Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 20 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Dan Culcer. Diplomatie, justitie, independenta : Paul Goma
  Scris la Thursday, February 22 @ 23:00:00 CET de catre asymetria
  Memoria

  Dan Culcer
  Diplomație, justiție independentă și un cetățean singur : Paul Goma
  [Text republicat la 3 martie 2007 de ziarul Ziua]

  Se pare ca nimic nu se poate petrece simplu când e vorba de scriitorul si cetațeanul Paul Goma. Aleșii orașului Timișoara, oraș-erou dacă ne mai aducem aminte de ceea ce s-a întîmplat la jumătatate lunii decembrie 1989, descendentii si reprezentantii rasculatilor, au decis sa-i confere lui Paul Goma titlul de cetățean de onoare al urbei lor.
  Pîna aici nimic neobisnuit, doar întirzierea unei astfel de decizii este de remarcat. Ea nu este imputabila desigur celor care au fost totusi primii care au decis sa onoreze un scriitor si un om de valoare.
  Dar niste monitorizanti activi si minoritari au hotarît că ei au dreptul și datoria să se opună majoritatii, pe motiv ca omul nostru ar fi un antisemit notoriu si ca deci onorarea lui ar însemna o dezonorare a grupului minoritar care s-a exprimat și se declara lezat de aceasta decernare de titluri.

  In Franta fostului înalt funcționar Maurice Papon, decedat mai deunăzi, i se contesta post-mortem dreptul de a fi inmormintat cu insemnele Legiunii de onoare care i se conferiseră cîndva. Considerat vinovat, chiar dacă indirect, pentru acțiuni care au dus la pieirea unor membri ai comunitătii evreiești din Franța, sub regimul colaboraționist de la Vichy, Maurice Papon a fost judecat tardiv, pentru fapte din anii 40, într-un proces fluviu, integral înregistrat și apoi transmis la televiziune. A făcut o vreme pușcărie, apoi pentru rațiuni de sănătate a fost lăsar să-și sfârșeasca zilele la casa lui.
  Pot fi puse împreuna, într-un context diferit și cu istorii personale atît de diferite, un înalt funcționar de stat sub ocupatie străină și un opozant, Maurice Papon și Paul Goma, doua personalități acuzate de antisemitism? Doar în măsura în care se află un numitor comun: iar acesta este nu doar acuza de antisemitism ci și faptul ca amândoua persoanele sunt implicate într-un proces. Papon a fost acuzat, într-un lung proces care s-a soldat cu condamnarea sa, pentru decizii și fapte intepretate diferit dar mereu repuse în contextul istoric în care au avut loc, razboiul civil european dintre 1933 și 1945. Paul Goma nu este funcționar de stat, a fost și este un om singur în fața puterii abuzive, este o persoana lezata care îi ataca el în justiție pe cei care îl calomniază.

  Paul Goma a scris o carte de reconstituire istorică, un studiu bazat pe informații obiective dar integrând în final o ipoteză, o carte dar nu una de istoric, Săptămâna roșie, și un Jurnal, ambele tipărite și difuzate deasemena prin Internet în care emite peremptoriu dar argumentat opinii privind cauzalități istorice, legând masacrele la care au fost supusă comunitatea romănă din Basarabia în iunie 1940 de masacrele la care au fost supuși membrii ai comunitătii evreiești din Basarabia în iunie 1941.
  În primul caz făptașii crimelor și abuzurilor au fost comuniști evrei, agenți sovietici și comisari sovietici, ajunși brusc la putere prin consecințele Pactului scelerat între Stalin și Hitler, în al doile caz făptașii crimelor și abuzurilor au fost români, militari și civili care, opiniază Paul Goma, au acționat din răzbunare, indignare și frustrare. Faptele sunt notorii acum, dar vreme de o jumatate de secol despre faptele românilor s-a scris și s-a vorbit mult, despre cele ale sovieticilor, evrei sau nu, s-a tăcut.
