Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 39 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Editoriale: Dan Culcer. Efecte previzibile si paradoxale
  Scris la Tuesday, August 26 @ 20:37:44 CEST de catre asymetria
  Seismograme Există inacceptabile și flagrante tratamente discriminatorii în România, practicate de insi cu responsabilitati și orientari politice aparent diferite, de la Ion Iliescu (aparatcic comunist vechi, fost membru al CC al PCR, fost putchist anti-ceaușist, probabil agent KGB, fost președinte al României) la Dorin Dobrincu, cercetător științific, directorul actual al Arhivelor naționale, beneficiar unei promovări spectaculoase, membru al Comisiei prezidențiale de analiza a comunismului, al carui prezident a fost Vladmir Tismăneanu.

  Efecte previzibile și paradoxale

  Există inacceptabile și flagrante tratamente discriminatorii în România, practicate de insi cu responsabilitati și orientari politice aparent diferite, de la Ion Iliescu (aparatcic comunist vechi, fost membru al CC al PCR, fost putchist anti-ceaușist, probabil agent KGB, fost președinte al României) la Dorin Dobrincu, cercetător științific, directorul actual al Arhivelor naționale, beneficiar al unei promovări spectaculoase, membru al Comisiei prezidențiale de analiza a comunismului, al carui prezident a fost Vladmir Tismăneanu.
  Dacă acceptăm totuși că diferența de orientare politică dintre cei doi este nulă, iar nuanța eventuală apare datorită influenței "sponsorilor", putem înțelege acțiunile și declarațiile acestora la o distanță de 18 ani, privind pericolul legionar, deși între timp s-au scris bune cărți de istorie, două rapoarte prezidențiale care definesc regimurile respective ca similar criminale, iar Constituția României apără libertatea opiniei, în ciuda unei legi aberante derivată dintr-o ordonanță de urgență confuză, dictată de factori externi.


  În istoria României moderne, doua organizații politice, P.C.R. și Legiunea Arhanghelului Mihai, au fost declarate de unii istorici și de unii oamenii politici drept organizații cu orientări antidemocratice, adepte ale violenței și uciderii adversarului politic ca metoda de acțiune în politica.

  Idem sunt si duo dicunt idem

  Dar Legiunea este mereu discriminată în raport cu Partidul comunist, ca și cum orice evocare a istoriei acesteia ar trebui să o puna într-o lumină negativă iar orice merit ar trebui să le fie negat foștilor membrii ai Legiunii, în pofida dovezilor documentare multiple, că numeroși legionari sau simpatizanți ai acestei mișcari politice, au acționat cât se poate de onorabil, în viața liberă și în închisorile comuniste, au luptat cu arma în mână sau cu alte mijloace, dupa 1945, contra regimului terorist comunist instalat de ruși, ca niște patrioți și ca niște oameni curajoși. Alți legionari s-au înscris în PCR, pe când, se zice, că Ana Pauker i-ar fi invitat să intre în partid, răscumpărând probabil astfel "vina" față de comuniști (sau fața de evrei??) a Legiunii.

