Who's Online
Exista in mod curent, 72 gazda(e) si 0 membri online.
Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici |
Languages
Select Interface Language:
|
| |
Vecinatati culturale: va aparea revista crestina interconfesionala (on line) Glas Comun
Cititor scrie "Colaboratorii Asymetriei ne anunta ca în curind va aparea revista crestina interconfesionala (on line) Glas Comun, la realizarea careia sunt asteptati sa-si aduca aportul toti iubitorii de Hristos.
>
Vor fi publicate articole cu continut crestin, eseuri, studii, arta fotografica, poezii, etc.
Nu vor fi acceptate materialele cu caracter tendentios, ideea comuna fiind -- SI TU SI EU IN
SLUJBA CELUI PREASFINT.
"
|
Scris de asymetria on Monday, February 04 @ 18:41:43 CET (3130 citiri)
Citeste mai mult... | 662 bytes in plus | Vecinatati culturale | Scor: 0 |
Eseuri: Dan Caragea. Eseu despre eseu / critica de arta
Cititor scrie " Doua dintre cele patru cicluri pictate pana acum de Romeo Niram au fost intitulate, intr-un mod inca nedeslusit, «eseuri»: Eseu despre luciditate si Eseu despre neluciditate. Sunt intemeiat sa cred ca primul este un imprumut dupa cartea omonima a lui José Saramago, in timp ce ultimul (dar, cronologic, anterior) a fost botezat, prin contrast, retrospectiv. Sa fie vorba de o preluare (omagiala), motivata de fascinatie, de o „coincidenta" apasata de intentii comune sau de o simpla criza de imaginatie? Raspunsul nu este nici singular si nici limpede. Reflectand mai staruitor, am inteles ca eseul este, la Niram , insasi structura creatoare a operei. Si asta pentru ca artistul insista asupra lui atat denominativ cat si procesual ― e „atelierul" imaginarului sau, daca ma pot exprima asa. Culturaliceste vorbind, genul apare mai intai in literele europene, prin publicarea celebrelor Eseuri (1580) ale lui Montaigne, ca modalitate fragmentara, pornind de la unele experiente existentiale si individuale ale autorului.
Astazi eseul (ca formula literara) pare traversat de un anume disconfort sau suspiciune fata de valorile instituite, ceea ce-i permite scriitorului ca ideile sa tasneasca fara acea slefuire absoluta dictata de genuri mai procustiene. In acest sens, eseul devine un exercitiu de libertate impotriva disciplinarii tensiunilor si contradictiilor ideatice. Este Niram departe de aceasta intelegere?
Daca am trece la teoria plasticii, am putea afirma ca eseul plastic are aceeasi functie de rezistenta, ca recunoaste caracterul provocator, violent uneori, dar si arbitrarietatea relatiei dintre semne, precum si a relatiei pe care acestea o stabilesc cu spectatorul sau cu propria cunoastere. Astfel, ceea ce un eseist plastic propune lumii nu este ceva nici comod, nici conformist, nici neutru, nici autoreferential. Pe de alta parte, asa cum vedem la Niram , lucrarile surprind formal si stilistic, avand o conceptie autonoma, impura, mediata si care apeleaza la reflectie critica pentru justa lor receptare. Raportat la poezie, eseul plastic preia placerea ei ludica, facand ca realitatea si fantezia sa se ingemaneze; la fel, rigoarea metodica si imaginatia. Metaforele, «imaginile», pulverizeaza de multe ori coerenta semantica, devenind „dizertatie", digresiune, insa conceptele, daca le sesizam, recapata mult din puritatea originara a stiintei sau filosofiei. De aceea, eseu plastic este, in chip esential, interpretare.
Experienta intelectuala traita de pictor e, fireste, subiectiva, dar mereu impartasita. O propunere deschisa, cordiala, sa spunem, dar polemica in fundamente, si care depinde de spectator pentru a-si produce efectul. Menirea pictorului este aceea de a ne arata insolitul vietii, dimensiunea umana si istorica intr-o forma mobila, caleidoscopica, dar cu o profunda simpatie.
