Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 10 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Urmasii lui Zelea Codreanu iau cu asalt România?
  Scris la Tuesday, February 20 @ 23:20:44 CET de catre asymetria
  Lecturi critice

  Din cînd în cînd ziaristi alesi pe sprinceană (a cui ?) primesc sarcina sa agite atmosfera prea calma sau sa deruteze atentia opiniei publice spre centre de interes colaterale, daca nu chiar inventate, imaginare. Fara sa fie prea calma, atmosfera recenta din politica României părea dominată de punerea în mișcare a "procesului comunismului" și de ciondănelile dintre Tariceanu si Basescu. Cind doi se cearta, al treilea cistiga. Acest al treilea, nenumitul, este cel care spera ca va cistiga. Are deci interesul sa creeze focare de derutare în genul celui inventat in articolul Urmasii lui Zelea Codreanu iau cu asalt România

  As putea si eu scrie un articol care sa înceapa așa :
  a.) Tinerii români sunt încurajați să învețe, să venereze și să aplice principiile capitaliste și antinationale ale lui […] sau
  b.) Tinerii români sunt încurajați să învețe, să venereze și să aplice principiile comuniste și anticapitaliste ale lui Iosif Visarionovici Stalin
  c.) Tinerii români sunt încurajați să învețe, să venereze și să aplice principiile individualiste și multiculturaliste ale lui […]

  Când se va pricepe că nu putem fi cetateni ai lumii fără să fim cetăteni ai unui cetăti anume. Că oamenii fără rădăcini sunt bolnavi și se vestejesc, ca plantele puse in culturi lichide, fara sol, ce-si pierd gustul si valoarea nutritionala. Ca metisajul nu e totuna cu toleranta si deschiderea culturala.
  Mai repede decît prevedeam se organizează în publicistica din România reacția anti-identitară. Mai târziu decît speram o reacție națională și patriotică este pe cale să se exprime și să se organizeze. Cei mai multi cetăteni ai României nu au vremea și forța morală, fizica de a medita și acționa pentru realizarea unui sistem de apărare.
  Fiindcă e suficient să privești puțin mai departe decât vârful nasului și buric pentru a vedea că entitatea care se numea popor român este în pericol. Nu de azi, firește. Această nu a benficiat de condiții favorabile, dincolo de propriile sale nimicnicii, pentru a-și duce pînă la capăt procesul de modernizară și de unificare. Acum ar trebui să se continue ceea ce comunismul a întrerupt sau perturbat în mod dramatic și teratologic. Dar de la 1990 s-au pus iarăși în mișcare forțe ale căror interese nu coincid cu această evoluție organică.
  Care sunt ele, cine amenință entitatea cunoscută și trăită sțb numele de națiunea romănă? Voi încerca la un moment dat să raspund. Până atunci să vedem ce îi irita pe speriații de acum și de ce nu le place unor romăni să se vorbească despre valorile identitare, care le par mai amenințătoare decât individualismul morbid care se instalase deja în regimul comunist și care, în loc să fie contracarat, este încurajat de o mulțime de factori instituționali, de la ONG-uri ocupate sa monotorizeze aplicarea unor legi votate în alte țari și pentru alte contexte, și pînă la instituții ale Statului român, menite în principiu să-i asigure perenitatea și independența.

