Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 51 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Istorie recenta: Grupaj documentar: Evolutia dosarului CADA. Emanciparea armatei
  Scris la Thursday, December 03 @ 12:12:19 CET de catre asymetria
  Memoria
  Firul luptei din 1990 pentru democratizarea (eliberarea, emanciparea) armatei romane este de maxima importanta. Iar axul lui- este batalia CADA, pentru adevarul din decembrie, curățirea armatei române și impiedicarea folosirii armatei împotriva populației nemulțumite de abuzurile puterii.
  Asa cum se poate vedea și din sinteza de semnale de presă și tv grupată aici, această înfruntare dintre guvernul FSN si militarii care doreau eliberarea de comunism si securitate leaga dosarele 16-26 decembrie si 13-16 iunie, dind sens unitar intregii perioade 1990. Pentru CADA s-a manifestat începînd cu 12-18 februarie. CADA a luptat pentru rotejarea razvratitilor anticomunisti, amenințați cu reprimarea armată. Nu trebuie uitat ca pe 14 iunie 1990 CADA a fost desființată, conducătorii ei fiind apoi eliminați din armată.

  Asadar 13-16 iunie a fost si o etapa majora dintr-o batalie cruciala pentru demnitatea armatei romane si trebuie analizata din acest unghi- care legitimeaza anchetarea dosarelor la procuratura militara. In sprijinul unei astfel de orientari ar trebui chemati ca martori ofiterii care au condus CADA. Ei vor putea demonstra ca 13-16 iunie, in bloc, a fost un fenomen care implica major armata Romana , ca garant al unei Romanii cu adevarat libere.
  Putem adauga si alte semnale de presa pe acest subiect. Putem prezenta articolele complete. Raportul la care lucrez impleteste acest fir cu celelalte care compun fenomenul 1990.
  Ioan Roșca, 14 noiembrie 2007  Firul luptei din 1990 pentru democratizarea (eliberarea, emanciparea) armatei romane este de maxima importanta. Iar axul lui- este batalia CADA, pentru adevarul din decembrie, curatirea armatei romane si impiedicarea folosirii armatei impotriva populatiei nemultumite de abuzurile puterii. Asa cum se poate vedea si din sinteza de semnale de presa si tv grupata aici, aceasta infruntare dintre guvernul FSN si militarii care doreau eliberarea de comunism si securitate leaga dosarele 16-26 decembrie si 13-16 iunie, dind sens unitar intregii perioade 1990. Pentru CADA s-a manifestat incepind cu 12-18 februarie. CADA a luptat pentru protejarea razvratitilor anticomunisti, amenintati cu reprimarea armata. Nu trebuie uitat ca pe 14 iunie CADA a fost desfiintata, conducatorii ei fiind apoi eliminati din armata.
  Asadar 13-16 iunie a fost si o etapa majora dintr-o batalie cruciala pentru demnitatea armatei romane si trebuie analizata din acest unghi- care legitimeaza anchetarea dosarelor la procuratura militara. In sprijinul unei astfel de orientari ar trebui chemati ca martori ofiterii care au condus CADA. Ei vor putea demonstra ca 13-16 iunie, in bloc, a fost un fenomen care implica major armata Romana, ca garant al unei Romanii cu adevarat libere. Putem adauga si alte semanale de presa pe acest subiect. Putem prezenta articolele complete. Raportul la care lucrez impleteste acest fir cu celelalte care compun fenomenul 1990.
  Ioan Rosca, la 14 noiembrie 2007


  Grupaj : Evolutia dosarului CADA
  8 feb Incep mitinguri revendicative ale unor militari (Topraisar etc) care se simt lasati la cheremul abuzurilor si presiunilor si pentru care CPUN nu gaseste timp. Au loc totusi intilniri cu delegatia militarilor de la Topraisar, elevilor de la Academia Militara si mai tirziu militarilor din Timisoara (Concret febr 90 Sintem cu voi. CN Feriga, Expres 13 feb Armata impotriva Armatei, Baricada 14 feb, Romania Libera 28 februarie - scrisoarea unor parinti care confirma conditiile infioratoare in care traiesc fiii lor -militari in termen)
  TVLR (LD-jur2) 10 feb Gelu Voican-Voiculescu- Acad. tehnică militară - Acad. Tehnică Militară cere despărțirea de restul Academiei militare. Cîțiva sunt în greva foamei. O delegație discută cu Gelu Voican -Voiculescu : cer anchetarea "întîmplărilor" din Acad. Militară, în timpul revoluției.
  12 feb Incepe saptamina celor mai importante manifestatii anti-FSN. Protestatarilor strazii (studenti etc) li se adauga protestele celor din cinematografie. Situatia devine ingrijoratoare pentru FSN atunci cind in Piata Victoriei isi fac aparitia militarii, asumindu-si riscul unei greve de protest. Armata pare pe punctul sa infrunte frontal Partidul si Securitatea- care tremura si se regrupeaza. Puternica delegatie CADA cere guvernului curatirea armatei romane de comunisti si agenti KGB si adevarul despre revolutie. Continutul intilnirii militarilor pro-democratizare primiti de Voican Voiculescu de pe 12 februarie este filmat. Caseta este transmisa la televiziune pe 14 si data pe post la 15 februarie, dupa singurul asalt reusit al manifestantilor asupa acestei redute de dezinformare. Este probabil cel mai puternic rechizitoriu al confiscarii revolutiei si uzurparii puterii. Din pacate, intelectualii si partidele rateaza marea ocazie a coagularii rezistentei, neimplicindu-se in manifestatiile CADA. Guvernul reculeaza si da, pe 14 februarie, un comunicat care recunoaste legitimitatea protestului militar si promite masuri. Lasindu-se amagiti cu promisiuni, militarii parasesc piata si revin la unitati. Initiatorii CADA vor fi treptat marginalizati si scosi din armata. Manifestatiile culmineaza cu mitingul din 18 februarie, compromis prin provocari si urmat de o noua reactie represiv-intimidatoare, pe 19 februarie. (Europa Libera-3 martie - mitingul din Timisoara 14 februarie pentru a sustine CADA, explicatii in Expres Nr 34- sept 90)
  Romania Libera 14 februarie
  (publicat si In Zig-Zag 14 feb) Comunicat CADA - privind modul cum s-a desfasurat dialogul pe 12 februarie cu G Voican (I Iliescu fiind ocupat). Caseta filmata pentru TVR s-a "pierdut" dar exista copii. A fost dat doar Apelul. Apelul CADA catre presedintele CUN. Adevarul despre participarea armatei la revolutie. Promovarea cadrelor compromise. Demisia ministrului apararii si de interne (care a reprimat la Timisoara). Ministru civil. Promovarea dupa merit. Legi valabile si pentru militari. Desfiintarea propagandei in armata. Dreptul la demisie. Neimplicarea armatei in lupte de putere. Desfiintarea unitatilor prezidentiale. (publicat si in revista "22" -16 feb si in Dreptatea 16 feb) "Presedintele n-a avut timp"- desi s-au alaturat alte unitati protestului si sint amenintati si impiedicati sa ajunga in media
  13 feb Marturie Ioan Rosca : (LD-jur2) Aduce la GDS, Delegația de ofițeri care manifestă în P-ța Victoriei. A mers cu o doamnă din Grup cu mașina ; a parlamentat cca o oră cu ei, pentru că nu voiau să părăsească Piața ; apoi a venit la GDS cu APELUL lor ; apoi cei de la GDS i-au ajutat să facă un Apel și mai democratic ; apoi s-au întors în P-ța Victoriei…
  Romania Libera 14 feb
  Comunicat MAPN- infiereaza actiunea CADA
  "Blamarea ofiterilor nu s-a validat" - organizarea la Constanta pe 13 feb a unor sedinte cu ofiteri din Marina Militara pentru declararea fidelitatii cu ministrul si reprobarea cererilor CADA. Desi ofiterii au votat impotriva s-a transmis o telegrama de fidelitate
  Romania Libera 15 feb
  "Studentii cer sa fie studenti" - Gabriela Adamesteanu prezinta revendicarile studentilor de la Academia tehnica militara.
  Miting la Timisoara pentru sustinerea CADA, Ion Medoia 13 februarie
  Romania Libera 18 feb Pareri pro si contra - in legatura cu demonstratia cadrelor militare. Amiralul Mihai Aron o condamna si pretinde ca fidelitatea cu ministerul s-a expimat. Cadre din UM 02 020 si 02 190 se solidarizeaza cu CADA. Comandantul institutului de Marina neaga ca s-ar fi tinut o sedinta.
  Zig-zag Magazin, febr 1990 Interviu pe 13 02 cu elevul serg. maj Vintila Catalin, anul 1 din Academia militara- Explica motivele prezentei in Piata Victoriei a elevilor de la Academia Militara : de ce au fost folositi pe 22/23 drept carne de tun, numirea generalilor din rezerva, demisia lui Militaru, cei care au manifestat cu citeza zile inainte sint urmariti de securisti, sint tratati de derbedei, purtati pe holurile minsterelor, dusi de nas de Voican Voiculescu (care poarta pistol mitraliera)
  Dreptatea 16 feb Precizare Apel Din partea comitetului de actiune APSM (studenti ai academiei tehnice militare) care reitereaza afirmatiile din Scrisoarea deschisa catre poporul roman (Dreptatea 13 feb) si isi arata solidaritatea cu CADA si Aviatia militara.
