Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 16 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Istorie recenta: Cenzura kagebista la Chisinau: Goma pe lista neagra
  Scris la Tuesday, September 18 @ 11:21:14 CEST de catre asymetria
  Memoria

  LA Salonul Internațional de Carte 2007 de la Chișinău o carte a lui Paul Goma, Săptămîna roșie, a fost ținta unei acțiune tipice de cenzură politică, dar și rasistă-după vechea tradiție securistă-kagebistă: un reprezentant al comunitații evreilor din Republica Moldova a cumpărat toate exemplarele de pe standul Paul Goma, cîte ramăseseră nevîndute. De altfel carțile lui Paul Goma s-au vîndut bine, nu doar Săptămîna roșie ci și noile ediții, de la editura Anamarol, din Patimile după Pitești si Ostinato. Cumpărarea în bloc a carților este o cale de blocare a informației. Dacă cărtea lui Goma este mincinoasă, ziarul comunitații și reprezentanții ei ar fi avut posibilitatea de a demonstra asta public. Împiedicarea difuzării cărții este o dovadă că unii se tem de discutarea deschisă a acestei perioade tragice din istoria comunitaților română și evreiască din Basarabia. De ce?
  Domnul Teodor Magder, cumpărătorul-cenzor, ar putea sa ne spună, poate. Dânsul are și o biografie, care ne-ar putea da un răspuns. Ziarul comunitar - un finanțator. Îi invităm pe basarabenii care cunosc ceva pe această temă să ne completeze informația, ca să știm cu cine are a face Paul Goma și de ce se preferă discuției pumnul și tăcerea cenzurii. Asymetria.

  Din http://anatoliejuraveli.blogspot.com/
  Tuesday, September 11, 2007
  Paul Goma la Salonul Internațional de Carte 2007, Chișinău
  Dupa cum am promis, dupa ultima zi de Salon voi posta o relatare despre cele intamplate la SIC-2007 din Biblioteca Nationala a RM unde era si un stand special amenajat pentru cartile lui Paul Goma.
  Prima zi - 31 august:
  AM VANDUT 17 CARTI!!!
  Si asta doar in 5 ore! (La un moment dat: se arunca lumea la luat carti - de PAUL GOMA! "Saptamana Rosie..." - am vandut toate exemplarele (asta se numeste: SETE DE ADEVAR!)! Mai prost s-au vandut Jurnalele. Oricum, mai sunt zile...)
  I-am facut cadou � niste carti: d-nului Andrei Vartic (din partea lui Paul Goma) care a venit si el la Salon.
  A fost bine. Am facut cunostinta (in sfarsit) si cu d-nul Iurie Colesnic.
  Un moment insa a marcat ziua:
  Si anume:
  Stau eu la masa cu cartile lui Paul Goma in fata. O d-na de vreo 35 ani (bine machiata/imbracata) tot se invartea, se uita la carti. La un moment dat se apropie (dupa cum am inteles-) cu sotul. Si ii zice in RUSA (deci era o rusoaica, mama ei!), "Eto tot pisateli fashistkii?...Hm.. Da, eto naverno on" (traducere:"Asta-i scriitorul ala fascist (sic!)?? Da, cred ca-i el...")
  Sotul ii raspunde (tot in limba rusa): "Hm, nu stiu.. posibil, nu-i tin minte precis numele..." Eu (prost ce eram: trebuia sa tac! sa creada ca nu-i inteleg limba dracului!): "POFTIM?????????? Nu este adevarat, de unde ati luat-o?? Asta Puskinu vostru e fascist [sa-i raspund si eu cu o aberatie, poate si-ar da seama... dar nu!]!!!!"
  Ea il intreaba pe sot ce inseama "adevarat etc".
  Imi zice ca trebe sa citesc presa (sic!)...
  Dupa, ii zice sotului (repet: in rusa; eu ce vorbeam , vorbeam in romana): "PROVERIM" - adica: "Vom controla..." Si sotzul a aprobat..
  Si asa isteric umbla de ici-colea. La un moment vine (iarasi) , scoate un pix si o foaie (ISTERIC!!!) si o pune pe fiecare carte si scrie (cu litere de tipar, semn ca nu stie sa scrie in limba romana...): Numele autorului (adica: Paul Goma) si titlurile.
  Eu ma uit uluit (de prostia ei!) si zic: "Pai, daca vreti, va mai dau vreo 50 de titluri de carti ale autorului. Dar poate totusi cumparati si d-voastra o carte..." Se uita chioras la mine. Si scrie isteric (cel mai potrivit cuvant) mai departe, tucma mainile ii tremurau. A, da, mi-a zis ca nu are nevoie de maculatura...
  M-a intrebat de ce nu vorbesc in rusa cu dinsa. Nu mai tin minte precis ce i-am zis. Il cheama pe sot ( care se uita la nu stiu ce carti in alta parte) si-i zice: "Uite, asta nu vrea sa vorbeasca cu mine in rusa." Sotul: "Pai, tu nu vorbi cu dansu'".
  Tot se mai invartea pe acolo. A chemat-o pe inca o fumeie grasa (se vede: rusoaica-rusoaica), cica ii era ma'sa. Ii zicea ca uite.. astia vand carti de un scriitor FASCIST.
  Se uita la tricoul meu (pe care scria: "Basarabia - pamant romanesc") si zice.. "ce, nu stii ca limba romana a aparut dupa cea moldoveneasca si rusa; si ca Stefan (cel Mare) a vorbit in slavona!?? "... Of............................ Niste aberatii cu care a imputit aerul si isteric-rapid a plecat zicandu-mi: "O sa controlam, o sa controlam..."

