Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 34 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Apeluri. Societatea civila

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Ion LAZU. Pentru o placa memoriala dedicatã scriitorilor combatanti

  Scriitorul Ion Lazu (membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor) e cel ce a pus plăci memoriale cu numele scriitorilor dispăruți, la locurile la care au avut domiciliu (a publicat și o carte despre acțiunea aceasta, „Odiseea plăcilor memoriale” – de consultat https://arhiva.bibmet.ro/Uploads/Lazu_OdiseaPlacilorMemoriale.pdf).

  Ion Lazu a făcut un apel pe e-mail adresat scriitorilor, invitați să contribuie la realizarea unui nou proiect al său. Revista Asymetria îl difuzează în speranța că îl vor citi nu numai scriitori, ci și cititori (prieteni ai scriitorilor) care ar putea dona o sumă rezonabilă pentru o operă de memorie, de cinstire a scriitorilor combatanți din România care și-au dăruit viața în vreme Primului Război Mondial, cel care a dus la Marea Unire.

  Mesajul scritorului Ion LAZU

  Dragelor, Dragilor, iertare că mă adresez la plural, însă în chestiune este o problemă care ne interesează pe noi toți, ca iubitori de literatură, cultură, națiune etc. Fapt este că, după trei luni  de refacere a sănătății (căci am trecut printr-o grea cumpănă…), sfătuindu-mă și cu câțiva prieteni de suflet, m-am hotărât să reiau lupta pentru Proiectul meu cultural privind punerea unei plăci memoriale cu cei 120 scriitori care au combătut în Primul Război Mondial, care nouă ne-a adus Marea Unire de la 1918.
  Chiar astăzi am postat din nou pe-al meu blog Lista celor 120 scriitori, dintre care 37 au plătit cu viața, mulți alții fiind răniți, mutilați, luați prizonieri etc. Lista se află și pe saitul Uniunii, însă acolo lipsesc chiar scriitorii căzuți în luptă…  Oricum, Uniunea noastră, căreia i-am prezentat Proiectul, a declarat că nu îl poate susține financiar…

  Am luat deci hotărârea să deschid o Listă de subscripție pentru strângerea fondurilor necesare fixării plăcii memoriale – este vorba de cca 20.000 lei. Mă adresez în primul rând Dvs. (”cei o sută, cei o sută”, vorba lui Labiș…), ca prieteni și onești condeieri, dar prin Domniile voastre sper ca inițiativa să fie cunoscută și de alți actanți ai vieții noastre literare-culturle.  Intenționez ca în zilele Crăciunului să postez pe blogul ilazu.blogspot.com o primă listă cu numele celor care doresc să contribuie la acest gest de demnitate.
  Vă rog ca în zilele ce urmează să mă anunțați prin e-mail dacă doriți să contribuiți – și care este suma pe care o donați – Lista pornește de la suma de 100 lei, dar contribuția poate fi mai mare, așa după cum deja mi-au notificat câțiva confrați de condei. Personal voi contribui cu suma de 2.000 lei, iar Lidia Lazu cu 1.000 Lei.

  Devotat, Ion Lazu

  PS. LISTA are deja 51 donatori, cu sume de 100-1000 Lei. Ea este postată pe blogul meu, dar și pe Facebook și pe G+.
  Dintre donatori, doar o persoană se regăsește pe Lista indemnizațiilor de merit… De ce oare?
  Ion Lazu,

  Adresa poștală: Ion Lazu, B-dul Rm. Sărat nr. 6, Bloc 21.B, scara A, ap. 26, sector 3, București, of. p. 80, cod poștal 031912;
  e-mail: ion.lazu@gmail.com

  Blog: ilazu.blogspot.com
  Cont curent  RO06INGB0000999904295963 (RON)
  RO46INGB0000999907025599 *EUR)


