Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 20 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Colaboratori

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Colaboratori Vecinatati culturale: va aparea revista crestina interconfesionala (on line) Glas Comun

  Cititor scrie "Colaboratorii Asymetriei ne anunta ca în curind va aparea revista crestina interconfesionala (on line) Glas Comun, la realizarea careia sunt asteptati sa-si aduca aportul toti iubitorii de Hristos. > Vor fi publicate articole cu continut crestin, eseuri, studii, arta fotografica, poezii, etc. Nu vor fi acceptate materialele cu caracter tendentios, ideea comuna fiind -- SI TU SI EU IN SLUJBA CELUI PREASFINT. "
  Scris de asymetria on Monday, February 04 @ 17:41:43 CET (3016 citiri)
  Citeste mai mult... | 662 bytes in plus | Vecinatati culturale | Scor: 0

  Colaboratori Eseuri: Dan Caragea. Eseu despre eseu / critica de arta

  Cititor scrie "
  Doua dintre cele patru cicluri pictate pana acum de Romeo Niram au fost intitulate, intr-un mod inca nedeslusit, «eseuri»: Eseu despre luciditate si Eseu despre neluciditate. Sunt intemeiat sa cred ca primul este un imprumut dupa cartea omonima a lui José Saramago, in timp ce ultimul (dar, cronologic, anterior) a fost botezat, prin contrast, retrospectiv. Sa fie vorba de o preluare (omagiala), motivata de fascinatie, de o „coincidenta" apasata de intentii comune sau de o simpla criza de imaginatie? Raspunsul nu este nici singular si nici limpede. Reflectand mai staruitor, am inteles ca eseul este, la Niram , insasi structura creatoare a operei. Si asta pentru ca artistul insista asupra lui atat denominativ cat si procesual ― e „atelierul" imaginarului sau, daca ma pot exprima asa. Culturaliceste vorbind, genul apare mai intai in literele europene, prin publicarea celebrelor Eseuri (1580) ale lui Montaigne, ca modalitate fragmentara, pornind de la unele experiente existentiale si individuale ale autorului.
  Astazi eseul (ca formula literara) pare traversat de un anume disconfort sau suspiciune fata de valorile instituite, ceea ce-i permite scriitorului ca ideile sa tasneasca fara acea slefuire absoluta dictata de genuri mai procustiene. In acest sens, eseul devine un exercitiu de libertate impotriva disciplinarii tensiunilor si contradictiilor ideatice. Este Niram departe de aceasta intelegere?
  Daca am trece la teoria plasticii, am putea afirma ca eseul plastic are aceeasi functie de rezistenta, ca recunoaste caracterul provocator, violent uneori, dar si arbitrarietatea relatiei dintre semne, precum si a relatiei pe care acestea o stabilesc cu spectatorul sau cu propria cunoastere. Astfel, ceea ce un eseist plastic propune lumii nu este ceva nici comod, nici conformist, nici neutru, nici autoreferential. Pe de alta parte, asa cum vedem la Niram , lucrarile surprind formal si stilistic, avand o conceptie autonoma, impura, mediata si care apeleaza la reflectie critica pentru justa lor receptare. Raportat la poezie, eseul plastic preia placerea ei ludica, facand ca realitatea si fantezia sa se ingemaneze; la fel, rigoarea metodica si imaginatia. Metaforele, «imaginile», pulverizeaza de multe ori coerenta semantica, devenind „dizertatie", digresiune, insa conceptele, daca le sesizam, recapata mult din puritatea originara a stiintei sau filosofiei. De aceea, eseu plastic este, in chip esential, interpretare.
  Experienta intelectuala traita de pictor e, fireste, subiectiva, dar mereu impartasita. O propunere deschisa, cordiala, sa spunem, dar polemica in fundamente, si care depinde de spectator pentru a-si produce efectul. Menirea pictorului este aceea de a ne arata insolitul vietii, dimensiunea umana si istorica intr-o forma mobila, caleidoscopica, dar cu o profunda simpatie.
  "
  Scris de asymetria on Sunday, September 30 @ 12:56:00 CEST (3477 citiri)
  Citeste mai mult... | 4229 bytes in plus | Eseuri | Scor: 0