  Aaa... Imi mai zicea ca eu is "Intunecat [adica la minte, n.m]!" ca nu citesc presa, etc. I-am mai zis ceva si eu de presa(inca-sovietica) pe care ea o citeste etc. Am mai trimis-o in rusia cu tot cu rusa ei (asta cu ma'sa de fatza). S-a suparat foc....
  Vaca!
  Uf!!!!!
  In rest, totul era ciki-puki.
  A doua zi � 1 septembrie:
  Am aflat ca seara trecuta pe la 19:00 a sunat la Biblioteca si a vorbit cu o organizatoare a Salonului un DOMN (nu a dorit sa se prezinte).
  A spus (in rusa!) (aprox.): "Cum asa, cum puteti sa vindeti un scriitor fascist, antisemit, care e INTERZIS in toata Europa!!! Este o conventie europeana care interzice!!!! O sa sunam lui Voronin, Ministrului!! O sa va alunge pe voi si pe directorul BIbliotecii! O sa venim maine [adica, azi, n.m] sa filmam...."
  Dimineata eram deja la Biblioteca.
  Am scris niste mailuri d-lui Goma si sotilor Stanescu si m-am dus sa re-asez cartile pe standul lui Paul Goma din sala. D-nul Colesnic a adus cele doua editii de " Saptamana Rosie..." de la Editura Museum (mai multe exemplare). Nu eram contra. Le-am expus (erau ieftine: prima editie - 15 lei (aproape 1 euro); a doua - 20 lei). E cea mai populara (dupa vanzari) scriere de-a lui Paul Goma de la Salon! In 15 minute a ajuns si Oleg Brega. L-am rugat sa ma ajute (sa stea 4 ore la stand, sa vanda; caci eu am avut ceva treaba urgenta in oras).
  L-am lasat pe Oleg. A pregatit telefonul mobil, daca ceva sa filmeze pe raii (a si reusit!). Organizatorii salonului erau si ei pregatiti de musafirii nedoriti care i-au amenintat (la telefon) ieri seara cu expulzarea de la locul de munca.
  Ghenadie Brega, cameraman la Euro-Tv, era si el pe jar.
  Pe la 14:20 am revenit la Biblioteca. Oleg a reusit sa vanda 2 carti: un �Jurnal 2006� si o "Arta reFugii". Plus, vreo 4-5 exemplare de " Saptamana Rosie..." de la Ed. Museum!!!
  Am aflat de la Oleg (mai intai):
  A venit un domn (dupa descriere - sotul-gras al rusoaicei de ieri): A inceput sa filmeze (cu aparatul foto) si sa fotografieze tot ce se afla pe masa. Ii zicea lui Oleg aceeasi chestie, ca-i antisemit autorul; cum poate sa vanda asa ceva. Si inca ceva de genu. Oleg tot i-a mai zis ceva si l-a filmat.
  Pana la urma, d-nul anonim a trantit 15 lei pe masa si si-a luat prima editie "Saptamana Rosie..".
  Oleg a plecat. Organizatorii mi-au povestit ca d-nul respectiv a venit pe la 11:00 in cabinetul organizatorilor si a inceput sa faca scandal. Sa le zica ca o sa ajunga pana la Voronin. Vor fi toate date afara, impreuna cu directorul etc. Caci cum asa, poate biblioteca sa expuna si sa vanda asemenea carti antisemite si fasciste (si flutura cartea cumparata de la Oleg). Fetele il rugau sa se prezinte (si sa arate �interdictia scrierilor lui Paul Goma in Europa�), el ceva a zis rapid-rapid. Ele au inteles cam asa: BAR (sau BARC) Efim (sau Efimovici) il chema [mai tarziu avea sa flu ca-i de fapt - BARG ARCADII], nu au deslusit bine (dar precis cred eu ca e vreun evreu rusnac). Ala tot dadea din falca, si numai el. A trantit usa. Una din fete i-a strigat in spate ca e un needucat si inca ceva de genu.
  Vorbea numai in rusa.
