat de Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție și, rejudecand in fond, respinge cererea de revizuire formulată de revizuentul Alexianu ca nefondată. Respinge ca nefondat recursul formulat de Alexianu (n.r. Șerban Alexianu, urmașul guvernatorului Transnistriei", potrivit sentinței date marți.

  In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel București a hotărat achitarea mareșalului Ion Antonescu, a șefului Gărzii de Fier Horia Sima și a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de război imputate ca urmare a colaborării militare dintre Romania și Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietică". Apoi, in octombrie 2007, Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a inceput judecarea recursului la decizia instanței inferioare.
  Z.O. http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-05-06&id=6301 http://snipurl.com/27g68

  Nota:
  Serban Alexianu. Gheorghe Alexianu (Monografie) Transnistria, un capitol in istoria omeniei romanesti, Anul aparitiei: 2007; 392 pagini; format 13x20; Editura Vremea ( http://www.edituravremea.ro/noutati.php )
  A se vedea si Lista dosarelor aflate pe rol la data de 25 Mai 2006, ora 9:00,
  Sectia : Secția Penală Complet de judecata : Completul nr. 1
  67. 8366/1/2006
  - Alexianu Sorin Alexandru pentru Alexianu Gheorghe
  - Alexianu Sorin Alexandru pentru Alexianu Gheorghe
  Recurs infracțiuni la alte legi speciale
  http://www.scj.ro/listasedinte.asp?dosar=100000000128432& month=5&year=2006&day=25&cid=3&sedid=100000000003922&numec= Completul%20nr.%201&departament=Sec%FEia%20Penal%E3&cora=9:00

  * Nota cuprinzînd informatii despre acuzatorii publci din "Procesul Marii Tradari Nationale"
  Extrasa din note de curs de la Yad Vashem
  (http://www1.yadvashem.org/about_yad/what_new/data_whats_new/pdf/Romanian/1.12_Postwar_Trials_%20revazut_gina.pdf)
  Acuzatorii publici au fost numiți de ministrul de Justiție comunist Lucrețiu Pătrășcanu și mulți dintre ei, dacă nu toți, erau loiali membri de partid, unii fiind chiar evrei. Lista completă include pe avocații Avram Bunaciu (care, în 1948, va primi postul lui Pătrășcanu), Ion Raiciu, Vasile Stoican, M. Mayo, Constantin Vicol, Stroe Botez, Ion I. Ioan, Petre Grozdea, Mihail Popilian, Constantin Mocanu și H. Leibovici; magistrații Ion Pora și Ștefan Ralescu; funcționarul civil Camil Surdu și pe muncitorii Alexandru Drăghici (care va deveni ministru de Interne, în 1952) și Dumitru Săracu (fost ospătar la restaurantul Capșa. A se vedea: Hary Kuller, Evreii din România anilor 1944-1949: Evenimente, documente, comentarii, București, Editura Hasefer, 2002, p. 356. 3. Lista celor acuzați de Tribunalul Poporului din București și Cluj, cu o scurtă și izbitor de apologetică introducere se găsește în Cristina Păușan, Justiția populară și criminalii de război, „Arhivele totalitarismului”, vol. 7, nr. 1-2, 1999, p.150-165. Se pare că totalul oferit de Păușan este ușor incomplet. 4. Zoltan Tibori Szabo, The Transylvanian Jewry During the Postwar Period, 1945-1948 în: „East European Perspectives”, vol.6, www.rferl.org/eepreport/; de asemenea, extrem de interesantul este document care consemnează procesele verbale ale întâlnirii din 27 martie 1947 dintre oficialii partidului comunist și foștii acuzatori publici, membri ai partidului. Printre participanți s-au aflat ministrul de Justiție Lucrețiu Pătrășcanu (conform căruia, „aproape 200” de persoane fuseseră condamnate pentru crime de război, ministrul de Interne Teohari Georgescu, Alexandru Drăghici și Avram Bunaciu (nota 2), împreună cu acuzatorii Alexandra Sidorovici, Dumitru Săracu, Vasile Stoican și Lepădătescu [nu se cunoaște prenumele]. A se vedea Andreea Andreescu, Lucian Năstase, Andreea Varga (eds.), Evreii din România (1945-1965), Cluj, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, 2003, p. 311-325 (în continuare, sub titlul Ședința cu foștii acuzatori publici).
  Extrase din presa pe tema procesului în revizuire-reabilitare.
  http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-10-24&id=228401