"
|
Scris de asymetria on Sunday, September 30 @ 13:56:00 CEST (3578 citiri)
Citeste mai mult... | 4229 bytes in plus | Eseuri | Scor: 0 |
Bio-bibliografii: Cezar Pricop. Cibernetician. Eseist
Cezar Pricop. Născut în 1964, Huși. Studii în București - cibernetica (orașul unde acum și locuiește). A debutat cu poezie în adolescență. Dar, într-un exces de luciditate, ca o consecință a lecturilor din Eliade, distruge toată creația poetică, convins de-acum că acest tip de exprimare adancește (și cultivă) sentimentul melancoliei (morbid) – reproș (ori mai degrabă o constatare) adus românilor de către Eliade în scrierile sale din tinerețe (în cea mai mare parte). Considerat foarte informat (specialist?) in opera lui Eliade (eliadelogie?). A locuit o vreme în Germania (2 ani). Datorită activitații sale profesionale călătorește foarte des în străinătate, mai ales în SUA, unde și petrece foarte mult timp. Colaborează în special la reviste culturale editate în strainătate. Cartea sa “Patria de carton”, Editura Paralela 45, decembrie 2005, care s-a epuizat din librarii în cîteva săptamîni, a suscitat un interes spectacular (se are în vedere ediția a 2-a, adaugită). În volum îl inventează (îi face portretul), mai mult sau mai puțin imaginar, asasinului lui IP Culianu și tratează relația dintre cei doi savanți pe fondul unor date autobiografice, dar și încearcă ca să descifreze unde stă eșecul românilor (d. p. d. v. istoric). Toate acestea printr-o metodă epică alertă, pe alocuri colocvială, acaparatoare, poate un pic cam prea pătimaș construită. Autorul a denumit-o scriere secvențială. Dar domnul. Ioan Bogdan Lefter spunea, la lansarea cărții, că e un gen literar de inspirație pur Occidentală, mai precis de tip nord-american.
|
Scris de asymetria on Tuesday, April 24 @ 17:07:04 CEST (3937 citiri)
Citeste mai mult... | Bio-bibliografii | Scor: 5 |
Poeme: Viorela Codreanu Tiron. Blesteme
viorelacodreanu scrie "
// Roagă-te să plutești /
Mă vei găsi în ruga pămîntului /
ca un vis de durere-mpietrit /
si frunze veștede vor pluti /
oriunde-mprejurul nopților tale. /
Mă vei găsi răstignită pe un ecou de muțenie /
unde glasul meu te va străbate /
de nicăieri – risipindu-se-n tine. /
Roagă-te să plutești /
să nu te-atingă pămîntul! /
"
|
Scris de asymetria on Friday, April 06 @ 13:51:31 CEST (3195 citiri)
Citeste mai mult... | 1272 bytes in plus | Poeme | Scor: 0 |
Istorie recenta: Biographie: Radu Portocala, écrivain et journaliste
Radu Portocala a fost director al Institutului Cultural Român din Paris pînă la inceputul lunii decembrie 2006, când și-a dat demisia. Radu Portocala, scriitor si jurnalist, opozant al regimului comunist, si-a dat demisia de la conducerea Institutului Cultural Roman printr-o scrisoare deschisa acuzând birocrația, supracentralizarea și administrarea confuză. Seful Institutului, Horia Roman-Patapievici, pare surprins. Ar fi dorit ca aceste rezerve si critici ale lui Radu Portocala sa fi fost facute in scris si in prealabil pe linie ierarhica. Dar afirma ca el insusi are de luptat cu o noua birocratie proliferanta.
HRP declara în Ziua : ” legea in baza careia functioneaza ICR Paris este legea romana. El trebuie sa exporte cultura romana in Franta, prin urmare activitatea lui rezulta la intalnirea dintre cele doua legislatii care nu coincid intotdeauna. Griparea pe care d-l Portocala o acuza, centralizarea pe care o reclama reprezinta pur si simpla legislatia romaneasca in privinta achizitiilor publice. Nimeni nu are dreptul sa ignore legislatia in privinta achizitiilor.”
Dar orice persoană implicată în activități sociale și blocata de aceasta legislație are dreptul să o conteste.
Dan Culcer
Nota: O carte prea scumpă? O valoare sigură? Cartea propusă spre traducere si publicare în Franța, la Editura Somogy, de către un juriu independent este "Pitoresc si melancolie" de Andrei Plesu. ”Acest volum- declară HRP.- a fost selectat de juriul format din sapte critici literari, este un juriu independent care a fost stabilit de revistele culturale romanesti care au primit din partea ICR invitatia de a preciza 3 personalitati din domeniul criticii literare capabile sa se pronunte asupra autorilor care merita sa fie exportati de catre ICR. Aceea care au primit mai multe nominalizari au fost selectati si s-a obtinut un juriu independent care a stabilit un numar de 20 de titluri, respectiv autori care trebuie tradusi. ICR a facut demersurile de a identifica editurile din Occident dispuse sa-i publice. Deci nu este vorba de o negociere pe care noi am fi putut s-o facem mai bine. Noi am negociat la sange pentru a obtine aceasta publicatie, iar conditiile in care va aparea acest volum la Somogy sunt conditii occidentale care sa permita acestui volum sa patrunda pe piata lucrarilor de arta."
Intrebare? O carte de critică este un bun ambasador al culturii române? Aspectul acest ar merita o discutie aparte.
D. C.
|
Scris de asymetria on Friday, December 08 @ 21:43:21 CET (7086 citiri)
Citeste mai mult... | 4677 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5 |
Aparitia revistei de arta NIRAM ART In Spania
Cititor scrie "A aparut in Spania revista Niram Art, intr-un format nou, cu articole in spaniola, portugheza, engleza si romana.
