Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 51 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Noduri si retele Apeluri: Ioan ROSCA Despre organizarea dialogului politic románesc distribu

  Gânduri despre organizarea dialogului politic romanesc distribuit pe Internet Textul acesta semnat de Ioan Roșca, pe care autorul l-a publicat întîi in cadrul grupului de discuții "Societatea de mâine", trebuie cunoscut de cit mai multa lume. El este rezultatul unei reflectii îndelungate si îmbogățitoare despre sfera politicului. El face parte dintr-o serie de comentarii, unele publicate deja in Asymetria, ale căror bogății de sens sunt îndemnat sa le propun ca pe o palma de trezie, nenumăraților noștri "comentatori" și "experti" politici de toata mîna, de la fostul activist utecisto-comunist, mai junele Vladimir Tismăneanu, la "eminenta cenușie" a FSN, vechiul combatant cominternist, răsădiți in presa românească de dupa Zavera din 1989. El se adresează mai ales tinerilor (unor tineri), al căror creier credem ca nu este inca imbâcsit de prejudecăți, supușenii si acorduri depline. Este o invitație la reflectie, libertate și acțiune de lunga durata.
  Dan Culcer
  De Ioan Rosca
  1 Pledoarie pentru un portal politic romanesc
  Plec de la citeva tendinte, aparent divergente
  a - renuntarea la cautarea consensului; acceptarea legitimitatii viziunilor conflictuale; alungarea mirajului adevarului obiectiv- general- universal; punerea in valoare a contradictiei fecunde; organizarea unor forumuri de dialog contradictoriu (dezbatere) pe teme politice oportune
  b - acceptarea legitimitatii asocierii celor cu vederi asemanatoare care cauta o formulare limpezita a viziunii lor partajate; punerea in valoare a acordului colectiv profund; organizarea unor centre de corelare a celor ce consoneaza (reviste si miscari cu tendinta declarata, etc.)
  c - acceptarea legitimitatii asocierii sau negocierii pragmatice; punerea in valoare a tehnicilor de coordonare sau negociere a participantilor (cu vederi comune sau diferite) la realizarea unor proiecte comune sau la rezolvarea echilibrata a unor probleme conflictuale;
  d - organizarea unor centre de reflectare a informatiilor, explicatiilor si pledoariilor politice; acceptarea legitimitatii informarii si interpretarii ca instrument de propagare a cunoasterii.
  In locul incercarii de a amesteca intr-un singur nod comunicational (“site WEB”) tendintele si formulele semnalate mai sus (a-d), as propune cuplarea in retea a nodurilor de tip dezbatere , rezonanta, coordonare si informare incit sa formeze ciorchini de sinteza (“portaluri WEB”) care sa pună in lumina meditația politica românescă.
  Aceasta “carte de telefon” (portal, sinteza, repertoriu, “hub”politic):
  - accesibila prin Internet,
  - bine structurata (pe problematici, pe viziuni, pe tipuri de situri etc),
  - beneficiind de citeva servicii globale (reperaj, mesagerie generala, dialoguri si sondaje globale, traduceri etc),
  - Apărată de confiscări (agenții propagandiști ai puterii de la București etc) tocmai prin deschiderea ei larga, ar putea oferi o imagine interesanta a zbuciumului nostru politic.
  Am putea constata ca suntem bântuiți de aceleași întrebări mai mulți decât credem, ne-am putea simți mai puțin singuri in gândurile, emoțiile, paraliziile si revoltele noastre.
  Am putea observa unitatea varietății frământărilor noastre si redundanta eforturilor similare dar ne-coordonate.
  Am putea invata sa intelegem punctele de vedere cu care nu sintem de acord.
  Am putea descoperi ca suntem o forta incapabila de evadare din
  potentialitate.
  Am putea reabilita si stimula meditația si participarea politica larga, sprijini democrația inteligentei.
