Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 50 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Proza: Marian Drumur. Confuzia este gresit eronata
  Scris la Thursday, May 02 @ 15:59:56 CEST de catre asymetria
  Limba dulce Afară, senin și un individ proțăpit cu videocamera, să mă filmeze pasămite, pentru niște actualități, dar n–a îndrăznit de–a dreptul, a îmboldit un copil al străzii, să bâzâie: – Nenea, de ce ai pijama? Nenea, de ce ai pijama?

  Confuzia este greșit eronată

  Soția a coborât din mașină.
  – Nu stau mult, a zis. Parcarea ține o oră.
  Într–adevăr, a revenit repede, mi–a arătat punga personalizată din plastic și a pus–o pe bancheta din spate.
  – Le–am obținut aproape toate, a zis. Nu–i cea mai bună farmacie, dar e în centru. Am plecat direct la serviciu. Nu mai zăbovi, bagă–te în pat!
  Și a ieșit închizând binișor portiera. Am privit cum se agrega în mulțimea trecătorilor: taior gris–perle, mănuși fine asortate care ascundeau pata roșie mare de pe mâna stângă. Piațeta începea să se aglomereze, ca în fiece dimineață; dincolo, către Cazinou, o barieră provizorie îndărătul căreia se ridicau maldăre de pământ, strangula și mai mult traficul.
  M–am decis: intru în farmacie, cât mai pot. – Și ce doriți? m–a apelat domnul în halat alb dindărătul pultului. – Adineauri a fost soția aici; am nevoie de restul medicației. – Da, mi–amintesc; un moment, se pare că a mai sosit un transport! Cât am așteptat, s–a înfiripat coada; chiar am identificat–o pe doamna Ella, care a făcut un gest de recunoaștere. Atât!
  Farmacistul a apărut de după rafturi și a exhibat un pachețel cartonat.
  – Conține ce vă trebuie, a zis. Preferabil să fie luat în pat!
  – De ce?
  – Mai bine să nu știți! Plătiți?!
  – Evident, n–am bani, i–am arătat buzunarul pijamalei.
  – Altfel nu se poate! Pe credit nu dăm… aveți pe cineva, să intervină?
  – Ar fi, doamna Mărgean, de la grădiniță.
  – Cunoaștem! Îi trimitem vorbă!

  Dar mi–a înmânat pachețelul. Afară, senin și un individ proțăpit cu videocamera, să mă filmeze pasămite, pentru niște actualități, dar n–a îndrăznit de–a dreptul, a îmboldit un copil al străzii, să bâzâie:
  – Nenea, de ce ai pijama? Nenea, de ce ai pijama?
  Noroc de mașină. Înăuntru temperatura crește, cafeaua din ghindă o fi cauza, demarez tocmai când se apropie patrula cetățenească, au văzut și ei că se filmează, prilej să se facă remarcați… pot să tot fluiere în urmă, m–am angajat deja pe strada Unirii, gândind că n–o fi prea mare ocolul, pot să întorc la cișmea… pe dincolo, către biserică, după aceea acasă. Aștept pe breteaua laterală să se facă liber… O căpățână se ivește la geamul portierei – e Pipăruș, fostul voltijor, gata să colecteze ceva; întredeschid, spune că e închis la giratoriu, să tai pe spațiul verde către parc… mai fac și alții așa, apoi să întorc lângă vile… e sens unic dar scurt și ies taman la biserică… super!
  Dau cu spatele de–a dreptul pe iarbă, e nițel în pantă dar ajung la alee și pot întoarce… iar sus au apărut doi comunali ce gesticulează, m–or fi invitând să revin… la o mică discuție… cotu’ și pișcotu’! Aș putea lăsa autoturismul în parcarea credincioșilor, la ora asta nu e slujbă, au și bănci în margine… umbra copacilor… Taman se pune Moruz alături, m–a ochit. Are chef de vorbă, măcar că se bâlbâie; roaba a rezemat–o de spetează, la îndemână. – Cu mașina ajungi mai repede, dacă ocolești pe la depozitul de pene apoi îndărăt, din mărginime spre cartier… – E drumul prost! – Hă–hă, când l–am dus pe nenea la spital, arată el roaba, ca vântul… Pe urmă iacă–tă perechea de gardiști… or fi tot ăia, nu rămâne decât să demarez, la moment. De pe stradela Mântuirii fac la dreapta, pe sensul unic – pot accelera dar făgașele se fac tot mai adânci, tranșee instabile până la fundațiile caselor soioase de noroiala veche; dacă urmăritorii folosesc tramvaiul de centură, precis mă intersectează… s–ar putea să nu știe că zidul bastionului constituie doar butaforie rămasă de la Festivalul Lemnului și ultima arcadă camuflează pasajul de la pod… merită încercat!

  Trec prin peretele decor care țiuie, cotesc pe splai, unde pot accelera scurt pe lângă șantierul părăsit de la vile, încă o intersecție și accesez Strada. Refugiul are temporar câteva spații goale, parcarea e posibilă; a încetat și țiuitul dar locul este invadat de emanația cunoscută a fumului de mesteacăn… iar au pornit crematoriul deponeului ziua. Iau pachețelul medical, îl pun în punga specifică, încui autoturismul, dar nu merg prin față, mă îndrept spre dosul blocului, pot urca pe la colțul clădirii, peretele are ancadramente și reliefuri – pe vremuri fusese fațadă – sistematizarea l–a retrogradat… nu–i mare lucru un etaj iar pe feroneria balconului cățărarea pare ușoară… plus că pot vedea dacă e cineva în locuință, nu se știe niciodată! Fereastra stă întredeschisă, o împing ușurel și escaladez pervazul; înainte s–o închid privesc lungul terasei – pustiu, doar elful casei stă ciucit la capăt, potrivind castane pe linoleumul uzat. Lepăd șlapii ecologici sub calorifer și iau seama – degetele picioarelor parcă s–au înnoroit, aspectul se trage de la drumul vechi după Mântuirii, va trebui să le spăl… mai încolo.
  Privesc în oglinda sufrageriei – perechea mea există doar când o vizionez, imposibil s–o surprind, însă dublura e îmbrăcată de oraș, semn că va pleca… sau s–a întors… nu dă de înțeles!
  Desfac cutiuța, arunc ambalajul pe șifonier și pipăi medicamentul – ce galben intens simt în degete, e bun! – are gust de chinină dar medicul de familie a indicat să–l iau în pat… parcă dulapul n–ar fi bun… după lunga înghițitură tusea năpădește, persistentă, cu ecou ciudat; o repet dinadins, până îmi dau seama – era chiar tusea tatălui meu, în ultimii ani de viață, petrecuți pururea în vechiul pat din dormitor.
  În incinta protectoare liniștea e transparentă, apoi străbat bătăile pendulei și se dedublează – o alarmă antifurt și un ciocan îndepărtat lovind nicovala pereche reproduc intervalul înghițirii! Momentul revelației de ieri – vastitatea înfricoșătoare a sufletului neexplorat implică faptul că ființa mea rămâne în același timp vie și moartă până la deschiderea dulapului, o nedeterminare care cere neapărat un observator.

  Marian Drumur
  Associated Topics

  Biblioteca Babel


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.35 Seconds