  Cu deosebită stimă și calde mulțumiri,
  Sărbători fericite!
  Ion Lazu


  Scris de asymetria on Tuesday, January 08 @ 19:57:19 CET (2055 citiri)
  Citeste mai mult... | Apeluri | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Radiografia ruralului românesc 2013  După decembrie 1989 comunele din România au rămas pradă capitalismului sălbatic timp de 23 de ani, până în prezent. Gospodăriile Agricole Colective (GAC), Cooperativele agricole de producție (CAP), Stațiile de mașiniși tractoare (SMT) care aveau o bază tehnică necesară producției agricole, animaliere, cu mașini și utilaje agricole, cu irigații, au fost devastate și aduse la ruină. Ce se poate face și ce s-a făcut?
  Scris de asymetria on Sunday, June 23 @ 15:11:25 CEST (2872 citiri)
  Citeste mai mult... | 7166 bytes in plus | Apeluri | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Anunturi: Biblioteca Fanus Neagu a romanilor din Dublin

  scorpyon71 scrie "
  Acolo unde este un suflet de român, este și o fărâmă din sufletul României. Acolo unde este o carte românească, este și cultura românilor, cu tradițiile, istoria și simțirea lor milenară.
  Noi, aici, prin Centrul cultural român din Dublin și Biblioteca Fănuș Neagu, am unit românii din Irlanda cu propriul lor suflet. Aici vrem să clădim Kogaionul unde românii să vină să-și împărtășească sufletele, atunci când clocotește în ei dorul de România, dorul de ei înșiși, cei rămași acasă.
  Dorina Sisu
  "
  Scris de asymetria on Saturday, October 27 @ 14:49:36 CEST (2740 citiri)
  Citeste mai mult... | 2900 bytes in plus | Anunturi | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Note de lectura: Dan Culcer. Despre functia sociala a poeziei

  Deși natura poetică a textului pe care îl reproducem mai jos nu poate fi contestată, așa cum nu poate fi contestată datoria poetului față de antemergătorii săi Dimitrie Bolintineanu, Eminescu sau Octavian Goga, poeți din secolele al XIX-lea și al XX-lea, nu pentru aceste considerente strict istorice sau estetice preluăm poemul lui Gelu Oproiu. Textul are valoarea unei cronici rimate și a unui editorial politic și vă propunem să îl citiți ca atare. În vremeuri de restriște și de bejenie cântecul și poemul vor trebui să-și reia funcțiile sociale. Altfel, ce vor spune nu doar strămoșii ci și urmașii despre nemernicia și slăbiciunea noastră?
  Dan Culcer

  P.S. Jumătate din cantitatea de carne de porc necesară consumului în România este importată din străinătate. Informație din iulie 2011.
  Scris de asymetria on Sunday, July 17 @ 00:25:46 CEST (2657 citiri)
  Citeste mai mult... | 3053 bytes in plus | Note de lectura | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Petitie a asociatiilor de proprietari deposedati abuziv in perioada 1945-1989.

  Petitie a asociațiilor de proprietari deposedați abuziv în perioada 1945-1989.
  1. Intrati pe situl www.petitieonline.ro/petitie-p44218046.html
  2. Cititi petitia:"Petitie a asociațiilor de proprietari deposedați abuziv în perioada 1945-1989"..
  3. Sub titlul petitiei veti gasi rubrica in albastru "semneaza petitia".  Dupa un click pe rubrica veti gasi instructiunile pentru semnare. Va trebui sa completati un formular cu numele (intreg sau o prescurtare/un pseudonim) , adresa de Email (de 2 ori), orasul, tara.
   Apoi expediati formularul
  4. Veti primi pe emailul indicat un Link si un cod, prin care validati semnatura.
  5. Dupa validare primiti mesajul semnatura Dvs. a fost validata cu succes
  Multumim, in numele proprietarilor deposedati abuziv.
   
  APP

  Scris de asymetria on Tuesday, April 12 @ 18:05:10 CEST (3057 citiri)
  Citeste mai mult... | 6428 bytes in plus | Apeluri | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Anunturi: 27 Martie 1918, Basarabia s-a unit cu tara. Romania Intregita.  Proiecte încremenite sau căi spre viitor

  Primim la redacție spre difuzare un anunț din Canada. În ziua de 27 Martie 2011, in California, membrii comunitatii romanesti vor comemora semnarea Hotararii istorice a Sfatului Tarii de la Chisinau, prin care la 27 Martie 1918, Basarabia s-a unit cu tara deschizand drumul infaptuirii Romaniei Intregite.