  Unii dintre făptașii români au fost pedepsiți deja, imediat dupa fapte, de catre autoritațile militare românești, din ordinul lui Ion Antonescu, unii au fost apoi re-pedepsiți de justiția ocupantului sovietic dupa 1944, prin cozile sale de topor, dintre care unii erau chiar faptașii crimelor ale căror victime erau cetațeni români de pe teritoriul Basarabiei în 1940. Criminalii sovietici -evrei sau ne-evrei- nu au fost nicodata judecați și pedepsiți. Sper că am rezumat corect sensul carții lui Paul Goma, el însuși basarabean, pentru care aceste istorii nu sunt istorie ci destin. Ceea ce rămîne de demonstrat cu acte mai multe și complete cercetări de arhivă, acum când făptașii sunt fie morți, fie la pensie undeva la fereală, este cauzalitatea la care face referință Paul Goma. Dar faptele sunt fapte iar calificarea acestui eseu ca fiind o operă de antisemitism a fost afirmată de unii activiști evrei, dintre care unii foști activiști de partid comunist, pripășiți la conducerea minusculei comunitați evreiști din România după 1990, de unii scriitori care aveau motive personale să nu-l agreeze pe Paul Goma, fiindcă le-a demascat și descris prea adesea comportamentele oportuniste și lașitățile notorii. De aici pâna la demonstrarea antisemitismului din scrisul lui Paul Goma e cale lungă. Pe care a încercat să o strabată, fără să ajungă la capăt un exaltat publicist, Laszlo Alexandru. Cred că singurul lucru care i se poate imputa lui Paul Goma este că, nefiind istoric, nu păstrează tonul rece și produce metonimii, adică scrie despre parte ca și cum ar fi întregul. Iata doua definiții ale METONIMIEI.
  1. METONIM'I//E ~i f. Figură de stil care constă în înlocuirea unui termen prin altul cu care se află în raport de continuitate. / 2. METONIM'IE, metonimii, s.f. Figură de stil care constă în inversiunea voluntară a categoriilor logice ale întregului prin parte, ale părții prin întreg, ale cauzei prin efect, ale efectului prin cauză, ale abstractului prin concret, ale posesorului prin lucrul posedat etc. - Din fr. m'etonymie.
  Sursă : DEX'98 (18696) E de precizat că însuși Roman jakobson, marele lingivist, consideră că ? metonimia se bazeaza pe natura sintagmatică a contiguitații? și ? pune în evidență relații de asociere situațională și de integrare constitutiva? (http://www.upg-ploiesti.ro/sescom/pdf/s16/s16-l24-gd.pdf) Acestea sunt deci efecte de stil și nu programe politice sau rasiale. Scoase din context afirmațiile lui Paul Goma au fost folosite acuzator de îngerii pazitori indignați ai istoriografiei rolleriste, de la care nu avem, cred unii, voie să ne abatem, de reprezentanții mai mult sau mai puțin reprezentativi ai Comunității, de specialiștii care traiesc din vînarea antisemiților reali sau imaginari, și care deci au nevoie de substanță pentru a putea fi salarizați pîna la pensie. Nimeni dintre acuzatori nu a facut vreo demonstrație temeinică în acest sens. Mai mult, dată fiind natura neîncadrabila ușor în scheme didactice, a opiniilor lui Paul Goma, specialiștii, de genul lui M. Shafir, au fost nevoiți sa inventeze noi categorii logice pentru a le lipi de eticheta de antisemit, care nu i se potrivea lui Goma decît forțînd textul și contextul.

  In fine, e de remarcat că, dacă pînă de curănd, oficialitațile statului Israel nu s-au amestecat vizibil și public în aceasta istorie, de săptămâna trecută datoria de rezervă a diplomației a fost uitată, ambasadorului statului Israel, a crezut de cuviință să intervină chiar în mersul justiției la români.