  Revista 22 -16 feb Ce a adus Revolutia armatei romane - Continutul dialogului intre reprezentantii CADA si GDS in care militarii au explicat doleantele si GDS a propus o comisie parlamentara
  (Contrapunct 16 martie "O tara democratica are nevoie de o armata democratica !" -Relatare de la o masa rotunda care a avut loc pe 13 februarie la sediul publicatiei Timisoara, in prezenta redactiei si a peste 20 de reprezentanti ai unei unitati militare din Timisoara. Este expusa platforma militarilor ce incearca sa dialogheze cu guvernul. Reluarea invatamintului ideologic- cu aceaisi profesionisti. Reaparitia contrainformatiilor. Numirea unor generali dubiosi din rezervaetc.)
  (Expres Nr 34- sept 90 - relateaza presiunile la care au fost supusi militarii protestatari, inclusiv din partea unor generali)
  Europa Libera 14 feb 6 ofițeri din Timișoara cer demisia lui Militaru și Chițac : Chițac ar fi participat la represiunea de la Timișoara ; Militaru ar fi destabilizat situația din România.
  CADA Cîteva sute de ofițeri, în P-ța Victoriei, cer demiterea lui Militaru și Chițac.
  14feb Prima caseta filmata cu ocazia intilnirii CADA-Voican este prezentata foarte tirziu de TVR, dupa ce se pretinde ca a fost pierduta, incuiata etc Are loc intilnirea CADA -Roman in care sint acceptate in principiul revendicarile CADA, drept pentru care delegatia accepta sa paraseasca Piata -ceea ce produce o enorma dezamagire populatiei care nu crede in aceste promisiuni (vezi Expres Nr 34- sept 90 CADA -democratia rasa in cap.)
  Zig Zag 14 februarie Comunicat CADA II - nu s-a realizat inca dialogul cu Ion Iliescu, dar se cere ultimativ parasirea Pietei.
  Romania Libera 14 februarie "S-a schimbat garda". Speriati de bresa facuta in reduta televiziunii, complotistii puterii schimba echipa de parasutisti care pazea TVR. Incepind de acum mesajele revolutiei confiscate nu vor mai patrunde.
  Speriati de amploarea si vigoarea protestului militar, uzurpatorii puterii dau inapoi, pentru a cistiga timp, admitind legitimitatea cererilor CADA si promitind solutionarea (Adevarul 15 feb Comunicat, Rom Libera 15 februarie). Dupa plecarea militarilor vor urma insa diversiunile de contracarare din 18-19 februarie. Initiativa CADA va fi sugrumata apoi progresiv
  Marturie Ioan Rosca (LD-jur2) : A făcut tot posibilul și a conectat iar CADA cu GDS, aducîndu-i și ducîndu-i acolo. Au vorbit (înregistrat pentru BBC) cu Stelian Tănase.
  Dreptatea 16 febr. 90. "Ultima soluție, o nouă revoluție" - Șerban Popa Miting de protest în curtea Televiziunii, pe data de 15 feb. la care participa apoximativ cinci mii de persoane, cerând - printre altele - satisfacerea cererilor militarilor cuprinse în apelul din 12 feb.90, desființarea securității, scoaterea membrilor nomenclaturii fostului partid comunist din guvern și din conducerea țării.
  Dreptatea 17 feb. "Oare sint asa de greu de inteles ofiterii Timisoarei" Radu Iftimovici. Ca rezultat al presiunii directe, este transmisa discutia Voican -CADA, pe care in nopatea de 13 domnul Popescu o pierduse- un rechizitoriu impresionant al Contrarevolutiei (vezi si Dreptatea, 16 februarie, "Adevarul incepe sa iasa la lumina" Paul Lazarescu) Perplexitati ? Gabriela Negreanu Relateaza excelenta prestatie a militarilor CADA si penibila reactie a lui Voican. Comunicatul guvernului
  Miting la Timisoara pentru sustinerea CADA, 13 februarie. Ion Medoia
  Romania Libera 15 feb
  "Presa si prin ea opinia publica nu trebuie sa stie ?" La intilnirea din 14 feb dintre CADA si Roman, presa nu a avut acces
  "Declaratia ministrului de interne, Mihai Chitac"- isi afirma disponibilitatea
  Armata e cu noi Alec Simionescu Solidarizare de intelectual cu cererile CADA- anormalitatea promovarii slujitorilor fideli ai regimului comunist
  Expres 18 feb Generalul Militaru -agent strain ? Extrage din dialogul Voican -Cada transmis la 15 februarie afirmatia cea mai grava legata de dosarele Corbu 1 si Corbu 2 care dovedesc ca Militaru ar fi agent strain.
  (Romania libera 3 martie Ion Stoica relateaza intilnirea de pe 15 feb dintre reprezentantii CADA si domnii Roman si Stanculescu. A patruns extrem de greu la reuniune desi TVR si Adevarul nu au avut nici o problema. S-a exprimat repede acordul de principiu cu majoritatea cererilor CADA. Singurul blocaj : analiza participarii armatei la revolutie… [IR : Evident ca domnului Stanculescu acest punct nu-i putea place. ramine sa intelegem cum a cazut CADA in capcana de a-l accepta ca interlocutor])
  TVRL 15 feb Prima zi a lui Razvan Teodorescu.
  Noaptea CADA : debut, episoade, convorbiri, casete 15 febr. a) Comunicat MAN : Nici un militar din demonstrație nu a fost arestat ; Există forțe care vor să destabilizeze armata,
  b) Caseta cu convorbirea lui Voican delegația CADA :
  - Voican (la întîlnirea cu delegația) : atitudinea dvs nu este compatibilă cu calitatea de militar ; dvs sunteți subordonați d-lui Militaru și d-lui Iliescu.
  - Ofițer : Reprezentăm 26 de unități militare din Timișoara și Aviație.
  - Ofițer : Doleanțele noastre sunt doleanțele majorității militarilor.
  - Ofițer : citește Memoriul militarilor : Trecerea în rezervă a ministrului Armatei (Militaru) și a ministrului de Interne (Chițac) ; excluderea armatei de la manipulări politice ; precizările partidelor politice față de armată ; Desființarea gărzilor prezidențiale compromise ș.a.ș.a
  - Ofițer : să ni se asigure protecția…
  - Ofițer : Aceste propuneri să fie aduse la cunoștința președ. Iliescu
  - Voican : Dl Iliescu nu este în clădire, este la Parlament. De aceea îl reprezint eu.v - Ofițer : ar fi putut să ne primească…
  -Ofițer : Dorim ca această discuție să fie difuzată, să nu se întîmple ca în 16-21, în Timișoara.
  -Voican : să discutăm punct cu punct Apelul. Rolul armatei în revoluție, mai ales în Timișoara.
  -Ofițer : În Timișoara, din 19 decembrie, armata a fraternizat cu poporul. Ori, în București, MAN a scos armata, obligată să iasă în stradă prin dezinformarea de la MAN. Dacă armata trăgea în Timișoara, Timișoara era "rasă" de pe fața pămîntului. Conducerea PCR, delegația Man venită la Timișoara au știut totul. Și totuși, ministrul Chițac a participat la represiunea Timișoarei, mințind (în interviu) că a fost la București !
  -Ofițer : În rîndul armatei sunt și "uscături". Ei au tras în oameni ! Ei au fost avansați de actualii generali reactivați ! Cerem să fie trași la răspundere, ca orice criminali.
  c) Comunicatul lui Petre Roman din 14 febr. :
  1.Se va forma o Comisie de verificare a rolului armatei în revoluție ;
  2. Analizarea cadrelor militare cu răspundere în represalii ;
  3. Se vor analiza avansările făcute de militari…
  4. O Comisie va analiza activitatea g-ralului Chițac.
  5. În perioada de tranziție, nu este potrivită numirea unui civil la armată
  6. Se vor revizui interpretările date de MAN în problema pașapoartelor…
  7. Se va colabora cu instituțiile civile la Casa Armatei.
  8. Dreptul la demisie pentru miltari.
  9. Armata nu face politică…
  10. Senatorii militari nu vor face politică
  12 Se vor desființa " gărzile " prezidențiale
  13 Se garantează securitatea celor ce au făcut mitingul. Prim ministrul și-a asumat responsabilitatea.
  d) Casetă cu revoluția de la Timișoara (privită și comentată cu Voican)
  -Ofițer : Militarii fraternizau cu populația în Timișoara… în timp ce la București, armata trăgea în oameni…
  -Voican : aeroportul a fost atacat de teroriști ?
  -Ofițer : Nu ! Noi eram acolo. Oamenii de bună -credință ne-au atacat. Zvonul este o armă eficientă
  - Voican : Sunt surprins. Știam că la Timișoara nu s-a tras ; că n-au avut muniție.
  - Ofițer : Ba s-a tras !
  - Voican : Mă mir !
