Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 55 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Culturnicii

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Culturnicii Note de lectura: Dan Culcer . Sociograme. Succesul literar sau trocurile intracomunitare

  Dan Culcer. Sociograme. Succesul literar sau trocurile intracomunitare

  „Ludo e un creier ascuțit, fost bun sionist, talentat până la măduva gândirii, cunoscător profund al gândirii judaice. El a fost înțeles și sprijinit de marii conducători ai judaismului român, ca Dr. Willy Filderman, Iacob Itzhak Niemirower, A. L. Zissu, ba și marele nostru înaintaș, d-nul Adolphe Stern, l-au apreciat. Presa sionistă l-a găzduit, banii organizațiilor l-au hrănit, din dragostea noastră el a putut să scrie liber și nesilit de nimeni. Astăzi el zace în Biblioteca Academiei Române, adună documente din viața social-politică a regimurilor trecute din România și le reactualizează prin falsificare crasă, pentru a obține CE ? Batjocura, murdăria, goliciunea amară a parvenirii. Ludo tipărește la Editura de stat tomuri groase, tone de otravă, câștigă averi din noroiul ce-l aruncă asupra trecutului românesc, noroi care personifică propria sa dramă. Asemenea decădere morală, ca evreu, mă doare. A ajuns Ludo un antisemit al propriului său neam, mai ordinar decât un A. C. Cuza. Că această treabă a făcut-o un Mihail Sadoveanu, un Arghezi, un Zaharia Stancu, ei cel puțin sunt « români ». Dar CE caută un EVREU în grajdurile lui Augias, iartă-mă Doamne, nici porcii nu-s în stare să-mi lămurească această șaradă neo-proletară ” —Alexandru Șafran Sursa https://www.wikiwand.com/ro/I._Ludo Astfel a fomulat Alexandru Șafran, un mare rabin, originar din România, un sfat înțelept adresat evreilor din România, ziși «români», în speță lui I. Ludo, cel care se specializase în romane pamflet întru denigrarea grosolană a regalității din România, în ciclul Paravanul de aur, Regele Palaelibus etc., după 1945 desigur. 
  Unii evrei nu trebuiau să se amestece în treburile românilor și mai ales să nu pună în discuție valorile și miturile acestora, mai ales când se cunoaște contribuția unora dintre evreii cu funcții politico-ideologice la distrugerea culturii românilor. Dacă au făcut-o sau o fac, să nu se mire nimeni că vor suporta consecințele, zic eu, adică contestarea de către oponenți a valorilor identitare și miturilor evreiești. Dacă Norman Manea, Alexandru Florian, Zigu Ornea, Andrei Oișteanu, Andrei Cornea tăceau în acest domeniu, ar fi rămas înțelepți. Si taccuises philosophus mansisses. Altfel, se pot aștepta să fie răsplătiți cu aceeași monedă. Adică să li se conteste valorile și miturile.

  Analiza mea, cu caracter de ipoteză, ar zice unii, privitoare la relația de troc în care a intrat Norman Manea prin scrierea pamfletului Felix culpa, are ca temei lectura cronologiei carierei internaționale a lui Norman Manea, așa cum este ea descrisă de versiunea franceză a articolului care îi este dedicat în enciclopedie, versiunea on line Wikiwand. https://www.wikiwand.com/fr/Norman_Manea Am scris cândva despre cărțile lui Norman Manea, în Vatra. De bine, fiindcă ne aflam pe terenul criticii sociale și morale a comunismului. Dar eu doream și militam pentru depășirea interdicțiilor, a cenzurii, pentru reintegrarea produselor culturale ale emigrației desprinse din România, indiferent de etnie. În vreme ce Norman Manea, care tăcuse ca evreu sau se mascase în România, se lansa, după emigrarea sa, în cenzurarea și criticarea, din perspectiva unor dogme evreiești, a mișcării legionare și pleda, implicit, pentru eliminarea, din bagajul cultural al națiunii române, a tinerilor legionari, «păcătoșii» care voiseră să scoată România de sub controlul imperialismului transfrontalier și a delegaților acestuia, afaceriștii evrei din România.
  Dan Culcer. Nota din 13 decembrie 2023. Dintre intelectualii pomeniți, trei sunt descendenți din familii de activiști comuniști. Nu ar fi și nu sunt desigur responsabili de faptele sau ideile părinților. Deși proverbul spune : ce se naște din pisică șoareci mânâncă
  Scris de asymetria on Wednesday, December 13 @ 19:32:02 CET (296 citiri)
  Citeste mai mult... | 32740 bytes in plus | Note de lectura | Scor: 0

  Culturnicii Polemici: Boris Marian Mehr. Criza criticii române?