  Dupa, a mai sunat, a raspuns a dominsoara din stuff-ul organizatoric. Tot o ameninta, chestii, stiti voi. Fata vorbea cu dansul in romana; ala infuriat o intreaba de ce nu vorbeste cu dansul in rusa, ca el, vezi tu, nu intelege! ea ii zice ca-i este greu sa vorbeasca in rusa. El tot ii zicea c-o sa afle toti! ca el acum a inregistrat convorbirea telefonica! etc. Si i-a pus receptorul in fata.
  Si gata (pe azi).
  Ba nu.
  Dupa, ma suna prietena sa vin urgent sus (in sala). Am ajuns. Era la stand o pereche. D-na de vreo 50-55 ani (cu o peruca si ochelari mari sovietici) si un domn cu barba si el cu ochelari (tot de aia). Se uitau la "Saptamana Rosie...". Vroia sa cumpere un exemplar, i-am sfatuit (in romana, normal) sa ia a 2-a editie. D-nul m-a intrebat (in timp ce d-na sa ma fotografia pe mine si cartile) despre ce e cartea, caci el este de la un ziar rusesc din Chisinau si a spus ca cineva le-a sunat si le-a zis ca aici se vand carti antisemite. O organizatoare s-a apropiat si ea. A zis ca e fals, nu e adevarat (in rusa vorbea cu el; caci eu refuzasem din start) etc. D-nul a zis normal (spre deosebire de stim noi cine): " Da, ciudata chestie. Eu nu pot sa zic nimic de acest autor/carte pana nu o citesc.." Bravo lui. A zis ca el e ( de fapt, sau si la?) Revista social-culturala MOLDOVA si il cheama - Veniamin DAȘEVSKI (i-a dat d-soarei o carte de vizita), si mai are ceva cu Asociatia evreilor (Hm...)... I s-a povestit cazul cu d-nul amenintatorul... Veniamin a zis ca e un nenormal, asa parca i-a zis (si a rostit un nume, ca cica asta l-a sunat - ILIA MARIAȘ [ciudat lucru: numele asta nu are nimic de genu "BAR.." cum au deslusit fetele. Cine mintea? Si mai tarziu aflu ca asta � ILIA, e de la ziarul �Evreiskoe mesteciko�, redactor-sef])... A plecat. I-am facut si eu o poza. (Aa ,da. A mai intrebat niste date biografice de-ale lui Paul Goma..)
  (Prietena mea mai apoi mi-a povestit, ca a observat cum perechea asta ceva cauta. Cand a ajuns la standul nostru, d-nul a observat si a zis (in rusa): "Dada, uite cartea cu Pitestiul... aici tre sa fie si aia cu evreii.. O !" Au gasit-o. Rezulta ca d-na aia de ieri care scria isteric titlurile cartilor i-a transmis intr-un fel sau altul si lui asta. Au intrebat-o pe prietena daca este si autorul prezent la Salon (sic).) Ceva aici nu e curat. Se simte (pute...) evreimea kgb-ista infuriata de la Chisinau...
  A treia zi de Salon � 2 septembrie:
  La 10:00 cartile erau deja expuse; si cele exemplare ramase din "Saptamana Rosie" (ambele editii) de la Ed. lui Iurie Colesnic - MUSEUM. Ba nu, mai aveam un exemplar din " Saptamana.." de la Anamarol. In prima ora s-a dus...
  Lumea, trecea, se uita. Multi cumparau "Saptamana Rosie" lui Colesnic; altii vroiau ultima editie (cea de la Anamarol) care n-o mai aveam, am vadut TOATE exemplarele - este adevarat: "Saptamana Rosie 28 iunie-3 iulie 1940 sau Basarabia si evreii" - este bestseller-ul Salonului International de carte de la Chisinau!
  Ce interesant s-a mai intamplat astazi?
  Stati sa vedeti:
  Stau eu la masa, lumea trece se mai uita, rasfoieste, pleaca. Un domn batran-batran si cocosat rasfoia fiecare carte, a stat asa vreo 20 minute rasfoind/citind. I-am propus un scaun, sa se aseze. Domnul a refuzat si a plecat.