  - Ofițer grănicer : În 16, grănicerii nu au tras. În 17 s-a primit ordin să ieșim cu armament și foc. PCR a ordonat. Coman a dat acest ordin. Șefii noștri nu ne-au condus, nu ne-au coordonat, și, ulterior, și-au însușit "merite". Organele de partid din armată așa ne-au prezentat situația : huligani, bețivi… Da, oamenii spărgeau vitrine.Și s-a dat ordin : să se tragă ! Și s- a tras ! Am primit ordin să tragem. Am tras spre Catedrală. Demonstranții s-au retras. Dar…țiganii s-au dedat la jaf. S-a tras ! Cei lucizi erau cutremurați. Am vorbit cu oamenii. Armata era gata de foc. Securitatea făcea presiuni asupra noastră. Și cei de la Partid. Noi nu aveam cu ce să rezistăm. Am dat dovadă de luciditate. După conferință, s-a pus stăpînire pe Piața Libertății, s-au consolidat aliniamente. Trupele Securității s-au infiltrat printre noi, i-au influențat și pe șefii noștri : ne-au băgat pe noi în față. Dl Chițac, pe 18, a venit la Timișoara (era șeful protecției chimice), le-a creat dispozitiv și a dat dispoziții pe care noi nu le-am executat. Trăgeau securiștii și superiorii noștri. Ne-au făcut lași, pe noi, grănicerii, și ne-au retras de acolo. Pe 19, ne-au obligat să încercuim parcul… La conducerea noastră, sunt acum oameni care au dat dovadă de mult zel : că sunt huligani, că sunt agenți, să luăm măsuri. Din acest grup de generali, Ilie Ceaușescu, Gușe, Chițac, Stănculescu, comandau unitățile noastre. Multe persoane din conducere au tras în demonstranți. Ce caută acești oameni la comanda armatei noastre acum ? Am fost șocați. Datorită dezinformării și ordinelor lor, în Timișoara s-a tras ! Iar în București, cînd au venit, au făcut același lucru
  - Ofițer grănicer : a doua unitate luată în subordonare Securității. Am ajuns la sediul PCR, cam o dată cu demonstranții. În tura a doua, am venit cu arme și armament. Am primit ordin să tragem, să nu lăsăm oamenii să intre în sediu… dar fără semnal de avertizare ! Așa am hotărît noi să nu tragem.
  - Ofițer : Toți domnii generali să fie în procesul criminalilor din Timișoara ! Nu armata a condus represiunea ! Securitatea ne dirija ! Ne-am împușcat noi între noi.
  - Ofițer : Armata a asigurat succesul revoluției în Banat. Și nu era cazul să se mai repete Timișoara ! Nu trebuia să vie rîndul Bucureștiului !
  - Ofițer : Ar fi nevoie de dl Iliescu. Îl așteptăm oricît !
  - Ofițer aviator : Armata, helicopterele nu au tras în populație ! S-a tras de pe clădiri !
  - Aviator Timișoara : Aviația Timișoarei nu a tras în populație De ce MAN nu a transmis asta ?
  - student Acad. Militară : în București s-a tras în populație ! Tancuri au călcat pe oameni ! Securitatea și Miliția aveau tancuri ! La Academie, comandanții au dezarmat studenții !
  - Ofițer : Să se arate un singur general care a fost destituit pe acest motiv ! Armata din Timișoara vrea adevărul ! Dl Ministru a primit multe sesizări. N-a făcut nimic ! Nu mai vrem un alt 17 decembrie !

  e) Manifestație de solidaritate GID cu CADA, la pasarela de la televiziune, 15 febr. (miting în direct)
  - Voce : Armata a fost cu noi, și noi trebuie să fim cu ea ;
  - Lozincă : Jos Iliescu ! Jos Iliescu ! Nu suntem partid ! Nu facem politică ! FSN = PCR !
  - Voce : De ce Securitatea acționează nestingherit ? În piața Victoriei sunt militarii noștri !
  - Voce : Poporul să vie cu noi !
  - Voce : Grupul Independent pentru Democrație propune dialog cu TVRL, care ne dezinformează…v - Voce : Dl Petre Popescu a dat dezmințire cu acel om cu toporișcă că nu este dintre noi ! Este un frizer ! Am vorbit cu dl Răzvan Teodorescu ; totul se transmite în direct !
  Lozincă : Jos Militaru !
  -Voce : Am dovada că în TV sunt securiști în civil ! Colegu
  l meu Voinescu Leonardo este securist ! Voce : Să se desființeze Securitatea ! Să plece securiștii din TV ! Voce : Se transmite în direct ! Vă rugăm să fiți civilizați ! Să fim disciplinați !
  Voce : Securitatea funcționează perfect în cadrul MAI și MAN !
  Voce : Generalul Chițac - participant la masacru de la Timișoara !
  Voce : Vinovații sunt înaintați în grad ! Revoluționarilor nu lise permite să prezinte dovezile de revoluție !
  Voce : Noi am luptat în revoluție ! Vrem adevărul despre teroriști !
  Voce : Noi nu am plecat de la TV de 2 zile ; nu plecăm nici azi !
  Lozincă : Vom reveni ! Vom reveni !
  - Voce : Să vorbească militarii ! adevărul despre Timișoara !
  - Iosa Gheorge (muncitor) : Cine ne-a bătut ? Cine a adus bîtele ? Cine a adus tirurile ? Cine a dus manifestanții la FSN și apoi i-a dus să atace partidele ?
  - Petre Popescu : Demonstrație pașnică sub pasarela TVR, în direct. Am întrerupt emisiunea, pentru ca să dăm caseta adusă de o delegație a ofițerilor :
  f) Caseta cu sfirsitul convorbirii CADA - Gelul Voican, 14 febr.
  -Ofițer : Cerem trecerea în rezervă a ministrului Apărării Naționale și a generalilor reactivați… cerem trecerea în rezervă a generalului Chițac…
  - Voican : Dl Militaru are merite mari
  - Ofițer : A încercat să ascundă adevărul despre situația din armată. Ne-am săturat de pumn în gură. Am cerut ministru civil în armată…
  - Voican : Militaru a fost disident, cu merite deosebite, înainte…
  - Ofițer : Există discuții privind g-ral Militaru și dinainte de a fi fost trecut în rezervă…
  - Voican : îl laudă pe Militaru…
  -Ofițer : De ce s-a înconjurat cu atîtea cadre vechi ? Sunt atîția tineri merituoși. Cei bătrîni vor să ne facă regulamentele. Ce, noi suntem cobai ?
  - Voican : Este un conflict de generație…
  - Ofițer : Nu. Avem în vedere interesele naționale. Avem dovezi - presă străină și documente…
  - Ofițer aviație : De ce a trebuit să venim noi aici ? De ce ni s-a impus generalul Rus ? Nu a vrut să accepte situația din aviație.
  - Voican : Eram la Sfîntul Sinod. Am venit la dvs. Mă aflu într-o situație paradoxală : "greva militarilor"!
  - Ofițer : Nu v-ați exprimat bine ! Nu suntem în grevă. Suntem gata să apărăm patria !
  -Voican : Da, aveți dreptate… Dl Iliescu nu poate veni. Considerați-mă delegat…
  -Ofițer : Aveți drept de decizie ?
  - Voican : NU, dînsul va hotărî.
  - Ofițer : Atunci va trebui să continuăm…
  -Voican : Generalul Militaru a suferit pe vremea lui Ceaușescu. Acum a fost chemat de echilibru. Este eficace. Sunt surprins de cele arătate de dvs. La fel, sunt surprins de ce spuneți de generalul Chițac. Mă ocup direct de Ministerul de Interne. A dat dovadă de spirit operativ. Sunt uimit de "revelațiile" dvs.
  - Ofițer : Dvs ați declarat că sunteți mulțumit de măsurile luate de dvs ! Dl Militaru, la 74 de ani, este acel "om nou" cu care vrem să facem reconstrucția armatei ? ! Și alți generali ca el ?
  - Ofițer : Dictatorul Ceaușescu a căzut ! Dar acum sunt mai puternici ca oricînd prin reactivarea lor ! Mulți au făcut studii în URSS ! Mulți sunt foști activiști PCR ! Noi nu vrem politică. Suntem contra oamenilor bătrîni plafonați… puși acum să ne organizeze !
  -Ofițer : Credeți că cei ce ne-au îndoctrinat… sunt în stare să ne facă educație patriotică ? ! Dvs ați spus că Militaru este "nepătat" ? ! Cunoașteți dosarul "Corbu 1 " și "Corbu 2 " care îl încriminează ca agent străin ? ! A apărut în presa străină. Aceasta nu-i creează un statut moral. Noi nu vrem să fim carne de tun, dacă vom fi atacați. Trebuie să credem în comandanții noștri.
  - Ofițer : Știți cum folosește dl Militaru securiștii ? Punîndu-i să ne urmărească ! Este bine să fie concentrată puterea în mîna acestui om ? !
  - Voican : Direcția 4 de contrainformații a fost desființată. CFSN a acreditat depolitizarea armatei.