  Si asta fără sa forțăm simplificări falsificatoare. Fără sa obligam un centru de reflexie rezonanta sa devieze spre dialectica contradictorie, un centru de coordonare pragmatica sa devina un focar de rezonanta doctrinara si un spațiu de dialog sa eșueze in consens si cenzura. Lăsând fiecărui grup, mișcare, asociație, organizator - libertatea de a-si conserva mobilurile, specificul si coerenta.
  Reunind toate aceste focare intr-un spatiu policolor ideologic si metodologic am putea evita sindromul : “eu nu particip intr-un loc unde publica X, se spune ca Y sau se vorbeste pe tonul Z” - care ne divizeaza atit de tare.
  Sa intervină fiecare unde si cind ii convine.
  Nimeni nu se poate supăra (sper) pe alăturarea cu “dușmanii” sau “concurenții” într-o sinteză care arata unde se discuta pe Internet politica românească. Sper de exemplu ca la capitolul “Procesul comunismului” un astfel de portal sa poata trimite si catre un site al asociatiei deținuților politici condusa de Ticu Dumitrescu, si spre cel a organizatorilor memorialului Sighet, si spre un site dedicat lucrărilor lui Cicerone Ioanitoiu si spre alte adrese pertinente, indiferent de relațiile dintre membrii respectivelor grupari.
  Sa observam cit de eficace este strategia gruparii in ciorchine a institutiilor dintr-o bransa (in comert si in alte situatii), cum s-au impus siturile web care au oferit puncte de acces sintetic la informatii si servicii (ebay , amazon, yahoo, google etc).
  Analizând de citiva ani păienjenișul siturilor web dedicate politicii - am ajuns la concluzia ca exploratorul peisajului politic romanesc e silit sa bintuie fara busola si ineficace in cautarea adreselor ce l-ar putea interesa. Toate inițiativele Internet particulare au de suferit din cauza absentei unor porți de intrare pentru publicul așteptat in bazarul politic.
  As fi vrut sa definesc, sa construiesc, sa lansez cit mai curind un astfel de portal, cerind sprijinul celor ce ar putea participa la administrarea lui sau ar putea lega la el diverse noduri de interes pentru dezbaterea politica românească. Doar lipsa de timp, prudenta impusa de experiențele mele trecute si frica de a compromite ideea printr-o implementare superficiala m-a oprit pina acum sa lansez proiectul. Ramin însă convins de oportunitatea lui.
  Sper un miracol: ca varietatea abordărilor si preocupărilor noastre , pusa cumva in valoare, scoasa din unghiul mort al harababurii ce amplifica sentimentul zădărniciei generalizate, sa ofere un spectacol semnificativ, captivant, incitant celui ce își pune întrebarea : in ce consta fenomenul politic romanesc? Lupta pasionanta cu o problema grea poate avea sensul (rostul) ei chiar cind nu conduce la o “soluție”. Dar e nevoie de oglinda in care acest parfum al căutării sa poată fi surprins.
  Sper de asemenea ca punând in funcție (pe acest portal) un protocol de traduceri (engleza, franceza etc) sa permitem unui observator străin sa perceapă neschematizat viata noastra spiritual-politica vie si complexa, sa ne poată înțelege mai bine, sa poată întreba si răspunde . Sper sa putem depăși izolarea in care s-au plasat pina acum analiștii problemelor politice românești fata de frământarea politica mondiala, sa putem participa la dialogul general privind rolul politicului in societatea contemporana. Sa putem ajuta pe alții sa înțeleagă fenomenul pre-comunist, comunist si post-comunist (dincolo de montajele ideologice) dar si sa putem fi ajutați in înțelegerea fenomenelor analoage ce au loc aiurea pentru a ajunge, împreună cu altii ... in miezul lucrurilor.
  Desi.... cine stie ce-o fi acolo?
  Ioan Rosca
  20 noiembrie 2003, Montreal
  Scris de asymetria on Friday, January 19 @ 13:45:24 CET (193 citiri)
  Citeste mai mult... | Scor: 0

