Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 56 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie: Seismograme

  Cauta in acest topic:   
  [ Mergi la pagina principala | Selecteaza un nou topic ]

  Seismograme Restituiri: Dan Culcer. Cenzura în România comunismului real

  Reiau, cu cîteva adnotări necesare, dar fără modificări, un capitol despre critica sociologică, observații despre condiția literaturii și condiția scriitorilor din Serii și grupuri (Editura Cartea românească, 1981), a căror noutate era și mai este din păcate, totală, dat fiind bizarul dezinteres al criticii sau sociologiei române pentru acest domeniu [la 1995] Am fost, cred, singurul și primul critic român care a reușit să scrie despre cenzură într-o c arte publicată înainte de 1990.
  Cercetarea cenzurii era și este, pentru mine, o parte a cercetării domeniului producției literare. Cercetarea situației economice a scriitorilor este versantul necunoscut al culturii în România, de mai bine de un secol și jumătate. Ca și cum a discuta despre veniturile scriitorului, deci despre independența sa față de politică, ziaristică sau față de economia culturii, ar fi de rușine. Ca și cum dependența nu ar determina, global dacă nu în detalii,  conținutul operei, selecția temelor, stilul, difuzarea și deci impactul cărții, ca și cum nivelul economic al cititorilor potențiali sau influența televiziunii nu ar fi determinante în perioada de după 1990, etc.
  Scris de asymetria on Friday, June 24 @ 13:58:39 CEST (3380 citiri)
  Citeste mai mult... | 44457 bytes in plus | Restituiri | Scor: 0

  Seismograme Editoriale: Dan Culcer. Efecte previzibile si paradoxale

  Există inacceptabile și flagrante tratamente discriminatorii în România, practicate de insi cu responsabilitati și orientari politice aparent diferite, de la Ion Iliescu (aparatcic comunist vechi, fost membru al CC al PCR, fost putchist anti-ceaușist, probabil agent KGB, fost președinte al României) la Dorin Dobrincu, cercetător științific, directorul actual al Arhivelor naționale, beneficiar unei promovări spectaculoase, membru al Comisiei prezidențiale de analiza a comunismului, al carui prezident a fost Vladmir Tismăneanu.

  Nota: Se pot consulta sursele complementare de mai jos și i se poate scrie lui claudiu.tarziu@gmail.com

  Revista Rost on-line
  Alte surse.
  Legea arhivelor și mizele sale politice
  Ilarion Tiu, Miscarea legionara dupa Corneliu Codreanu, I-II, Bucuresti, Editura Vremea, 2007
  Scris de asymetria on Tuesday, August 26 @ 19:37:44 CEST (4810 citiri)
  Citeste mai mult... | 11848 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Seismograme Istorie recenta: Titus Filipas. Turnurile Yamasaki

  Titus Filipas scrie "Cred că îmi fac datoria față de cititorii din acest club select, dacă voi încerca să lămuresc, pe românește, deoarece persoanele care trăiesc în Diaspora probabil că au citit deja articole extrem de edificatoare pe această temă în presa din țara de adopțiune, enigma fenomenului fizic ce a dus la crearea acelei uriașe cantități de pulberi pe străzile New York-ului, precum și misterul prăbușirii ori fisurării ulterioare a unora dintre clădirile alăturate, aparent fără motiv mecanic direct, acesta fiind doar un fenomen de fizică ambientală, în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene de la World Trade Center. "
  Scris de asymetria on Saturday, March 17 @ 22:02:58 CET (3392 citiri)
  Citeste mai mult... | 13058 bytes in plus | Istorie recenta | Scor: 5

  Seismograme Editoriale: Dan Culcer. Rezistenta si Reconstructie. Cuvinte pentru urmasi


  Rezistenta si Reconstructie

  Vremurile ce vin nu vor fi favorabile speciei umane. Omul e un animal ingrat și agresiv față de toate și toți. Oamenii români sunt asemenea celorlalți oameni de-acum, agresivi față de Codru, Pămînt și Apă, componente ale lumii pe care altădată le prețuiau și știau să le păstreze pentru urmași.
  Ceea ce scriu aici nu e un fragment din cea mai recentă broșură ecologică, ci concluzia unei vieți din care am extras, cum am putut, esența. Iar sensibilitatea mea la lumea naturală din care facem parte, îmi vine de departe, de la Tatăl și Unchiul meu, cei care m-au încurajat, la jumătatea secolului trecut, să urc și au urcat dimpreună cu mine, adolescent urban, ignorant și egoist, pe cîteva culmi ale munților României, de unde am putut privi nu în jos ci în jur.
  Scris de asymetria on Thursday, August 24 @ 14:31:17 CEST (4525 citiri)
  Citeste mai mult... | 42827 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Seismograme Eseuri: Dan Culcer despre antologia „Poeți maghiari din Transilvania”