  Intervenția Excelenței Sale este neavenită. Fiindcă, cei care au urmarit luările de poziții ale lui Paul Goma o știu, scriitorul a intentat în 2005 un proces celor care l-au calomniat, folosind calificativul injurios de ? antisemite? în legatura cu scrierile și opiniile sale.

  După știința mea, în cursul unui proces de orice natură, inclusiv și mai ales de natura celui care s-a pus prea încet dar s-a pus în mișcare, intervențiile acuzatoare de acest gen intră în categoria imixtiunilor ilegale. Este vorba de un cetățean străin și un diplomat care poate să se ingrijoreze eventual de soarta membrilor unei diaspore a comunitătii sale (desi dupa cite știu, evreii din România nu au fost, nu sunt și/încă cetățeni israelieni), dacă ei sunt lezați acum într-un mod colectiv (ceea ce nu e cazul, fiindca Paul Goma a scris despre evenimente criminale de notorietate din anii 40, cu care cei de azi nu au nici un motiv sa fie solidari, doar daca am imagina ca aparțin aceleiași familii de spirite), dar nu are dreptul să practice aceste gen de intervenție cu efect perturbator asupra mersului justiției. Presa dă știre că ambasadorul s-ar fi adresat Ministerului de Interne. Ce-are a face acest Minister cu decizia, în cunoștiința de cauza, a unor deputați municipali, aleși de cetățenii orașului Timișoara și pe care îi reprezintă?
  In fine, nu pot să nu invoc elementul istoric perturbator: în secolul al XIX-lea, pe vremea congresului de la Berlin, unii reprezentanți ai unor comunități evreiești de orgine askenaza, adica din Ucraina sau Galiția poloneză, vorbitori de idiș deloc integrați mediului românesc și auto-izolați prin școlarizarea separată, imigratie clandestina si recenta pe teritoriul Romăniei, se adresau, în cadrul luptei pentru a obtine privilegiul unei cetățenii de care se privaseră, sau fuseseră privați prin emigrarea din țara lor de baștina, Polonia sau Rusia, unor state străine occidentale și unor lobiuri sioniste sau antisioniste, ca să obțină prin presiuni asupra autoritaților noului și încă fragilului stat România, stat totuși independent, un tratament global al unei chestiuni pe care Statul voia sa o trateze caz cu caz, în cadrul unei politici economice protecționiste dintre cele mai normale.
  Să ne amintim că în prezentul pe care îl trăim, naturalizările globale sunt refuzate, în Europa, imigranților legali sau ilegali, cu tot atîta îndreptățire cum le refuza guvernul lui Kogălniceanu la 1870. Atunci și acum în cazul României se vorbea și se scria despre antisemitism. Și se faceau presiuni diplomatice.
  Gravă și intenționată confuzie, întreținută de specialiști comunitari pentru care se pare că nu exista o istoriografie neutră, ci doar una de clasă sau de rasă. Să sperăm că o data puse în lumina adevăratele motivații ale acestor mistificări persistente, istoriografia va retine intervenția ambasadorului statului Israel ca o gafă sau o depășire a limitelor bunului simț în raport cu poziția unui diplomat, cu practica independenței justiției întru-un stat mic din Europa care încearcă să se debaraseze de tarele autocratiei comuniste, cînd orice decizie de justiție era aprobată de un funcționar de partid sau de consilierul sovietic.
  Nu cred că ambasadorul despre care scriem si-ar permite să intervina cu presiuni obraznice în acțiunile în curs din justiția țării sale și să conteste astfel deciziile unor deputați. Excelența Sa își va cere scuze publice poate, scuze pe care i le acceptăm anticipat.