  Tot felul de tineri publicisti speriati ca li se va lua dreptul sa se masturbeze liber sau sa consume niscaiva droguri pe piata libera, se avânta intr-un discurs de un conformism grețos pentru a apăra lumea românească de dezvoltarea oricărui proiect identitar si moral asanator. Individualismul devenit comportament modelator unic este singura valoare la care adera acești târcovnici cosmopoliți prin imitație și supunere, descendenți, reali sau spirituali, ai burgheziei compradore și coloniale.
  Pentru definitia acestui concept se poate vedea cu folos studiul semnat de Alain Le Pichon : Le compradore – figure du métissage culturellink. Ziarul Curentul publica un text în care sunt atacate de-avalma organizatii si persoane puse toate sub obrocul 'legionarismului', sperietoare de ciori prin care opinia publica romaneasca este mereu manipulata de la 1989 încoace, de la Iliescu la, iata, Basescu. De fiecare data cind un astfel de discurs mediatic s-a pornit, era vorba de cunoscuta grenada de magneziu -tehnica de manipulare si orbire a cetatenilor electori. Asa s-a intimplat cu imaginarele "manifeste" legionare de la Bacau, cu "lovitura de stat legionara" de care se temea în 1990 deja Ion Iliescu si pentru evitarea carei i-a invitat pe mineri împinati cu securisti sa vina la Bucuresti.
  Va trebui sa se discute o data liber despre Legiune, despre rolul ei funest, pozitiv sau inexistent in politica româneasca de pîna acum, despre modul în care a fost facuta țap ispasitor de peste o jumatate de secol de catre comunisti, de elita coloniala sovietica si de urmasii ei.
  Sa se treaca la cercetarea arhivelor.
  Sa vedem ce si pe cine reprezinta acest ziar, 'cotidian de informatie, analiza si afaceri'. Fara asta 'sinteza' pe care o citam mai jos nu va putea fi cuprinsa si pretuita la adevarata ei valoare si nici scopurile sale nu se vor putea limpezi. Ziarul are la 21 februarie 131.120 de exemplare distribuite. Nu stim cite vîndute.
  Un Mihai Iacob e director general iar redactor sef adjunct e Ovidiu Zara. Nu stiu cine sunt acesti domni. Am sa le citesc articolele. Asa voi afla poate mai multe. Pîna atunci, supun comentariului public articolul de mai jos, Urmasii lui Zelea Codreanu iau cu asalt România. Chiar asa?
  Toate cuvintele alese sunt organizate intr-un dicurs care vrea sa probeze ca ne aflam in fata trupelor de asalt ale "neonazistilor". Mai, sa fie? Ce date poseda ziaristul si din ce surse? Ce zic specialistii media si analistii politici postcomunsti, adica unii din fostii activisti utecisti? Este legiunea actuala o forta politica reala, ce vrea ea si daca ceea ce vrea aceasta Dreapta noua este acelasi lucru cu ce voia Dreapta veche (ca si cum timpul s-ar fi oprit pe loc) Ar trebui sa aflam daca ceea ce vrea Noua drepta este limpede si daca este contrariul intereselor natiunii române? Iar ca sa aflam asta ar trebui analizate textele ideologice si programatice, cercetat potentialul numeric al partidelor si grupusculelor care se revendica de la aceasta ideologie. Asa ceva articolul de mai jos, afirmativ, alarmant si peremptoriu- nu face.
  Analiza retelei descrise poate fi exacta. Dar în ciuda dorintei ziaristului de a-i demonstra coerenta nociva, demonstratia nu e facuta. Si in fine, ce înseamna "simboluri xenofobe" ? Ion Iliescu are pe constiinta si in dosarul sau penal de instigator la razboi civil cel putin atitea cadavre cite se pot imputa comportamentului violent si criminal al unor legionari, care aveau macar pretextul ca erau haituiti de Siguranta si de Armand Calinescu. Sa ne intoarcem privirea de la paginile Curentului si sa cautam în jur pentru a afla ce se doreste sa se ni se ascunda, de vreme ce suntem orientati cu insitenta spre probeleme, cel putin pentru moment, colaterale. Cînd somajul, coruptia si securitate vor fi blocate, stamparate si puse la locul lor, vom putea sa ne ocupam si de legionarii imaginari sau reali.
  Dan Culcer
  P.S. Nu am nici cea mai mica simpatie pentru discursul autoritar si pentru disciplina militara. Ca sa nu mai vorbesc de uniforme si drapele, cu sau fara cruci celtice. "Noua dreapta" este o solutie naiva si pseudo-politica pentru iesirea din criza de adolescenta a unor debusolati, care prefera incadrarea in grupuri para sau pseudo-militare, unor miscari browniene, specifice debusolarii sociale a congenerilor lor. Iesirea din criza sociala nu se face prin interventii punctuale cu icoane de pe marginea miscarii gay-praid. "Noua dreapta", atita cit se vede, nu are doctrinari sau analisti si se manifesta ca o miscare imitativa. Legionarii au fost, sunt, ar trebui sau ar fi trebuit sa fie altceva.