  -- Instanta suprema asteapta sa fie depusa la dosarul in care se judeca procesul maresalului Ion Antonescu scrisoarea lui Hitler adresata lui Carol al II-lea
  Procesul maresalului Ion Antonescu, guvernatorului Transnistriei, Gheorghe Alexianu, si sefului Garzii de Fier, Horia Sima, va continua la instanta suprema in 4 decembrie, data pana la care avocatul fiului lui Alexianu va trebui sa depuna la dosar o scrisoare a lui Hitler adresata lui Carol al II-lea.
  Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat in discutie, ieri, recursul la decizia instantei inferioare de achitare a unor crime de razboi comise de maresalul Antonescu, de Gheorghe Alexianu si de Horia Sima. In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat achitarea maresalului Antonescu, a lui Sima si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de razboi imputate ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietica". La cererea aparatorului lui Sorin Alexianu, fiul fostului guvernator al Transnistriei, executat in lotul Antonescu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a acordat un nou termen pentru depunerea de acte la dosarul cauzei. "S-au gasit o serie de acte noi, foarte relevante in acest caz", a spus Sorin Alexianu. Fiul fostului guvernator al Transnistriei a facut referire la o scrisoare a lui Hitler adresata lui Carol al II-lea, document pe care il publicam asa cum este el prezentat in cartea "Istoria Romanilor intre anii 1918-1940", ce-i are ca autori pe Ioan Scurtu,Theodora Stanescu si Georgiana Margareta Scurtu.