  Lungi și întortochiate dezbateri de etică și de morală practică au fost produse și intreținute pe marginea responsabilității colective sau individuale, în cazul comuniștilor acordându-se mereu circumstanțe atenuante celor care, din motive diverse, au devenit militanți ilegaliști ai acestui partid internaționalist condus de la Moscova, instrument al așa zisei revoluții mondiale, de fapt al imperialismului rus în versiunea sa sovietică, creditați moral în numele presupusei profunzimi și calității angajamentului unora. Chiar și oportunismul procomunist al altora a fost psihanalizat și tolerat. Astfel de dezbateri au continuat și pentru perioada de dupa 1945, când s-au înscris în partidul comunist (muncitoresc) mii și sute de mii de persoane îndemnate de convingeri social-democrate reciclate, de oportunisme, de carierisme sau de frică.
  Ce criterii folosesc atunci inșii al căror nume sunt citate în comunicatul de presă al Asociației Rost, pentru a interzice pioasa evocare a unor martiri și a o diferenția de o presupusă evocare propagandistică, ce criterii sunt folosite pentru a diferenția crimele unora de ale altora și de ce acești ideologi ai dezinformării continuă să puna pe umerii unor perpetue victime, responsabilități care nu sunt ale lor? Până când se va perpetua aceasta flagrantă nedreptate, în numele luptei așa-zișilor comunisti "cinstiti" și visători, doritori de mai bine, împotriva legionarilor mereu "criminali" și vînzători de țară- către nemți, firește, nu precum peceriștii, către sovietici ? Vedeți desigur imensa "diferență"!
  Nu am mari afinități politice sau intelectuale cu legionarii vechi sau noi. Am fost membru al PCR între 1964 și 1987 și nu fac din asta un secret, fiindcă nu am de ce. Nu am acționat niciodată în numele principiilor comunismului ci doar în numele idealurilor umaniste și patriotice pe care mi le-au inculcat părinții. Am respect pentru cei care au căzut în războiul civil provocat de ruși în România, mai ales pentru cei care apărat democrația, totuși. Am mari rezerve față de acei legionari care, după 15 ani de pușcărie grea îmi declarau, în conversații private, că literatura trebuie să fie controlată, teoretizând un soi de angajare obligatorie a literatului, revers al angajamentului realist-socialist impus de partidul comunist.
  Dar dacă această discriminare va continua iar istoria mișcării legionare și a României nu vor fi scrise corect, de către români, incluzând evocarea martiriului legionarilor sub Carol al II-le, ca și sub comuniști, dar și colaboraționismul unor foști legionari, trecuți prin închisori, cu regimul nazional-comunist ceaușist, atunci se va întâmpla exact ceea se pare că provoacă neliniștea și motivează abuzurile celor care se află în spatele acestui gen de discriminare perpetuă, probabil singurii care au ceva de plătit în veac legionarilor, urmașii unor evrei comuniști dintre care unii se mai bucură încă de sprijinul guvernanților actuali ai României, acești demni slujbași ai intereselor americane.
  In loc să devină istorie așezată la locul ei, martiriul real și discriminarea perpetuă vor da aripi unor mișcări de dreapta ce se vor revendica de la aceste tradiții iar aspectul eroic va înflăcăra imaginația tinerilor care se vor salva poate astfel din cinismul și individualismul care îi moleșește și estropiază acum. Caci dacă sub comunști minciuna era posibilă și adevărul pus la secret, de bine-de rău, acum, tăcerea nu mai poate fi impusă și gurile viilor nu pot fi umplute cu țărână așa de simplu.
  Dan Culcer


  COMUNICAT DE PRESA
  Sefii CNSAS, ai Arhivelor Nationale si Institutului pentru Studierea Holocaustului înfiinteaza Ministerul Adevarului

  Premiera în România: o actiune culturala este interzisa pe motive politice. Se întâmpla la Iasi, acolo unde s-a putut juca o piesa ca "Evanghelistii" a Alinei Mungiu-Pippidi – în care este jignita sensibilitatea religioasa a crestinilor –, dar unde nu pot fi evocate sase mari figuri ale rezistentei anticomuniste prin credinta. Responsabili directi sunt Dorin Dobrincu, seful Arhivelor Nationale, Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România, si Virgil Târau, vicepresedinte al Colegiului CNSAS.

