Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Recommend_Us
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 56 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Geopolitica Geopolitica: Liviu Valenas. Istoria submarinelor romanesti, 1912-2014


  De-a lungul anilor mai multi analisti militari navali au descris submarinul ca "arma saracilor", in realitate a fost si este o arma complexa, teribil de eficienta si, normal, foarte costisitoare. Nu e de mirare ca putine tari din lume si-au permis si-si permit sa posede submarine. Iar printre aceste tari a fost si este si Romania. O marina militara serioasa fara submarine este de neconceput in ziua de astazi.
  Scris de asymetria on Friday, May 30 @ 16:49:06 CEST (2308 citiri)
  Citeste mai mult... | 59888 bytes in plus | Scor: 0

  Geopolitica Geopolitica: Ion Coja. Conditiile echilibrului planetar


  Echilibrul planetar credem că are azi nevoie de această reglementare internațională: menținerea planetei in statu quo nunc est – în starea de acum.
  Scris de asymetria on Saturday, May 18 @ 11:14:15 CEST (872 citiri)
  Citeste mai mult... | 17570 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise Geopolitica: Constitutia Romaniei. Primatul Gintei. Protectia Majoritatii


  Constatăm că în Constituția României, ca și în legile țării, nu există nici măcar o singură propoziție al cărei subiect să fie majoritatea românească! Nu există nici măcar o mențiune a acestei majorități! Avem convingerea că aceeași situație o găsim, din nou, la mai toate țările din Europa!Este o situație intolerabilă în raport cu efortul de dizolvare la care este supusă statalitatea românilor de către interesele străine. Am introdus textul acesta sub forma unei petiții la adresa de mai jos. http://www.change.org/fr/p%C3%A9titions/un-principe-constitutionnel-a-integrer-la-protection-de-la-majorit%C3%A9-la-primaut%C3%A9-de-la-gent Invităm cititoriii revistei noastre să o semneze, sperând că sunt de acord cu principiul astfel enunțat
  Asymetria

  1. Cui se adresează petiția?

  Destinatarii petiției sunt toți cetățenii români ai României, doritori de a-și conserva și promova identitatea, tradițiile, valorile, de a se asigura că ele se vor transmite, sub protecția Constituției, viitoarelor generații de români, venind dinspre cei care au construit România spre cei care o vor menține prin secole ca stat independent, suveran, unitar, național.

  2. Ce dorim să facă destinatarii?

  Semnatarii petiției militează pentru introducerea în Constituția României a principiilor aici dezvoltate, a căror imperativă necesitate decurge din argumentația expusă. Destinatarii decidenți vor realiza înscrierea principiilor necesare în Constituție și vor răspunde juridic și politic în fața poporului român, ce se va putea exprima și prin referendum, de respectarea, aplicarea și garantarea juridică a permanenței lor.

  3. Pentru ce este importantă?

  Este în interesul majorității populației României, adică în interesul românilor, adică al majorității, ca aplicarea principiului Gintei să fie asigurată constituțional față de agresiunile unor grupuri minoritare active, care se prezintă ca fiind reprezentante ale unor comunități etnice dar care sunt de fapt susținătoarele unor interese particulare, de pătură socială sau ale unor interese economice sau politice străine intereselor majorității. Inscrierea în Constituție corespunde aplicării reale a principiului majorității, cel care stă la baza democrației, combinat cu o reprezentare adecvată, proporțională a minorităților existente și leale.

  Scris de Asymetria on Tuesday, May 14 @ 18:11:12 CEST (899 citiri)
  Citeste mai mult... | 17513 bytes in plus | Scor: 5

  Geopolitica Geopolitica: Statul roman, stat national poliglot


  Dan Culcer despre Statul român, stat național poliglot
  « Națiunea care separă întelepții de războinici va avea lași care să cugete și proști care să lupte. »
  Scris de asymetria on Friday, March 22 @ 20:55:02 CET (901 citiri)
  Citeste mai mult... | 9556 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Geopolitica: Ioan Rosca. Opinii si documente privitoare la politica PNTCD

  Am înțeles omeneasca dorință de a nu discuta greșelile victimelor, atîta timp cît călăii sînt triumfători. Dar uitați-vă în jur, veterani țărăniști, ca să vedeți la ce a dus complicitatea în falsificarea istoriei. Doar spunând lucrurilor pe nume, fără menajamente, putem desfunda calea spre viitor a următoarelor generații.  Ioan Roșca, 30 martie 2012
  Scris de asymetria on Sunday, April 01 @ 17:21:32 CEST (963 citiri)
  Citeste mai mult... | 15497 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Geopolitica: Ioan Rosca. Documente despre politica PNTCD