  Confratele Boris Marian Mehr difuzează un articol polemic pe care îl publicăm aici convinși că pune în evidență un fenomen real și trage un semnal de alarmă necesar. Singura rezervă pe care am avea-o este  legată de titlul care, generalizând, pare să ignore că Manolescu și Ștefănescu nu sunt singurii critici literari din România. Iar colecțiile de texte «cronicărești» reșapate, publicate în format mare, cu un titlu inadecvat și împănate cu unele considerații «pseudoteroretice» și istorice nu le ridică la nivelul lui Lovinescu, Călinescu sau la acela al unei adevărate istorii literare, singura existentă pentru perioada de după 1944, cea a lui Marian Popa. Argumentația lui Boris Marian, care își asumă subiectivitatea pe teme literare, are însă o bătaie mai lungă : instituția Uniunii Scriitorilor. în momentul în care Uniunea e pe cale să-și piardă sediul, adică pământul de sub picioare, când se știe că arhiva Uniunii a fost distrusă prin neglijența criminală a acelora care trebuiau să vegheze la protejarea memoriei noastre colective, semnalele de alarmă sunt necesare și ar trebui să fie susținute și de alți confrați.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Saturday, April 17 @ 09:57:44 CEST (2965 citiri)
  Citeste mai mult... | 6760 bytes in plus | Polemici | Scor: 4.5

  Culturnicii Polemici: Isabela Vasiliu-Scraba. Despre Noica în cifru "humanist"

  Bogdan Petriceicu Hașdeu observa pe 15 noiembrie 1869 cât de comod este “a iubi umanitatea, când aceasta ne scutește a vedea altceva în lume, afară numai de propria noastră nulitate” (apud. Mircea Eliade, Hașdeu gazetar politic).
  Scris de asymetria on Tuesday, December 22 @ 16:20:37 CET (4157 citiri)
  Citeste mai mult... | 17289 bytes in plus | Polemici | Scor: 5

  Culturnicii Editoriale: Dan Culcer. Cand niste ticalosi au un dusman comun

  «Când niste ticalosi au un dușman comun, își dau mâna peste gard», scrie un blogar într-un comentariu
  Excelentă explicație a scormonelilor de rahat din presa dîmbovițeană. Doar că se aplică mai tuturor celor implicați.


  Scris de asymetria on Thursday, August 13 @ 11:49:54 CEST (2676 citiri)
  Citeste mai mult... | 1199 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Culturnicii Editoriale: Dan Culcer. Sosia criticului Nicolae Manolescu


  Pe marginea noului Statut al Uniunii Scriitorilor din România
  Legiferarea bunului plac

  Intr-o reuniune nestatutara, convocată ad-hoc la București, a fost votat la 17 iunie 2009 un nou Statut al Uniunii, imbogățit cu amendamente ilegale. Aceste amendamente au fost votate de un grup de membri ai U.S. care nu are nici o îndreptățire statutară să existe cu asemenea prerogative extinse și să se substituie singurului for de conducere a Uniunii cu drept legislativ, adică îndrituit să voteze sau modifice un Statut, Conferinta sau Adunarea generală. La originea acestui abuz se află politica autoritaristă a criticului N. Manolescu, președintele Uniunii aflat la finele mandatului său legal.
  In revista Asymetria am analizat pe larg, deja în septembrie 2008, si am reluat recent, acest exemplu notoriu de dedublare morală, un pseudomocrat care ignoră legea, dedublare pe care, în gluma doar, am putea-o numi sindromul Contradicției lui Manolescu.
  Nicolae Manolescu, critic literar român cu certe calități literare și spirituale, are de vreo două decenii o sosie. Aceasta a reușit să uzurpe personalitatea socială a criticului, sub numele căruia se prezintă și acționează în lumea largă. A început să facă politică, a candidat la președinția României, a dus la surparea, la implozia unui partid politic care reușise să adune printre liderii săi o parte a cremei intelectuale românești, a lingușit un președinte criminal.


  Scris de asymetria on Friday, June 19 @ 15:53:41 CEST (2928 citiri)
  Citeste mai mult... | 4243 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Culturnicii Jurnal: Stefan Arteni. Revolta infranta

  Cititor scrie "
  Stefan Arteni. Si n-a fost sa fie.
  Anul 2008; August; tancuri sovietice...pardon! rusesti...in Georgia.
  Si tot in luna August 2008 se implinesc patruzeci de ani dela intrarea tancurilor sovietice in Praga. De ce merita sa ne amintim?"