  In vreo 10-15 minute revine cu Raisa Melnic - principalul organizator. D-na Raisa ma intreaba cat costa "Saptamana Rosie" , imi zice ca d-nul vrea sa cumpere toate exemplarele. Eu ma uit mirat la ei (deodata mi-am adus aminte de baietii lui ceausu ce au cumparat tot tirajul "Ostinato", editia italiana - daca nu gresesc) si le zic ca-s cartile lui Iurie Colesnic... Ok, mi-au zis ca acum se duc si vorbesc cu el la telefon (caci d-nul Colesnic era dus de la salon acum o ora).
  Dupa ce au plecat am luat un exemplar din prima editie "Saptamana...", si una din a doua si le-am ascuns sub masa.
  Stau eu cat stau. L-am rugat pe domnul care vindea carti alaturi, sa se uite un pic si dupa cartile mele. Eu am iesit din biblioteca sa-mi iau ceva de mancare.
  Cand am luat cale intoarsa - intalnesc pe scari pe domnul batran cu pricina cu Directorul Bibliotecii langa. Am observat ca tine toate exemplarele " Saptamana.." in mana. Directorul, Alexe Rau, mi-a zis ca au vorbit cu Iurie (Colesnic), s-au inteles si d-nul a cumparat toate exemplarele. Ok... Batranul ma intreaba daca mai am Saptamani... i-am zis ca nu si ca le-am vandut pe toate. Ma mai intreaba daca vor fi. I-am zis ca da. Vorbea intr-o romana perfecta.
  L-am gasit pe colegul cu banii batranului in mana. Mi-a zis ca batranul (parca intradevar avea vreo suta de ani) era mirat ca au ramas mai putine carti decat erau cand el plecase, colegul (scriitor si el care a citit " Saptamana..") i-a zis ca s-au vandut... :)
  Am scos cele doua exemplare ascunse sub masa si le-am expus din nou (au fost cumparate indata!).
  Dupa, m-am dus s-o caut pe sefa salonului. S-o intreb cine-i domnul care e cumparat toate Saptamanile.
  Am aflat ca e Teodor Magder - o persoana publica, cunoscuta (de la Andrei Vartic, care-l cunoaste, voi afla mai tarziu ca e din Asociatia (sau Comunitatea?) evreilor din Rep. Moldova! De la Oleg Brega urma sa aflu ca e chiar presedintele Asociatiei!). El l-a rugat pe directorul Rău sa scoata/retraga [sa cenzureze!] "Saptamana Rosie.." de la Salon. D-nul director i-a zis ca nu poate sa faca asemenea lucru, nu are cum... Ok, Magder (am inteles ca are mai mult de 90 ani si cica e si unionist (sic!)) a zis c-o sa le cumpere (Mai tarziu aflu de la Paul Goma ca: ��aceasta metoda cunoscuta sub numele �stingere�. Stingi o carte, cumparînd-o, nepermitind cititorilor sa ajunga la ea. Securitatea si evreii o practica de o jumatate de secol....�). Atunci a fost cu d-na Raisa sus la mine. Dupa au revenit, l-au sunat pe Iurie Colesnic. Magder a vorbit cu dansul. D-nul Colesnic cica a aprobat vanzarea...
  Am mai aflat ca d-nul respectiv le zicea fetelor si sefei ca nu e adevarat ce scrie in cartea respectiva, ca el a trait si a vazut! Ca buneii lui au fost impuscati etc. A inceput chiar sa planga (sic!!). Ah... organizatorilor chiar li s-a facut mila...
  Asa si s-au dus exemplarele de la Museum. Interesant ce a facut cu ele batranul? Le-a ars? Ciudat lucru mi s-a parut: de ce el a refuzat sa vorbeasca cu mine (doar eu eram "vanzatorul") ?! sa-mi zica mie ca vrea sa cumpere toate exemplarele! de ce (a venit cu directorul si sefa de manutza)? L-am speriat cu ceva? Hm...
  Iaca 'sa.
  Lumea intreaba si vrea "SAPTAMANA ROSIE..." - ultima editie...
  I-am povestit si lui Andrei Vartic despre cele intamplate. El a reusit azi sa prezinte si niste carti de Paul Goma in al doilea bloc al Bibliotecii.
  (...)