  Curentul. Anul XI, Serie noua, Nr), marti, 6 februarie 2007
  Urmasii lui Zelea Codreanu iau cu asalt România

  • Tinerii români sunt încurajați să învețe, să venereze și să aplice principiile fasciste și antisemite ale lui Corneliu Zelea Codreanu • Organizația Noua Dreaptă și-a dezvoltat în acest sens o mașinărie de propagandă națională care răspândește principiile extremiste ale "Gărzii de Fier" pe toate canalele: vizuale, audio, virtuale. Sunt anti-NATO, anti-UE și anti-evrei. Vor să-i unească "pe toți naționaliștii autentici într-un front militant, radical și unitar". Instrumentul principal: educarea și îndrumarea tinerilor în spiritul extremisto-șovinist. "Camarazii" îi venerează pe Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima, conducătorii "Gărzii de Fier" din perioada, promotorii atitudinii antisemite. Și-au format cuiburi legionare în toate județele. Noii camarazi doresc să continue mișcarea inițiată de "Căpitanul" Corneliu Zelea Codreanu și încearcă să convingă populația că cea mai bună ideologie este cea gardistă. Deși susțin că se delimitează de mișcările fasciste și de extremă dreapta, programul și manifestele Noii Drepte (ND), organizația legionarilor din România, spun cu totul altceva. În scopul propagării ideologiei legionaro-fasciste, extremiștii de dreapta au dezvoltat o adevărată fabrică de propagandă. Din 2000 încoace, adepții lui Corneliu Zelea Codreanu apelează la CD-uri, cântece, poezii, colaborări cu alte organizații europene sau chiar mondiale, broșuri, reviste, asociații, ONG-uri, Biserică, toate cu scopul unic de îndoctrinare a populației, în special a celei tinere. Au fost monitorizați de SRI, au primit amenzi, au fost târâți prin holurile tribunalelor. Cu toate acestea, gardiștii confecționează, răspândesc și vând în continuare simbolurile xenofobe pentru a face românii să îmbrace haina ultra-naționalismului.