  Nota: Nota editorului. Cred ca nu trebuie sa uitam, totusi, ca niste conflicte in zona Caspica au legatura cu titeiul, cu conductele spre Turcia si Marea Neagra, cu lupta pentru controlul zonei dintre cele doua imperii, Rusia si Statele Unite.
  * Propun un alt titlu cartii lui Sorin Lavric, Ciocoii mintii, eventual, cum îmi spunea un prieten, Chiaburii mintii. Boier e totusi mult prea onorant.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Monday, August 25 @ 09:53:47 CEST (3163 citiri)
  Citeste mai mult... | 8770 bytes in plus | Jurnal | Scor: 5

  Culturnicii Jurnal: Dan Culcer. Ziaristica sau pseudo-jurnalistica 'plagiativa'  Dan Culcer

  Ziaristica sau pseudo-jurnalistica 'plagiativa'
  Am descoperit întîmplator ca sunt subiectul unui portret astral în ziarul «Ultima ora», fondat în 1914, al carui onorabil director este Dl. Ion Marin. Il voi ruga pe directorul acestei publicatii sa-mi faca un contract de un an pentru 12 articole (unul pe luna) în care voi analiza modul în care se construieste informatia si pseudo-informatia in ziaristica român de azi. In felul acesta vom evita amândoi neplacerea unui conflct si formularea unei plângeri către un organsl colegial de tratare a litigiilor în presă, pentru plagiat, sau contrafacere și excrocherie.
  Fiindca Janus, colaboratorul statornic al ziarului pomenit mai sus a folosit, fără sa citeze sursa, o pagina din Wikipedia ce mi-era dedicata, pagina care, la rîndul ei, nu face decît sa reia informatii puse în circulație de mine pe diverse bloguri personale, informații deci supuse © si dreptului de autor.
  Janus, autorul portretului meu astral, considera, probabil dupa complicate calcule si grafice de interferenta planetara-astrala, că: « Astrograma [mea] indica faptul ca [am] emigrat in acea perioada in Franta pentru ca [am] fost nevoit, fiind singura sa solutie pentru a putea trai „o viata decenta”, fapt sugerat de prezenta lui Chiron pe Rac. »
  Si eu care credeam ca am emigrat fiindca asa am planuit cu nevasta-mea, ca am vrut sa scap de presiune si scârba, fiindca ma saturasem de nazional-comunism etc.
  Reiau mai jos, sub forma de proba publica, textul din Ultima ora si fac o trimitere, pentru cititorii Asymetriei si pentru onorabilii Ion Marin si Janus ( al carui nume real cer sa-mi fie comunicat de urgenta pentru a-i notifica plagiatul). Partea cea mai simpatica a situatiei este ca portretul meu astral este singurul articol care mi-a fost consacrat în presa româna la aniversarea celor 66 de ani împliniți. Nu mă șteptam la atîta considerație. Pentru care mulțumesc, deci. Și aștept semnul de viața, sau și mai bine, contractul pentru o colaborare remunerată la Ultima ora. : = )) Fiindca portretul meu astral de aceasta calitate si orginalitate tehnica nu este doar un semn de atenție și o publicitate gratuita care mi se face, ci si o contribuție la bunastarea materiala a ziarului Ultima ora, care este smuls, din pasiune astrala, din mâinile chioscarilor înainte de a fi pus pe tejghea, de catre cititorii pasionați și mînați de curiozitate. Pot fi contactat prin mail la adresa care figureaza în baza acestei pagini.
  P. S.
  Motzul afacerii este ilustrația. În loc de portretul subiectului magnificului portret astral -adică eu - se expune fotografia lui Paul Goma, luata de pe situl cotidianului Ziua, unde, adesea ialginile sunt publicate fara nici o explicatie. Acolo figura lui Paul Goma ilustra un articol scris de Dan Culcer, e drept despre Paul Goma. E onorant dar asta nu e informație, nici jurnalistică. Iata trimiterile bibliografice minime pentru sursele măruntului plagiat.
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Culcer

  Nota: Buna ziua dle Director General Ion Marin, Sunt dezolat de natura primului nostru contact. Aveti mai sus reactia mea la un articol publicat in ziarul Dv.
  Precizez ca imi fac o datorie de onoare reactionind public la astfel de situatii nu doar în calitate de parte 'lezata' ci si in calitate de presedinte al Association des Journalistes Roumains-Ouest, cu sediul în Franta.
  In speranta ca veti avea bunavointa de a-mi raspunde prompt, cu salutari colegiale,
  Dan Culcer
  Bravii nostri ziaristi au reactionat corect la petitia mea. Textul a fost republicat corect si in felul acesta putem considera diferendul încheiat. Las totusi articolul în lectura, cazul fiind interesant pentru modul în care se face presa on-line în România, în vara lui 2007
  Scris de asymetria on Saturday, July 14 @ 16:00:00 CEST (3633 citiri)
  Citeste mai mult... | 5618 bytes in plus | Jurnal | Scor: 5


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.62 Seconds