  In întîmpinarea unei cărți necesare realizată de poetul Kocsis Francisko

  La ce bun o antologie românească de lirica maghiară din Ardeal?
  În aceste vremuri de uniformizare, globalizare, comercializare, fără zare, efortul unui poet cu nume unguresc (sau poate slovac!), bilingv, dar scriind în română, de a construi imaginea unei poezii „marginale” și „minoritare” are oare vreun sens, un scop, poate fi el apreciat altfel decît un soi de provocare? Adresată cui?
  Când cartea de literatură originală nouă se difuzeaza mai ales prin Internet, cînd editurile din România scot volumele de poezie în tiraje simbolice, cînd, dacă nu îi refuză brutal, mulți editori cer bani autorilor pentru a-i publica, nu și difuza, ce rost poate avea o astfel de antologie?
  Marii cititorii de literatură români ai anilor 80, adevărații și obsedații, au îmbătrînit, sunt pensionari, cu pensii de mizerie adesea. Și oricum erau interesați mai degrabă de literatura aluzivă română prin care se defulau neputințele și lașitățile de obște, decît de o literatură despre care aveau informații superficiale sau nici nu știau că există, după ce fuseseră intoxicați la școală, prin anii 50-60, cu texte nu doar de Dan Deșliu sau Maria Banuș sau ci și de Nagy István sau nu știu ce poet realist-socialist uitat pînă și de ai săi.
  Puțini români școliți după 1944 știau limba maghiară, ca să poată aprecia în original, la publicare dintâi, poezia aici antologată. De vorbeau această limbă, adesea disprețuită tîmp de cei ce nu o cunoșteau, cunoștiințele erau orale, nici o informație culturală serioasă nu era difuzată spre publicul tînăr, decît pentru a ilustra alinierea minoritarilor la principiile primitiv formulate ale dogmei realismului-socialist, aspecte ale acculturației la care erau supuși. De aceea tenacitatea traducătorului este demnă de respect. Se va vedea la lectură, sper, că nu e vorba doar de tenacitate ci și de un interes superior pentru lirică, de talentul unei echivalări creatoare și exacte.
  Scris de asymetria on Thursday, August 24 @ 14:09:20 CEST (3955 citiri)
  Citeste mai mult... | 18447 bytes in plus | Eseuri | Scor: 5

  Seismograme Editoriale: Clarificari urgente si necesare. Cazul Tismaneanu si CNSAS

  Ziaristul Dan Culcer, presedintele Asociatiei Jurnaliștilor Români-Vest din Franta, a adresat o cerere catre Claudiu-Octavian Secasiu – Presedinte al Colegiului CNSAS – pentru verificarea in arhivele CNSAS a afirmatiilor ziaristului Vladimir Alexe cu privire la eventuala relatie dintre analistul politic Vladimir Tismaneanu, coordonatorul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sociolog si politolog americano-român, si Securitate sau/si Directia Informatiilor Externe (D.I.E.). Cerere este motivata prin referinta la aplicarea LEGII nr. 187 din 7 decembrie 1999, completata cu Ordonanța de urgența din 22 februarie 2006, privind persoanele care exerseaza functii de ”analisti politici”, în termenii prevederilor legale, funcție cu care se poate asimila activitatea de redactor și coordontor al Comisiei prezidențiale menționate.
  Notam ca, în cîteva săptămâni, denumirea acestei Comisii a aparut în felurite forme în presa :
  Comisia prezidentiala pentru condamnarea crimelor comunismul
  Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania (în comunicatul oficial din 20 aprilie 2006 privind prima reuniune a Comisiei).
  Din componenta Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste fac parte, finalmente : Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia-Roman Patapievici, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Cristian Vasile, Alexandru Zub.
  Doi istorici specializați (Marius Oprea și Gail Kligman), un analist politic (V. Tismaneanu), un specialist în istoria imaginarului social (Sorin Antohi), restul sunt istorici, cu activitate fara legatura directa cu subiectul, publiciști, literați, amatori sau personaje a caror prezența este strict simbolica.