  Magazin de desfacere
  Una dintre metodele prin care Noua Dreaptă încearcă să convingă tânăra generație să adere la idealurile "Gărzii de Fier" este un magazin online, în care legionarii vând compilații de muzică ultra-naționalistă realizată de formația ND - "Brigada de Asalt", piese radicale ale unor formații din Germania, Italia, Suedia, Olanda, Franta, SUA, Serbia, Rusia, Argentina și DVD-uri despre mișcarea legionară. Ei mai comercializează șepci, insigne, tricouri și cărți scrise de Ion Coja, fostul lider al grupării extremiste Vatra Românească, adversar declarat al evreilor. Campaniile xenofobe Legionarii au organizat și o serie de campanii menite să promoveze atitudinea de izolare și de ațâțare a urii între diferite naționalități: anul trecut, în plină euforie a aderării la UE, "camarazii" au răspândit în întreaga țară 50.000 de fluturași în care românii au fost avertizați asupra unor grave consecințe pe care le-ar suferi odată cu aderarea la UE, campanie intitulată "Vei rămâne fără țară". Alte inițiative ale legionarilor au constat în împărțirea de pliante informative precum și lipirea de afișe în mai multe orașe ale țării. Propagandă muzicală Un alt instrument prin care ND încearcă să formeze tinerii în spiritul ideologiei neo-fasciste este muzica extremistă de dreapta. Legionarii de la Noua Dreaptă au înființat în acest sens trupa de rock "Brigada de Asalt", ale cărei versuri incită la violență contra străinilor și comuniștilor. Trupa a promovat mesajele îmbibate de ideologia neolegionară în concerte ținute în orașele București, Timișoara și Pitești. Propagarea virtuală Îndoctrinarea cibernetică este altă unealtă la care a apelat ND. În afara revistelor editate de organizația legionară, precum "Noua Dreaptă", "Militant", "Student!", sau ziarul "Spada" (apărut în noiembrie 2006 la Chișinău), urmașii lui Corneliu Zelea Codreanu au recurs la internet pentru propagarea ideologiei extremiste: NovoPress, AIM (Active Information Media), GID (Grupul Independent pentru Democrație), revista "Lumea" (publicație lunară de politică internațională), Altermedia și Romanian Global News (RGN), sunt câteva dintre publicațiile online care promovează, ce-i drept voalat, unele manifestări ultranaționaliste și ascensiunea unor idei și mișcări radicale. Parteneri "divini" Tentaculele propagandandistice ale gardiștilor, precum Altermedia fac trimiteri către Biserica Ortodoxă Română și către instituții girate de aceasta, în special reviste teologice și asociațiile de studenți teologi. De exemplu, Asociația Altermedia are drept parteneri revista teologică "Scara" și editura religioasă "Predania". Legăturile Noii Drepte duc de asemenea la Revista Ortodoxă "Murmur".
  În ceea ce privește Noua Dreaptă, acesta face referire la nu mai puțin de 16 site-uri religioase partenere. Trecere la Guvern și Armată Noua Dreaptă are ca partener Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), structură guvernamentală în subordinea cancelariei primului ministru și care până nu demult a fost în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Directorul oficiului finanțat din fonduri publice este Cristian Scarlat. Una dintre probele pentru arată că ideile lui Scarlat se întrepătrund cu cele ale Noii Drepte este că președintele ONCE a semnat pentru restituirea proprietăților scriitorului disident Paul Goma, ale cărui idei au fost îmbrățișate în dese rânduri de Noua Dreaptă, pentru atitudinea sa antisemită.

  Cuibul Altermedia
  La nivel declarativ, Asociația Altermedia, ONG apărut în 2004 pe scheletul serviciului de știri online AlterMedia, "urmărește să promoveze libertatea de expresie și să prezinte publicului românesc "cealaltă față a realității", aceea pe care mass-media oficială o ocolește sau o denaturează în mod sistematic". De fapt, Altermedia nu este decât unealta de propagare a ideologiei fasciste a Noii Drepte: președintele Altermedia, Dan Adrian Ghiță este și vicepreședintele Noii Drepte și portavocea filialei legionarilor din București. Vicepreședintele Altermedia este Bogdan Ioan Stanciu, realizatorul unui site dedicat trupelor de gherilă mexicane - "Armata Zapatistă de Eliberare Naționale" (EZLN), o grupare militară care a pornit în 1994 o revoltă armată împotriva guvernului mexican soldată cu numeroși morți. Stanciu este de părere că "într-un termen mai lung sau mai scurt, ne vom regăsi și noi românii, în situatia populațiilor indigene din statul mexican Chiapas: de a ne apăra identitatea și nivelul de trai amenințate de un inamic comun, pe care pentru conformitate îl vom numi globalizare. Ajunși în acest punct, vom avea cu siguranță destule de învățat din experiența zapatistă".