  Distribuitor de afise Apeluri: Stop 5G în România!

  Proteste, dezbateri, memoriu, acțiune civică și juridică. Stop 5G în România! Peste 80 de asociații și fundații au semnat Memoriul împotriva tehnologiei 5G
  Către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale
   Plângere prealabilă împotriva motivelor de expunere / fundamentare și a ordonanței cu privire la proiectul de OUG privind simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții cu privire la infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații electronice, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
   Cerem în mod imperativ anularea acestui proiect de OUG, suspendarea tuturor procedurilor legate de el și a oricăror acte subsecvente ce decurg ca efect din el!
  Scris de asymetria on Monday, November 04 @ 16:42:57 CET (1534 citiri)
  Citeste mai mult... | 66475 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Ion LAZU. Pentru o placa memoriala dedicatã scriitorilor combatanti

  Scriitorul Ion Lazu (membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor) e cel ce a pus plăci memoriale cu numele scriitorilor dispăruți, la locurile la care au avut domiciliu (a publicat și o carte despre acțiunea aceasta, „Odiseea plăcilor memoriale” – de consultat https://arhiva.bibmet.ro/Uploads/Lazu_OdiseaPlacilorMemoriale.pdf).

  Ion Lazu a făcut un apel pe e-mail adresat scriitorilor, invitați să contribuie la realizarea unui nou proiect al său. Revista Asymetria îl difuzează în speranța că îl vor citi nu numai scriitori, ci și cititori (prieteni ai scriitorilor) care ar putea dona o sumă rezonabilă pentru o operă de memorie, de cinstire a scriitorilor combatanți din România care și-au dăruit viața în vreme Primului Război Mondial, cel care a dus la Marea Unire.

  Mesajul scritorului Ion LAZU

  Dragelor, Dragilor, iertare că mă adresez la plural, însă în chestiune este o problemă care ne interesează pe noi toți, ca iubitori de literatură, cultură, națiune etc. Fapt este că, după trei luni  de refacere a sănătății (căci am trecut printr-o grea cumpănă…), sfătuindu-mă și cu câțiva prieteni de suflet, m-am hotărât să reiau lupta pentru Proiectul meu cultural privind punerea unei plăci memoriale cu cei 120 scriitori care au combătut în Primul Război Mondial, care nouă ne-a adus Marea Unire de la 1918.
  Chiar astăzi am postat din nou pe-al meu blog Lista celor 120 scriitori, dintre care 37 au plătit cu viața, mulți alții fiind răniți, mutilați, luați prizonieri etc. Lista se află și pe saitul Uniunii, însă acolo lipsesc chiar scriitorii căzuți în luptă…  Oricum, Uniunea noastră, căreia i-am prezentat Proiectul, a declarat că nu îl poate susține financiar…

  Am luat deci hotărârea să deschid o Listă de subscripție pentru strângerea fondurilor necesare fixării plăcii memoriale – este vorba de cca 20.000 lei. Mă adresez în primul rând Dvs. (”cei o sută, cei o sută”, vorba lui Labiș…), ca prieteni și onești condeieri, dar prin Domniile voastre sper ca inițiativa să fie cunoscută și de alți actanți ai vieții noastre literare-culturle.  Intenționez ca în zilele Crăciunului să postez pe blogul ilazu.blogspot.com o primă listă cu numele celor care doresc să contribuie la acest gest de demnitate.
  Vă rog ca în zilele ce urmează să mă anunțați prin e-mail dacă doriți să contribuiți – și care este suma pe care o donați – Lista pornește de la suma de 100 lei, dar contribuția poate fi mai mare, așa după cum deja mi-au notificat câțiva confrați de condei. Personal voi contribui cu suma de 2.000 lei, iar Lidia Lazu cu 1.000 Lei.

  Devotat, Ion Lazu

  PS. LISTA are deja 51 donatori, cu sume de 100-1000 Lei. Ea este postată pe blogul meu, dar și pe Facebook și pe G+.
  Dintre donatori, doar o persoană se regăsește pe Lista indemnizațiilor de merit… De ce oare?
  Ion Lazu,

  Adresa poștală: Ion Lazu, B-dul Rm. Sărat nr. 6, Bloc 21.B, scara A, ap. 26, sector 3, București, of. p. 80, cod poștal 031912;
  e-mail: ion.lazu@gmail.com

  Blog: ilazu.blogspot.com
  Cont curent  RO06INGB0000999904295963 (RON)
  RO46INGB0000999907025599 *EUR)


  Cu deosebită stimă și calde mulțumiri,
  Sărbători fericite!
  Ion Lazu


  Scris de asymetria on Tuesday, January 08 @ 18:57:19 CET (2350 citiri)
  Citeste mai mult... | Scor: 0

  Distribuitor de afise Apeluri: Europa ne apartine si noi apartinem Europei. Declaratia de la Paris