  Dan Culcer
  23 februarie 2007

  Paul Goma
  Paris, 22 februarie 2007
  Către prietenii din Timișoara/Și din toată țara:
  Ca toate poveștile bine construite și aceasta începe cu sfârșitul, ni se prezintă efectul înainte de a cunoaște cauza: La 7 februarie acest an Dan Culcer mi-a transmis ceea ce capturase prin internet de pe ?Bună dimineața, Israel? (nr 421):
  ?Scrisoare de protest adresata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (?) F.F. URGENT ? catre PRIMARIA MUNICIPIULUI TIMISOARA
  Domnului Primar ing. GHEORGHE CIUHANDU PROTEST
  ?Federația Comunitatilor Evreiesti din Romania a aflat cu stupoare despre hotararea Consiliului Primariei Municipiului Timisoara de a conferi scriitorului Paul Goma titlul de Cetatean de Onoare al orasului, ?pentru intreaga sa activitate?.Consternarea organismului reprezentativ al evreimii romane se datoreaza in exclusivitate antisemitismului virulent care impregneaza multe, daca nu majoritatea luarilor de pozitie ale dlui Goma in arena publica. O parte insemnata a scrierilor literare, memorialistice sau publicistice ale autorului Paul Goma este intesata de falsificari crase ale istoriei. In aceste scrieri, etnia evreiasca este prezentata, in ansamblul ei, ca raspunzatoare pentru o serie intreaga de nenorociri care s-au abatut peste Romania - de la rascoalele taranesti din 1907 si pana la pierderea Basarabiei, instaurarea comunismului si falsificarea vinovata a trecutului, atat in vremea regimului totalitar cat si dupa rasturnarea acestuia. Dl Goma are incontestabile merite de important opozant al comunismului, dar (?) el a urmarit si continua sa urmareasca, intr-o maniera vadit tendentioasa, culpabilizarea evreilor pentru vinovatii imaginare, in ?cea mai buna? traditie a antisemitismului. In opinia sa, evreii ar fi un corp etnic monolitic, care (?) comploteaza si astazi impotriva poporului roman, inclusiv printr-o pretinsa instigare la nerecunoasterea valorii literare a scrierilor semnate Paul Goma si la izolarea sa in viata intelectuala romaneasca. Antisemitismul cultivat de Paul Goma este cu atat mai pernicios cu cat faima domniei sale de curajos dusman al totalitarismului l-ar recomanda, in conditii normale, ca punct de reper moral pentru tanara generatie. Din nefericire, luptatorul contra ideilor si practicilor totalitare este dublat, in mod straniu, de un practicant al urii irationale la adresa unei intregi etnii. Or, aceasta atitudine programatica corespunde insasi definitiei rasismului. Acordarea acestei distinctii se afla in contradictie flagranta cu pozitia unor reprezentanti de marca ai societatii civile romanesti, a Uniunii Scriitorilor, care au condamnat elucubratiile antisemite ale lui Paul Goma. In atari conditii, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania protesteaza energic impotriva acordarii, de catre Municipiul Timisoara, a titlului de Cetatean de Onoare, unei persoane care nu poate aduce decat dezonoare justificatului renume de care se bucura, de multe decenii daca nu de secole, orasul dumneavoastra, ca loc al convietuirii armonioase a etniilor si religiilor.
  Cu multa stima si consideratie,
  Dr. Aurel Vainer - PRESEDINTE?
  Dar ce anume stârnise - și de astă dată - mânia Federației?
  Câteva ore mai târziu Mircea Stănescu, din București, îmi trimite: ?Proiectul de hotarîre din 23.01.2007?, iar Ion Ieremia din Timișoara face să-mi parvină prin curier electronic:
  ?ROMÂNIA JUDEȚUL TIMIȘ PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA CABINET PRIMAR Bd. C.D. Loga nr. 1, Timișoara, tel: ?, fax0040256 ? , e-mail: gheorghe. ciuhandu@primariatm.ro internet: www.primariatm.ro
  Către Domnul Paul Goma
  Stimate domnule Paul Goma,
  În conformitate cu prevederile art. 50 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, modificată și completată de Legea nr. 286/2006;
  Vă comunicăm:
  HOTĂRÂREA NR. 1/30.01.2007 ? privind conferirea Titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara domnului Paul Goma.