  "Contaminarea" românilor de pretutindeni
  Tentaculele legionarilor sugrumă românii împrăștiați pe mapamond. Unul dintre partenerii Noii Drepte este Romanian Global News (RGN), singura agenție de presă pentru românii de pretutindeni, care deschide Noii Drepte orizontul propagandistic. Un exemplu incredibil în acest sens este un material publicat de Romanian Global News în mai 2006 intitulat "Punți de legătură între românii de pretutindeni". Prin intermediul acestui material, românii de pe mapamond sunt realmente încurajați să țese legături cu Asociația Română pentru Patrimoniu (ARP), o organizație condusă de un așa-zis intelectual, Artur Silvestri, care a oferit în 2006 publicației conduse de gruparea neo-fascistă, Altermedia un premiu de excelență pentru "contribuția deosebită la răspândirea informației libere și pentru adeziunea la principiile civilizației tradiționale". "Rămânem profund îndatorați A.R.P. pentru recunoașterea astfel arătată activității noastre, simțindu-ne onorați și totodată motivați să ne continuăm munca", spunea în semn de recunoștință, vicepreședintele neo-fasciștilor, Dan Adrian Ghiță. "Academicianul" Artur Silvestri nu este nimeni altul decât directorul general al SGA România-Institutul de Consultanță Imobiliară, firmă care deține cea mai largă rețea privată de informație imobiliară din țară.

  Avertismentul SRI
  În preajma înființării Noii Drepte, raportul SRI din iunie 1998- iunie 1999, avertiza că "în planul acțiunii nucleelor care vehiculează idei din sfera extremismului de dreapta au continuat demersurile vizând apropierea momentului reclădirii unei structuri la scară național, asemănătoare , în perspectiva accederii acesteia pe scena politică. În prezent, activități în sfera extremismului de dreapta sunt promovate - de regulă, într-o formulă disimulată de către 28 de organizații, asociații ori diverse nuclee clandestine, existând premise ca numărul acestora să crească la 29-30 înainte de sfârșitul anului în curs. În acest moment, există nu mai puțin de 12 fundații și asociații construite de adepți ai legionarismului, dintre care unele fac în mod deschis apologia violenței și crimei politice". Momentan, SRI nu a vrut să ne spună dacă structurile "extremiste de dreapta" se află în atenția serviciului. Ce zice legea Potrivit Constituției, "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel (...) sunt inviolabile" - articolul 30, alineatul 1. Însă tot același articol interzice " îndemnul la război de agresiune, la ură rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare (...) sau la violență publică (...)". De asemenea, organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii sunt interzise prin Ordonanța de Guvern nr. 31 din 2002. Potrivit Ordonanței amintite, pedeapsa pentru constituirea unei astfel de organizații este închisoarea de la 5 la 15 ani. La fel se pedepsesc cu închisoarea sprijinirea unei organizații având acest caracter, răspândirea, vânzarea sau confecționarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, deținerea unor astfel de simboluri și utilizarea lor în public. Noua Dreaptă - urmașul "Gărzii de Fier" Garda de Fier, numită și Mișcarea Legionară este o grupare politică naționalistă și antisemită înființată de Corneliu Zelea Codreanu, numit de partizanii săi "Căpitanul", în 24 iunie 1927 sub numele de Legiunea Arhanghelul Mihail. Acuzată de ultranaționalism, fascism și antisemitism, Garda de Fier a devenit în perioada interbelică singura organizație politică autohtonă de dreapta. În 1938, din cauza manifestărilor violente și a asasinatelor ordonate, Carol al II-lea a ordonat arestarea și executarea lui Zelea Codreanu și a altor capi legionari, implicați în asasinarea primului ministru I. G. Duca. Noua Dreaptă a apărut în anul 2000, sub conducerea lui Tudor Ionescu, drept continuatorul ideologiei de extremă dreapta. Legionarii se declară împotriva proiectului Uniunii Europene și manifestă o atitudine de respingere față de musulmani și evrei. Gruparea de sorginte fascistă face parte din "Frontul Național European", unica organizație pan-europeană a formațiunilor extremiste de dreapta din Germania, Italia, Spania și Grecia.
  Ionel Dancu