  In ce ne privește, cu titlu strict personal, considerăm că revenirea Basarabiei în cadrul statului român, prin corectarea efectelor Pactului Hitler-Stalin, este doar o etapă spre realizarea unei federații a Europei centrale și de est, până la Caucaz, excluzând imperiul rus, incluzând țările mici și mijlocii de la est de Viena, al căror interes colectiv este să se constituie într-o uniune a egalilor, pentru a rezista presiunilor demografice externe, pentru a rezista și răspunde activ la uniformizarea anti-identitară impusă de globalizare și de restaurația violentă a capitalismului ultra-liberal, pentru a evita efectele distructive ale reînvierii conflictelor etnice manipulate și stârnite de politicile imperiale care au știut mereu să practice tacticile și strategiile lui Divide et impera.
  În fine, pentru ca să putem construi o uniune de republici în care nimeni să nu poate pretinde la roluri imperiale, indiferent de trecuturile la care se referă.

  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Thursday, March 24 @ 19:33:00 CET (2921 citiri)
  Citeste mai mult... | 5862 bytes in plus | Anunturi | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: APEL PENTRU SALVAREA INSTITUTULUI SI BIBLIOTECII ROMANE DIN FREIBURG

  SCRISOARE  din GERMANIA  APEL PENTRU SALVAREA INSTITUTULUI ȘI BIBLIOTECII ROMâNE   DIN FREIBURG
           
  Prea Cinstiti Părinti, dragi confrați întru pribegie și exod,
  DOAMNELOR și DOMNILOR de ACASĂ  ȘI  DE   P R E T U T I N D E N I,

  în calitate de membru al Asociației Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg, e.V. și din 1963, de susținător activ și desinteresat al acestei ctitorii a exilului combatant anticomunist român, mă adresez și Dumneavoastră, cu rugămintea de a Vă alătura eforturilor ce se întreprind pentru salvgardarea și asigurarea existenței și funcționării normale a susnumitei instituțiii. Ion DUMITRU- poet, fost editor si combatant „intru libertatea cuvântului” etc, in vremuri de urgie... München, Germania
  Scris de asymetria on Sunday, February 27 @ 21:28:22 CET (2928 citiri)
  Citeste mai mult... | 6776 bytes in plus | Apeluri | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Studenti si cercetatori romani din strainatate se opun exploatarii de la Rosia


  Republicăm, pentru a-i asigura o mai mare difuzare
  Scrisoarea deschisă cuprinzând poziția studenților și cercetătorilor români din străinătate cu privire la propusa exploatare de aur de la Roșia Montană


  Nota: Lista semnatarilor / List of signatories Associations of Romanian Students and Researchers: (*) = initiators Romanian Students and Scholars Association at Princeton University, Princeton NJ (*) Romanian Student Association at Carnegie Mellon University, Pittsburgh PA (*) Romanian Student Association at MIT, Cambridge MA Romanian Student Association at the University of Minnesota, Minneapolis MN Romanian Student Association at the University of Chicago, Chicago IL Romanian Student Association at Rutgers University, New Brunswick NJ Romanian Student Organization at Arizona State University, Phoenix AZ Romanian Student Association at the University of Wisconsin, Madison WI Romanian Association at Harvard University, Cambridge MA Romanian Student Association at Stanford University, Stanford CA Association of Romanians at Caltech, Pasadena CA Romanian Student Club at the University of Illinois, Urbana-Champaign IL Association of Romanian Students and Scholars at Yale University, New Haven CT League of Romanian Students Abroad – LSRS (*) Global Romanian Students and Young Professionals Society – GRSPS Ad Astra Association of Romanian Scientists Worldwide *** Environmental and Cultural Heritage Organizations: Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie (RPER-France & RPER-Romania), organization concerned with the conservation of cultural heritage, member of ICOMOS; presidents Ștefana Bianu & Dr. Ioana Bogdan-Cătăniciu; honorary member Prof. Ionel Haiduc, president of the Romanian Academy Eco Action for Romania Foundation, founder Elena Rastei Re.Generation – Romanian NGO campaigning for the reduction of the impact of human activities on the climate and on the natural environment, coordinator Andrei Mocanu Eco-Civica Foundation – Romanian NGO specialized in the protection of the environment, president Niculae Rădulescu-Dobrogea
  Scris de asymetria on Saturday, December 04 @ 14:47:33 CET (3188 citiri)
  Citeste mai mult... | 8779 bytes in plus | Apeluri | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Strigate: Ovidiu Bufnila. A Treia Scrisoare Deschisa scrisa cu inca si mai multa dragoste


