Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 44 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Editoriale: Dan Culcer. Non idem est si duo dicunt idem
  Scris la Saturday, August 23 @ 18:56:08 CEST de catre asymetria
  Memoria
  Noi amândoi avem același dascăl
  De Mihai Eminescu

  Noi amândoi avem același dascăl,
  Școlari suntem aceleiași păreri…
  Unitul gând oricine recunoască-l.
  Ce știi tu azi, eu am știut de ieri.
  De-aceleași lucruri plângem noi și râdem…
  Non idem est si duo dicunt idem.

  Tu zici că patria e-n decădere,
  De râs și de ocară c-au ajuns;
  Când cineva opinia mi-ar cere,
  El ar primi tot astfel de răspuns,
  Ca de rușine ochii să-i închidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  Căci din adâncul gândurilor tale
  Răsare ură din al meu amor.
  Tu ai vrea tot să meargă pe-a sa cale,
  Eu celui slab îi sunt în ajutor.
  Cu-același gând, noi totuși ne desfidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  Pe mine răul, deși râd, mă doare,
  Mă ține liniștea vieții-ntregi;
  Iar tu uiți tot la raza de splendoare
  Ce-o varsă-asupra ta a lumii regi…
  Ș-ai vrea cu proprii mâni să ne ucidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  E greu a spune ce deosebire
  Ne-a despărțit, de nu mergem de-a valma.
  Și s-ar vedea atunci fără-ndoială

  ……………

  Când noi ne-am scoate sufletele-n palmă,
  Ca-ntregul lor cuprins noi să-l deschidem:
  Non idem est si duo dicunt idem.