  Nota: Exista însa sansa ca pozitia dominanta a acestei burghezii compradore sa se fribailizeze. Iata comentariul unui specialist pentru zona Asiei de Est si chinei, unde fenomenul a aparut dar mai ales si-a gasit numele si definitia. Le mandarin et le compradore. - Les enjeux de la crise en Asie orientale Marie-Claire Bergère - Paris, Hachette Littératures, coll. Forum, septembre 1998, 256 p. La crise asiatique sonne la revanche du mandarin sur le compradore. Telle est la thèse centrale du dernier ouvrage de Marie-Claire Bergère, aussi à l’aise dans l’étude de la Chine du début du vingtième siècle (elle a notamment écrit en 1994 une remarquable biographie de Sun Yat Sen) que dans l’analyse des derniers soubresauts de l’économie asiatique. Le mandarin est né en Chine. Il incarne l’Etat, l’Asie continentale. Le compradore, lui, n’a pas de patrie. Venu du Portugal, il peuple les ports de l’Asie maritime où il joue un rôle d’« intermédiaire culturel » (p. 9). Si le mandarin est pékinois, le compradore, lui, est shanghaïen. La croissance économique aidant, le compradore a pendant trente années été le plus grand bénéficiaire du miracle asiatique. Mais, reproduisant un comportement ancestral, il n’a pas su ou pas voulu convertir sa richesse économique en influence politique. Ainsi, les valeurs asiatiques, magistralement démythifiées par Jean-Luc Domenach (L’Asie retrouvée, Le Seuil, 1997), sont-elles moins la traduction politique d’une réussite économique qu’une « nouvelle tentative de récupération d’une Asie maritime triomphante, mais toujours muette par les hiérarchies politiques issues de la tradition continentale » (p. 139). Confrontée à la crise, l’Asie n’a pas su répondre collectivement. Ni l’Asean (Association des nations du sud-est asiatique), trop étroite, dont sont absents la Chine et le Japon, ni l’Apec (Coopération économique de la zone Asie-Pacifique), trop vaste et dominée par les Etats-Unis, ne constituent les enceintes pertinentes au sein desquelles une réponse efficace aurait pu être ébauchée. La faillite de la région Asie renvoie les Etats asiatiques à leur responsabilité : « A défaut de nationalisme asiatique, le nationalisme des Asiatiques s’affirme avec vigueur.» (p. 145). Cette défaite du compradore, cette revanche du mandarin ouvrent dans une Asie soudainement redevenue westphalienne d’inquiétantes perspectives. Le Japon, pays du compradore, est accusé de tous les maux : non seulement il n’a pas secouru les pays de l’Asean frappés par la crise, mais lui aussi est à son tour touché. La Chine, patrie du mandarin, prend une éclatante revanche. Sa détermination, moins altruiste qu’il n’y paraît, à maintenir la convertibilité de sa monnaie, lui procure une respectabilité nouvelle qu’est venue consacrer la visite de Bill Clinton en juin 1998. Reste la question de la démocratie. Si la réussite économique légitimait bien des autoritarismes, la crise fera-t-elle le lit de la démocratie ? Pour l’heure, la crise a certes provoqué une crise d’autorité : elle a entraîné le renversement du régime trentenaire de Suharto en Indonésie, la victoire de l’opposant Kim Dae Jung en Corée du Sud, le remplacement des Premiers ministres thaï et japonais. Pour autant, la démocratie, revendiquée par le compradore, crainte par le mandarin, n’a pas triomphé. On assiste aujourd’hui en Asie à un processus d’acculturation de la démocratie qui constitue une voie moyenne entre les deux écueils de « l’anomie du multiculturalisme » et de « l’intransigeance missionnaire » (p. 180) : d’un côté le refus de principe de l’universalité démocratique, de l’autre la volonté impérialiste d’exporter vers l’Asie une démocratie « clés en mains ». Mais sur la scène intérieure, comme sur la scène extérieure, le mandarin semble mieux armé que le compradore. Si la société s’autonomise, si une classe moyenne émerge timidement, l’Etat « englobant » (p. 188) a tôt fait de reprendre à son compte ces premières manifestations de l’émergence d’une société civile. Note rédigée par : Yves Gounin - automne 1999
  Associated Topics

  Memoria


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.33 Seconds