Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 29 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Apeluri: "CIVES" - organizatie non-guvernamentala de cercetare cetateneasca
  Scris la Wednesday, March 19 @ 08:27:14 CET de catre asymetria
  Apeluri. Societatea civila

  A luat ființă în România organizația non-guvernamentală de cercetare cetățenească numita "CIVES". Ea dorește să dea un cadru instituțional și cetățenesc eforturilor până acum îndestul de divergente ale unor cetățeni lucizi și critici, sau sceptici și obosiți de bătălii sociale, juridice și economice ce par fără sfârșit, pentru a răspunde unor necesități sociale și morale pe care, iată, programul CIVES le formulează, le (re)formulează, le sintetizează.
  Grupul revistei Asymetria s-a constituit tocmai pe aceste baze analitice și critice.

  Constituirea la 8 mai 2006 a Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului, una dintre structurile cetățenești inițiate de oameni de bine, de chiar câteva dintre fostele victime, de Ioan Roșca, care au coalizat eforturi cu motivație similară, a fost o etapă necesară. Asymetria a susținut iar Dan Culcer s-a implicat și personal în această acțiune. Este deci urgent și normal să participăm la difuzarea informațiilor privind această inițiativă a lui Ioan Roșca, ale cărui manifeste și texte analitice am simțit datoria și avut onoarea de a le publica în ultimii ani.

  Constituirea CIVES are loc după ultima lovitură primită de victimele terorii și ilegalităților de tot soiul de dinainte și de după 1989, prin decizia Curții Constituționale de trecere a dosarelor de cercetare la parchetele civile, manevra vizând protejarea grupului conducator FSN (Ion Iliescu, Petre Roman etc) -care ajunsese în fața inculpării. Măsura înseamna și compromiterea muncii de anchetă, tergiversarea suplimentară a cauzei, degradarea unitătii și sensului ei, riscul "pierderii", adică distrugerii intenționate a mărturiilor colectate etc.

  Diferite organizații, cu bune intenții sau cu aparent bune intenții, creează în ultimele luni perdele de fum, diviziune și diversiuni.

  In aceste conditii vitrege, dorim să continuăm acțiunea pentru restabilirea adevărului și infăptuirea justiției, însoțind intervențiile publicistice și juridice (în țară sau pe lângă foruri europene) cu un nivel de analiza riguroasă a cauzelor eșecului justițiar. Dorim să intelegem si să explicăm cum a fost paralizată justitia în acesti 18 ani de "tranziție", să documentăm procesul… celor care au sabotat Procesul Comunismului dupa 1990, pentru a pune la cale îmbogățirea gardienilor fostului lagăr, din avuțiile jefuite prizonierilor lor.

  Toți oamenii de bine, doritori să deblocheze această situație, vor putea să participe în aceste fel, prin CIVES, măcar indirect dar foarte concret, la îndreptarea răului, la judecarea vinovaților cunoscuți sau necunoscuți. În numele unei justiții sociale și morale fără exercitarea căreia societatea românească nu se va putea descărca de o povară pe care ar fi păcat să o transmită neușurată copiilor și nepoților noștri nevinovați.

  Avem datoria ca împreună să nu abandonăm convingerea că adevărul și justiția vor învinge. Doar astfel kleptocrația actuală, un regim al furilor pentru binele furilor, va fi dizlocată și judecată în numele binelui ce se cuvine celor mulți, care au fost devalizați atât de bunuri personale cât și de bunuri colective prin privatizările fără necesitate și fără temei legal.

  Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?

  Asymetria

  Apel la finanțare cetățenească

  Cei care vor sa sprijine financiar activitatea organizatiei non-guvernamentale (centrului de cercetari cetatenesti) CIVES, avind codul fiscal 23512930, pot trimite donatii in contul de banca RO62BRDE280SV25385812800 (deschis la BRD- sucursala Piatra Neamt) sau pot completa (pina la 15 mai) cererea tip (formularul 230) privind "destinatia sumei reprezentind pina 2% din impozitul annual"- depunind-o la circa financiara din orasul lor.