  Spiritul Critic lipsit de Acțiune ne ucide lent făcându-ne cotcodăcitori, cârcotași dar slabi din punct de vedere al Acțiunii Istorice. Ne bucurăm când apare câte un om de suflet care ne arată Adevărul, care ne pune în lumină. Dar nu-l urmăm.
  Ovidiu Bufnilă
  Scris de asymetria on Monday, September 27 @ 19:39:28 CEST (3127 citiri)
  Citeste mai mult... | 5537 bytes in plus | Strigate | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Constantin Cojocaru. Veniti sa terminam Revolutia începuta

  Veniți să terminăm ce am început în decembrie 1989!
  Veniți să construim PARTIDUL POPORULUI, să câstigăm alegerile parlamentare, să formăm guvernul care să aplice LEGEA COJOCARU , să scoatem țara din sărăcie și umilință!
  Noi nu avem nicio legătură cu partidul a cărui înregistrare a fost solicitată de Mario Diaconescu.

  Nota: Susțin integral Programul și acțiunea partidului înființat de Dr. Constantin Cojocaru, singurul Partid al Poporului.
  Revoluție și Reformă nu sunt termeni contradictorii. Pentru a face o reformă radicală în România trebuie zguduită din temelii și dezrădăcinată cleptocrația care s-a instaurat după 1990.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Monday, September 27 @ 00:05:16 CEST (3169 citiri)
  Citeste mai mult... | 13655 bytes in plus | Apeluri | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Un scriitor incomod la Pitesti, concediat : Virgil Diaconu

  Ne solidarizăm cu protestele colegilor Liviu Ioan Stoiciu și Ion Lazu, împotriva concedierii scriitorului Virgil Diaconu, fără îndemnizații compensatorii, la trei ani înainte de pensionare. Iată una din aplicațiile ordonanței de urgență Boc.
  Dan Culcer, scriitor
  Scris de asymetria on Wednesday, August 25 @ 11:25:21 CEST (3087 citiri)
  Citeste mai mult... | 19054 bytes in plus | Apeluri | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Anunturi: Doctrina Populara (proiect) pentru Partidul Poporului - III

  Banii nu crează avuție. Banii sunt un instrument cu ajutorul căruia este măsurată valoarea (prețul) mărfurilor, bunurilor și serviciilor, care facilitează, astfel, circulația, schimbul acestora, trecerea lor de la un proprietar la altul. Dr. Constantin Cojocaru
  Scris de asymetria on Wednesday, August 18 @ 17:58:52 CEST (2566 citiri)
  Citeste mai mult... | 22496 bytes in plus | Anunturi | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Anunturi: Doctrina Populara (proiect) pentru Partidul Poporului - II