  Hotărârea a fost adoptată în ședința Consiliului Local al Municipiului Timișoara din data de 30 ianuarie 2007. Hotărârea menționată poate fi accesată și pe site-ul HYPERLINK "http://www.primariatm.ro" www.primariatm.ro. Cutuma Consiliului Local Timișoara este ca, după acordarea lor, titlurile de Cetățean de Onoare să fie înmânate direct, în ședințele Consiliului Local.
  Dată fiind situația excepțională în care vă aflați, ar exista două variante pentru a vă înmâna acest titlu: ori să a?teptăm până la o dată la care veți putea să veniți în România și să vi-l înmânăm într-o ședință a Consiliului Local, a?a cum facem de obicei în astfel de cazuri, ori să vă trimitem Diploma de Cetățean de Onoare printr-un serviciu de curierat. Așteptăm propunerea dumneavoastră vizavi de modul în care doriți să intrați în posesia acestui titlu.
  Cu respect,
  Gheorghe Ciuhandu,
  Primarul Municipiului Timișoara?
  Această Hotărîre a fost completată cu:
  ?(?)Având în vedere Referatulul nr. SC2007 - 24622 / 15.01.2007, al Primarului Municipiului Timișoara, domnul Gheorghe Ciuhandu;
  Având în vedere avizele Comisiei pentru administrație locală, juridică, ordine publică, drepturile omului ?i probleme ale minorităților și Comisiei pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, ecologie, sport și culte din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara.
  În conformitate cu prevederile art. 38 alin.8 din din Legea nr. 215 / 2001 privind administrația publică locală, modificată și completată de Legea nr. 286/2006;
  În temeiul prevederilor art.46 alin.1 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, modificată și completată de Legea nr. 286/2006;
  HOTARASTE
  ARTICOL UNIC: Se conferă Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara domnului PAUL GOMA, pentru întreaga activitate.
  Presedinte de ședinta Contrasemneaza
  PAVEL ȚEPENEU SECRETAR IOAN COJOCARI?
  Dar protestele-denunțurile-înfierările bolșevice abia au început:
  ?Ambasada Israelului in Romania a remis protestul inclusiv Prefecturii Timis, precum si Ministerului Administratiei si Internelor, Romania libera editia Transilvania Banat, Laura M. Fortiu, 07 feb 2007?;
  ?Ambasadorul Israelului în România a protestat față de acordarea titlului de cetățean de onoare al Timișoarei scriitorului Paul Goma, transmite Europa Liberă. Ambasadorul a adresat o scrisoare de protest ministrului de interne și primarului din Timișoara, argumentând că Paul Goma este autorul mai multor articole cu tentă antisemită spune revista maghiară Nyugati Jelen, citată de postul de radio din Praga? (blog Andrei Bădin - luni, februarie 12, 2007)
  Pentru cine nu știe cu ce anume se ocupă un ambasador al Israelului în România, să afle: nu doar cu protestele - contra ?articolelor cu tentă antisemită? (sic), ci mai ales cu denunțurile la Ministerul de Interne (același MAI de sinistră amintire), prin asta dovedind o înrudire cu deputatul Stepaniuk de la Chișinău, care ceruse Procuraturii, Ministerului Culturii și Ministerului de Interne să interzică cartea Basarabia din? Basarabia, ca? antisemită - folosind un citat din specialistul în antisemitică: ?Radu Ioanid. Ca recompensă pentru serviciile aduse patriei române și acest ambasador ne-român va primi, la sfârșitul mandatului, cu coroniță, cu cele mai înalte distincții pentru ?apărarea onoarei României? cetățenia română - ca și antecesorul său, Sandu Mazor. Astfel se va reconstitui fulgerător Aparatul de Stat și de Partid distrus de blestematul Ceaușescu, ?cel care i-a alungat pe evrei din România?, potrivit raportului Tismăneanu - și el un? biet ?alungat??
  (Se vede că în ceea ce mă privește, nu este suficient să fiu român pentru a mi se restitui cetățenia română - ci condiția ar fi: să trec prin Israel, să-mi fac autocritica, abia apoi să solicit acordarea ?cinstei de onoare??)