  Sumele colectate vor sprijini eforturile de cercetare din proiectul in curs de derulare ( "Studiul factorilor care au impiedicat si impiedica analiza, explicarea, popularizarea, anchetarea, pedepsirea si repararea crimelor si abuzurilor regimului comunist") sau vor sprijini lansarea urmatorului nostru proiect ("Studiul procesului de jefuire a populatiei in perioada "Tranzitiei", prin uzurparea institutiilor statului, distrugerea sistemului economic, privatizare frauduloasa, coruptie si injustitie generalizata").

  Reamintim ca aceste proiecte se inscriu in misiunea CIVES: "sa studieze evolutia societatii si umanitatii, explorind caile de ameliorare a conditiei politice a omului- cetatean, urmarind repararea injustitiilor si degenerarilor structurale", si ca ele se incadreaza in obiective precizate in statut:

  "a) Investigarea trecutului si repararea abuzurilor. Constatind ca slabiciunile si limitele justitiei impun implicarea energica si coerenta a cetatenilor, CIVES va promova solidaritatea justitiara. Pornind de la studierea proceselor (sociale, culturale, politice, juridice, economice) care au adus societatea romaneasca in situatia actuala, se vor elabora rapoarte, continind descrieri si explicatii ale fenomenelor (degenerative), analize ale abuzurilor si injustitiilor, concluzii privind cauzele, efectele, responsabilitatile si daunele, recomandari de strategie corectoare si propuneri de masuri reparatorii concrete: legislative, juridice, economice si educationale. Aceste rapoarte vor putea sprijini actiuni de popularizare a adevarului sau de realizare a dreptatii ( de catre membrii asociatiei, sau de catre alte persoane, organizatii sau institutii).

  b) Restructurarea institutiilor si renastere civica. Punind in valoare invatamintele extrase din studiul de caz romanesc, ne vom racorda la demersurile similare facute in lume, cautind si promovind formule faste de organizare a societatii: functionarea eficienta, transparentă si echitabilăși a institutiilor publice (statului); lupta impotriva incompetentei, indolentei, relei credinte, clientelismului, inselaciunii, coruptiei, uzurparii si parazitismului (economic, politic si administrativ); conservarea mediului, resurselor, traditiilor si valorilor culturale; rezistenta fata de folosirea degenerativa a mijloacelor de informare; emanciparea spirituala si implinirea creativa a omului; dezvoltarea puterii si intelepciunii cetateanului; perfectionarea mijloacelor pentru formarea si functionarea comunitatilor (asociatiilor) cetatenesti; democratie reala (politica, economica si culturala) si rezistenta fata de acapararea puterii de catre grupuri monopoliste; studiul si combaterea patologiei politice.

  c) Influentarea viitorului societatii. Multi cetateni, mulți analisti, exasperati de functionarea societatii, dezamagiti - pe de o parte - de ineficacitatea eforturilor civice disparate (in lipsa unei strategii politice coerente), speriati -pe de alta parte- de rezultatele experimentelor de planificare (inginerie) politica, nu mai intrezaresc nici solutii, nici directii de cautare a lor, pomenindu-se paralizati de complexitatea problemei. Disponibilitatile si aspiratiile morale si jutitiare, alienate in hăturisul unui sistem incomprehensibil, gasesc greu cale de concretizare. Cautarea unui cadru teoretic adecvat pentru cercetarea sociologica si politica se loveste de limite operationale si epistemologice. Al treilea strat al investigatiei CIVES va fi cercetarea transdisciplinara a posibilitatilor de intelegere, influentare si optimizare a evolutiei globale a societatii, a unui compromis sanatos intre progresul emergent si planificarea eficace."

  La adresele
  Ioan Rosca
  Procesul comunismului
  Piata Universitatii
  se află documente privind efectele criminale și dezastruoase ale comunismului și sistemului colonial propovăduit și implantat în România de la 1921 încoace, vor fi expuse explicații, informații în legătura cu avansul cercetărilor și rapoartele de etapă.

