Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 24 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Geopolitica

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Geopolitica Geopolitica: Prof. Dr. Tiberiu Tudor. GENEZA STATALITATII UCRAINENE (2

  Republica Populară Ucraineană și Republica Sovietică Ucraineană ─ două formațiuni statale antagonice, ambele ostile României

  “Cine nu cunoaște istoria nu poate să înțeleagă prezentulși nu poate să prevadă viitorul.”
    
  1. Încercările de înjghebare a unui stat ucrainean în perioada Primului Război Mondial.

  Imediat după revoluția din februarie 1917, la 17 martie, la Kiev ucrainenii și-au proclamat autonomia în cadrul unei Rusii Federative, sub forma Republicii Populare Ucrainene (R.P.U.), cu o majoritate  socialistă în Parlament (Rada Centrală). În noiembrie 1917 Rada a condamnat lovitura de Stat bolșevică din octombrie de la Petrograd. (urmare)
  Scris de Asymetria on Wednesday, April 10 @ 17:39:27 CEST (191 citiri)
  Citeste mai mult... | 23843 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Prof. univ. dr. Tiberiu Tudor. Geneza statalitatii ucrainene (1)

  Câteva repere ale scindării medievale a slavilor de răsărit 
  Istoria medievală timpurie a slavilor de răsărit pare încețoșată dacă ne pierdem în detalii. În liniile esențiale ea este, însă, limpede. Invazia mongolă din 1240 a spulberat Rusia Kieveană și a introdus o pană separatoare între partea de vest a slavilor de răsărit (viitorii ucraineni și bieloruși) și cea de est. Disoluția puterii mongole, ca urmare a luptelor pentru succesiune din cadrul fostei mari armate a lui Ginghis și ridicarea puterii poloneze a făcut ca, de la 1400 până spre 1800, ramura vestică a slavilor de răsărit să intre sub dominația poloneză și polono-lituaniană, care și-a pus amprenta etno-culturală și lingvistică asupra ei. Între ruteni - risipiți într-o masă comună cu polonezii, lituanienii, alte seminții și apoi evreii - a avut loc și o sciziune social-religioasă. Elita lor socială  a adoptat catolicismul și a fost asimilată de puternica șleahtă (nobilime) poloneză, pierzându-și identitatea slavă. Țăranii ruteni, în marea majoritate iobagi, au rămas la ortodoxism; mulți, sub oprimarea nobilimii, majoritar poloneze, și a prozelitismului catolic, s-au refugiat spre sud-est, unii îngroșând armata cazacilor zaporojeni. 
  (urmare)
  Scris de Asymetria on Wednesday, April 10 @ 17:21:05 CEST (162 citiri)
  Citeste mai mult... | 11087 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Tiberiu Tudor. Sinteza unei teme geopolitice Dosarul NATO + Ucraina  Scris de asymetria on Sunday, December 10 @ 20:10:15 CET (210 citiri)
  Citeste mai mult... | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Prof. Dr. Tiberiu Tudor Înfiintarea si extinderea N.A.T.O. (1-3)

  Una dintre cauzele directe ale războiului din Ucraina este  încercarea de extindere a N.A.T.O. dincolo de limitele de suportabilitate ale Federației Ruse. Este un truism faptul că războiul din Ucraina este, în primul rând și în esență, un război între Statele Unite și Federația Rusă, o resuscitare a războiului dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice. In actualul context geopolitic este instructiv, poate relevant, să revedem istoria acestui război și, în particular, istoria de șapte decenii a nașterii și extinderii N.A.T.O.[1]
  Scris de asymetria on Thursday, January 26 @ 18:41:15 CET (596 citiri)
  Citeste mai mult... | 46927 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: De ce sã nu scriem despre Trianon de G.M. Tamás

  Cititor scrie "
  De ce să nu scriem despre Trianon
  de G.M. Tamás     Contributors.ro
  Miercuri, 3 iunie 2020, 7:56 Actualitate | Opinii

  Am primit mai multe invitații onorante de a contribui la diferite antologii – dintre care două cu adevărat impresionante – cu un text dedicat centenarului Trianonului. I-am întrebat, desigur, pe toți coordonatorii de volum cine și ce mai figurează în culegere, și mi-au răspuns cu toții că vor figura doar autori maghiari.Mie mi se pare un lucru lipsit de sens. Decizia de la Trianon atinge în mod direct încă cel puțin opt națiuni în afară de cea maghiară.

