Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 54 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Apeluri: Ioan Astalus. Apel pentru salvarea Muzeului Etnografic din Reghin
  Scris la Wednesday, October 08 @ 13:51:17 CEST de catre asymetria
  Etnografie Reluăm din publicația on line Zonă interzisă un apel care trebui difuzat și trimis spre autoritățile locale și centrale de cât mai mulți cetățeni conștienți că distrugerea materialului etnografic, cu trudă adunat și păstrat cu grijă până acum, este un atentat la identitatea și continuitatea culturală din această zonă a României.
  Asymetria


  Apel pentru salvarea Muzeului Etnografic din Reghin

  Scris de Ioan Astalus
  Luni, 06 Octombrie 2008 23:07

  Putina lume, din pacate, stie ca Muzeul Etnografic din Reghin, depozitar de bunuri ale patrimoniului cultural romanesc, maghiar si sasesc din zona Vaii Muresului Superior, care gestioneaza una din cele patru expozitii in aer liber din Transilvania, se afla intr-un impas major, din cauza revendicarii de catre fostii proprietari ai cladirilor in care acesta functioneaza.

  Cazul nu e singular dar se impune luarea unor masuri urgente la Reghin.

  Retrocedarea in natura a cladirilor catre fostii proprietari ar fi o lovitura grea data celei mai importante institutii culturale din municipiul Reghin, intrucat ar presupune, pe de-o parte, mutarea expozitiilor amenajate aici, a tuturor obiectelor depozitate si, mai ales, a superbelor locuinte taranesti si biserici de lemn expuse in aer liber, intr-o locatie care nu exista inca si, pe de alta parte, expunerea lor la riscuri majore de deteriorare aferente procesului de manipulare a acestora. Pierderea cladirilor muzeului ar fi, in acelasi timp, si un semn al atitudinii de nepasare si de ignorare a celor din administratia publica locala, fata de problemele culturale ale municipiului dar si incapacitatea comunitatii de a gestiona o asemenea situatie.

  La un simplu exercitiu de imaginatie se poate deduce cine poate fi in spatele acestei „afaceri”. Dar, in definitiv, nu acest lucru este important, ci salvarea Muzeului. Consecintele, pe termen mediu si lung sunt incalculabile. Intr-o alta tara, civilizata, acest articol ar fi fost desuet.

  Cum adica...sa se distruga, sa se risipeasca o asemenea bogatie. Argumentele mercantiliste cei care le au sa le spuna in alta parte. Cand e vorba de bani „unii” nu mai au nici „radacini”.

  Din cate cunoastem, activitatea specialistilor de la muzeul reghinean este remarcabila, avand in vedere marimea acestei institutii.

  Muzeul din Reghin este prezent la importante manifestari dedicate cercetarii muzeistice si gestionarii patrimoniului cultural mobil, desfasurate in tara si strainatate; detine numeroase bunuri culturale clasate in categoria Tezaur si, cel mai important, acopera o arie culturala extrem de bogata in obiceiuri, traditii si bunuri patrimoniale – Valea Muresului Superior, o zona cu particularitati etno-geografice bine conturate, care ar putea fi exploatata mult mai bine din punct de vedere turistic.

  Pentru pastrarea, conservarea si promovarea acestor valori se impune ca, pe langa muzeografii din Reghin, cetatenii si edilii locali sa-si asume roluri mai consistente din punct de vedere etic, cetatenesc si administrativ, in ceea ce inseamna sustinerea institutiilor culturale ale municipiului.

  „In Franta, cultura si patrimoniul istoric reprezinta al patrulea pilon al dezvoltarii”, spunea presedintele Basescu in cadrul unei declaratii oficiale referitoare la starea monumentelor istorice din Romania, atragand atentia administratiilor locale ca „salvarea si conservarea acestor bunuri culturale reprezinta o urgenta nationala”.

  Este deci si de datoria reprezentantilor administratiei publice din Reghin sa aiba in vedere acest aspect. Apelam, pe aceasta cale, la modul cel mai sincer, la primarul Nagy Andras si la consilierii locali din municipiul Reghin, sa faca diligentele necesare pentru salvarea Muzeului Etnografic din Reghin de la disparitie, sa gaseasca, cu sprijinul celorlalti factori de decizie de la nivelul judetului Mures, chiar a Ministerului Culturii si Cultelor, resursele financiare necesare pentru despagubirea in bani a fostilor proprietari ai cladirilor muzeului, astfel incat aceasta institutie sa-si poata continua misiunea pentru care a fost infiintata.

  Cu atat mai mult cu cat, din cate am aflat, fostii proprietari nu insista sa fie despagubiti in natura. O lege stramba poate fi indreptata doar de oameni drepti!
  Associated Topics

  Memoria


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.25 Seconds