  Colaboratori Bio-bibliografii: Cezar Pricop. Cibernetician. Eseist

  Cezar Pricop. Născut în 1964, Huși. Studii în București - cibernetica (orașul unde acum și locuiește). A debutat cu poezie în adolescență. Dar, într-un exces de luciditate, ca o consecință a lecturilor din Eliade, distruge toată creația poetică, convins de-acum că acest tip de exprimare adancește (și cultivă) sentimentul melancoliei (morbid) – reproș (ori mai degrabă o constatare) adus românilor de către Eliade în scrierile sale din tinerețe (în cea mai mare parte). Considerat foarte informat (specialist?) in opera lui Eliade (eliadelogie?). A locuit o vreme în Germania (2 ani). Datorită activitații sale profesionale călătorește foarte des în străinătate, mai ales în SUA, unde și petrece foarte mult timp. Colaborează în special la reviste culturale editate în strainătate. Cartea sa “Patria de carton”, Editura Paralela 45, decembrie 2005, care s-a epuizat din librarii în cîteva săptamîni, a suscitat un interes spectacular (se are în vedere ediția a 2-a, adaugită). În volum îl inventează (îi face portretul), mai mult sau mai puțin imaginar, asasinului lui IP Culianu și tratează relația dintre cei doi savanți pe fondul unor date autobiografice, dar și încearcă ca să descifreze unde stă eșecul românilor (d. p. d. v. istoric). Toate acestea printr-o metodă epică alertă, pe alocuri colocvială, acaparatoare, poate un pic cam prea pătimaș construită. Autorul a denumit-o scriere secvențială. Dar domnul. Ioan Bogdan Lefter spunea, la lansarea cărții, că e un gen literar de inspirație pur Occidentală, mai precis de tip nord-american.
  Scris de asymetria on Tuesday, April 24 @ 16:07:04 CEST (3796 citiri)
  Citeste mai mult... | Bio-bibliografii | Scor: 5

  Colaboratori Poeme: Viorela Codreanu Tiron. Blesteme

  viorelacodreanu scrie "

  // Roagă-te să plutești /

  Mă vei găsi în ruga pămîntului /
  ca un vis de durere-mpietrit /
  si frunze veștede vor pluti /
  oriunde-mprejurul nopților tale. /
  Mă vei găsi răstignită pe un ecou de muțenie /
  unde glasul meu te va străbate /
  de nicăieri – risipindu-se-n tine. /
  Roagă-te să plutești /
  să nu te-atingă pămîntul! /

  "
  Scris de asymetria on Friday, April 06 @ 12:51:31 CEST (3098 citiri)
  Citeste mai mult... | 1272 bytes in plus | Poeme | Scor: 0

  Colaboratori Istorie recenta: Biographie: Radu Portocala, écrivain et journaliste

  Radu Portocala a fost director al Institutului Cultural Român din Paris pînă la inceputul lunii decembrie 2006, când și-a dat demisia. Radu Portocala, scriitor si jurnalist, opozant al regimului comunist, si-a dat demisia de la conducerea Institutului Cultural Roman printr-o scrisoare deschisa acuzând birocrația, supracentralizarea și administrarea confuză. Seful Institutului, Horia Roman-Patapievici, pare surprins. Ar fi dorit ca aceste rezerve si critici ale lui Radu Portocala sa fi fost facute in scris si in prealabil pe linie ierarhica. Dar afirma ca el insusi are de luptat cu o noua birocratie proliferanta. HRP declara în Ziua : ” legea in baza careia functioneaza ICR Paris este legea romana. El trebuie sa exporte cultura romana in Franta, prin urmare activitatea lui rezulta la intalnirea dintre cele doua legislatii care nu coincid intotdeauna. Griparea pe care d-l Portocala o acuza, centralizarea pe care o reclama reprezinta pur si simpla legislatia romaneasca in privinta achizitiilor publice. Nimeni nu are dreptul sa ignore legislatia in privinta achizitiilor.”
  Dar orice persoană implicată în activități sociale și blocata de aceasta legislație are dreptul să o conteste.
  Dan Culcer

  Nota: O carte prea scumpă? O valoare sigură? Cartea propusă spre traducere si publicare în Franța, la Editura Somogy, de către un juriu independent este "Pitoresc si melancolie" de Andrei Plesu. ”Acest volum- declară HRP.- a fost selectat de juriul format din sapte critici literari, este un juriu independent care a fost stabilit de revistele culturale romanesti care au primit din partea ICR invitatia de a preciza 3 personalitati din domeniul criticii literare capabile sa se pronunte asupra autorilor care merita sa fie exportati de catre ICR. Aceea care au primit mai multe nominalizari au fost selectati si s-a obtinut un juriu independent care a stabilit un numar de 20 de titluri, respectiv autori care trebuie tradusi. ICR a facut demersurile de a identifica editurile din Occident dispuse sa-i publice. Deci nu este vorba de o negociere pe care noi am fi putut s-o facem mai bine. Noi am negociat la sange pentru a obtine aceasta publicatie, iar conditiile in care va aparea acest volum la Somogy sunt conditii occidentale care sa permita acestui volum sa patrunda pe piata lucrarilor de arta."
  Intrebare? O carte de critică este un bun ambasador al culturii române? Aspectul acest ar merita o discutie aparte.
  D. C.
  Scris de asymetria on Friday, December 08 @ 20:43:21 CET (6983 citiri)
  Citeste mai mult... | 4677 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Colaboratori Aparitia revistei de arta NIRAM ART In Spania