  "
  Scris de asymetria on Wednesday, July 22 @ 11:58:38 CEST (1291 citiri)
  Citeste mai mult... | 15848 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Declaratia Academiei Române privind unitatea limbii române

  Declaratia Academiei Române privind unitatea limbii române
  Academia Română a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova și în alte regiuni vecine locuite de români, noțiunea inexistentă de „limbă moldovenească”, susținută odinioară de propaganda sovietică și reluată,astăzi, de către anumite cercuri interesate politic. Limba română, de mai bine de două secole încoace, este studiată sistematic de către lingviștii români și străini, care au stabilit exact statutul și rolul său. Limba română este cea mai răsăriteană limbă romanică, are patru dialecte și mai multe graiuri. Dialectele limbii române sunt cel daco-român, cel aromân (macedoromân), cel meglenoromân și cel istroromân. Baza limbii române este formată din dialectul daco-român, singurul vorbit la nordul Dunării,și care este, pentru marea parte a opiniei publice, limba română propriu-zisă. Graiurile limbii române nord-dunărene sunt numeroase, expresive, bogate în regionalisme: graiul ardelenesc (transilvănean), bănățean, bihorean (crișean), maramureșean, moldovean, muntean, oltean etc. Graiul moldovean (moldovenesc) este acela vorbit între Carpați, la vest, Nistru (pe alocuri și dincolo de Nistru), la est, Ceremuș, la nord și Milcov, Dunăre și Gurile Dunării, la sud.
  Prutul nu reprezintă o graniță lingvistică sau dialectală și, în consecință, limba vorbită de o parte și de alta a acestui râu este aceeași, anume limba română. Graiurile limbii române asigură unitatea limbii și sunt inteligibile tuturor românilor. Limba literară, născută din secolul al XVI-lea încoace, este limba standard care se învață în școală și care subliniază - în România, în Republica Moldova și oriunde în afara acestor state - patrimoniul lingvistic comun. Graiul moldovenesc nu se opune în niciun fel unității limbii române, așa cum noțiunile de moldovean și de român nu se contrapun, ci se completează. Oltenii, maramureșenii, bănățenii etc. sunt, în același timp, și români, așa cum majoritatea moldovenilor sunt moldoveni și români concomitent. La fel, bavarezii sunt germani, toscanii sunt italieni și normanzii sunt francezi deopotrivă. Mai mult, chiar dacă Elveția este stat, nu există vreo limbă elvețiană inventată din motive politice. Austria are o statalitate veche și recunoscută, dar limba studiată în școlile austriece nu este austriaca, ci germana. Nici limba franceză studiată în Belgia nu se cheamă belgiană. Învățații moldoveni, de la Miron Costin și Dimitrie Cantemir până la Mihai Eminescu și Alexandru Philippide,au folosit constant noțiunea de limbă română și nu pe cea de „limbă moldovenească“. Cei mai importanți teoreticieni ai numelor de român (românesc) și România au fost moldovenii.
  Patria, pentru Eminescu, nu era Moldova, ci România, fapt pentru care a scris: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!”. Este adevărat că astăzi există statul, recunoscut în plan internațional, Republica Moldova, dar limba majorității populației sale este limba română, exprimată în frumosul grai moldovenesc. Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil, iar acest adevăr vorbește clar și fără echivoc despre limba română, vorbită și scrisă cu alfabet latin pe ambele maluri ale Prutului. Noțiunea de „limbă moldovenească”, dincolo de inexistența realității pe care tinde să o denumească, intră în contradicție cu întreaga istorie culturală a regiunilor răsăritene ale spațiului locuit de români și amenință să excludă din zestrea spirituală a ramurii răsăritene a poporului român pe cei mai mari scriitori ai săi, care s-au considerat invariabil români și care au scris exclusiv în limba română.
  A promova ideea unei limbi „moldovenești”, distincte de cea română, nu este numai o denaturare a unei realități culturale și identitare documentată în toate sintezele lingvistice, istorice și literare, ci și o manipulare ideologică pe care comunitatea internațională nu o va accepta niciodată. Limba unui popor e parte definitorie a identității sale; de aceea, instrumentalizarea ei ideologică prin politici lingvistice tendențioase nu poate modifica o realitate care se sprijină pe o tradiție de secole și mai ales nu poate anula o identitate pe care românii din Republica Moldova o simt ca definitorie: aceea a apartenenței la spațiul lingvistic și cultural românesc.
  Drept consecință, Academia Română sprijină necondiționat poziția Academiei de Științe a Republicii Moldova, a institutelor sale de profil, privitoare la statutul limbii române ca limbă istorică și oficială a statului. În lumina acestor considerente, Academia Română solicită expres autorităților Republicii Moldova să păstreze în uz oficial noțiunile corecte și consacrate de „limba română” și de „istoria românilor”, ca fiind singurele valabile pentru denominarea realităților pe care le cuprind.