  http://poezii.t2i.info/mihai-eminescu/noi-amandoi-avem-acelasi-dascal/
  http://snipurl.com/3j2j8  Nu trebuie sa ne luam dupa aparente. Desi spusele unora seamana cu ale celorlalti, sau sunt chiar identice, Non idem est si duo dicunt idem. Acest vers eminescian ma obsedeaza. Suntem uneori doritori de solidaritati si iesim din izolarea noastra funciara in cautarea fratelui, prietenului, camaradului, tovarasului de idei si de actiune, de proiect. Ca sa-i putem indentifica pe cei pe care îi cautam nu avem prea multe alte metode, în afara celei care ne permite constatarea ca folosim aceleasi cuvinte, ca ne pasioneaza aceleasi teme, ca respingem lucruri similare. Trei sunt sursele diferentierii : valorile la care ne referim si proiectul pentru care ne angajam si cautam tovarasi sau camarazi, metodele pe care le întrebuintam pentru atingerea scopurilor astfel definite.
  Câteva situatii recente ca si altele mai vechi, traite odinioara cu pasiune si speranta, ma fac sa fiu circumspect, mai mult decât circumspect, suspicios.
  In ordine cronologica, prima situatie la care ma voi referi este proiectul si realizarea publicatiei Vatra, revista la care am lucrat între 1971 si 1987. Intre ce am vrut cu totii, cei care am fundat aceasta publicatie la Târgu Mures în 1971, si ceea ce a fost ea cu adevarat, exista o discrepanta suficienta ca sa pot scrie acum ca, din unghiul proiectului nostru mental si moral contractual (care era si al meu), revista a fost o ratare. Altii o pot considera cum vor, distanta între proiect si înfaptuire parîndu-li-se poate rezonabila, date fiind conditiile societatii totalitare în care am trait si muncit. Dar eu stiu ce potential aveam, ce piedici reale sau imaginare am avut în fata, ca sa pot masura deviatiile de la proiect datorate realitatii politice si sociale ca si cele impuse de egoisme, alcoolisme, frici, carierisme.
  A doua situatie este cea in care am intrat, fara sa-mi cunosc direct partenerii potentiali. Legaturi pe Internet, lecturi si contacte mail, pe aceiasi cale, mi-au dat impresia ca am gasit, daca nu tovrasi sau camarazi, macar voci distincte, saturate de corectitudinea poltica care începuse sa se astaerna ca patura de cenusa vulcanica, dupa explozia Zaverei din 1989, peste chipurile si ideile lumii în tranzitie fara sfârsit, o lume în care trecutul nu mai trecea. Este vorba de actiunea unui grup sau a unei retele pe cale de constituire, cunoscuta sub numele de A.R.P., a caror amploare si proiect real nu-mi erau cu adevarat cunoscute, fiindca singurul meu interlocutor era un ins cu aparente mulcome, tenacitati remarcabile si adesea onorabile, resurse economice importante, cheltuite cu rost aparent altruist si benefic.
  Dar, fiindca nu pot uita proverbele cu care Mama îsi împana vorbirea, am aplicat, paremiologic si analitic, sensul îndemnului dânsei : Spune-mi cu cine te aduni, ca sa-ti spun cine esti.
  Suspecta mi-a devenit, dupa ce am inventariat-o, adunarea, in jurului fostului critic literar, functionar cultural din anturajul nedestramat al recent raposatului Iosif Constantin Dragan, în mediul caruia munceau Traian Filip, Mihai Pelin si atâția alti agenti de influenta convertiti la ortodoxie si amici ai preotimii înalte, cea a carei cârdasie cu securitatea nu poate fi disimulata nici macar de teoria "fa-te frate cu dracul pâna treci puntea"". Lista cmpletă a celor care graviteaza în jurul A.R.P. si care colaboreaza la publicatiile nebuloasei on-line de reviste cu ilustre titluri luate din traditia publicistica româneasca a secolului al XIX-lea, merita multa atentie. Spicuiesc din lista colaboratorilor potentaili sau reali, din lista linkurilor citate si schimbate, în care eu însumi am figurat si figurez înca, de pe vremea când schimbam mailuri amabile cu Artur Silvestri. Corespondenta amabila, din care voi cita poate cândva. Nu era o corespondenta particulara ci una profesionala, suntem amândoi scriitori si persoane publice. Cartile, publicistica lui Artur Silvestri au titluri bune, formule memorabile, contin diagnostice pe teme diverse, exacte. Dar am ciudata senzatie ca autorul evita confruntarea reala, e specializat în perigrafe, perifraze.
  Pe când scria în Luceafarul, cu îndemn, voie si literatura bibliografica de la Securitate, contra celor de la Europa libera pamflete acide, era mai curajos, stiindu-se poate ocrotit. Nu îsi mai numeste adversarii, metaforizeaza alert si convenabil.
  Iata deci reteau care se (re)constituie :
  (ordinea nu are nici o importanta) Valeriu Râpeanu, Dinu Sararu, Antonie Plamadeala, Dumitru Balaet, Laurentiu Fulga (Australia), Bodea, Voican-Voiculescu, dar si Alexandru Nemoianu, etc.
  Intentia mea nu este sa blamez ceea fac, au facut, au scris si scriu cei citati mai sus, ci sa atrag atentia asupra realitatii acestei grupari si sa propun cititorilor Asymetriei sa analizeze, fara prejudecati, scopurile si consecintele constituirii si reconstituirii acestor fratrii, cumetrii, retele si noduri. Nu netezind diferentele dintre colaboratorii acestor retele de publicatii ci dimpotriva, subliniindu-le, daca si când va fi cazul, vom întelege fenomenul si vom masura consecintele sale asupra momentului cultural actual si asupra viitorului.
  Refuz anticipat orice acuza de înregimentare. Mai ramîne sa adaug aici referinte în acelasi sens, la alte retele, grupuri, cumetrii si fratrii, care se afla acum în conflicte deschise, pentru mentinerea controlului asupra opiniei publice, a procesului de impunere a valorilor, de distribuire a resurselor economice, de directionare politica. Fenomenul este similar proceselor de acest gen din toate tarile lumii. Diferenta, in cazul nostru, este data de natura mai mult sau mai putin violenta si spectaculara a proceselor. Sa ne amintim de grupul scriitorilor care îl frecventau pe comunistul ilegalist Gogu Radulescu si salonul sau de bârfe politico-literare. Mircea Zaciu, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Augustin Buzura, Z. Ornea, Nicolae Manolescu, Dana Dumitriu, etc. In aceasta prelunga Tranzitie, grupurile de tipul GDS, cele din jurul unor publicatii politice sau culturale (Ziua, Evenimentul zilei, Jurnalul national, Cotidianul, Curentul, România libera, Observatorul cultural, România literara, , fara a fi neaparat omogene si solidare la toate nivelele, - naivii pot crede si asta, nerecunoscând diferenta dintre profitori, manipulatori si executanti -, dar fiind vizibile, merita sa fie analizate din acelasi punct de vedere, al solidaritatilor temporare, al complicitatilor, al intereselor de grup stabile, al nucleelor active, al "tovarasilor de drum", al naturii proiectelor si sistemului de valori. Descrierea unora dintre retelele centrate pe activitatea institutelor culturale, ale unor institute de cercetare de genul memorial-istoric, a unor comisii prezidentiale, ale unor edituri, de la Humanitas la cele citate in textele polemice despre scandaluri frecvente, pot oferi celor capabili sa le realizeze sau initieze, satisfactii intelectuale suficiente pentru a compensa riscurile intrarii in zona periculoasa unde mor uneeori fotografii de razboi, între doua siruri de transee, sperând ca vor realiza fotografia vietii lor, fara sa observe ca grozava batalie este poate un spectacol bine regizat, între complici, care-si ascund astfel cardasiile nemarturisite si trag din toate pozitiile. Exista în lume astfel de cluburi unde dusmanii de moarte se întâlnesc la un pahar de vorba pentru a-si împarti frateste terenul vânzarii de frate viitoare. Non idem est si duo dicunt idem.