  - Ofițer : Noi avem foștii secretari de partid care ne țin… lecții de "educație patriotică ", nu i se mai spune "politică "! - Ofițer : Acum o lună am fost cu dvs. Conducere abuzivă, dictatorială. Pentru că am fost lîngă dvs în 12 ianuarie, acum sunt urmărit de Biroul 2, sunt vînat, marginalizat… Numai pentru că am discutat de democrație, am fost anchetat la minister… Am dat "Declarație "… De aceea sunt aici…
  - Voican : Admir pe generalul Militaru. Asta nu este suficient. Admiteți cu mine : situația este fără precedent ! Suntem în situație limită ! Vreți să spuneți că suntem într-o criză militară ! Sunteți disciplinați. Voi înainta propunerile dvs. Le voi arăta d-lui Iliescu pentru a hotărî. Vom vorbi și cu șeful MSTM.
  - Ofițer : Sistăm discuția. Să revenim. Președintele Iliescu este în clădire. Vrem să vorbim cu dl Iliescu. Noi reprezentăm interesele țării.
  - Voican : Dvs reprezentați interesele țării ? ! 26 de U. M și Acad. tehnică ? !
  - Ofițer : Dl Chițac a folosit substanțe toxice la Timișoara, la Podul Dacia ! Acum el poate conduce Poliția ? ! Cum credeți dvs că cei anchetați la pușcărie, în Timișoara, pot dormi liniștiți, cînd procurorul este același ? !
  - Ofițer Acad. Tehnică : Am fost de 2 ori în grevă. Domnul ministru a refuzat dialogul. Ca pe vremea dictaturii Ceaușescu. Ne-a jignit în fața a sute de oameni. Ne-a înjurat. Dl ministru a dezinformat guvernul. A lipsit 10 ani din armată ! Gîndirea lui militară s-a oprit la 1970. Avem îndoieli despre el. Cerem înlocuirea lui.
  - Ofițer Acad. Militară : Vrem să ni se asigure securitatea. Se fac presiuni asupra noastră, asupra părinților, a profesorilor ! Ca pe vremea lui Ceaușescu.
  - Student Acad. Militară : De 4 zile suntem în Piață. Suntem exmatriculați ! Au venit și ne-au înjurat. Am cerut dialog, de ! Noi, la revoluție, am condus Academia ! Iar acum ne conduc ei !
  - Student Marina Civilă : La fel a procedat și cu noi. Cu soldații la fel ! La cei 1 000 militari de la Tropaisar care au demonstrat, în loc de Comisie de anchetă. s-a trimis o Comisie de discplină ! 12 soldați au dezertat !
  -Student Marina Civilă : Azi, un tată al unui coleg a fost amenințat că fiul lui va fi exmatriculat. Tatăl a făcut infarct -Voican : Sunt uimit ! Dl Iliescu mi-a spus să iau tot ce mi-ați relatat.
  - Ofițer : Dar părerea dvs personală despre dl Chițac la Timișoara ?
  - Voican : Sunt surprins… Mai ales că am dat asigurări delegaților dinainte… Acum suntem infirmați…
  - Ofițer : De ce a acceptat dl general acest post, deși nu a fost în Revoluție ?
  - Voican : dl ministru a fost numit de FSN, deoarece era gherilă urbană.
  - Ofițer : Cea mai autorizată persoană era primul adjunct al MAN, g-ral Gușe !
  - Voican : Generalul Gușe a avut o atitudine echivocă…
  - Ofițer : Era al doilea : g-ral Stănculescu !
  - Voican : Noi așa am gîndit. A atîrnat în balanță trecutul lui. A avut consensul celorlalți generali, care au cedat cu deferență la numirea noastră.
  - Ofițer : Ați elogiat pe dl Militaru, pentru activitatea trecută. Să vedem, ce merite are acum, de 2 luni ? Nu sunt alții ? Este în vîrstă !
  - Ofițer : Ce a făcut pînă acum ne îndreptățește să cerem înlocuirea lui. Numai așa armata ar putea deveni element de echilibru social. Apelul nostru în 13 puncte este o Mică Constituție pentru armată. Dnii generali bătrîni au spus că trebuie 5-6 ani ca să se facă reforma armatei !
  - Ofițer : Discutăm de 5 ore. Situația este critică în unitățile militare. Pentru un om, să se destabilizeze țara ? ! Să privim lucid. Venim cu un ultim strigăt. Facem asta pentru țară. Am fost îngrădiți în unități ! Avem familie ! Nu suntem la nivel nici ca minerii ? !
  - Voican : Dar dvs vă contestați comandantul ! Chestiunea are implicații profunde. Sunt receptiv, dar sunt surprins, perplex ! Aveam o altă părere despre această…
  - Ofițer : Nu puteți reveni din această perplexitate ? De ce nu am respectat ordinul de a trage în populație ? Dvs vreți subordonare prusacă ? Subordonații noștir vor înțelege că nu apărăm interese personale.
  - Ofițer : Mințile luminate din armată vor părăsi armata !
  - Ofițer : Ce criterii ați avut la selecționare, că de 4 zile stăm aici ? ! - se termină caseta -
  Ofițer delegat (în studio, în direct) : mulțumim TVLR că a transmis caseta.
  ora 2.20  Răzvan Teodorescu (în direct) : Îmi revine obligația morală de a încheia seara asta. Această televizune este liberă, independentă !
  Dreptatea 16 feb "Armata a aparat revolutia, sprijiniti armata" Scrisoarea unor ofiteri care au participat la intilnirea din 7 ianuarie cu I Iliescu in care i s-a cerut demiterea lui Militaru si celorlalti generali compromisi reactivati. Promite ca o va face intr-o spatamina dar in loc de asta avanseaza la gradul de general 100 de ofiteri compromisi, propagandisti PCR si anti-revolutie. Militaru a continuat aceasta politica de nepotism. Sprijina actiunea CADA.
  Romania Libera 17 feb. Pe 16 feb a avut loc in piata 23 August din centrul Brasovului o ampla demonstratie de solidaritate cu militarii grevisti din Timisoara si Bucuresti- organizata de colectivul intreprinderii de constructii aeronautice Ghimbav care a declansat la 21 decembrie revolutia brasoveana. Vor adevarul despre revolutie.
  Rom Libera 17 feb.Noul ministrul al apararii nationale.
  Ion Iliescu a acceptat demisia lui Militaru, in ciuda valorii sale si contributiei la apararea revolutiei dupa 22 pentru ca "unele dintre metodele MAPN au provocat nemultumiri". Il numeste pe Stanculescu [si in Dimineata, 19 feb] [IR : Iata pe cine numeste FSN in fruntea armatei : pe unul dintre responsabilii represiunii de la Timisoara, care urma sa fie condamnat cu explicabila intirziere
  Precizari In legatura cu discutiile Voican -CADA generalul Chitac precizeaza ca a fost la Timisoara pe 17 decembrie dar a facut tot ce a putut pentru a proteja demonstrantii (simulind ca nu are grenade lacrimogene - incit au fost trimise altele de la Sibiu, nefolosindu-le decit formal, dind ordin sa nu se traga, eliberind manifestantii prinsi etc. O serie de martori atesta acest rol eroic si omenos al domnului Chitac" Elek Iuliu, Molodet Tiberiu, Curutiu Ioan, Mehedinti Filip, Tocanciuc Sergiu, Burci Ioan, Micu Ioan, Suciu Mircea, familia Galla. [IR : Iata pe cine mentine FSN in fruntea internelor : pe unul dintre responsabilii represiunii de la Timisoara, care urma sa fie condamnat, cu explicabila intirziere
  Adevarul 25 feb Primim din partea unitatilor armetei romane din Transilvania. Pozitia Comitetului pentru stabilitatea armatei - inaintata CPUN pe 22 febr, difuzat in Cluj in 8-10 martie. Democratizarea armatei nu terbuie sa destabilizeze si sa puna in pericol unitatea nationala.
  Adevarul 27 feb CADA comunica - desfasurarea promitatoare a discutiilor cu noul ministru V Stanculescu.)
  (R libera 27 feb Revenire la normal. MApn aduce la cunostinta masurile luate : 1 trecerea in rezerva a generalilor reactivati. 2 Comisii de analiza a activitatii militarilor 3 Reanalizarea si restructurarea directiei de educatie patriotica si cultura. 4 Adaptarea juramintului. Se convoaca reuniunea reprezentantilor alesi democratic din toate unitatile, la 12 martie.)
  (R libera 9 martie Convocarea pentru intilnirea Ministerului (12 martie) cu reprezentanti ai unitatilor militare alesi democratic nu e pregatita chiar conform criteriilor de selectie enuntate.)
  (R Libera 13 martie Deocamdata, miscare in cerc. Ion Stoica Reuniune la nivel national pe 12 martie al reprezentantilor militarilor (CADA, Comitetul de actiune pentru stabilitatea armatei CASA, etc) Neintelegeri si subiecte accesorii. Sprijin dat de V Stanculescu. Nu s-a facut curatirea ceruta - de cadrele care au actionat represiv [IR : ce ironie- urma sa o faca Stanculescu]. Militaru nu e dezactivat. In finalul intilnirii soseste Ion Iliescu, aplaudat (iar Gusa ovationat) - ceea ce lasa un gust amarui reporterului si da titlul articolului [IR : deturnarea progresiva a actiunii CADA ar trebui analizata minutios].