  De retinut ca expozitia nu cade sub incidenta nici unei legi si ca numele carora le este dedicata figureaza în Martirologiul întocmit de Bisericile crestine din România si în Raportul Tismaneanu: Parintele Arsenie Boca (supranumit „Sfântul Ardealului"), Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Daniil Teodorescu (pseudonim literar Sandu Tudor), Parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Valeriu Gafencu (cunoscut ca "Sfântul Închisorilor") si Ioan Ianolide, toti fosti detinuti politici. Gafencu si Sandu Tudor au murit în închisoare. Numele lor sunt acum prigonite din nou, de aceasta data într-un regim care se pretinde democratic, la initiativa unor oameni pusi în functii de catre partide care, formal, condamna comunismul: PNL, respectiv PD-L. De la interzicerea unei expozitii pâna la arderea în pietele publice a cartilor unor autori considerati indezirabili nu mai este decât un pas. Iata cum o mâna de istorici si de politruci, plasati în functii-cheie în câteva dintre institutiile statului român, (re)înfiinteaza Ministerul orwellian al Adevarului.
  Expozitia itineranta „Destine de martiri", realizata de Muzeul Judetean Ialomita, CNSAS si Asociatia ROST, este închisa în urma acuzatiilor de "propaganda legionara" aduse manifestarii, în "Ziarul de Iasi", de catre Dorin Dobrincu si dl Alexandru Florian. Amândoi au comentat public, în termeni ideologici, deschiderea expozitiei la Iasi – unde a ajuns dupa ce a fost vernisata la Slobozia si Vaslui – fara sa o fi vazut. Pe scurt, cei doi au declarat ca o astfel de expozitie "face imagine" unor legionari si, prin urmare, este antidemocratica. "Ziarul de Iasi" ne-a refuzat dreptul la replica în care lamuream situatia.
  Din informatiile noastre, cei doi au facut presiuni asupra CNSAS sa se retraga din proiectul expozitiei, cu toate cele 120 de documente si fotografii pe care le-a furnizat. Prin grija lui Virgila Târau, Colegiul CNSAS a anulat vineri, 22 august a.c., colaborarea cu Muzeul Judetean Ialomita. Fara contributia CNSAS, expozitia devine inconsistenta si va fi închisa, desi era programata sa mai ajunga în câteva orase din tara.
  Acest eveniment ridica, între altele, si întrebarea: pâna unde poate dispune CNSAS de documentele pe care le detine în arhivele sale? CNSAS este doar un depozitar sau un „autor" al acestor documente și se prevalează de dreptul său discretionar de autor?
  Pentru prejudiciul de imagine provocat organizatiei noastre, Asociatia ROST îi va actiona în judecata pe Dorin Dobrincu si Alexandru Florian. Iar împotriva lui Virgil Târau, Asociatia ROST va face plângere pentru abuz în functie.

  Claudiu Târziu, presedintele Asociatiei ROST
  claudiu.tarziu@gmail.com


  ===== Opinie sau dictat? =====

  Parerea istoricului Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale : "Este vorba despre o manipulare directa. Aceste persoane nu au intrat ca democrate in inchisoare si nici nu au iesit democrate. Au fost inchise pentru un crez politic, si nu unul religios. Insisi legionarii sint adepti ai regimurilor totalitare, iar aceasta miscare politica a atras in anii '30-'40 foarte multi adepti, de diverse orientari si profesii, inclusiv clerici. Din punctul meu de vedere, orice actiune care merge pe jumatati de adevar este periculoasa, iar manipularea opiniei publice cu astfel de expozitii este blamabila".

  " Pe de alta parte, insusi continutul acestei expozitii este unul pe care noi il privim cu consternare. A face imagine unor persoane care au activat in extrema dreapta romaneasca este un lucru de neacceptat. A combate comunismul de tip stalinist nu inseamna in nici un caz a promova miscarea legionara. Prefer sa cred ca nici conducerea CNSAS si nici Ministerul Culturii nu si-au dat acordul asupra continutului acestei expozitii", a declarat Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania."


  Nota: Se pot consulta sursele complementare de mai jos și i se poate scrie lui claudiu.tarziu@gmail.com

  Revista Rost on-line
  Alte surse.
  Legea arhivelor și mizele sale politice
  Ilarion Tiu, Miscarea legionara dupa Corneliu Codreanu, I-II, Bucuresti, Editura Vremea, 2007
  Associated Topics

  Apeluri. Societatea civila


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 17

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.32 Seconds