  Tot pentru neștiutori:
  - ?revista maghiară Nyugati Jelen?, care poartă cuvântul denunțătorului ambasodarial, este o publicație securistă (maghiară, din România, se înțelege);
  - ?postul de radio din Praga? este denumirea codificată (sic) și adânc subversivă (să nu afle dușmanul!) a Europei libere.
  Dan Culcer îmi transmite răspunsul primit în 19 februarie 2007 de la cabinetul primarului Gheorghe Ciuhandu: (?)?Stimate Domn,
  am discutat cu domnul primar pe marginea mailului dvs. Din pacate, domnul primar nu a primit decat un singur protest, pe care vi-l atasez, despre celelalte citind doar in presa, la fel ca noi toti. Am inteles ca ar exista si un protest al Ambasadei Israelului la Bucuresti, insa acesta nu a fost trimis Primariei Timisoara.
  In ceea ce priveste persoana d-lui Paul Costin protestul acestuia s-a rezumat la cateva declaratii in mass media locala. (?) Domnul primar va roaga, in masura in care este posibil sa-l tineti la curent cu demersurile dumneavoastra. Cu stima si multumiri, Violeta Mihalache ?
  Cam lung preambulul, dar nu strică să afle românii cu ce se ocupă toată ziua-bună ziua holocaustologii fabricanți de antisemiți.
  Iar acum, o explicație:
  Am tot așteptat să-mi sosească prin poștă textul Hotărîrii. Nu eram neliniștit, așteptam să treacă două-trei săptămâni - doar aveam exemplul scrisorilor expediate de Traian Băsescu și care, dacă plecaseră, totuși de la București, nu veniseră direct la adresa mea pariziană (în cel mult patru zile), ci stătuseră la murat la Ambasada RSR, unde adevăratul șef ?diplomatic? (ca pe timpul lui Ceaușescu, este tot tovarășul șofer-major) le cercetase îndelung înainte de a le lăsa să circule.
  Numai că de ieri, la Timișoara treburile s-au precipitat. Deci nu mai aștept plicul cu Hotărîrea autentică, mă folosesc de copia trimisă de prietenul - epistolar - Ion Ieremia.
  Si zic:
  Paris, 22 februarie 2007

  Către prietenii din Timișoara,
  Hotărîrea Domniilor Voastre de a-mi conferi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara mă? onorează și îmi oblojește multele și încă mustindele răni pricinuite de dușmani, dar mai ales cele? - ?Cine ți-a scos ochiul?, ?Frate-meu?, ?De asta ți l-a scos atât de temeinic?: doar suntem români, născuți-crescuți în mitul vinderii, și uciderii de frate, altfel spusul: ?Miorița?.
  Permiteți-mi, vă rog, ca înainte de a mulțumi celor care au propus, au dezbătut, au apărat alegerea împotriva împotrivnicilor (care o contestau cu scuipați ca: ?Antisemitule!?, cu argumente? neargumentate, cu afirmații fără probe: citatele din ?tente??), care în final au decis onorarea modestelor mele fapte - permiteți-mi, ziceam, să mă mir (în Basarabia ?a se mira? are și înțelesul de a lăuda) de ineditul unei acțiuni care merge împotriva obișnuinței, a înțelepciunii, împotriva tradiției - de veacuri? - a comunității noastre românești.