  Dar să-l lăsăm să vorbească pe Iuliu Maniu, cel care probabil , și-ar fi asumat și meritele dar și responsabilitățile , dacă ar fi ajuns la 22 decembrie 1989 și nu ar fi fost "reprezentat" de urmași cu puține scruple pentru adevărul plin. Citatele de mai jos sînt extrase din  stenograme ședințelor consiliului de miniștri din 1944 și din alte documente, pe care le-am găsit în "Documente din istoria modernă a României - ISISP-CCPCR și care au fost recent publicate de Marcel Dumitru Ciucă: 
  http://www.librarie.net/carti/174249/Guvernarea-Constantin-Sanatescu-Stenogramele-sedintelor-consiliului-ministri-Volumul-august-noiembrie.
  Scris de asymetria on Sunday, April 01 @ 16:35:23 CEST (1234 citiri)
  Citeste mai mult... | 45373 bytes in plus | Scor: 5

  Memoria Geopolitica: Ioan Rosca. Opinii despre esecul PNTCD

  După 22 decembrie 1989 am interacționat cu PNTcd în numeroase ocazii, fiind printre cei care au văzut în acest partid istoric, relansat de revoluție, vîrful de lance al luptei politice cu neocomunismul.
  Nu voi relua aici comentariile făcute în aceste texte, despre racilele constatate de mine.
  Vreau să fac un pas în plus față de semnalarea acestor fenomene, întru explicarea lor. Dacă PNTcd  a fost un partid sublim, condus excelent, de oameni minunați … de ce sînt rezultatele atît de slabe? Numai pentru că puterea l-a sabotat și populația manipulată l-a nedreptățit?
  Ioan Roșca
  Scris de asymetria on Sunday, April 01 @ 16:25:00 CEST (2040 citiri)
  Citeste mai mult... | 48804 bytes in plus | Scor: 5

  Geopolitica Geopolitica: Nicolae Trifon. Faire l'Europe dans les Balkans a l'heure de la crise


  Faire l’Europe dans les Balkans à l’heure de la crise grecque

  Par Nicolae Trifon

  Les tensions et les conflits en cascade générés par l’éclatement brutal  de la Fédération yougoslave sur fond de sortie désordonnée du communisme d’Etat ont choqué les opinions publiques des pays d’Europe occidentale et centrale, membres de l’Union européenne ou en passe de le devenir, à tel point que certains ont fini par douter de l’appartenance à l’Europe des territoires situés au sud de l’est du Vieux Continent. Nombre de clichés ont repris du service au grand dam des intellectuels de la région tournés vers l’Europe et de leurs confrères occidentaux conscients de la responsabilité  par le passé des Grandes Puissances dans la tant décriée « poudrière balkanique ».  
  Scris de asymetria on Wednesday, December 07 @ 19:33:45 CET (988 citiri)
  Citeste mai mult... | 16321 bytes in plus | Scor: 0

  Etnografie Geopolitica: Nicolae Trifon. Unde e Aromânia ?

  Studiul lui Nicolae Trifon a apărut inițial în revista Èasopis Evropa din Novi Sad. nr.8, (An IV), 2011. Revistă de știință și artă în tranziție. Magazine about science and art during the transition. Fondată în anul 2008 la Novi Sad. / Founded in Novi Sad in 2008.
  Apare bianual / It is released two times a year. Fondator și redactor șef / Founder and Editor-in-Chief, Pavel Gătăianțu. în același număr se publică un interviu cu Mircea Eliade, realizat de Petru Cârdu în 1986.
  Scris de asymetria on Saturday, October 08 @ 19:42:11 CEST (2728 citiri)
  Citeste mai mult... | 33815 bytes in plus | Scor: 4.33

  Geopolitica Geopolitica: Adrian Dolghi. Impunerea modelului sovietic al învatamântului istori

    Adrian Dolghi. Impunerea modelului sovietic al învățământului istoric superior în R.A.S.S.M și R.S.S Moldovenească (1930-1954). Partea a II-a

  Dans cet article on analyse le procès de l'institutionnalisation de la formation historique supérieure en RSSM. On met en relief les buts de l'implementations du modèle soviétique de la formation historique supérieure. On a apporté les preuves de l'intervention grossière du parti-Etat dans l’activité didactico-scientifique des écoles supérieures.

  Par le prisme des procès de l'institutionnalisation de la formation historique supérieure on découvre la politique antinationale de l'état soviétique en Moldavie.
  Scris de asymetria on Saturday, October 08 @ 09:27:31 CEST (1064 citiri)
  Citeste mai mult... | 30054 bytes in plus | Scor: 0

  Historia oculta Geopolitica: Adrian Dolghi. Impunerea modelului sovietic al învatamântului istori

  Adrian Dolghi s-a născut la 28 februarie 1981, în satul Fundurii-Vechi (Glodeni). Licențiat al Facultății de Istorie și Psihologie a USM (2005), Masterat în istorie la aceiași instituție (2006); profesor de liceu (2003-2005); cercetător științific la USM (2006-2008); studii de doctorat la USM (2006-2009); lector la Catedra Istorie Universală a USM (din 2006)
  Autor a cca. 20 de articole și comunicări privind problematica politicii statului sovietic în domeniul științei și învățământului superior.