  Celelalte zile au fost fara peripetii. Bine, am aflat ca in intr-o zi, in lipsa mea, domnul ala BARG a mai trecut pe la stand � sa controleze...
  htttp://bp3.blogger.com/_CyaqN1PgNvI/RubEL76sK1I/AAAAAAAAABs/iOgYhGpCpbc/s1600-h/PICT6749.JPG>
  Posted by Anatolie Juraveli at 9:17 AM

  0 comments
  Monday, September 10, 2007
  Azi iar am fost luați pe sus de poliție...
  Sunt foarte obosit in momentul de fata ca sa scriu despre asta (desi am promis ca vin cu mai multe detalii).
  Degraba o sa apara materialul video filmat de Oleg Brega.
  Vreau sa va re-amintesc ca "oamenii in negru" ne-au zadarnicit iar protestul perfect legal si ne-au arestat iarasi, repet: ILEGAL! (desi, si Primaria poarta o mica vina)
  Ei se fut in lege (aici vorbesc de politisti), pe dansii ii doare-n cot (chiar si ei au recunoscut), ei asculta "ordine de sus", atata tot. Cap pe umeri NU AU! Din 80 cuvinte pe care le cunosc in total - 50 is injuraturi.
  Procesul de judecata (la Judecatoria Centru de pe str. Bulgara) a fost amanat pentru vineri, 14 septembrie. Judecator: Nadejda Mazur (biroul 49).
  Al meu (proces) e la : 14:30. Al lui Anatol Hristea-Stan la 15:00. Si continuarea procesului lui Oleg Brega la 15:30.
  Of, m-am saturat de acest stat politist si analfabet. Voi inca nu?
  Nu v-ati saturat sa suportati pe toti bosirogii astia rosii care fac ce vor ei cu noi, sclavii, cu ajutorul fortelor de intimidare (citeste: politia)?
  Nu v-ati saturat sa fiti un popor in patru labe? Eliberativa de frica, ca altfel, o sa ramanem sub pamant mereu.
  PS: Maine posibil sa mai iesim o data in strada. Si tot la MAI. Avem autorizatia de la Primarie. O sa fluturam cu ea in fata politistilor pana o sa raceasca.
  PPPS: Unde sunt celelalte organizatii care lupta pentru drepturile omului ? Ce fac ele? Unde este presa ?? Rusine.
  Posted by Anatolie Juraveli at 11:30 AM
  0 comments Thursday, September 6, 2007
  Dragi cititori,... ...cei putini pe care-i am.
  Cer scuze ca de o bucata de vreme nu mai postez nimic pe blogul meu. Sunt ocupat de vineri cu Salonul International de Carte de la Chisinau, ce are loc in Biblioteca Nationala a RM. Pana pe 10 septembrie (exceptie facand ziua de sambata - ma duc la cules struguri...) ma gasiti la standul lui Paul Goma. Doritorii de a cumpara o carte (sau mai multe) sunt asteptati.
  Primele 3 zile de Salon au fost cu peripetii (unele chiar neplacute).
  Dupa 10 septembrie (ultima zi de salon) voi posta o relatare despre intamplarile pe care le-am avut la SIC-2007.

  Noroc la toti!

  Posted by Anatolie Juraveli at 1:06 PM
  Nota: Sursa : http://www.moldavie-moldova-magazine.com/interv_theodor_magder.htm Theodor Magder – profil
  Theodor Magder est né à Iasi, le 30 octobre 1921. Dans les années ’90 il devient consultant, coordonnateur et chef du département de Relations Externes de la Diaspora Juive. Il est aussi le directeur exécutif de l’Association des Organisations et des Communautés Juives de la République de Moldavie (AOCEM).
  Chestionarul articolului:

  [ Rezultate | Chestionar ]

  Voturi 7

  Associated Topics

  Historia oculta


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.77 Seconds