  (Dreptatea 20 martie Cine sint, ce au vrut si ce doresc membrii CADA ? Explicatie oferita de Mihaies Petre- membru CADA Insista asupra nevoii de modernizare, democratizare, normalizare, eliminare a nepotismului. Nu au revendicari materiale ci structurale.)
  (18 apr 1990 Libertatea Obiectivul nostru : democratizarea armatei Mihai Floca. Membri CADA (Laurentiu Ungur, Octavian Chiriac, Cristian Dumitra) explica cit ar fi de grav ca armata sa nu se curete. Arata momentul de trezire din 17 dec.- cind au inteles ca "huliganii" care dadusera foc la magazine goale exprimau revolta intregului popor si au trecut practic de partea lor.)
  (19 apr 1990 Romania Libera Apelul grupui de initiativa "Pentru dreptatea militara" (IR : Nu este clar de ce acest grup (Valerian Stan, Radu Andriciuc, Ioan Daia, Ctin Teudorescu etc) a simtit dorinta sa formuleze deziderate similare CADA, dar probabil ca a fost o reactie la toleranta CADA fata de V Stanculescu.)
  (18 mai 1990 Expres Protest al membrilor Actiunii pentru dreptatea militara -fata avansarea in grad a unor conducatori care au actionat impotriva populatiei la revolutie : Tiberiu Costache, Gheorghe Carp, Mircea Muresan, Ionel Marin)
  (5 iunie 1990 Romania Libera Comunicat CADA. Descrie evolutia raportului cu ministerul apararii pe problemele ridicate la 12 februarie. Au fost trecuti in rezerva 41 generali reactivati. S-a schimbat ministrul Mmilitaru) si acum nu mai e nevoie de ministru civil, ei fiind pe deplin satisfacuti de V Stanculescu [IR : ??? Denunta raminerea lui Chitac la conducerea ministerului de interne si lipsa unei curatirii a acestui minister favorizat- in spiritul idealurilor revolutiei. Armata nu are a lupta cu poporul. (Cornel Surcu, Ion Barbuta, Petru Litiu, Silviu Popescu, Ioan Ionel, Octavian Chiriac, Constantin Cirligeanu, Ion Didoiu, Laurentiu Ungur)
  (6 iun Rom Libera. Comunicat din partea Ministerului Apararii Nationale (Victor Stanculescu) Reactie dura de dezaprobare la comunicatul CADA Ameninta cu masuri care vor merge pina la retragerea calitatii de militar ! (dat si in Adevarul 6 iunie)
  Comunicat din partea consiliului superior de conducere a ministerului de interne. Protest pentru imixtiunea in treburile ministerului pe care si-a permis-o CADA. Curatirea a avut loc (1 300 cadre inlaturate, 60 % din cadrele de conducere schimbate, 1 000 revolutionari deveniti politisti. Respinge acuzarea lui Chitac care "a fost vazut de intreaga populatie in prima zi a revolutiei [IR : care revolutie ??? cerind retragerea in cazarmi si neagresarea populatiei"
  Catre redactia Romaniei Libere - protestul Ministerului de interne (capitan Deliu Dan) pentru gazduirea comunicatului destabilizator CADA. De ce Chitac si nu si Guse si Stanculescu- care au fost la Timisoara/) 
    (7 iun Rom libera. Din partea CADA- reactia la Comunicatul ministerului. Actiunea sa nu vrea sa provoace noi tensiuni ci sa faca o sinteza a situatiei.
  Societatea Timisoara cheama organizatiile ANPT sa sprijine CADA si face un miting de sustinere pe 8 iunie in Piata Unirii [IR : era clar pericolul la care erau expusi membri CADA dupa victoria FSN in "alegeri"])
  (Timisoara 9 iunie Lucian Gheorghiu Descrie mitingul de sustinere CADA din Piata Unirii -Timisoara, 8 iunie. Vorbesc ; Iosif Costinas- presedintele Comitetului Cetatenesc, George Serban -Societatea Timisoara, Daianu M si Taranu N - universitate, Savu Ion- Tot Banatu-I fruntea)
  (Dreptatea 8 iun Apel catre noua conducere a tarii Comitetul coordonator al Actiunii pentru dreptate militara Reafirma necesitatea curatirii armatei de structuri credincioase fostului regim.)
  (Dreptatea 9 iun Comunicat - "21 decembrie", Liga studentilor, GID. Adeziunea la comunicatul CADA si protest fata de reactia ministerelor. Atrage atentia ca revolutia nu a inceput la 22 decembrie. [IR : just, dar nici nu trebuia sa se termine la 20 mai])
  (Libertatea 9 iun Lt Colonel Ion Marin infiereaza comunicatul CADA De ce sa nu participe militarii la alegeri ? [IR : ???
  (Rom Libera 12 iunie Ministrului Apararii, Victor Stanculescu (Tocan Viorel, Jorj Gh) cadrele din garnizoana Brasov sint alaturi de dorintele CADA si doresc ca sa fie cunoscut adevarul despre participarea armatei la revolutie)
  14iun TVR anunta dizolvarea CADA !!! Urmeaza un lant de diversiuni care compromit si marginalizeaza CADA. Asadar 13-16 iunie este un episod central, nefast, si in razboiul de eliberare si emancipare a armatei romane. Interventia retinuta a armatei la 13 iunie, partial datorata luptei CADA, stirneste nemultumirea puterii. V Stanculescu incepe sa fie contestat, se observa in sfirsit ca a participat la reprimarea de la Timisoara (dezbaterile ulterioare ale procesului atestind evidenta), se pune accentul pe cooperarea armatei cu Min de interne intru asigurarea ordinii…
  (26 iun Adevarul Comunicat comun Ministerele Apararii si de Interne (Stanculescu, DV Ursu) protesteaza impotriva incercarilor de a fi invrajbite. Sint strins unite in apararea etc etc…)
  (Adevarul 11 iulie Intrebari, raspunsuri, nu ? Dragomir Hormonea Face balansul la la denuntarea destabilizarii CADA la intrebari despre participarea lui Stanculescu la reprimarea de la Timisoara.)
  (20 iul Azi La loc comanda ! Gil Zamfir. In polemica cu Armata poporului, sutine ca armata nu a fost suficent de ferma la 13 iunie)
  (Libertatea 31 iulie Lovitura de stat pe cont propriu Interviu acordat de V Stanculescu la 19 iulie. raportul cu ministerul de interne. Armata nu ar trebui sa se ocupe cu probleme socio-politice. La 22 decembrie a luat singur decizii (retragerea armatei, distrugerea sistemului de transmisiuni radio etc) "M-am consultat cu mine insumi ; daca este vorba de lovitura de stat, inseamna ca am dat-o singur")
  (28 iulie 1990 Dreptatea scrisoare deschisa dlui lct colonel Ion Moise Din partea unui colectiv de cadre militare. - Atit Moise cit si alti critici CADA (Tatomir Aurelian manevrat de Girbacea Ion) sint activisti comunisti din armata. Moise, absolvent de Stefan Gheorghiu a lucrat ca activist in biroul de presa a Consiliului Politic Superior sub comanda directa a lui Ilie Ceausescu. Nu activistii reprezinta armata romana, ci comandantii militari autentici, ofiterii de cariera.
  (28 iul Adevarul din partea sectiei de presa MApN in ultimile zile au aparut manifeste instigind militarii la nesupunere.) (28 iul Romania libera [si in Dreptatea 31 iulie] Precizare. CADA declara ca nu are legatura cu manifestele care incita la actiuni neconforme cu principiile eticii militare)
  (30iulie Comunicat CADA. Redat de Igor Butnaru. Textul scrisorii CADA catre parlament si guvern publicate in Rom Libera din 25 iulie a cuprins si pt 9 - redat aici. Membri CADA sint marginalizati si de aceea se adreseaza Guvernului. Sint de acord cu indepartarea elementelor destabilizatoare- care nu pot fi decit comandantii compromisi in decembrie.)
  (1 August Romania Libera convorbiri incomode. S-a dat ordin sa nu mai fie democratie in armata FG Marculescu in dialog cu mebrii CADA (Petru Litiu, Octavian Chiriac, Silviu Popescu, Nicolae Cirligeanu, Ioan Ionel). Istoria initiativei cu radacini in nemultumirile resimtite la 6-7 ianuarie. Intentiile de democratizare, curatire, modernizare. Comitetul nu se considera dizolvat prin ordinul ministerului din 15 iunie pentru ca nu era alcatuit de sus in jos. Semnaleaza schimbarea totala a atitudinii lui V Stanculescu dupa alegeri. Nu se pronunta privind evenimentele din 13 iunie.)