  Scris de asymetria on Saturday, October 08 @ 09:14:54 CEST (2001 citiri)
  Citeste mai mult... | 61119 bytes in plus | Scor: 0

  Societatea de mâine Geopolitica: Ion Coja. Demografie romaneasca

  Publicăm aceste opinii ale lui Ion Coja, propuse sub formă de interviu. Ele pot și trebui să fie subiectul unei dezbateri publice, chestiunile demografice aflându-se la intersecția intereselor colective cu cele individuale, la intersecția comportamentului statistic neorientabil cu cel orientabil prin educație, prin echilibrarea individualului cu naționalul.
  Invităm cititorii acestui text să-și expună opinia în scris, spre publicare.
  Redacția Asymetria
  Scris de asymetria on Tuesday, October 04 @ 06:42:49 CEST (1665 citiri)
  Citeste mai mult... | 22362 bytes in plus | Scor: 5

  Geopolitica Geopolitica: Dan Culcer. O federatie anti-imperiala a Europei Centrale, Orientale si Caucazie

  Revista Asymetria difuzează Apelul redactat de Sorin Ilieșiu, autorul celor mai «retantisante» apeluri din epoca de tranziție, dintre miile de apeluri lansate de când se pare că beneficiem de libertatea presei în rumoarea înăbușită a democrației specifice. Avem aproape convingerea că respectivii președinți aveau nevoie de acest apel căzut la țanc pentru a se pune la treabă. Apelurile lui Sorin Ilieșiu au un ecou adesea puternic, uneori vătuit, din pricini asupra cărora nu putem stărui. Dar subiectul fiind național, nu putem lăsa nesemnalat evenimentul lansării acestui apel, cu speranța că el va produce efectul scontat de toți semnatarii și de noi, redactorii și colaboratorii acestei asymetrice publicații.
  Deci : Jos Pactul Hitler-Stalin! Pentru o federație anti-imperială a Europei Centrale, Orientale și Caucaziene.
  Dan Culcer
  26 martie 2011
  Scris de asymetria on Saturday, March 26 @ 20:58:28 CET (1402 citiri)
  Citeste mai mult... | 14791 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise Geopolitica: Un semn de carte în memoria zilei de 1 Decembrie 1918

  Port cu mine, din arhiva părinților mei, o hartă tipărită în 1915, care se intitulează Die rumanische Anteil an der Bevolkerung von Ungarns, der Bukowina unde Bessarabiens. Harta este deci o hartă etnică. Sunt multe lucruri de discutat între specialiști pe marginea unei hărți de acest tip, asupra modului în care se face reprezentarea, asupra simbolurilor alese, asupra reprezentării zonale, adică a proporției dintre localitățile din zonele de cămpie, de deal sau de munte, toate surse de orientări specifice în funcție de originea etnică a autorilor. Interesul acestei hărți este că ea a fost realizată de un neamț la 1915, nu de un român sau de un ungur. Că a fost realizată pentru o editură germană. O voi reproduce aici după ce reușesc să obțin o calitate grafică suficientă pentru o lectură corectă și nuanțată. Aștept provincia, cum se zicea pe vremuri în anunțurile de mică publicitate din presa bucureșteană. Adică lectura celor care vor să știe cum a fost și cum mai stăm cu democrația și cu etnocrația în Ardealul nostru.
  Dan Culcer

  Scris de asymetria on Thursday, December 02 @ 23:00:00 CET (1296 citiri)
  Citeste mai mult... | 2958 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria Geopolitica: Nicolas TRIFON. Les Aroumains en Roumanie depuis 1990 (II)

  Les Aroumains en Roumanie depuis 1990 (II)

  Comment se passer d'une (belle-) mère patrie devenue encombrante

  Nicolas TRIFON (nicolas.trifon@gmail.com)

  Etude parue dans la Revue d’études comparatives Est-Ouest, 2007, vol. 38, n° 4, pp. 173-199.

  Résumé : L'auto-identification d'une partie significative des Aroumains comme groupe distinct de la nation roumaine a surpris. En effet, leur langue, issue du latin, est a priori proche du roumain et, pendant les dernières décennies de l'existence de l'Empire ottoman, les écoles destinées aux Aroumains vivant dans la région située au carrefour de la Grèce, de l'Albanie, de la République de Macédoine et de la Bulgarie actuelles étaient financées par l'état roumain. Or c'est de cette région que proviennent les Aroumains de Roumanie, installés pour la plupart comme colons dans la Dobroudja du Sud pendant la période 1925-1932. L'auteur se propose de reconstituer le débat ayant opposé partisans et adversaires du statut de minorité nationale pour les Aroumains tout au long de l'année 2005 et d'analyser ses enjeux, tant en Roumanie qu'à l'échelle des Balkans. Il interroge ce faisant les modes de construction des identités au sein des communautés aroumaines, ainsi que les formes de mobilisation auxquelles elles donnent lieu.

  Scris de asymetria on Wednesday, November 24 @ 14:11:14 CET (1387 citiri)
  Citeste mai mult... | 27229 bytes in plus | Scor: 4.66


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Regionalizarea sau dezmembrarea. Este acceptabilã pentru români aceastã prop
  Rezultate | Chestionar

  Voturi 0

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 2.85 Seconds