Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 50 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Titus Filipas. Izomorfism normativ
  Scris la Monday, November 05 @ 21:02:57 CET de catre asymetria
  Geopolitica Titus Filipas scrie "Bătrânul general Kisseleff îi va reproșa la Paris lui Ion Ghica faptul că România a permis ca județele din sudul Basarabiei să fie invadate de carpetbaggers ce exploatau nemilos populația locală. Pentru a menține o perspectivă justă, trebuie să adăugăm că de fapt nu este vorba despre vreo influență pozitivă în ansamblul ei a Rusiei asupra României‚ ci numai despre o sinergie indusă de un izomorfism normativ al gândirii câtorva oameni mari, unii români (ideologi liberali din Partida Națională) , alții ruși (ofițeri care gândeau dekabrist, --cum se chema ideologia liberală rusească).  Izomorfism normativ

  În textele noastre școlare nu se mai învață decât sumar despre războiul Crimeii și revenirea celor trei județe din sudul Basarabiei la trunchi rumânesc. Bătrânul general Kisseleff îi va reproșa la Paris lui Ion Ghica faptul că România a permis ca județele din sudul Basarabiei să fie invadate de carpetbaggers ce exploatau nemilos populația locală. Pentru a menține o perspectivă justă, trebuie să adăugăm că de fapt nu este vorba despre vreo influență pozitivă în ansamblul ei a Rusiei asupra României‚ ci numai despre o sinergie indusă de un izomorfism normativ al gândirii câtorva oameni mari, unii români (ideologi liberali din Partida Națională) , alții ruși (ofițeri care gândeau dekabrist, --cum se chema ideologia liberală rusească). Capitalismul italian timpuriu, a cărui existență reală demantelează teoria lui Max Weber, va influența tipul de capitalism din România. Care va avea succes numai ca un capitalism al întreprinderilor mici.

  Generalul rus Pavel Kisseleff știa acest lucru, și în timpul protectoratului său, rata de creștere a întreprinderilor mici a fost cea mai mare din lume. De unde și sloganul liberalilor români din Partida Națională relativ la cestiunea economică: ‘Prin noi înșine!’, însemnând că întreprinderile mici pot fi construite prin investiții provenind numai din interiorul țării. Pe atunci exista Regulamentul Organic, probându-se adevărul bine știut că funcționarea întreprinderilor mici este mult mai dependentă de legi, reglementări, ordonanțe și decrete, decât funcționarea întreprinderilor mari.

  Practic, ca să funcționeze marea industrie a lui Nicolae Ceaușescu era divizată, prin zecile de ministere economice, tot într-un fel de nenumărate întreprinderi mici, iar dictatura economică a lui Nicolae Ceausescu era justificată tocmai de acest principiu de conducere al întreprinderilor mici într- un cadru riguros de legi și decrete. Și probabil că analiza istoricului Mircea Dogaru este în mare măsură corectă : regimul dictatorial Nicolae Ceaușescu nu a fost un regim comunist! Să nu uităm că în acel timp apăruseră, aproape prin generație spontanee, de fapt prin reamintirea unui savoir faire din secolul XIX, întreprinderi economice locale care aveau succes. Nicolae Ceaușescu le integra dictatorial în marea industrie, deși ele asigurau vârful de performanță al economiei românești.

  Am urmărit destinul unei asemenea întreprinderi economice. După anul 2000, echipamentele ei tehnologice peformante au fost sfărâmate în urma unui ordin venit din afara României. Se considera că acea întreprindere economică era capabilă să producă arme de nimicire în masă !

  Titus Filipas "
  Associated Topics

  Distribuitor de afise


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situației din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 0

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.33 Seconds