  (7 august Adevarul Organul CADA iese in fata T Dumitru. Denunta reaparitia grupului instigator CADA in ziarele de opizitie (Convorbiri incomode etc) - desi fusese desfiintata prin hotarirea Consiliului Superior al armatei din 15 iunie, care a aratat ca " interzice incepind cu 15 iunie existenta si functionarea oricaror grupuri si comitete constituite in afara cadrului legal al armatei" au vizat desfiintarea unor structuri cu functiuni si atributii indispensabile pentru asigurarea capacitatii de conducere si de lupta a armatei [IR : probabil structurile securiste] creerea unor asa zise organisme democratice in unitati [] atragerea personalului armatei in sprijinul Proclamatiei de la Timisoara si trecerea in rezerva in acest an a sute de cadre superioare ale armatei [] au inspirat aparitia si a altor grupuri de cadre care, prin obiectivele propuse si actiunile intreprinse au incalcat normele de conduita din armata [] au facut jocul unor forte politice care urmaresc destabilizarea vietii sociale, asa cum s-a vazut in zilele de 13 si 14 iunie 1990".)
  (22 august Romania libera Din partea actiunii pentru dreptatea militara. Critica atitudinea MapN fata de CADA reafirma justetea cererilor de democratizare a armatei si isi declara disponibilitatea pentru fuziunea comitetelor care au acest scop.)
  (Azi 29 august. (Realitatea romaneasca 29 august, Viitorul 31 August), Apel al armatei din Transilvania catre popor, Semneaza Paul Cheler. Armata trebuie sa fie unita pentru ca sa nu se mai intimple tradari ca aniversatul Dictat de la Viena. [IR : Incepe contra-atacul national-securist in armata. Este avansata in subtext ideea ca destabilizarile revolutionare ameninta intergritatea teritoriala a Romaniei, promovata intens de Ceausescu]
    (7sept Romania libera Scrisoare deschisa domnului comandant al armatei din Transilvania de catre mebrii CADA din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Sibiu. Act neavenit. Nu exista "Armata din Transilvania". Cine este agresorul care atenteaza la integritatea teritoriala ? Denunta diversiunea)
  (7 sept si 14 sept Romania Mare. Armata (I) Radu Theodoru. [] "furia iresponsabila a mazilistilor de a demola structurile statului, s-a distrus si sistemul national de aparare conceput in ideea absolut traditionala [] a razboiului intregului popor" [IR : de fapt, contra intregului popor] " a agita meru Timisoara si Clujul este echivalent cu atentat la siguranta statului" si mai ales" " ca armata sa poata actiona in deplina cunostinta de cauza, legal si eficient, atunci cind stari conflictuale interne impun interventia ei trebuie existe cadrul juridic care s-o implice. [IR : Ce grija au vechii securisti adunati la Romania Mare ca nu cumva regimul FSN sa fie rasturnat])
  (8 sept Adevarul CADA se schimba dar nu se goleste. Colonel Aurelian Tatomir. infiereaza reaparitia comunicatelor CADA si ale Actiunii pentru Dreptate militara interzise prin comunicatul MApN din 14 iunie. Cre masuri drastice de pedepsire, condamnari in instanta si legi noi date de parlament.
  (22sept Azi Din ce "cada" se adapa patriotii. Mircea Oprea si Aurelian Tatomir- vorbind in numele " Asociatiei ofiterilor in rezerva si in retragere din Bucuresti" isi exprima revolta fata de reactia CADA la comunicatul lui Paul Cheler. Cere pedepisrea exemplara a celor 15-20 de ofiteri CADA care nesocotesc ordinul MapN si se fac a nu cunoaste cine atenteaza la integritatea nationala : ungurii din Transilvania care organizeaza agresiunea finala [e activata din nou diversiunea principala a securitatii])
  9sept -are loc un miting la Brasov
  (22 sept Dreptatea. Intilnire GDS - CADA A avut loc pentru cunoasterea situatiei acestei miscari, care nu are personalitate juridica si nu poate fi desfiintata prin decret.)
  (25 sept Romania libera. Noi acte de intoleranta in armata. - Membri ai CADA si Actiunii pentru dreptatea militara denunta contrarevolutia care are loc in armata dupa 13 iunie. Principal actor represiv : Ionel Vasile fost nomenclaturist militar rechemat din rezerva. In timp ce cadre care au sprijinit revolutia (Gh Simaritineanu -Timisoara, Viorel Tocan- Brasov) sint haituite acum pentru ca vor implinirea idealurilor revolutiei si in armata. Cer sprijinul parlamentului.
  (Azi 25 sep Cerinta sau manevra. Gh Tugui Face parelala intre CADA si "democratizarea armatei" de catre comunisti dupa 23 August !! [IR : Incredibila diversiune])
  (26 sept. Flacara. Si militarii au dreptul la democratie. Roxana Paicu Manolescu. Interviu cu Guito Janzegers- Belgia), vicepresedinte EUROMIL - organizatie care militeaza pentru drepturile de asociere ale militarilor. Spera ca se va putea si in Romania. Inceputul a fost promitator, domnul Stanculescu se declara pentru, sprijinind initiativa CADA, dar dupa 13 iunie situatia s-a schimbat.)
  (29sept Romania Libera Nu toleram indisciplina militara. Personalul din Marele stat major. Reactie la articolul CADA din 25 sept. Acesti instigatori nu reprezinta pe nimeni, trebuie dati pe mina procuraturii. Democratizarea se face disciplinat. Vasile Ionel e fidel revolutiei.)
  (Expres, Nr 34 Sept 90. Alin Alexandru CADA- Democratia rasa in cap Interviu cu P. V din CADA. Face istoria actiunii (25 dec, 7 ian, 12 feb- intilnirea cu Voican transmisa la TVR din cauza parasutistilor- care imediat au fost schimbati, 13 feb- presiunile ca sa plece, 14 feb- discutia cu Roman care i-a determinat sa plece, crezind in promisiuni- ceea ce a dezamagit populatia din Piata Victoriei). Explica obiectivele (adevarul despre cele 2 faze ale revolutiei : una reala, pina la 22 si una simulata, dupa 22  ca sa se poata spala cadrele care au reprimat in prima faza ; innoirea cadrelor- cele reactivate fiind de fapt nomenclatura comunista din armata, directia de cadre, eliminarea parazitilor care vor sa continue propaganda "patriotica" (condusi de gen ideolog Culda -care ii compromite acum in presa). Continua sa-l creada pe Stanculescu de partea lor [IR : ??? dar ramas singur. Desfiintarea din 14 iunie in urma discursului lui I Iliescu in fata minerilor - in care a infierat teoria "armatei pasive". De ce nu a fost acuzata armata pentru ca a fost pasiva fata de agresiunea minerilor ? CADA exista dar nu poate actiona pentru ca ordinele se executa.)
  "Nu" nr 27 6-12 oct. (/Scrisoare deschisa a grupului de actiune pentru democratizare armatei GAMA. Obiectivele sint ; depolitizarea Armatei si epurarea de elementele compromise in timpul comunismului si la revolutie (lustratie). Intreaba pe gen Cernat si pe gen Pancea daca unitati speciale ale armatei au fost implicate intr-un "antrenament" pe 13 iunie 1990 Au fost mentinuti si avansati securisti.  Nepotism si antiselectie. CADA a fost incurajata cit a convenit unora, apoi a fost denigrata. Unele persoane din CADA au tradat cauza dupa ce au obtinut avansari. Cere retragerea ordinului secret dat de Presedinte, Ministerului apararii pentru dizolvarea CADA. Semnaleaza coruptia din armata. Nu e normal sa fie epurate cadre care au organizat impotrivirea fata de Ceausescu in timp ce elemrntele obediente sint promovate. Denunta manifestarile iredentiste periculoase din Ardeal si cere intarirea capacitatii armatei.)
  (/Scrisoare scrisa domnului prim-ministru de Tocan Viorel. Pentru activitatea sa pentru democratizarea armatei si aflarea adevarului despre represiunea din Brasov din decembrie, pentru organizarea mitingului din 9 sept - a fost dat afara din armata. Se indoieste ca se vor mai putea scoate adevarurile ascunse in fisetele procuraturii, daca vinovatii au capatat atita putere in armata.)
  (/Interviu cu Constantin Chiticaru- fost maistru transmisiuni aviatie si membru CADA. A fost dat afara din armata pentru ca a cerut ca armata sa nu mai fie folosita impotriva poporului, vorbind in acest sens si la mitingul din Timisoara. Gen Stanculescu i-a sprijinit la inceput, au avut girul lui in toate actiunile, dupa care a intors foaia.  Nu stie rolul lui la revolutie. Desfiintarea CADA din 15 iunie a profitat de conjunctura.)
  (/interviu cu lt col de aviatie Petre Litiu. Atrage atentia ca puterea a acceptat deja in februarie legitimitatea cererilor CADA pe care acum le denunta ca destabilizatoare. Daca participarea la CADA atrage demitera din armata, asta se va intimpla si cu ofiterii care au aderat la Vatra Romaneasca ? Vorbeste de putinii ofiteri care au sprijinit represiunea in decembrie sau au produs tragedii prin proasta conducere- care trebuie anchetati de procuratura.
  (Atlas Cluj nr 43 oct 90 catre toate cadrele active din MapN Viorel Tocan. Pe cine deranjeaza activitatea CADA ? De ce si-a schimbat total pozitia Victor Stanculescu [IR : se pare ca nici acum CADA nu intelege cui a cerut sa ancheteze responsabilii din decembrie ?)