  Mă mir, deci, în ambele accepții:
  Cum adică: să nu fi știut timișorenii - cu primarul în frunte! - că luînd o astfel de inițiativă, rezistînd mârâielilor, cârtelilor, acuzațiilor, etichetărilor (care cad și în capul hotărîtorilor) că persoana pe care ei au decretat-o ?Cetățean de Onoare?, departe de a fi ceea ce este anunțat, din contra:
  - Goma nu este cetățean: împreună cu întreaga familie fusese des-cetățenizat de Ceaușescu, în vara-toamna anului 1977, încă înainte de a părăsi România, Băsescu însă nu l-a repus în drepturi nici acum, în 2007, iar ministrul Justiției Macovei pretinde că, în general, nu i se retrăsese cetățenia și că în special nu știe nimic despre situația soției și a fiului, căci dânsa nu a avut timp să se intereseze, are alte înalte preocupări procuroratice;
  - Goma nu ?aparțâne?: fusese membru al Uniunii Scriitorilor, însă în aprilie 1977, pe când era arestat pentru inițierea, animarea Mișcării pentru drepturile omului, Consiliul îl exclusese pentru ?trădare de patrie? - iar acum Blandiana pretinde că ea nu participase la acea ședință (de excludere - pentru trădare-de-patrie), iar Manolescu susține că nu există, în arhivă, hârtii care să dovedească excluderea, apoi el nu crede, fiindcă la o ședință în care scriitorii s-au arătat foarte dârji față cu partidul, încât ? un activist a avut aproape (sic) un atac cerebral (adevărat, atacul acela nu era și ?cam cerebral?, ca să fie pre limba Manolescului) - asta fiind legătura dintre prefectură și UNESCO;
  - Goma nu are existență ca scriitor: după ce fusese interzis de comuniști între 1970 și 1977 (perioada din țară), între 1977 și 1989, un total de 19 ani - perioadă în care Ceaușescu nu îi distrusese volumul Camera de alături, ci decisese doar (sic) scoaterea lui din librării și bliblioteci - începînd din chiar iunie 1990 (repet: iunie 1990) anticomuniștii și prietenii săi buni: Liiceanu, Pleșu, G. Adameșteanu, M. Dinescu, N. Manolescu, sprijiniți de Monica Lovinescu și de Virgil Ierunca au fost de acord ca volumul de mărturii despre mișcarea pentru drepturile omului din 1977 (iată, s-au împlinit trei decenii!) Culoarea curcubeului să fie retrasă imediat din librării, depozitată, iar peste doi ani trimisă la topit; comunistul Ceaușescu se mulțumise cu retragerea cărții - însă poetul ?anticomunist? M.Sorescu distrusese plumburile romanului de el solicitat Gardă inversă, la editura Scrisul Românesc din Craiova (pentru a obține de la Iliescu portofoliul Culturii, iar cărturarul Papahagi ceruse și primise subvenție de la Soros pentru a publica Patru dialoguri: nu le-a editat, nu a restituit banii). Când, în 2005, în sfârșit, s-a ivit prilejul unei adevărate ediții a Culorii curcubeului (completată cu Bărbosul), la presiunile holocaustologilor de tustrele sexele, directorul editurii Polirom Silviu Lupescu a suprimat fără încuviințarea autorului ?Introducerea?, ca și ?Addenda? - pentru a nu fi atacați, în editura sa (și a lui Serge Moscovici, mâncătorul de români) intelectualii de vază ai țării, faimoșii rezistenți prin cultură (Liiceanu, Adameșteanu, Manolescu, Pleșu, Mircea Martin, Buzura, E. Simion, Fănuș Neagu, Blandiana - ea fiind specializată în arpagicultură?). Altfel Goma nu are dreptul de a publica în periodicele românești - vezi editorialul ?Adio, Domnule Goma!?, România literară din decembrie 1998 semnat de șeful N.Manolescu, vezi condamnarea lui Liviu Ioan Stoiciu pentru ?publicarea, în Viața românească a ?unor fragmente din jurnalul lui P. Goma, antisemite? - semnată de președintele Manolescu, acuzat și el mai ieri de ?antisemitism?, acum, reeducat, vâslind din greu (pe lângă boi?), pentru a obține ambasadoriatul UNESCO cu mâinile de ajutor ale ambasadelor Israelului și USA; nici în revista 22, nici în dilemnatica Dilema, nici în Observatorul cultural, nici în Timpul de la Iași (acolo este doar antisemitizat, fără drept de replică); ?Goma, ca autor, nu are ce căuta în editura-lui-Buzura, acum editura-lui-Patapievici, nu are unde își tipări ?răcnetele răgușite ale disidenței? (s-a observat: l-am citat pe M. Mihăieș, purtător de serviete ale lui Manolescu, Tismăneanu, Patapievici);
  ? Goma nu este o persoană ?de Onoare?: a scris ?articole cu tentă antisemită? (re-sic), potrivit ?opiniilor? construite din vânt ale holocaustologilor-de-profesie-extrem-de-lucrativă. Adevărat: eu, copil, posesor de memorie normală, rămas la 28 iunie 1940 fără țară, fără tată, fără alfabetul nostru, fără cărțile noastre - am scris de câte ori am avut prilejul despre Ion Antonescu, acela care în 22 iunie 1941 a ordonat ostașilor să treacă Prutul, să zdrobească vrăjmașul de răsărit și miază-noapte, să ne libereze pe noi, basarabenii, bucovinenii de nord, herțenii căzuți în robia bolșevică.