  Economia oligarhică postdecembristă
  Prin “reforma” economică, concepută și aplicată de statul postdecembrist, în România a fost construită o economie oligarhică, a cărei principală caracteristică constă în aceea că aproape întregul capital utilizat în economia românească se află în proprietatea privată a unei minorități, a unei oligarhii, constituită din mafia guvernanților, marea majoritate a cetățenilor neavând nici un fel de capital în proprietate.
  Continuarea aplicării “reformei” va conduce la intrarea în proprietatea oligarhiei guvernanților a întregului capital utilizat pe teritoriul țării, cetățenii români urmând să fie transformați în sclavi slariați ai acestei oligarhii.
  Prin aplicarea “reformei”, societatea românească a fost polarizată: sus se află oligarhia guvernanților, îmbogățiți prin furt și înșelăciune, iar, dedesubt, marea masă a populației, care trăiește în sărăcie absolută.
  în România nu există o clasă mijlocie, care să-și câștige bunăstarea din muncă și din capital, clasă care constituie osatura oricărei societăți democratice autentice.
  A fost creat un sector “privat” al cărui capital provine, în cea mai mareparte, din capitalul de stat, însușit prin furt și înșelăciune, și ai cărui proprietari sunt membrii ai clasei politice, “foști” și “actuali”, “la putere”, sau “în opoziție”, precum și “sponsorii” acestei clase politice, indivizi îmbogățiți tot prin jefuirea capitalului de stat, sub oblăduirea guvernanților, care sunt furnizori de mită și șpagă pentru guvernanți și neplătitori de taxe și impozite la bugetul de stat.
  în economia românească postdecembristă, orice încercare a românilor de rând de a pune pe picioare agenți economici cu capital privat, care nu s-au supus ordinelor și birurilor impuse de mafia statal-oligarhică, a fost sortită eșecului, falimentului.
  Așa se face că, după două decenii de “reformă”, România dispune de un capital egal cu cel de care dispunea la sfârșitul anului 1989, lucru reflectat în nivelul produsului intern brut al țării, care este sub cel din 1989. Acumulările de capital făcute de întreprinzătorii privați care au scăpat falimentelor nu au reușit să compenseze distrugerile capitalului de stat provocate de guvernanți.
  A fost distrus nu numai capitalul acumulat după 1989 de către cetățenii “liberi”, “nedisciplinați”, care n-au acceptat “colaborarea” cu mafia statală, n-au acceptat “reforma”, mita și șpaga, cât și o bună parte a capitalului acumulat înainte de 1989.
  Economia oligarhică a fost creată prin jaf, prin furt și înșelăciune, prin sărăcirea marii majorități a cetățenilor și își va continua existența tot prin jefuirea și sărăcirea populației. în economia oligarhică, nu se îmbogățesc cei care creează bogăție, ci cei care fură bogăția de la alții.
  În economia oligarhică, legea nu este făcută de către statul clasei mijlocii, al clasei care creează bogăția, avuția, capitalul, ci de către statul clasei oligarhice, clasă care nu creează avuție, ci își însușește avuția creată de restul populației, complet lipsită de proprietate și, în consecință, și de puterea de a-și impune legea care să-i apere interesele.
  Economia oligarhică este o economie neperformantă și ineficientă. în economia oligarhică, capitalul, avuția productivă, adică avuția care produce avuție, nu se însușește prin muncă, inovație și economisire, ci prin hoție și înșelăciune.
  Proprietarii capitalului însușit prin hoție și  înșelăciune nu au nici un fel de răspundere pentru modul în care este utilizat capitalul. Pierderile de capital, datorate proastei utilizări și administrări, nu se recuperează prin crearea de capital nou, prin muncă, inovație și economisire. în economia oligarhică, pierderea de capital se acoperă prin redistribuire, adică prin trecerea veniturilor și capitalurilor create de cei mulți în proprietatea oligarhilor.
  Economia oligarhică este mai rea, mai ineficientă chiar și decât economia statală, comunistă. în ultimă instanță, statul comunist răspunde cu propria sa existență pentru pierderile de capital cauzate de proasta utilizare și administrare.
  Noi considerăm că românii vor scăpa de sărăcie numai dacă vor reuși să înlocuiască economia oligarhică creată de guvernanții postdecembriști cu o economie democratică și performantă.