  Scrisoarea lui Adolf Hitler catre regele Carol al II-lea
  (17 iulie 1940)
  "Maiestatea Voastra,
  Evenimentele, ca si unele consultari determinate de ele, nu mi-au ingaduit pana azi sa exprim opiniile mele despre propunerile pe care Maiestatea Voastra mi le-a comunicat. Trebuie sa va rog sa admiteti ca situatia extraordinara si pericolele pe care le prezinta constituie explicatia absolutei francheti a gandurilor pe care doresc sa le exprim. L-am informat pe duce despre aceasta scrisoare. (...)
  Dupa razboiul mondial, Romania, favorizata de o sansa exceptionala, a dobandit de la trei state teritorii pe care, dupa parerea mea, nu le mai poate pastra mult timp din punctul de vedere al politicii de forta. Alta ar fi fost situatia daca Romania ar fi reusit sa realizeze asimilarea interna a acestor teritorii din punct de vedere etnic si politic sau daca slabiciunea militara a tarilor vecine ar fi ramas permanenta. Prima alternativa nu s-a putut materializa, iar pe cea de-a doua nu ar putea conta nimeni dintre cei care au cunostinta de legile ce guverneaza evolutia natiunilor. Daca Romania este astazi silita pe calea concesiei sa inapoieze teritoriile pe care le-a dobandit, aceasta nu reprezinta altceva decat ceea ce previziunea omeneasca trebuia sa se astepte a se intampla intr-o zi. Imi pare deja un mare castig faptul ca Ungaria - dupa cum consider ca am motive sa cred - nu insista asupra unei definiri strict juridice a revendicarilor ei, ci este gata sa le negocieze pe baza unui compromis echitabil. (...)
  Eu am facut insasi guvernului ungar urmatoarea declaratie clara:
  In eventualitatea ca nu ar exista nici o posibilitate de intelegere pasnica intre Romania, Ungaria si Bulgaria, Germania - la randul ei - ar putea anunta in mod clar ca de acum inainte ea se va dezinteresa total fata de viitoarea evolutie in sud-estul Europei. Reichul german este destul de puternic pentru a se proteja el insusi, cu promptitudine si prin propria forta, impotriva amenintarii oricarei agresiuni. Totusi, eu nu voi permite niciodata ca Wehrmachtul german sa fie angrenat intr-un conflict pentru chestiuni care sunt absolut disproportionate cu jertfele cerute de un razboi. Daca Romania, Ungaria si Bulgaria considera ca nu pot ajunge la o intelegere, convingerea mea este ca aceasta atitudine nu va aduce beneficii nici uneia dintre aceste tari, ci, din contra, le va aduce pedeapsa tuturor. In acest caz, nu ma simt chemat sa intreprind ceva spre a tine sub control evolutia viitoare. (...)
  Daca Maiestatea Voastra ar fi acum in masura sa revada punctul de vedere al Romaniei in acest sens si ar fi dispusa sa ma informeze despre aceasta, as face imediat cunoscut lui Mussolini acest fapt, ca si guvernelor ungar si bulgar. Daca, pe de alta parte, Maiestatea Voastra ar considera ca nu poate fi de acord cu modul meu de a rationa, eu nu il voi mai continua in viitor, ci, pur si simplu, voi informa guvernele ungar si bulgar ca guvernul german, la randul lui, nu vede calea pe care ar putea porni la solutionarea acestor probleme.
  Daca totusi ar fi posibil sa se ajunga la o reglementare satisfacatoare intre cele trei tari printr-o asemenea atitudine, aceasta ar insemna, pentru fericirea si viitorul tuturor celor trei interesati, mai mult decat orice presupus succes tactic de moment, care, mai devreme sau mai tarziu, ar duce inevitabil la noi crize.
  Adolf Hitler". Protocolul secret nr. 3
  Ion Antonescu - militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea - si o parte dintre membrii Cabinetului sau au fost judecati, in 1946, pentru "crime de razboi si dezastrul tarii". La 17 mai 1946, ei au fost condamnati la moarte de "Tribunalul Poporului", fiind gasiti vinovati, iar executia a avut loc la 1 iunie 1946. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis cererea de revizuire formulata de Sorin Serban Alexandru impotriva Hotararii 17 din 17 mai 1946 a "Tribunalului Poporului" si a rejudecat cauza in fond, insa numai in raport de continutul dezvaluit al Protocolului secret numarul 3 din Pactul Ribbentrop-Molotov (incheiat la 23 august 1939, intre Germania si URSS) ce releva imprejurari noi, necunoscute de "Tribunalul Poporului" la data solutionarii cauzei. La 5 decembrie 2006, CAB a decis achitarea maresalului Antonescu, a sefului Garzii de Fier, Horia Sima, si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, printre care si Gheorghe Alexianu. Instanta a precizat in motivarea deciziei ca "starea de necesitate si de legitima aparare in care s-a aflat Romania urmare acestui protocol (Protocolul secret nr 3 -n.r.) si urmat de ultimatumurile sovietice din vara anului 1940, s-au rasfrant si asupra condamnatului Alexianu Gheorghe". Pe de alta parte, CAB a aratat ca Alexianu, in calitate de fost guvernator al Transnistriei, "dupa data de 6 septembrie 1940, a militat pentru desavarsirea intrarii armatelor germane pe teritoriul tarii, prin participarea sa in Consiliile de Ministri, incepand de la 7 iulie 1941 pana la 26 ianuarie 1944".
  (Andrei GHICIUSCA)
  Scris de asymetria on Wednesday, May 07 @ 00:21:35 CEST (5399 citiri)
  Citeste mai mult... | 4754 bytes in plus | Polemici | Scor: 0

