Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 19 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Titus Filipas. Psihologie abisală
    Scris la Saturday, June 17 @ 23:43:34 CEST de catre asymetria
    Transversale TitusFilipas scrie "Trăim într-o piesă de teatru absurd ce se joacă pe viu în România. Pentru a caracteriza personajele avem nevoie de “Psihologia abisală”. Vorbim despre “Psihologie abisală” în contextul intervențiilor arhetipurilor culturale în deciziile manageriale . “Psihologia abisală”, reamintesc aici, este domeniul științific având înscrisă pe agenda sa taxonomică arhetipurile culturale. În opinii exprimate public de autorități precum administratorii de la World Bank și până la teoreticianul culturii lucrative Clotaire Rapaille, găsim suficiente argumente care sprijină utilitatea textului propus de noi pentru limba română, deși ce spunem noi sunt altminteri și aiurea (în alte vernaculare, adică) niște truisme.

    Psihologie abisală

    Trăim într-o piesă de teatru absurd ce se joacă pe viu în România. Pentru a caracteriza personajele avem nevoie de “Psihologia abisală”.

    Vorbim despre “Psihologie abisală” în contextul intervențiilor arhetipurilor culturale în deciziile manageriale . “Psihologia abisală”, reamintesc aici, este domeniul științific având înscrisă pe agenda sa taxonomică arhetipurile culturale. În opinii exprimate public de autorități precum administratorii de la World Bank și până la teoreticianul culturii lucrative Clotaire Rapaille, găsim suficiente argumente care sprijină utilitatea textului propus de noi pentru limba română, deși ce spunem noi sunt altminteri și aiurea (în alte vernaculare, adică) niște truisme.

    Ne referim la unele decizii manageriale majore ale celor care dețin, --ori au deținut și încă dețin--, puterea într-un stat ; ați ghicit, statul este România. Discutam „judecățile de valoare” din alegerile pe care le fac politicienii PNL între “lăcomie” și “altruism” la cheltuirea banului public pentru guvernarea României.

    Cred că am putea să discutăm despre “Psihologie liberală abisală” când definim atitudinea ideologică a tinerilor liberali, atitudine centrată la unii mai curând pe ideologia Vass-Brucan decât pe ideologia Brătienilor. La ora actuală, singurul politician liberal care stăpânește până aproape de perfecțiune discursul politic al Brătienilor într-o Limbă Romană de o calitate impecabilă este domnul Crin Antonescu, profesor de liceu ca meserie de bază, și adevărat „dascăl de românie”. Căci există o continuitate ideologică veritabilă în formația sa intelectuală. Învățământul pre-universitar românesc din perioada comunistă era singurul loc public organizat cu veritabile structuri antreprenoriale (termenii echivalenți în limba engleză sunt: ‚entrepreneurial’, ‚pre-bureaucratic’), adică structuri organizaționale caracterizate prin absența standardizării sarcinilor trasate de stăpânirea de atunci. Bănuiesc că lecțiile de istorie, în clasă, nu în parlament, ale profesorului Crin Antonescu erau întotdeauna lecții de sărbătoare. Cred că tocmai faptul că vorbește așa frumos românește l-a ajutat pe acest politician liberal să identifice arhetipul „lăcomie predatorială”. Crin Antonescu critică de pildă alegerea non-liberală făcută de președintele Camerei Deputaților între “lacomie” si “altruism”.

    Cultura organizațională a domnului Bogdan Olteanu diferă de perspectiva tradițională a liberalilor români. Să reamintesc perspectiva managerială a bancherilor Brătieni. În general toate băncile eficient gestionate sunt întreprinderi (organizații) care literalmente "creează bani", și nu mă refer aici la o Bancă Națională care tipărește bani. Partidul Brătienilor a crescut plecând de la implementarea acestei idei pentru România. Președintele Camerei Deputaților se lăuda cu participarea sa la "privatizarea BCR", și justifica munca sa foarte bine plătită pentru "privatizarea CEC". Este bizar cum instituția CEC a fost demolată tocmai de reprezentanți din partidele PNȚ și PNL resuscitate după 1989.

    Cred că liberalii români autentici ar trebui să se laude mai curând cu implementarea ideologiei financiare a Brătienilor și în zilele noastre, anume cum să faci o bancă autentic românească să funcționeze în normalitate și respectul regulilor economiei de piață: Cum să faci o bancă româneacă sa creeze bani pentru români, iar o parte a P.I.B. ului creat să ajunga prin redistribuire la păturile cele mai defavorizate din România, cărora le aparțin persoanele cu handicap și pensionarii români. Insist, și redundanța informației de aici este doar pentru reverberația mesajului : Crearea eficientă de bani prin bănci, printr-o artă managerială pe care totuși, oricât s-ar lăuda, președintele de-acum al Camerei Deputaților nu o deține, precum și redistribuirea din PIB-ul românesc spre cei defavorizați acum în România sunt de asemenea reguli ale economiei de piață!

    Reamintim că doctrina liberală clasică a fost construită pe un contract social egalitarian. Ideologia liberală autentică trebuie să se bazeze pe o etică utilitariană, se știe aceasta prea bine. Iar dacă P.N.L.-ul de azi uită etica utilitariană, atunci el nu mai poate pretinde că este ‚persoană morală’.