  Spre deosebire de economia oligarhică, în care cea mai mare parte a capitalului se află în proprietatea unei minorități, în economia democratică, cea mai mare parte a capitalului utilizat în economie se află în proprietatea majorității cetățenilor.
  În economia democratică, există și o clasă socială constituită din cetățeni foarte bogați – de regulă mari inovatori, sau moștenitorii acestora – și o clasă constituită din cetățeni foarte săraci – cei care nu vor să muncească. Amândouă aceste clase dețin procente minoritare în ansamblul populației.
  în economia democratică, marea majoritate a cetățenilor își câștigă existența și bunăstarea atât din muncă, din salariu, cât și din capital, din profitul ce i se cuvine pentru capitalul pe care îl are în proprietate. Această mare majoritate formează clasa mijlocie, clasa socială care constituie structura de rezistență a societății democratice, formată, în principal, din salariați, care sunt și proprietari de capital financiar – acțiuni, obligațiuni, depozite bancare, etc. – la care se adaugă și micii întreprinzători, proprietari care-și administrează singuri capitalul.
  Nu marii patroni, marii miliardari dețin în proprietate cea mai mare parte a capitalurilor naționale ale țărilor democratice, bogate și prospere ale lumii – cele din America de Nord, din Europa de Vest, din Asia de Sud-Est – ci marea masă a salariaților.
  Această clasă mijlocie – formată din milioane de mici acționari, de titulari de conturi bancare, de polițe de asigurări – deținând cea mai mare parte a capitalului național, deținând puterea economică, deține și puterea politică.
  în țările cu economie democratică, statul își primește puterea de la clasa mijlocie și exercită puterea în interesul acestei clase.
  Clasa mijlocie – salariați, mici întreprinzători – își câștigă bunăstarea din salariu, cuvenit pentru efortul de a munci, și din profit, cuvenit pentru sacrificiul de a economisi. Clasa mijlocie nu-și câștigă bunăstarea din furt, mită, sau șpagă.
  Deținând puterea economică, clasa mijlocie are și puterea politică de a-și construi un stat care să-i apere interesele, un stat care să-i apere sursele bunăstării salemunca și capitalul – un stat care să apere și să cultive munca, inclusiv forma superioară a muncii – inovația, și spiritul de economisire, un stat care să împiedice accesul la avuție și bunăstare prin furt și înșelătorie.
  În România, economia democratică ar fi putut fi creată imediat după abolirea regimului comunist, prin trecerea întregului capital național acumulat până în anul 1989 din proprietatea indiviză, a întregului popor, în proprietatea privată a cetățenilor țării, o împroprietărire care ar fi creat o clasă mijlocie capabilă șă-și creeze propriul stat, care să-i apere interesele, să apere munca națională și capitalul național, singurele surse ale bunăstării întregii populații.
  Guvernanții postdecembriști au încălcat dreptul de proprietate al cetățenilor, au încălcat dreptul națiunii române de a dispune de o clasă mijlocie puternică, au încălcat dreptul națiunii române de a trăi în democrație și bunăstare, au conceput și aplicat “reforma“ lor, prin care s-au autoîmproprietărit cu capitalul cetățenilor, s-au îmbogățit, au sărăcit populația, au construit un stat mafiot și o societate bolnavă, care cultivă disprețul față de muncă, disprețul față de lege, disprețul valorilor morale, o societate care cultivă hoția, înșelătoria, corupția, mita, șpaga, egoismul, violența.
  Ce mai putem face acum, în anul 2010?
  Ceea ce trebuia și puteam să facem și în 1990, adică să împroprietărim cetățenii țării cu capitalul național acumulat până în 1989, să creem o economie democratică, bazată pe muncă, inovație și economisire, o clasă mijlocie puternică, capabilă să creeze un stat democratic și o societate democratică, singurele compatibile cu cele existente în țările avansate ale Europei.
  Statul român nu poate fi absolvit de răspunderea pe care o are de a înapoia proprietarului, poporului român, capitalul pe care l-a furat prin Legea 15/1990. Ca orice hoț, el are răspunderea să dea înapoi și capitalul furat și distrus și capitalul furat și înstrăinat și capitalul furat și neînstrăinat, încă.