  Dan Culcer
  P.S. Ramâne ca o amareala întrebarea : ce se construieste în aceste zone de umbra si ce în centrele presupuse ale puterii?
  Si ne facem o datorie din a preciza ca, dupa declaratiile sale, Artur Silvestri îsi cheltuieste generos propriul avut în mai jos pomenitele actiuni culturale. Ceea ce nu este cazul membrilor altor retele - mai toti manipulatori de bani publici.
  Bibliografie pentru literatura, actiunea si reteau de publicatii fondata de Artur Silvestri :
  vezi http://cartile-lui-artur-silvestri.com/din-cartile-lui-artur-silvestri/canaliza-si-prognoza-imobiliara/loc-si-persoana-%E2%80%9Eeseuri-despre-geografia-tainica%E2%80%9C/
  Revistele
  * ~Analize și Fapte
  * ~Boabe de grâu - revista patrimoniului în pericol
  * ~Caiete de protocronism românesc
  * ~Daco-Romanica - revista literaturii străromâne
  * ~Editura Carpathia Press
  * ~Editura Intermundus
  * ~Editura Kogaion Editions * ~Floarea Darurilor - comentarii despre cărți * ~Neamul Românesc * ~Revista "Semănătorul " * ~Revista „Cărți noi"
  * ~Revista „Ecoul"
  * ~Revista „Epoca"
  * ~Revista „Luceafărul Românesc"
  * ~Revista „Monitor Cultural"
  * ~Revista „Noua Arhivă Românească"
  * ~Revista „O carte pe zi" - comentarii despre cărți
  * ~Revista „Tânărul Scriitor"
  * ~Revista „Universul Cărților"
  * ~Revista „Universul Literar"
  * ~Revista Dacologica
  * ~Revista Română de Studii Etnoistorice

  Asociatii si organizatii fondate sau solidare
  * ~Altermedia
  * ~Asociatia Scriitorilor Crestini din Romania
  * ~Asociația „Biblioteci pentru sate"
  * ~Asociația „Civic Media"
  * ~Asociația „Pro Vita"
  * ~Asociația Bibliotecarilor din România
  * ~Asociația Română pentru Patrimoniu - ARP
  * ~Centrul de studii pentru monografii locale
  * ~Dacia Revival, SUA
  * ~Fundația Sf. Daniil Sihastrul
  * ~Fundația Tismana
  * ~GID-Romania
  * ~Grupul Civic București
  http://cartile-lui-artur-silvestri.com/din-cartile-lui-artur-silvestri/canaliza-si-prognoza-imobiliara/loc-si-persoana-%E2%80%9Eeseuri-despre-geografia-tainica%E2%80%9C/ http://snipurl.com/3j4br
  Associated Topics

  Rezistenta


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.26 Seconds