  Biroul Prezidiului Academiei Române
  Acad.Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române
  Acad. Bogdan Simionescu - Vicepreședinte al Academiei Române
  Acad. Victor Spinei - Vicepreședinte al Academiei Române
  Acad. Răzvan Theodorescu - Vicepreședinte al Academiei Române
  Acad. Victor Voicu - Vicepreședinte al Academiei RomâneAcad.
  Ioan Dumitrache - Secretar General al Academiei Române
   București, 30 ianuarie 2020
  Scris de asymetria on Thursday, February 06 @ 09:11:29 CET (1707 citiri)
  Citeste mai mult... | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Matei Cazacu, Borsi Kalman Bela. Au berceau de la nation roumaine moderne

  Dans une brochure publiée en 1932 sous le titre Contre l'inimitié entre les nations. Roumains et Hongrois, Nicolae Iorga écrivait : "Depuis presque cent ans, une haine injustifiée sévit entre deux peuples qui vivent en partie sur les mêmes territoires, qui ont dans de nombreux domaines le même mode de vie, dont l'histoire a été maintes fois commune, qui ont à remplir, sur les lieux où ils se trouvent, la même mission et qui voient se dresser devant eux les mêmes dangers. Il s'agit des Roumains et des Hongrois.[...] Béla Borsi Kalman a entendu l'appel de Nicolae Iorga et son livre est un exercice d'analyse objective mais non dénuée de sympathie des relations entre les élites révolutionnaires hongroises de 1848 et les hommes politiques roumains. Ceux-ci étaient eux d'aussi anciens révolutionnaires, eux aussi avaient été condamnés au bannissement et aux persécutions, mais ils avaient réussi, lors de l'exil parisien, à susciter l'intérêt et la sympathie des historiens, des politiciens et des journalistes français pour ce qui deviendra, avec le concours de Napoléon III, un problème international : les principautés danubiennes, îlot latin dans une mer slave, poste avancé de l'Europe et gardien des bouches du Danube face à l'expansion des barbares et plus récemment de la Russie. Image naïve et fausse, mais soutenue par l'autorité d'hommes comme Lamartine, Jules Michelet et Edgar Quinet . L'auteur croit déceler dans cette prouesse le pragmatisme et le byzantinisme des boyards roumains qui comptaient parmi leurs ancêtres bon nombre de Grecs (et de balkaniques) ayant apporté dans leur bagage génétique toute la subtilité et la finesse de l'Empire romain d'Orient.

  Éditions des Archives Contemporaines - Éditions des Archives Contemporaines
  298 pages - 13,5 × 21 cm
  ISBN 978-2-8130-0275-4 - septembre 2018
  Scris de asymetria on Sunday, December 16 @ 17:52:06 CET (2226 citiri)
  Citeste mai mult... | 11442 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Nicolae Trifon. La nation roumaine dans le miroir hongrois

  La nation roumaine dans le miroir hongrois

  Nicolas Trifon | lundi 22 octobre 2018

  Non, les rapports entre les Hongrois et les Roumains n’ont pas été toujours ce qu’ils sont maintenant, c’est-à-dire pas très bons, et il n’y a pas de raison qu’ils restent ainsi à l’avenir, semble vouloir faire comprendre Béla Borsi-Kálmán aux lecteurs de ses « essais pour servir à l’histoire des rapports hungaro-roumains aux XIXe et XXe siècles » qui viennent d’être traduits en français [1].
  Scris de asymetria on Sunday, December 16 @ 17:29:08 CET (2390 citiri)
  Citeste mai mult... | 32308 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0