    Numai unul dintre liberali încearcă să reamintească dezideratul etic utilitarian colegilor excesiv de lacomi din P.N.L. Oricum, la sfatul de a face o alegere în favoarea altruismului, domnul deputat Bogdan Olteanu, epitomul liberal pentru „lăcomia predatorială” și disprețul față de săraci, recurge imediat la o replică din panoplia bunicii nomenclaturiste.

    Mă stupefiază de asemenea și exclamația unui politician liberal fără coloană vertebrală: « Ce deștept era Brucan când spunea ca românii sunt proști ! ». Văd aici doar faptul că după juma’ de veac de comunism, românii nu mai posedă o cultură organizațională. Iar un prim-ministru aparținând unui partid liberal cu doctrină elaborată, ar trebui sa repete în permanență ‘mantra culturii organizaționale’, necesară pentru evoluția României de astăzi. Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, profesor carismatic, este un politician liberal fugos. Domnia sa, din pacate, nu este și un doctrinar liberal. Ceea ce, frumos, convingător, pertinent, expunea în discursul public domnul Dan Amedeo Lazarescu în anul 1990, --cu trimiteri la Destutt de Tracy--, era numai doctrina liberală a veacului XIX. Azi, doctrina liberală are nevoie de reforma instituțiilor și de știința Noii Economii (New Economics). Am observat frecvența adjectivului “instituțional” în discursul primului ministru liberal. Un fapt pozitiv. Dar există un grup de interese în PNL ce folosește cuvântul magic “Instituțional!” ca o justificare pentru puterea folosită abuziv.

    Adjectivul “instituțional” ar trebui să fie acompaniat de o mulțime de trimiteri spre locuțiuni adverbiale prezente azi în ‘cultura organizațională’. Ale cărei principii ar trebui recitate pe românește de către toți oamenii politici, provenind din toate partidele. Singurele locuri sacre ce au rămas în epoca postmodernă sunt stadionul de fotbal și discursul perfect elaborat. Iar politicienii care nu au acces pe stadionul de fotbal ar trebui să compenseze înstrăinarea lor din aceasta zonă a sacrului public, construindu-și mai bine discursul. Politicienii încă nu practică, nici măcar nu predică pentru România, o ‘cultură organizațională’ învățată citind cu mare atenție, osârdie, și dece nu ? chiar cu patimă intelectuală, textele standard de ‘cultură organizațională’ existente în limba engleză. Chiar și numai haosul care s-a instalat în managementul inundațiilor din aprilie 2006 a reușit să ne arate, extrem de dureros, lipsa culturii organizaționale în ordonarea vieții României “postmoderne”.

    Daca tot vorbim despre arhetipuri culturale, să mai spunem că la Rast (Dolj), localitate distrusă de inundații, tradițiile și sistemul ecologic verde și argintiu, – luncile și luciul bălților pline cu pește din sudul Olteniei, au fost sistematic distruse de comuniștii internaționaliști. Îmi amintesc că am văzut, copil într-acel sud mistic al Olteniei, o ceremonie majestuoasă, sacră, în ziua de Sfântul Gheorghe. Acea construcție magică a detaliilor tradiției imbricate perfect într-un pageant, comuniștii conduși ideologic de Gizela Vass, Valter Roman, și Silviu Brucan au distrus-o metodic prin instituțiile devastatoare pe care le-au creat pentru România (propaganda și securitatea). Inteligența unor Gizela Vass, Valter Roman, Silviu Brucan, și contribuția lor la instalarea temeinică a comunismului în România nu pot să fie negate. Acei comuniști internaționaliști au aplicat României, deja secătuite de consecințele războiului mondial, proceduri tipice 'războiului din cea de a patra generație' -- 4GWprocedures, orientate împotriva fundamentelor culturii unei țări. Spun un truism că după 1989, războiul 4G purtat împotriva României înregistrează un succes paroxistic. Este păcat că și unii dintre tinerii liberali s-au înrolat infanteriști plătiți în acest război 4G, lăudându-l pe ideologul Silviu Brucan, ori arătând lipsa de atenție față de arhetipurile culturale „de familie” atunci când fac promovarile în PNL. Arhetipurile culturale „de familie” erau chemate pe vremuri ‚cei șapte ani de acasă’.

    Războiul 4G continuă. Pentru că, îndrăznesc să cuget, --act considerat a fi „politicește incorect”--, alegerea lui Bogdan Olteanu ca președinte ale Camerei Deputaților va accentua iletrismul de știință prudențială existent la ora actuală în România. Nu discutăm aici dosare de cadre, ori dosare CNSAS, --unde aprioric Bogdan Olteanu, ca și Petre Roman, sunt ‘curați ca lacrima’-, dar sîntem obligați să dicutăm arhetipurile familiilor din care provin. Bănuiesc foarte mult că în familia de tovarăși a domnului Bogdan Olteanu educația fundamentală se făcea prin apel insistent la arhetipul cultural din familie. Or, Bogdan Olteanu aparține unei familii care, prin bunica Vass, a lichidat toate creierele românești care dețineau în mod tradițional cunoașterea prudențială în regimul burghezo-moșieresc. Despre ceea ce a rămas putem spune, așa cum ne îndemna poetul Ion Barbu: “Dar capetele noastre, dacă sunt,/ Ovaluri stau, de var, ca o greșală. »

    Nu trebuie să uitam aspectele de “Psihologie abisală” dacă dorim să facem un autentic proces al comunismului în România.
    Titus Filipas

    "
    Associated Topics

    Historia ocultaNoduri si reteleSecuritatea si cultura


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 23

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.42 Seconds