  Declarația de la Paris «EUROPA ÎN CARE PUTEM CREDE» este concepută de un grup de intelectuali conservatori care s-au întâlnit în luna mai și au redactat-o.
  Sursa versiunii românești
  Scris de asymetria on Tuesday, December 04 @ 20:09:56 CET (2056 citiri)
  Citeste mai mult... | 36815 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise Apeluri: Memorandumul PNTCD pentru TRANSNISTRIA

  Memorandumul pentru TRANSNISTRIA al PARTIDULUI NATIONAL TARANESC CRESTIN DEMOCRAT
  Scris de asymetria on Sunday, April 06 @ 10:40:48 CEST (3476 citiri)
  Citeste mai mult... | 4679 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Radiografia ruralului românesc 2013  După decembrie 1989 comunele din România au rămas pradă capitalismului sălbatic timp de 23 de ani, până în prezent. Gospodăriile Agricole Colective (GAC), Cooperativele agricole de producție (CAP), Stațiile de mașiniși tractoare (SMT) care aveau o bază tehnică necesară producției agricole, animaliere, cu mașini și utilaje agricole, cu irigații, au fost devastate și aduse la ruină. Ce se poate face și ce s-a făcut?
  Scris de asymetria on Sunday, June 23 @ 14:11:25 CEST (3108 citiri)
  Citeste mai mult... | 7166 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Petitie a asociatiilor de proprietari deposedati abuziv in perioada 1945-1989.

  Petitie a asociațiilor de proprietari deposedați abuziv în perioada 1945-1989.
  1. Intrati pe situl www.petitieonline.ro/petitie-p44218046.html
  2. Cititi petitia:"Petitie a asociațiilor de proprietari deposedați abuziv în perioada 1945-1989"..
  3. Sub titlul petitiei veti gasi rubrica in albastru "semneaza petitia".  Dupa un click pe rubrica veti gasi instructiunile pentru semnare. Va trebui sa completati un formular cu numele (intreg sau o prescurtare/un pseudonim) , adresa de Email (de 2 ori), orasul, tara.
   Apoi expediati formularul
  4. Veti primi pe emailul indicat un Link si un cod, prin care validati semnatura.
  5. Dupa validare primiti mesajul semnatura Dvs. a fost validata cu succes
  Multumim, in numele proprietarilor deposedati abuziv.
   
  APP

  Scris de asymetria on Tuesday, April 12 @ 17:05:10 CEST (3311 citiri)
  Citeste mai mult... | 6428 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: APEL PENTRU SALVAREA INSTITUTULUI SI BIBLIOTECII ROMANE DIN FREIBURG

  SCRISOARE  din GERMANIA  APEL PENTRU SALVAREA INSTITUTULUI ȘI BIBLIOTECII ROMâNE   DIN FREIBURG
           
  Prea Cinstiti Părinti, dragi confrați întru pribegie și exod,
  DOAMNELOR și DOMNILOR de ACASĂ  ȘI  DE   P R E T U T I N D E N I,

  în calitate de membru al Asociației Institutul Român-Biblioteca Română din Freiburg, e.V. și din 1963, de susținător activ și desinteresat al acestei ctitorii a exilului combatant anticomunist român, mă adresez și Dumneavoastră, cu rugămintea de a Vă alătura eforturilor ce se întreprind pentru salvgardarea și asigurarea existenței și funcționării normale a susnumitei instituțiii. Ion DUMITRU- poet, fost editor si combatant „intru libertatea cuvântului” etc, in vremuri de urgie... München, Germania
  Scris de asymetria on Sunday, February 27 @ 20:28:22 CET (3155 citiri)
  Citeste mai mult... | 6776 bytes in plus | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Studenti si cercetatori romani din strainatate se opun exploatarii de la Rosia


  Republicăm, pentru a-i asigura o mai mare difuzare
  Scrisoarea deschisă cuprinzând poziția studenților și cercetătorilor români din străinătate cu privire la propusa exploatare de aur de la Roșia Montană