  17 martie 2008

  Ioan Roșca, cercetător interdisciplinar, președinte CIVES

  Etapele instaurarii regimului colonial comunist

  a. 1921-1944 (complotul)
  E important să observăm activitatea P.C.R. în perioada interbelică, pentru a înțelege contextul venirii sale la putere. Vom putea dovedi astfel premeditarea distrugerii României de către agenții U.R.S.S. Vom demonstra lipsa circumstanțelor atenuante pentru trădarea națională comunistă. Pentru a înțelege cine au fost personajele dramei care a urmat, trebuie să readucem la lumină viața României pre-comuniste. Altfel, victimele etapei următoare vor pare niște umbre. Să demontăm teoria comuniștilor că ar fi umplut pușcăriile cu "bandiți" care "exploatau poporul român". Cetățenii exterminați sau întemnițați au avut vina de a fi în fruntea societății românesti, stînd prin asta în calea uzurpatorilor.

  b. 1944-1964 (instalarea lagărului prin genocid)
  E perioada unei agresiuni feroce asupra tuturor straturilor societății (criticată formal pînă și de Tovarăși, după 1964 , fără însă să renunțe la cuceririle "etapei"). România a fost transformată într-un lagăr de exterminare, muncă și alienare. Teroarea și represiunea generalizată au urmarit "stîrpirea" unei rezistențe eroice, dusă cu grele jertfe , de cei mai bravi români. Este inadmisibil ca generațiile actuale să își asume teza "lașității românești" în fața comunismului, desconsiderînd epopeea tragică a acestei lupte disproporționate.
  Despre această etapă ne vorbesc martorii care s-au "încăpățînat" să supraviețuiască, pînă dincolo de 1989. Resuscitarea "foștilor deținuți politici" este miracolul care a făcut posibilă lansarea Procesului Comunismului. Ei sunt singurele victime care au reușit pîna acum să se organizeze într-o mișcare coerentă de rememorare, acuzare și revendicare, în ciuda împotrivirii călăilor și indiferenței unei populații alienate.

  c. 1964-1989 (explotarea lagărului)
  Explotarea lagărului, constituit în faza precedentă, s-a făcut sub controlul total al securității și al partidului și în absența oricărui orizont de eliberare. Ea a produs spolierea, umilirea și degradarea continuă a prizonierilor care, cu puține excepții, nu au mai reușit să supraviețuiască decît supunîndu-se, compromițîndu-se, "colaborînd"- mai mult sau mai puțin înjositor.
  Puțini au putut rezista în această perioadă (dar să nu uităm Valea Jiului, Brașovul și alte scăpărări de demnitate reprimate nemilos). De aceea, puțini vorbesc astăzi despre ea, ca Paul Goma! Rușinea violaților, jena colaboraționiștilor, inerția compromișilor, ambiguitatea amoralilor - întîrzie mărturiile și inventarul pagubelor, îngreunînd această ramură esențială a procesului. Despre efectele produse de viața în lagăr vor putea vorbi doar cei ce vor avea puterea să-și asume public postura de victime ale unui proces de compromitere în lanț.
  E important însa să întărim acest cap de acuzare, contracarînd farsa luptei dintre comuniștii "internaționaliști" și "naționaliști" - care încă hipnotizează cetățenii români. Dacă generația prizonierilor domesticiți ai lagărului nu-și prezintă revendicările, rețeaua va susține că a măcelărit spuma Romaniei interbelice doar pentru a face loc clasei proletare, poporului, maselor, intelectualilor progresiști pe care i-ar fi dus în paradis, daca nu apărea "accidentul" din 1989....

