Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 58 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Radu Negrescu-Suþu. Refutare Raportului Tismaneanu
  Scris la Friday, January 05 @ 15:54:38 CET de catre asymetria
  Memoria Pe marginea mai jos publicatului text am avut un scurt schimb de mesaje cu autorul. Consideram, adresându-ma lui Radu Negrescu-Suțu, ca articolul D-sale “este o opinie care fireste sta in picioare“, dar îi sugeram sa insereze citeva argumente, chiar punctuale, cu citeva paragrafe mai demonstative, in aceasta refutare.
  Ma gîndeam de pilda la modul in care a fost in Raport tratata chestiunea violentelor si crimelor sovieto-comuniste din Basarabia anului 1940, asa cum a fost el comentat chiar în paginile Asymetriei de Flori Stanescu.
  Autorul mi-a raspuns ca “timpul si obligatiile de tot felul “ nu i-au permis sa aprofundez subiectul, dar este “convins ca altii care dispun de mai mult timp o vor face. “ In aceste conditii publicam textul asa cum l-am primit.


  Refutare Raportului Tismaneanu
  Raportul coordonat de politologul fost comunist Tismăneanu, fiul demnitarului Leonid Tisminetski, comisar sovietic, a avut o naștere destul de grea, fiind scos cu forcepsul în mare grabă de o comisie deloc omogenă, la ordinul unui ridicol șef de stat care încă nu aflase că regimul comunist fusese unul criminal. Presa l-a descris pe ,,candidul’’ Băsescu ca pe unul care până la așa-zisa Revoluție din ’89 s’a ocupat de alte treburi, cum ar fi ,,bișnița’’ pe vapor, neavând timp să studieze adevărata istorie a poporului său.
  De aceea, încă din start, soluția prezentării unui raport pentru informarea onor președinției apare ca o pură sfidare, o insultă la adresa poporului român și a suferințelor sale din trecut.
  Apoi, vorba aceea, s’au scremut munții și s’a născut un șoricel, care ocultează cu nonșalanță multe ticăloșii ale istoriei comise de lacheii români ai ,,fraților’’ de la Răsărit, raportul servind mai degrabă membrilor comisiei, care s’ar zice că au profitat de această ocazie spre a-și regla niște răfuieli personale mai vechi cu alți tovarăși care nu făceau parte din sus numita comisie.
  Nu cred că dacă la Nuremberg s’ar fi emis un raport asemănător, și criminalilor naziști nu li s’ar fi clintit un fir de păr din cap, păstrându-și privilegiile la adăpostul imunității unor funcții guvernamentale, situația ar fi fost acceptată. Dar la noi, la români, totul este posibil și această bătaie de joc la adresa neamului, planificată cu măiestrie pentru sfârșitul anului trecut, a trecut neobservată în euforia primirii noastre în UE, ca un fel de rudă săracă a țărilor civilizate și cu o economie stabilă, ceea ce de fapt și suntem astăzi, din vina celor despre care președintele Băsescu nu știa cât de mult rău făcuseră Țării până mai ieri.
  Dar pe cine mai interesează astăzi judecarea crimelor trecutului ? În orice caz, puținii cei care nu se mulțumesc cu acest simulacru de raport, avorton născut în pripă, după o prea scurtă gestație în sânul membrilor comisiei, nu au vreun cuvânt hotărîtor de spus. Toată lumea pare a fi mulțumită cu această mascaradă de condamnare simbolică și fiecare caută să-și vadă mai departe de micile/marile sale interese personale sau de clan.
  Am însă convingerea, cu entuziasmul unui nou început de an, că românii, cu discernământul politic pe care acum nu mai au dreptul să nu-l aibă, vor refuta cu determinare acest pseudo-raport care nu-și justifică existența și sfidează cele mai elementare reguli ale bunului simț, dovedind că suntem în sfârșit capabili să ne scriem singuri istoria, nu ca atunci, în ’89, când am scris-o după dictare.

  Radu NEGRESCU-SUȚU
  Paris, 01.01.2007
  Associated Topics

  Geopolitica


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.43 Seconds