A fost fondata de către pictorul român Romeo Niram, care este și fondatorul publicațiilor “Diaspora Română și Moldavă” și “La Ortodoxia Latina”. "
|
Scris de asymetria on Friday, December 01 @ 00:57:56 CET (3484 citiri)
Citeste mai mult... | 2890 bytes in plus | Scor: 0 |
Bio-bibliografii: Valentin Tascu, scriitor si editor român. Nota biobibliografica
Valentin Tascu, scriitor si editor român
Data nașterii: 23 ianuarie 1944, Petroșani, jud. Hunedoara, Romania
|
Scris de asymetria on Wednesday, November 22 @ 01:56:30 CET (5395 citiri)
Citeste mai mult... | 7551 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 3 |
Editoriale: Dan Culcer. Revista Asymetria are nevoie de cititorii ei.
Revista Asymetria are nevoie de cititorii ei
Sunteți in fiecare zi in jur de 200 de cititori rasfoind paginile virtuale dar si reale ale publicatiei noastre exclusiv electronice. Dintre aceștia doar cîtiva s-au inscris ca membrii ai grupului de cititori-colaboratori. Dacă ceea ce se publică vă interesează, și așa s-a parea că este, când mă uit la statisticile actualizate zilnic, vă rog să îmi comunicați opiniile dv. critice ca să pot întelege direcțiile care vă suscită interesul de cititori. Revista Asymetria are nevoie de cititorii ei.
|
Scris de asymetria on Thursday, November 16 @ 01:16:33 CET (3151 citiri)
Citeste mai mult... | 1626 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5 |
Bio-bibliografii: Culcer, Dan
Dan CULCER, scriitor, critic literar, traducator, ziarist, redactor
fondator (1971) al revistei Vatra din Tirgu Mures. Nascut la 15 iunie
1941 in Sulina (judetul Tulcea),in refugiu din Ardeal, ca fiu al
mediculului, Alexandru CULCER (n. Lenghel, schimbarea patronimului prin
preluarea numelui mamei, Sofia Culcer, publicata in Monitorul oficial
1934 sau 1935) si al profesoarei de limba romana (licentiata la Cluj),
Ersilia (n. GUTU), un maramuresean greco-catolic si o banateanca
ortodoxa.
|
Scris de asymetria on Thursday, September 14 @ 13:18:13 CEST (4304 citiri)
Citeste mai mult... | 9346 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 5 |
Bio-bibliografii: Scutelnicu, Petre
PETRU SCUTELNICU
Născut la 15 iunie 1957 în Tg. Mureș Facultatea de Mecanică, Cluj-Napoca (1983) Debut: în revista Vatra (1972) Debut editorial : Paznic la floarea de măceș, poeme, Ed. Plumb, Bacău, 1996 A mai publicat : Amenințarea cu viața, poeme, Ed. Plumb, Bacău, 1998 Viața de unică folosință, poeme, Ed. Plumb, Bacău,2002
Membru al Uniunii Scriitorilor din România(1999) Premiul George Bacovia al revistei Ateneu (2001) Premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Bacău (2002) Antologat în: POEZIA PĂDURII, RADU CÂRNECI, EDITURA ORION, BUCUREȘTI, 1998 SCRIITORI ROMÂNI MUREȘENI, ANA COSMA, BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ MUREȘ, 2000 SCRIITORI BĂCĂUANI, EUGEN BUDĂU, ED. PLUMB, 2001 ANTOLOGIA POEȚILOR ARDELENI CONTEMPORANI, EUGENIU NISTOR, IULIAN BOLDEA, EDITURA ARDEALUL, 2003 BACĂUL LITERAR, EUGEN BUDĂU, IAȘI, EDITURA UNIVERSITAS XXI, 2004 SCUTELNICU PETRU STRADA ENERGIEI, BLOC 36, SCARA A , APARTAMENT 8, BACĂU, ROMÂNIA, TELEFON 0234/524897, E-MAIL HYPERLINK "mailto:scutelnicu_petru@hotmail.com" scutelnicu_petru@hotmail.com, site www.diligenta.com/petruscutelnicu
Nota: POEM PE CORD DESCHIS: PETRU SCUTELNICU
EDITURA CASA SCRIITORILOR BACAU−2006
Grafica: Viorica Cocioiu
Gheorghe Parascan&
|
Scris de asymetria on Thursday, September 14 @ 12:24:16 CEST (3652 citiri)
Citeste mai mult... | 1596 bytes in plus | Bio-bibliografii | Scor: 4.5 |
| |
Azi
Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi. |
Societatea de maine
Daca nu acum, atunci cînd? Daca nu noi, atunci cine?
S'inscrire a Societatea de maine
Intrati in Societatea de maine
Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
|
|
|
Inscriere : fr.groups.yahoo.com
Se dedica profesorului Mircea Zaciu
|
Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
Nicolae Iorga
|
Identificare
Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs. |
|
|