  Geopolitica Editoriale: Magda Ursache. 1918-2018

  Magda Ursache. 1918-2018
  „Vremea vremuiește și timpul trage nădejde.”
  Proverb românesc
  Eminenții intelectuali pro Unire, făuritori ai ei, nu numai că au fost trecuți prin închisori, lagăre, domiciliu obligatoriu, dar sunt uitați sau denigrați ca naționaliști obtuzi, definiți ca detestându-i pe străini, când naționalistul îl iubește mai mult pe al său decât pe celălalt, sentiment deloc rejectabil.
  Soldații români, eroii tăcuți ai Primului Război Mondial, „război imperialist” după Roller, pe oasele cărora s-a făcut Unirea Mare, au devenit iarăși „fantome albe”, cum erau ironizați în manualul de istorie RPR, pentru că fuseseră surprinși de atacul nemțesc dezbrăcați.Îmi plăcea să cred că „Pe aici nu se trece” au fost cuvintele generalului Eremia Grigorescu.S-a corectat : Nu , greșeală! Poate. Dar de trecut nu s-a trecut. Iar imperialiștii desculți i-au luat generalului Mackensen, supranumit Cap de Mort (pe căciulă), 3000 de germani prizonieri. Numai că Rollerii II, cum le zice Paul Goma, minimalizează victoriile de pe „drumul oaselor”, Mărăști-Mărășești-Oituz , deși Crucea de pe Caraiman înștiințează că e vorba despre 880.000 de jerfe.După învățătura Părintelui Iustin Pârvu, „jertfa fortifică neamul”. N. Titulescu a spus-o unde trebuia s-o spună : „România nu poate fi întreagă fără jertfă”.

  Scris de asymetria on Sunday, November 11 @ 19:31:39 CET (2213 citiri)
  Citeste mai mult... | 16702 bytes in plus | Editoriale | Scor: 0

  Geopolitica Romi Bauer. Dizolvare PSD ALDE UDMR

  Cititor scrie "Bună ziua.Vă contactez pentru că în România autoritățile nu mai lucrează pentru poporul român.Vă rog să publicați faptul că am trimis în data de 29.09.2017 Parchetului Înaltei Curți deCasație și Justiție o cerere pentru dizolvarea PSD-ALDE și declararea mandatelor membrilor parlamentuluiactual ca fiind mandate imperative, adică mandate ce nu reprezintă interesele poporului român:Mandatele imperative ale parlamentarilor sunt neconstituționale.Partidele PSD, ALDE și UDMR nu reprezintă interesele poporului român pentru că încalcă prevederileConstituției prin faptul că încalcă suveranitatea poporului român exprimată prin referendumul din anul 2009,ocazie în care s-a decis că parlamentul trebuie să fie compus din mai puțin de 300 de parlamentari și parlamentul trebuie săfie unicameral.Aceste trei partide decid și conduc România deținând majoritatea în parlament și guvern.Este încălcată flagrant Constituția și suveranitatea poporului prin faptul că nici la momentul actual nu a fost aplicatrezultatul deciziei luate de popor prin referendum și actualul parlament are mai mult de 300 de parlamentari și aredouă camere: Senatul și Camera Deputaților.Cererea mea adresată Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a primit numărul de înregistrare 10033/2017din data de 19.09.2017. După comunicarea numărului de înregistrare am primit o adresă la data de 29.09.2017 prin poșta electronică prin care sunt înștiințatcă cererea mea a fost comunicată Pachetului Tribunalului București pentru competenta soluționare.De atunci am trimis adrese electronice și prin fax la Pachetului Tribunalului București dar nu am mai primit nici un răspuns.Dacă sunteți interesați de detalii ale motivării cererii de dizolvare vă voi trimite ulterior o copia a acestui document.Mulțumesc anticipat pentru solicitudine și bunăvoință.Cu respect: Bauer Romi"
  Scris de asymetria on Wednesday, August 29 @ 14:03:53 CEST (1936 citiri)
  Citeste mai mult... | Scor: 0

  Geopolitica In epicentru: Magda URSACHE. Despre 'oameni întregi'