  Association des Journalistes Roumains-Ouest
  Nota: Referinte legale

  LEGEA nr. 187 din 7 decembrie 1999
  HOTĂRÂREA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI nr. 17 din 16 mai 2000
  ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 16 din 22 februarie 2006
  Sursa :
  http://www.cnsas.ro/legea.html
  Scris de asymetria on Thursday, May 18 @ 17:04:17 CEST (3705 citiri)
  Citeste mai mult... | 5802 bytes in plus | Editoriale | Scor: 5

  Seismograme Polemici: A. Satcau. Mission impossible : Antiamercanism si moderarea «ludicului»


  Impreuna cu Alex Cistelecan si Mircea Mihaies, moderatorul de la Interogatii radicale (TVR International) Catalin Avramescu hotareste într-una din serile trecute sa afle sursa neimpacatei uri impotriva americanismului, in aceasta lume care, nu-i asa, s-ar cuveni sa fie ceva mai inteleapta si sa inteleaga ca, in fond, stam sub vremuri impreuna – cel putin asa imi place sa vad subtextul lui Avramescu, cel pornit in cruciada impotriva trivialistilor anti-americani.

  Nota: Detalii 'bio':
  Am absolvit Filologia (Romana-Engleza) in 1987, la Bucuresti. Am emigrat in Olanda intii, in '90, dupa care in 1992 am ajuns in NZ, unde am terminat o PostGraduate Diploma in Arts la Auckland University, majorind in 'Teorie de Film', 'Narativ' si "Literature of Cross-Cultural Encounter'. In 1997 am emigrat in Australia, si stabilit in Melbourne. La Monash University din Melbourne am mai obtinut o Graduate Diploma of Education, si am inceput un doctorat (PhD) in 1998, doctorat inca nepredat, desi terminat, si aproape tradus in romana (intentionez sa-l public ca un volum de teorie). Am citeva alte publicatii, printre care in revista academica Colloquy precum si un eseu in 'Film Studies' (Subiectivitate in spatiul inteligibilitatii postmoderne), publicat in volumul colectiv 'Cinema 2000', o extensie la Conferinta Internationala organizata de Universitatea Hyperion din Bucuresti, Catedra de Film, in 2000, pe marginea problemelor de film si media in Balcani. Am de asemenea diverse participari la conferinte, cea mai prestigioasa fiind la conferinta organizata de Melbourne University in Decembrie 2004, pe tema instigata de Samuel Hungtington: "Clash of Civilizations? Culture and the Manipulation of Identity in Europe and Australia". In 1999-2000 am avut un Research Grant de 6 luni din partea lui Monash University pentru research in chestiunea Filmului romanesc dupa 1990.
  Actualmente lucrez ca ESL (English as a Second Language) Lecturer intr-un Institut Superior din Melbourne, Holmesglen TAFE. Lucrez, de asemenea, la romanul meu "In Lift".

  Last, but not least, multumiri pentru exemplara promptitudine in publicarea articolului meu, si...raminem in legatura...profilul revistei dvs. tentant mai cu seama pentru materialele dintr-un imediat polemic, cit despre articolele mai teoretice (chiar 'exagerat' - sic - teoretice) pe care as vrea sa le public, nu stiu daca Asymetria are deja un public format in sensul acesta, dar, in fine...uneori existenta in proximitatea unor asemenea traumatice manipulari si escamotari a adevarului aduce cititorul - subiectul istoric in realitate - mai aproape de ceva cu titlu de 'urgenta', si in care se poate recunoaste si interveni. Ma consider un scriitor destul de versatil si prolific, ceea ce ma face sa cred ca Asymetria ramine o posibilitate in continuare, iar audienta deja formata in limitele unui text dinamic si problematizabil va influenta in masura necesara ce si cit voi contribui la revista dvs.

  In Melbourne e un vint teribil chiar acum, asa ca a fi 'la capatul lumii' capata o dubla conotatie...si totusi, cum ar zice englezul, "I can hardly wait to be back home, in...Europe" - Europa este, pentru mine HOME!!!
  Cu prietenie,
  Ela Satcau
  Scris de asymetria on Wednesday, May 03 @ 14:24:39 CEST (3871 citiri)
  Citeste mai mult... | 20680 bytes in plus | Polemici | Scor: 4.6


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.70 Seconds