  Nota: Urmează partea a III-a
  Scris de asymetria on Wednesday, August 18 @ 17:43:51 CEST (2539 citiri)
  Citeste mai mult... | 72210 bytes in plus | Anunturi | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Dumitru Iuga , Scrisoare deschis catre Prim Minstrul Romaniei

  Scrisoare deschisă

  Domnule Prim Ministru

        Am fost arestat de securitate la data de 9 septembrie 1983 și condamnat în ianuarie 1984 la 12 ani închisoare pentru complot împotriva orânduirii socialiste. Am executat 6 ani de temniță grea (decretul din 1988 mi-a redus pedeapsa la jumătate), fără să fiu scos la muncă, sub un regim sever de supraveghere și control impus de securitate, pedepsit abuziv permanent pentru că am respins reeducarea dorită de securitate, executând un an de regim restrictiv, singur în celulă și fără lumină naturală, bolnav de ulcer, lipsit de asistență medicală și hrană minimală potrivite bolii de care sufeream.
        Am ieșit de la Jilava, la data de 9 septembrie 1989, abia ținându-mă pe picioare până la stația de autobuz și nu ca Nuțu Cămătaru, gras și frumos și călare pe un cal căruia numai un girofar i-a lipsit …
        Am fost luat imediat în primire de securitate și hăituit zi și noapte până la data de 12 decembrie 1989 când am fost reintrodus în celulele securității cu mandat de reținere până la data de 12 ianuarie 1990 …
        Toate aceste afirmații sunt probate prin documente oficiale de necontestat aflate în dosarul depus la Tribunalul Municipiului București în temeiul Legii 221/2009 prin care solicitam despăgubiri materiale, în termeni decenți, pentru aceste suferințe.
        Și veniți dvs., domnule Prim Ministru, și hotărâți că 10.000 de euro sunt suficienți pentru a compensa material toate aceste suferințe și altele asemenea ale foștilor deținuți politici! Cred că tatăl dvs. care v-a spart un ou în cap, acum ar trebui să vă rupă spinarea cu un par pentru rușinea pe care i-o faceți și ne-o faceți!
        Nu poate exista motivație economică pentru a trata cu atâta dispreț și inconștiență acest unic simbol moral de necontestat al rezistenței neamului românesc împotriva regimului comunist, reprezentat de foștii deținuti politici!
        Mai mult, vă amestecați, fără să vă permită Constituția, în treburile Puterii judecătorești impunându-i norme după care trebuie să judece cazurile care îi sunt aduse la cunoștință pentru dreaptă judecată.
        Scurtez cât pot această scrisoare și închei cu o ultimă frază:
        Nu am de ales domnule Prim Ministru, ori retrageți imediat această stupidă ordonanță, ori demisionați din funcția de Prim Ministru al României pe care ați compromis-o, moral, iremediabil.

  București, 9 iulie 2010
  Dumitru Iuga
  Adresa : [] Telefon :[]. Adresa internet : tiiu2001@yahoo.com

        Prezenta scrisoare deschisă vă este transmisă pentru informare în legătură cu o problemă, considerată de semnatarul acesteia, de larg interes public - condamnarea pentru a doua oară a foștilor deținuți politici. Nu solicit sprijin, acest lucru rămânând o problemă de conștiință a fiecaruia dintre dvs.
  Cu o notă explicativă privind poziția lui Ioan Roșca și a CIVES.
  Scris de asymetria on Saturday, July 10 @ 22:52:21 CEST (2868 citiri)
  Citeste mai mult... | 7905 bytes in plus | Apeluri | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Ce-i de facut? Nu stati cu mâinile în sân. Actionati solidar

  Stimați concetățeni,
  în timpul regimului comunist, în perioada 1948-1989, cetățenilor României le-a fost interzis dreptul de a avea capital în proprietate privată. Cetățeanul a avut dreptul să aibă în proprietate privată numai unele bunuri de consum – casă, autoturism, mobilier, etc. Nu și capital.
  Statul comunist a preluat o parte – circa o treime – din veniturile create de cetățeni și a transformat-o în capital real – fabrici, uzine, hoteluri, spații comerciale, etc. – care a intrat, formal, conform Constituției, în proprietatea comună, a întregului popor, de fapt, atribuțiile dreptului de proprietate fiind exercitate de statul comunist.
  Aceasta a fost, în fond, esența regimului comunist – lipsa dreptului cetățeanului la proprietate privată asupra capitalului – de aici decurgând și încălcarea celorlalte drepturi și libertăți fundamentale ale omului.
  Abolirea regimului comunist ar fi trebuit să se concretizeze în trecerea imediată și integrală a capitalului din proprietatea comună (comunistă) a întregului popor în proprietatea privată a celor din ale căror venituri a fost acumulat acest capital, adică în proprietatea privată a tuturor cetățenilor României.
  Guvernanții României postcomuniste au încălcat drepturile de proprietate ale românilor, au respins „VARIANTA COJOCARU”, au trecut, mai întâi, prin Legea 15/1990, cea mai mare parte – peste 95% – a capitalului național acumulat în perioada 1948-1989 din proprietatea comună a întregului popor în proprietatea privată a statului, iar, apoi, prin legile „privatizării”, au trecut, vânzând pe nimic, acest capital în proprietatea privată a străinilor și a unui grup minoritar autohton format din guvernanți și camarila acestora.
  Scris de asymetria on Tuesday, May 25 @ 21:01:01 CEST (3070 citiri)
  Citeste mai mult... | 35581 bytes in plus | Apeluri | Scor: 0


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 15

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.13 Seconds