  Revolta Editoriale: Camelia Jipa. Azilul de zi si de noapte

  Camelia Jipa scrie "
  În ultima vreme, după atâția tăriceni si băsești, elodii, monici, irinei, plugare si andreșane, care trec zilnic ca un tăvălug peste creierul meu, puține lucruri mă mai conving că această țară nu e un azil de nebuni. Și dacă vreau sa-mi păstrez puțina sănătate mentală care mi-a mai rămas, ar trebui să-mi fac bagajele si să plec oriunde găsesc un loc din care lumea să nu se mai vadă cu fundu-n sus. De ce n-o fac încă, e o altă discuție.
  Cert e că uneori urăsc televiziunea pentru cruzimea cu care ne arată cât suntem de goi și de murdari, de lipsiți de substanță și de conștiință, o masă care trăiește doar pentru pâine și circ. Începând cu orele cinci după-amiază, pe orice buton al telecomenzii aș apăsa, se declanșează o explozie de violență sub toate formele, o sete patologică de sânge, și îmi e din ce în ce mai clar că poporului ăstuia îi trebuie o armată de psihologi dedicați misiunii de a-l psihanaliza până își vindecă bolile istorice. Sau poate soluții compensatorii, supape colective de revărsare a furiilor - și îmi amintesc acum de rolul coridelor ori al luptelor cu gladiatori.
  "

  Nota: Tags, cuvinte cheie : România, violență, politicianism, postcomunism, experimentul Pitești, regresie, frică, infantilizare, vindecare, memorie
  Scris de asymetria on Friday, April 18 @ 11:57:03 CEST (3459 citiri)
  Citeste mai mult... | 5345 bytes in plus | Editoriale | Scor: 0

  Revolta Dialoguri: Lucia Daramus. Ce înseamna sa fii azi scriitor in Romania?

  "A fi scriitor astăzi în România înseamnă a muri de foame, a fi disprețuit de ceilalți, a ți se spune că nu faci nimic. Scriitorii sînt percepuți de ceilalți ca niște pierde vară. Cînd sînt întrebată cu ce mă ocup și răspund că mă ocup cu scrisul, sînt privită cu suspiciune și amuzament. Abia după ce-i „articulez”, din punct de vedere intelectual, sînt luată în serios. După ceilalți, dacă nu produci nimic pentru a fi consumat, înseamnă că nu faci nimic."

  Lucia Dărămuș
  Scris de asymetria on Monday, March 24 @ 17:06:58 CET (3697 citiri)
  Citeste mai mult... | 19134 bytes in plus | Dialoguri | Scor: 5

  Revolta Jurnal: Cezar Pricop. Eroare fatala - Fatal error!

  cezarpr scrie "…când Gabriel Liiceanu, după părerea lui, zice că iadul sau raiul nu este altceva decât ultima clipă din viața fiecăruia. Filozoful care ia Prozac (atunci lua!) spunea că el nu crede că unii, mă rog, sufletele lor, se duc undeva unde-i arde non-stop, iar alții, pentru o veșnicie, pe o pajiște verde lângă un izvor care susură sau șipotește – acolo unde nu există suspin, nici întristare – cum se zice, dar invers. Argumenta că fiece om este pe pământ pentru o treabă anume – să și-o facă! Iar dacă nu și-a îndeplinit destinarea, atunci, în ultima secundă de viață realizează, ori i se spune care a fost misiunea lui și, dacă și-a dus-o la bun sfârșit se simte ca în rai, și exact așa va fi în veci, cu senzația asta va muri, iar dacă nu, va arde în foc – exact ca într-un foc – și așa va rămânea amprenta lui existențială forevăr! Acum, din cauză că domnul Liiceanu este filozof, și filozofii vorbesc foarte puțin despre Dumnezeu, altfel n-ar mai fi filozofi, nu ne spune cine face ca lucrurile să se întâmple uite așa.
  "
  Scris de asymetria on Thursday, February 14 @ 12:13:28 CET (3260 citiri)
  Citeste mai mult... | 6535 bytes in plus | Jurnal | Scor: 0


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.28 Seconds