  „Micșorăm noi înșine valoarea trecutului nostru național”, constată Mircea Platon (Elitele și conștiința națională, Ed. Contemporanul, 2017). Și culmea este că nesăbuita Lege 217/2015 a fost promovată în Parlament tocmai de un profesor de istorie, Crin Antonescu. Pierdem cu uitare de sine, cum avertiza în șiruri clare Eminescu (Nu suntem dispuși a reveni, „Timpul, 30 sept. 1878), „razimul moral al personalităților”.
  Scris de asymetria on Monday, January 22 @ 13:06:21 CET (2258 citiri)
  Citeste mai mult... | 15316 bytes in plus | In epicentru | Scor: 0

  Geopolitica In epicentru: Magda Ursache. Risipitorii

  Ne risipim și risipim. Suntem din ce în ce mai risipitori. Mentalul stabil și tradițional e batjocorit în fel și chip, personalitățile sunt și ele minimalizate, țintele fiind elitele cu reală conștiință națională.
  Depreciem, depreciem, poate nu mai rămâne nimic. Sub un titlu ambiguu, În silă, dar fără dragoste se poate, europarlamentarul băsesc TRU afirmă de Crăciun, 2017 (25 decembrie, adevărul.ro): „Căci societatea românească nu a cristalizat nicicând și nu a degajat o  ideologie cu adevărat națională, o cultură ultimă și o identitate nenegociabilă.” Iar covârșitorul Patapievici susține că votul țăranului a degradat politica României interbelice, mentalul său fiind „arhaic”. „Carurile” (pluralul aparține filozofului) cu boi pictate de Nicolae Grigorescu i se par temă „răsuflată”, cum ține să aprecieze pe un canal televizual.
  Magda Ursache
  Scris de asymetria on Monday, January 22 @ 12:40:49 CET (2393 citiri)
  Citeste mai mult... | 15156 bytes in plus | In epicentru | Scor: 0

  Geopolitica Roata vremii: Vasile Lechintan. Artizanul actului de la 23 august 1944 - Iuliu Maniu

  Un document excepțional al lui Corneliu Coposu: adevăratul artizan al actului de la 23 august 1944 este Iuliu Maniu și nu regele Mihai I«confiscarea acestui act istoric astăzi de către monarhiști, exclusiv pe seama regelui Mihai I, ignorându-se complet artizanul principal al luptei pentru democrație și întoarcerea armelor alături de aliați este un exces nepermis și reprezintă un act de mare ingratitudine față de o personalitate care a sfârșit atât de tragic în închisorile comuniste și față de care regele nu s-a solidarizat ca să-l grațieze după condamnarea lui în noiembrie 1947.»
  Scris de asymetria on Friday, December 15 @ 14:12:21 CET (2524 citiri)
  Citeste mai mult... | 15320 bytes in plus | Roata vremii | Scor: 0

  Geopolitica In epicentru: Magda URSACHE, Un fragment de natiune

  Pentru guvernanții noștri, aerul independenței e prea tare, de vreme ce unul și același popor trăiește în două state, cu aceeași istorie, cu aceeași credință, cu aceeași limbă, cu aceeași cultură, cu aceeași literatură.
  Magda URSACHE
  Scris de asymetria on Tuesday, December 05 @ 18:37:22 CET (2914 citiri)
  Citeste mai mult... | 15110 bytes in plus | In epicentru | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Nicolae Trifon, Voyage en Dardanie ulpienne, aujourd'hui Kosovo (II)

  A Graèanica, au Kosovo, il suffit de traverser la rue qui sépare l’imposant ensemble monastique des petits commerces grouillant de monde du centre-ville de l’enclave serbe pour se faire une idée des changements survenus au cours des siècles dans ces contrées.
  Nicolae TRIFON
  https://1.bp.blogspot.com/-FfeQg6S_osY/WiLBDFJwa-I/AAAAAAAAFVo/Ze9TdqE7G6Y2KpVdl4jvwffigyRbsD2QQCLcBGAs/s1600/EgliseGra.png
  Scris de asymetria on Saturday, December 02 @ 14:40:03 CET (3041 citiri)
  Citeste mai mult... | 9927 bytes in plus | Geopolitica | Scor: 0


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.26 Seconds