  (7 oct Dreptatea. (Si in Rom Libera 7 oct) Comunicat. Organizatia PNTcd Tulcea se solidarizeaza cu obiectivele CADA si CADSRI (comitetul pentru democratizarea SRI)
  (10 oct Romania Libera: Cine incalca demnitatea si onoarea militara ? Semnat de membri CADA. Protesteaza pentru modul in care sint tratati. Semnaleaza ca s-au retras disciplinati in cazarmi DESI ordinul dat de Roman si Consiliul Militar Superior nu are valoare de lege - dar ca-si apara democratic dreptul la opinie. Denunta GAMA ca o incercare de contracarare a lor, relegitimind asa zisa opozitie fata de Ceausescu, care a avut loc tocmai cind acesta adoptase o pozitie pozitiva in problema nationala)
  (17 oct Romania libera. Dorim o armata moderna si unita- spicuiri de la conferinta de presa de pe 16 oct. V Stanculescu. afirma ca nu au fost reactivate nicaieri instalatiile de ascultare ale securitatii. Ca i s-a sugerat ca armata sa ia puterea in tara, idee pe care o respinge. Ca nu mai exista CADA, membrii ei putind sa se exprime in cadrul Asociatiei cadrelor militare - nu a deranjat ce au cerut ei ci forma lor de organizare. Despre GAMA nu stie GAMA sintem de fapt noi toti Solidarizarea cu actiunea CADA a cadrelor militare din UM01876 Timisoara (semneaza Gherasim Alexandru) Fostii membri CADA au fost alesi in consiliul de conducere a Asociatiei cadrelor Militare pentru ca reprezinta doleantele tuturor.
  Propuneri de prevederi pentru constitutia Romaniei privind Armata si apararea Nationala (semneaza Octavian Chiriac si Petru Litiu - membri CADA) " [] In nici o imprejurare armata nu va fi folosita impotriva poporului roman []; presedintele Romaniei dispune de armata numai dupa o consultare prealabila a Consiliului Superior al Apararii si cu acordul parlamentului convocat conform unei proceduri de urgenta. Orice decizie majora (declararea starii de razboi, de necesitate, mobilizare, interventie la calamitati naturale sau tulburari interne) va fi validata sau informata de parlament.[] Reprezentarea in Paralament a intereselor armatei se va face prin senatori militari etc [IR : sah grav, este extrem de grav pentru putere sa ii fie contestat dreptul de a inabusi "ultima solutie, inc'o revolutie"])
  (18 oct Dreptatea Conferinta de presa MApN. Stanculescu arata ca armata e defaimata (176 de articole in Bucuresti si 123 in tara dintre care 167 denigratoare) - actiuni provocatoare la adresa armatei ce se pot corela cu altele ce contribuie la subminarea vietii nationale si la destabilizarea vietii politice [IR :  este frica puterii de spiritul lui "ultima solutie inc'o revolutie" care ameninta apropiatul decembrie
  (19oct Tineretul Liber Alte relatari de la conferinta de presa din 16 oct. Situatia cererilor primite de comisia centrala MapN. Infiintarea Asociatiilor cadrelor militare inscrise in Euromil. [IR : asadar asociere, dar controlata de sus] Participarea la culesul cartofilor in 4 judete. 3500 cadre trecute in rezerva (122 generali). 1150 de persoane suspecte au fost arestate intre 26-27 dec ; colaborare cu procuratura.)
  (Flacara nr 44, 31 oct E vinovat maiorul Chiticaru ? Radu Ciobotea. Descrie cazul Chiticaru, maior in Timisoara, unul din initiatorii CADA. Hartuit si injuriat la unitate si in presa, cere trecerea in rezerva, care se aproba fulgerator, in temeiul art 47 lit d din Satatutul corpului ofiterilor (trecere in rezerva la cerere din motive intemeiate). Televiziunea transmite comunicatul MApn conform caruia ar fi fost dat afara. Surprinsi, Parintii, din Viisoara Bacau il renega ca pe o rusine. Analog au fost trecuti in rezerva maiorul Octavian Chiriac, Lt colonel Grecu, maistrul militar Traian Stancu (care a facut parte din Comisia guvernamentala de investigare a participarii armatei le revolutie, ocupindu-se de cazul V Stanculescu)
  (Contrast 32 1-8 nov flash interviu cu capitan Radu Nicolae. Interviu realizat de Tiberiu Popescu. Conidera ca GAMA si CADA nu au obiective fundamental diferite doar ca unii din CADA au fost manipulati pentru a-l da jos pe Militaru. Ei nu stiu ca ; 1 Pe 23 dec Militaru si-a aratat neincrederea fata de "primul ministru" prezentat de I Iliescu- Petre Roman 2 Voican Voiculescu care a avut misiunea sa recruteze ofiteri pentru motive stiute doar de I Iliescu s-a ciocnit de Militaru care I-a interzis sa mai intre in unitatile militare. 3 Gen Diaconescu, care era procuror sef a fost de acord cu anchetarea lui Guse si Topliceanu pentru reprimarea din decembrie Imediat au fost anuntati niste ofiteri in casa unui general care au discutat cazul Militaru. Acuzati ca a fost agent KGB este infirmata de faptul ca participind la complotul anti-ceausescu, Militaru s-a rugat de Gaspar si Vilcovan Al. pt a intra in contact cu sovieticii.)
  Nu, nr 31 3-9 nov
  (/ Masa rotunda - Radu Nicolae (GAMA ?) , col Litiu (CADA), prof MIca (din grupul complotistilor Securisti impotriva lui Ceausescu. Interviu realizat de Eugen Popescu. R Nicolae : Militaru l-a prevenit pe Iliescu sa nu-l numeasca pe Stanculescu pentru ca asupra lui planeaza banuieli pentru interventia de la Timisoara si colaborarea cu familia Ceausescu. Ministrul civil vizat era Voican sau Magureanu. Procuratura a fost mai vinovata ca Securitatea. prof Mica : 73 % din guvern sint evrei comunisti reorientati, ceea ce poate declansa antisemitism. Litiu : e pacat ca GAMA si CADA sa nu se inteleaga.)
  (/ Timpul adevarului. Scrisoare deschisa domnilor I Iliescu si P Roman. Nu se poate face democratizarea armatei daca la conducerea ei a ajuns "cel mai compromis si controversat general al armatei romane, generalul V Stanculescu " omul de casa al familiei Ceausescu, prieten intim cu Ilie Ceausescu, [] omul care a adus armata la sapa de lemn prin vinzarile de armamemt si tehnica militara in strainatate, prin care in mod sistematic a rotunjit conturile dictatorului in bancile straine, omul care a fost trimis de Elena Ceausescu sa spioneze generalii trimisi la Timisoara [] omul care l-a slujit pina in ultima clipa [] pe dictator, inlesnindu-i fuga", Salvarea sa a venit de la CADA, pe care a condus-o continuu fara ca majoritatea membrilor CADA, bine intentionati, sa sesizeze ce se intimpla.)
  (Romania Libera 8 noiembrie Comunicat CADA-ADM .Reia punctele din februarie. Adauga : indepartarea din justitia si procuratura militara a persoanelor compromise in procese politice ; respingerea oricarei participari la reprimarea protestelor cetatenesti, miscarilor sindicale, stoparea reabilitarii aparatului securist.)
  (Contrast 8-15 noi lamuriri cu privire la GAMA interviu cu Radu Nicolae (Tiberiu Popescu) Zvonul ca sint KGB-isti e absurd. Ofiterii romani au fost siliti sa faca studii la Moscova. GAMA detine date clare despre faptele reprobabile ale multor cadre militare in timpul revolutiei dar nu le face publice ca sa nu loveasca in armata. Detine date si despre unii membri CADA, fosti informatori pentru Contrainformatii - care sint pilotati de fosta securitate.)
  (9 nov Romania Libera Invitatie la dialog. CADA invita pe 11 noi ora 11, la sediul GDS, la dialog : ADM (actiunea pentru dreptatea militara), GAMA (grupul de catiune pentru democratizarea armatei) si ADCM (asociatii democratice ale cadrelor militare)
  (13 noi Romania Libera O noua noapte a generalilor. Sorin Rosca Stanescu relateaza intrunirea de la GDS de pe 11 noi. Silviu Popescu a prezentat pt de vedere CADA. Asistam la un simulacru de democratizare. Cei compromisi sint avansati. Nu se stie nici azi cine face parte din Consiliul Superior al armatei. Fostii activisti controleaza in continuare politica de cadre. Maiorul Ion Ionel subliniaza ca " armata nu poate fi pusa sa lupte impotriva poporului. In momentul in care fortele Ministerului de interne nu pot face fata, inseamna ca ne aflam in prezenta unei revolte populare" [IR : idee extrem de neavenita pentru puterea uzurpatoare, amenintata cu o noua revolutie] Nicolae Radu reprezinta GAMA ca organizatie secreta care a complotat impotriva lui Ceausescu. Refuzind deconspirarea membrilor, nu este considerata decit ca forta oculta. Adunarea exprima suportul si speranta de a se putea integra in Alianta Civica [IR : captarea miscarilor care ar vrea sa faca ceva, intr-o organizatie care nu va face nimic].)