  d. 1989-azi : "Programul" nescris al dezinstalării comunismului ca sistem
  Această etapă de "recoltare", a demarat prin confiscarea revoluției anti-comuniste (plătită cu sînge). A urmat convertirea paznicilor lagărului în "oameni de afaceri", care au acaparat sau distrus întreaga avuție "colectivă" produsă de vechii lor prizonieri. Valorificarea prăzii smulse timp de 50 de ani poporului român, astuparea urmelor și împiedicarea judecății și reparațiilor, formează "programul" nescris al dezinstalării comunismului ca sistem și trecerii la o explotare "capitalistă", monopolizată de aceeași Rețea, convertită.
  "Post-comunismul" nu are deci doar un carcater de injustiție față de trecut. Menținînd aceeași Mafie-Căpușă la cîrma României, el a distrus șansele de emancipare a victimei. În loc să se bucure de căderea lanțurilor, populația, aruncată de jaful post-comunist în cea mai cumplită mizerie, a ajuns să-și regrete libertatea. Asfel a devenit parte vătămată generația tînără: prădata, mințită, descurajată, silită să-și părăsească țara. Păgubiții post-decembriști trebuie ajutați să-și formuleze revendicările specifice și să se implice într-un proces al comunismului care ESTE ȘI AL LOR , pentru că este vorba de aceiași criminali!  Nota:
  Explicatie
  La adresa Procesul comunismului este expus (vezi rubrica "Evolutia dosarului") un rezumat al demersurilor facute (in nume personal sau al Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului) pentru deblocarea cercetarilor facute (pina acum) la procuratura militara, in dosarele P75/1997 (evenimentele din 1990) si P35/2005 (protejarea vinovatilor genocidului comunist). Ne-am confruntat cu obstacole variate in incercarea de deblocare a justitiei: legi necorespunzatoare, aparat judiciar ne-epurat de agentii juridici ai regimului comunist, boicot mediatic, blocarea si dezorganizarea arhivelor, dezinteresul partidelor, sterilitatea societatii civile, dezbinarea celor ramasi in lupta pentru adevar, manevrele oculte ale sistemului mafiot care paraziteaza in continuare institutiile statului etc. Ultima lovitura primita este decizia Curtii Constitutionale de trecere a dosarelor la parchetele civile, manevra vizind protejarea grupului conducator FSN (Iliescu, Roman etc) -care ajunsese in fata inculparii. Masura inseamna compromiterea muncii de ancheta, tergiversarea suplimentara a cauzei, degradarea unitatii si sensului ei, riscul "pierderii" marturiilor colectate etc. In aceste conditii vitrege, dorim sa continuam actiunea pentru restabilirea adevarului si infaptuirea justitiei, insotind interventiile publicistice si juridice (in tara sau pe linga foruri europene) cu un nivel de analiza riguroasa a cauzelor esecului justitiar. Dorim sa intelegem si sa explicam cum a fost paralizata justitia in acesti 18 ani de "tranzitie", sa documentam procesul… celor care au sabotat Procesul Comunismului dupa 1990, pentru a pune la cale imbogatirea gardienilor fostului lagar, din avutiile jefuite prizonierilor lor.

  In acest scop, am infiintat organizatia non-guvernamentala de cercetare cetateneasca numita "CIVES" (cod fiscal 23512930, cod bancar RO62BRDE280SV25385812800 la BRD- sucursala Neamt). Putem primi donatii in acest cont (in lei) sau deschide un alt cont, in valuta (daca este cazul). In cazul in care cunoasteti un salariat din Romania dispus sa dirijeze spre contul CIVES cei 2% din impozit la care ii da dreptul legea, el poate printa si completa formularul atasat la acest email (Anexa 230) cu datele sale persoanale. Apoi poate depune formularul la circumscriptia financiara de care apartine. Pentru orientarea eventualilor sustinatori, atasam la acest email si o scurta prezentare a telului centrului de cercetari CIVES

  18 martie 2008, Piatra Neamt

  Ioan Rosca, doctor in educatie, cercetator interdisciplinar, fondator si administrator al siturilor Procesul comunismului si Piata Universitatii, presedinte CIVES

  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.33 Seconds