  Cititor scrie "A aparut in Spania revista Niram Art, intr-un format nou, cu articole in spaniola, portugheza, engleza si romana.
  A fost fondata de către pictorul român Romeo Niram, care este și fondatorul publicațiilor “Diaspora Română și Moldavă” și “La Ortodoxia Latina”. "
  Scris de asymetria on Thursday, November 30 @ 23:57:56 CET (3388 citiri)
  Citeste mai mult... | 2890 bytes in plus | Scor: 0

  Colaboratori Bio-bibliografii: Valentin Tascu, scriitor si editor român. Nota biobibliografica

  Valentin Tascu, scriitor si editor român
  Data nașterii: 23 ianuarie 1944, Petroșani, jud. Hunedoara, Romania
  Scris de asymetria on Wednesday, November 22 @ 00:56:30 CET (5285 citiri)
  Citeste mai mult... | 7551 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 3

  Colaboratori Editoriale: Dan Culcer. Revista Asymetria are nevoie de cititorii ei.

  Revista Asymetria are nevoie de cititorii ei
  Sunteți in fiecare zi in jur de 200 de cititori rasfoind paginile virtuale dar si reale ale publicatiei noastre exclusiv electronice. Dintre aceștia doar cîtiva s-au inscris ca membrii ai grupului de cititori-colaboratori. Dacă ceea ce se publică vă interesează, și așa s-a parea că este, când mă uit la statisticile actualizate zilnic, vă rog să îmi comunicați opiniile dv. critice ca să pot întelege direcțiile care vă suscită interesul de cititori. Revista Asymetria are nevoie de cititorii ei.

  Scris de asymetria on Thursday, November 16 @ 00:16:33 CET (3075 citiri)
  Citeste mai mult... | 1626 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Colaboratori Bio-bibliografii: CRĂIUȚU, Aurelian

  Aurelian Crăiuțu, Profesor la INDIANA UNIVERSITY, SUA
  Scris de asymetria on Friday, September 15 @ 00:00:00 CEST (3273 citiri)
  Citeste mai mult... | 3870 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 4.5

  Colaboratori Bio-bibliografii: Culcer, Dan

  Dan CULCER, scriitor, critic literar, traducator, ziarist, redactor fondator (1971) al revistei Vatra din Tirgu Mures. Nascut la 15 iunie 1941 in Sulina (judetul Tulcea),in refugiu din Ardeal, ca fiu al mediculului, Alexandru CULCER (n. Lenghel, schimbarea patronimului prin preluarea numelui mamei, Sofia Culcer, publicata in Monitorul oficial 1934 sau 1935) si al profesoarei de limba romana (licentiata la Cluj), Ersilia (n. GUTU), un maramuresean greco-catolic si o banateanca ortodoxa.
  Scris de asymetria on Thursday, September 14 @ 12:18:13 CEST (4204 citiri)
  Citeste mai mult... | 9346 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 5

  Colaboratori Bio-bibliografii: Scutelnicu, Petre

  PETRU SCUTELNICU

  Născut la 15 iunie 1957 în Tg. Mureș
  Facultatea de Mecanică, Cluj-Napoca (1983)
  Debut: în revista Vatra (1972)
  Debut editorial : Paznic la floarea de măceș, poeme, Ed. Plumb, Bacău, 1996
  A mai publicat :
  Amenințarea cu viața, poeme, Ed. Plumb, Bacău, 1998
  Viața de unică folosință, poeme, Ed. Plumb, Bacău,2002

  Membru al Uniunii Scriitorilor din România(1999)
  Premiul George Bacovia al revistei Ateneu (2001)
  Premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Bacău (2002)
  Antologat în: POEZIA PĂDURII, RADU CÂRNECI, EDITURA ORION, BUCUREȘTI, 1998
  SCRIITORI ROMÂNI MUREȘENI, ANA COSMA, BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ MUREȘ, 2000
  SCRIITORI BĂCĂUANI, EUGEN BUDĂU, ED. PLUMB, 2001
  ANTOLOGIA POEȚILOR ARDELENI CONTEMPORANI, EUGENIU NISTOR, IULIAN BOLDEA, EDITURA ARDEALUL, 2003
  BACĂUL LITERAR, EUGEN BUDĂU, IAȘI, EDITURA UNIVERSITAS XXI, 2004
  SCUTELNICU PETRU STRADA ENERGIEI, BLOC 36, SCARA A , APARTAMENT 8, BACĂU, ROMÂNIA, TELEFON 0234/524897, E-MAIL HYPERLINK "mailto:scutelnicu_petru@hotmail.com" scutelnicu_petru@hotmail.com, site www.diligenta.com/petruscutelnicu  Nota: POEM PE CORD DESCHIS: PETRU SCUTELNICU
  EDITURA CASA SCRIITORILOR
  BACAU−2006
  Grafica: Viorica Cocioiu
  Gheorghe Parascan&
  Scris de asymetria on Thursday, September 14 @ 11:24:16 CEST (3571 citiri)
  Citeste mai mult... | 1596 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 4.5


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.77 Seconds