  Dar Domniile Voastre, dragi timișorence și iubiți timișoreni, nu știți istorie? - vorbesc de Istoria României, cea din 1944 rollerizată, apoi din 1965 ceaușizată, din 1990 pelinizată-măgurenizată, recent tismănizată? Cum de nu ați ținut seama de faptul că adevărul - fie el și cam-obiectiv, după Manolescu - este scris de învingători: ieri de ruși, azi de rușii cei cu mai multe stele pe drapel (potrivit abject-corectitudinii)?
  Cum de ați îndrăznit să contraziceți, să sfidați litera de evanghelie a Partidului-și-Guvernului-Etern și a Securității Așișderi? Să faceți Domniile Voastre, reprezentanți ai unei mici-municipalități ceea ce nu au făcut Ministrul Justiției și Președintele României de teama că vor fi bătuți la palmă de Știm-noi-cine, vechii viziri ai Noii Porți ?
  Ce-o să pățiți cu nimeni n-o să-mpărțiți.
  Eu, ca beneficiar-profitor, de câteva zile mă scarpin în barbă, mă ciupesc, doar m-oi trezi din acest vis - ca niciodată: unul bun, frumos.
  Va rămân recunoscător. În ciuda multor vorbe rele (și proaste) rostite despre comunitatea noastră românească, sunt obligat să admit: nu suntem noi, românii chiar ultimii dintre ultimi. Iată, anul trecut Municipiul Pitești s-a oferit să-mi asigure o casă (primarul, bucovinean refugiat, știa ce înseamnă să fii român, însă fără o Românie, fără un adăpost, fără un cimitir unde să aduni osemintele părinților, împrăștiate): am fost atins drept în inimă de acest semn de omenie, de frățietate, chiar dacă nu s-a materializat? re-încetățenirea.
  Acum, la inițiativa asociațiilor de revoluționari, primarul Timișoarei a înfruntat criticele tovarășești, acuzațiile holocausticești, denunțurile ambasadorești - a semnat Hotărîrea și?
  Singura întrebare a lor: când-unde să mi se înmâneze titlul onorant: să-mi fie trimis prin poștă, aici, la Paris, în exil? Sau să mai avem puțintică răbdare, până vin în România, la Timișoara, atunci-acolo mi se va da direct?
  Dragi prieteni din Timișoara:
  Vă rog să păstrați hârtia de preț acolo, la Domniile Voastre, la Timișoara. Să fie ca un cui al lui Pepelea. Cine știe: poate că va face ?el? ce nu au făcut nici Iliescu, nici Constantinescu, nici Băsescu în 17 ani: să înlesnească întoarcerea familiei mele în țara mult mai a noastră decât a lui Iliescu, a lui Constantinescu, a lui Băsescu la un loc.
  Vă mulțumește,
  Paul Goma
  Associated Topics

  Jurnalul unui vulcanolog


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.48 Seconds