  (13 nov Azi Mesaj despre CADA, cancerul armatei noastre Carp Moraru - pensionar militar Bucuresti. CADA este un instrument de destabilizare, da comunicate pentru a intimida armata incit sa nu-si mai faca datoria curmind huliganismele de strada. Asa a facut si la 13 iunie - de aceea a fost desfiintata- cu prea multa finete. Asa face si acum, pregatind probabil o noua lovitura de stat, pe 15 noiembrie, in compania unor cercuri ca Alianta Civica, care au sustinut si pt 8 de la Timisoara.)
  (14 nov Romania Libera anunta ca in urma dialogului din 11 noiembrie Actiunea pentru Dreptate militara s-a contopit cu CADA)
  (14 Nov Adevarul Ape cam tulburi prin CADA si in jurul ei. Andrei Alexandru. - comenteaza reuniunea de pe 11 noi. Este deranjat de indemnul ca armata sa nu inabuse revoltele populare. Si atunci ce ar trebui facut daca pe 15 noi Alianta Civica stringe 50 000 de oamnei si devine agresiva ? [IR : Falsa alarma. AC nu a facut probleme, desi strinsese 500 000 de oameni])
  (Nu, 17-23 noi Protest CADA Reia cererile de pina acum. Adauga : Rezultatele Comisiei Parlamentare de anchetare a evenimentelor din decembrie ; sa se elimine orice posibilitate de confiscare a armatei de catre puterea politica ce se afla la conducerea tarii ; incompetenta guvernantilor sa nu fie sustinuta de armata impotriva poporului ; trecerea in rezerva a lui Vasile Ionel care a atacat CADA eliminind din armata pe : Grecu Ctin, Chiriac Octavian, Popescu Silviu, Ionel Ioan, Chiticaru Ctin, Tocan Viorel, Stan Valeriu, aducerea in fata tribunalului militar din Timisoara a lui Guse, Stanculescu, Chitac)
  (Romania libera 21 noi NU nr 3. 21-27 noi. Cui i-e frica de ministrul apararii nationale, Roxana Iordache. [IR : Text penibil, impletind adevarul si speculatia pentru a-l apara pe V Stanculescu] Stiind ca a fost pe 17-21 la Timisoara, el a refuzat numirea ca ministru al Apararii dar a cedat insistentelor CADA, care avea incredere numai in el. Militaru a arestat pe 7 ian militarii care il contestau, in timp ce Iliescu isi serba ziua. Patriotul Guse a fost marginalizat. Pe 5 iunie CADA si-a manifestat public dezamagirea iar Stanculescu si-a dat demisia, din cauza imixtiunilor puterii civile, dar a fost refuzat, ca si pe 7 iunie cind a repetat cererea verbal. Vasile Ionel in spatele GAMA. Generalul Stanculescu a blocat folosirea armatei la 13-16 iunie. De aceea Iliescu l-a criticat opunindu-se renumirii sale. Radu Nicolae bate cimpii cu placa lui cu conspiratia. Stanculescu intre ciocan si secera. MIlitarii CADA au inca incredere in Stanculescu…)
  (22 nov Declaratie CADA. Conducerea armatei (Stanculescu, Ionel, Logofatu, Voinea, Polivanov, Keller) santajata de putere cu darea in vileag a implicarii in represiunea din decembrie, si-a tradat disperarea hotarind la 17 noi trecerea in rezerva in bloc a unui important numar de cadre militare din CADA. Asta desi la 22 sept si 12 noiembrie generalul Stanculescu, intilnindu-se cu membrii CADA- a dat asigurari ca le sustine pozitia si se va desprinde de sub tutela puterii politice. A facut insa, la numai citeva zile exact pe dos, santajat. CADA cere reactivarea militarilor demisi si demiterea factorilor de raspundere din armata.)
  Nu 24-30 noiembrie. (/Recunostinta generalului Stanculescu : membrii CADA au fost trecuti in rezerva (Chiriac, Grecu, Popescu, Stan). Constantin Chiticaru. Decizia a fost luata la 14 nov. Dar de ce nu au fost trecuti in rezerva ci avansati cei care au reprimat populatia in decembie ? Marea unitate de mecanizate din Timisoara devine unitate erou. De ce ? Nemultumirile aplanate cu avansari ; apoi puteau fi iar folositi. Tipic : "Ai fost avansat ? Nu. Pai vezi dac n'ai tras in demonstranti" cadrele compromise au fost deplasate in alte localitati ca sa li se uite activitatea (Gheorghe - de la Timisoara la Craiova, Agirbiceanu - de la Timisoara la Deva, Paun - la Bucuresti, Paul de la Lugos la Timisoara, Tascau - la SRI Tg Jiu), In armata conduce inca nomenclatura PCR. E necesar un proces al comunismului - si in armata. Puterea actuala este esalaonul II al PCR si a paralizat Revolutia. Stanculescu s-a sprijinit pe ei pina la alegeri si apoi i-a abandonat.)
  (/Prin dezinformare s-ar putea ajunge la un razboi civil. interviu cu Mr Durac si Cpt Cojocaru realizat de Ciprian Banciu. Durac : Pe 2 martie a avut loc o discutie cu Petre Roman, in urma careia s-a format o comisie care sa analizeze evenimentele de la Timisoara. Roman spune ca problema e ca si rezolvata. Mr Durac intervine atragind atentia ca e mai complicat, existind asemanari cu 18 februarie : "armata a intervenit intr-un conflict intre putere si popor, existind si atunci oameni care au spart si au dat foc, au bruscat armata. S-a incercat folosirea armatei impotriva poporului. Si atunci au fost oameni care incitau populatia. Acealasi lucru s-a intimplat si in 18 feb la guvern. Ce se ascunde aici ?" - acest discurs il deranjeaza extrem pe Roman. In decembrie unitatile din Lugoj stiau ca Timisoara este ocupata de unguri. Acesta este rezultatul dezinformarii. Atit timp cit va rezista comunismul la noi, vor exista confruntari violente. Si dupa 1944 armata a avut o vina enorma, rezistind prea putin la instalarea comunismului datorita inlocuirii cadrelor de calitate cu nulitati. Si acum manunchiul de comunisti paralizeaza renasterea armatei. Spera ca sa inceapa procesul comunismului din armata cu IIlie Ceausescu. Daca parlamentul legal constituit isi va asuma raspunderea ordinelor de reprimare a populatiei, va raspunde.)
  27 nov rom Libera. (/Atac la baioneta. Constantin Chiticaru. In cadrul emisiunii 22 11 Atualitati s-a citit hotarirea de trecere in rezerva a unor cadre CADA. mai exact ei au decis la 22 trecerea si pe 23 comandantii cer prin raport trecerile individuale in rezerva. Probabil V Stanculescu, santajat, nu a indraznit sa raspunda de anuntata reactie a veteranilor de razboi (care au anuntat ca-si dau foc daca e trecuta CADA in rezerva). Numai in comunism armata are ca sarcina apararea ordinii interne. Respinge punct cu punct acuzatiile aduse fata de CADA. La 11 nov reuniunea s-a facut cu aprobarea ministerului- obtinuta de Octavian Chiriac. Juramintul propus de CADA - ca devotament fata de popor a fost eliminat. Dupa 22 decembrie nu s-au facut "greseli" ci s-au avansat pe cei care au tras in populatie, facindu-se scapati teroristi, asigurind apoi protectie legiunilor de mineri. Dosarele pe care procuratura le ascunde permit santajul si raminerea la putere a nomenclaturii comuniste din armata. Dar CADA nu va putea fi distrusa pentru ca nu e o asociatie e un fenomen.)
  (/Avocatii minciunii. Valerian Stan. Reactie analoga. Stanculescu, Guse si Chitac sa raspunda pentru ce au facut la Timisoara. Altfel continua sa asculte ordinele puterii, santajati, ca in cazul mineriadei din iunie.)
  (/ Pentru fapte dezonorante Stefan Cucu- presedintele ligii romane a veteranilor de razboi. Cere destituirea lui V Stanculescu pentru : ce a facut la Timisoara, simularea cu piciorul in ghips in locul arestarii tiranului, promocvarea incompetentilor comunisti la conducerea MApN, retragerea armatei din buc pe 14 iun la ora 3 cind se restabilise calmul pentru a lasa capitala pe miinile minerilor pe care i-a cazat, echipat si hranit, organizarea si conducerea minerilor.)
  (28 nov. Dreptatea. PNTcd protesteaza pentru sanctiunile impotriva membrilor CADA.)
  (28 nov Flacara. Armata tarii incotro ? Col (r) Marin Popescu face o trecere in revista a activitatii CADA. Arata ca atacul asupra ei vine din partea nomenclaturii comuniste din armata, fostilor mebri zelosi ai CC, ai consiliului politic superior,activisti ai directiei superioare politice a armatei, condeieri ai propagndei comuniste militare)
  CONTINUARE Partea finala a dosarului.
  Associated Topics

  Historia oculta


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.74 Seconds