  Nota: Lista semnatarilor / List of signatories Associations of Romanian Students and Researchers: (*) = initiators Romanian Students and Scholars Association at Princeton University, Princeton NJ (*) Romanian Student Association at Carnegie Mellon University, Pittsburgh PA (*) Romanian Student Association at MIT, Cambridge MA Romanian Student Association at the University of Minnesota, Minneapolis MN Romanian Student Association at the University of Chicago, Chicago IL Romanian Student Association at Rutgers University, New Brunswick NJ Romanian Student Organization at Arizona State University, Phoenix AZ Romanian Student Association at the University of Wisconsin, Madison WI Romanian Association at Harvard University, Cambridge MA Romanian Student Association at Stanford University, Stanford CA Association of Romanians at Caltech, Pasadena CA Romanian Student Club at the University of Illinois, Urbana-Champaign IL Association of Romanian Students and Scholars at Yale University, New Haven CT League of Romanian Students Abroad – LSRS (*) Global Romanian Students and Young Professionals Society – GRSPS Ad Astra Association of Romanian Scientists Worldwide *** Environmental and Cultural Heritage Organizations: Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie (RPER-France & RPER-Romania), organization concerned with the conservation of cultural heritage, member of ICOMOS; presidents Ștefana Bianu & Dr. Ioana Bogdan-Cătăniciu; honorary member Prof. Ionel Haiduc, president of the Romanian Academy Eco Action for Romania Foundation, founder Elena Rastei Re.Generation – Romanian NGO campaigning for the reduction of the impact of human activities on the climate and on the natural environment, coordinator Andrei Mocanu Eco-Civica Foundation – Romanian NGO specialized in the protection of the environment, president Niculae Rădulescu-Dobrogea
  Scris de asymetria on Saturday, December 04 @ 13:47:33 CET (3428 citiri)
  Citeste mai mult... | 8779 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise Apeluri: Constantin Cojocaru dr. A treia scrisoare catre Presedintele Romaniei

  Guvernanții spun poporului că România se află în criză din cauza crizei financiare internaționale, care a lovit toate țările și, deci, ne-a lovit și pe noi. Nu este adevărat.
  Guvernanții spun poporului că România nu poate ieși din criză decât reducând salariile, pensiile și ajutoarele sociale. Nu este adevărat.
  Guvernanții spun poporului că România s-a împrumutat și se împrumută pentru a plăti salarii și pensii. Nu este adevărat.
  Criza financiară nu a lovit toate țările, ci numai pe unele, cele implicate în ingineria financiară pusă la cale de „băieții deștepți” de pe Wall Street, New York, pentru jefuirea planetei. Cu excepția BNR, economia românească nu a fost implicată în această inginerie și nu este afectată de ea.

  Dr. Constantin Cojocaru 9.06.2010
  Scris de asymetria on Tuesday, November 30 @ 11:22:54 CET (3308 citiri)
  Citeste mai mult... | 10151 bytes in plus | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Constantin Cojocaru. Veniti sa terminam Revolutia începuta

  Veniți să terminăm ce am început în decembrie 1989!
  Veniți să construim PARTIDUL POPORULUI, să câstigăm alegerile parlamentare, să formăm guvernul care să aplice LEGEA COJOCARU , să scoatem țara din sărăcie și umilință!
  Noi nu avem nicio legătură cu partidul a cărui înregistrare a fost solicitată de Mario Diaconescu.

  Nota: Susțin integral Programul și acțiunea partidului înființat de Dr. Constantin Cojocaru, singurul Partid al Poporului.
  Revoluție și Reformă nu sunt termeni contradictorii. Pentru a face o reformă radicală în România trebuie zguduită din temelii și dezrădăcinată cleptocrația care s-a instaurat după 1990.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Sunday, September 26 @ 23:05:16 CEST (3433 citiri)
  Citeste mai mult... | 13655 bytes in plus | Scor: 5

  Distribuitor de afise Apeluri: Aura Christi. Contemporanul sau soarta revistelor culturale din Romani

  O Scrisoare deschisă, semnată de Aura Christi, redactor șef al revistei Contemporanul, și adresată conducerii Uniunii Scritorilor din România, este difuzată prin intemediul Internetului. O publicăm dată fiind importanța revistei Contemporanul în peisajul cultural al României moderne. Supraviețuirea acestei reviste, care aparține patrimoniului nostru cultural, este o necesitate. Spijinirea ei, o datorie a responsabililor culturii și politicii românești. Distribuirea banilor contribuabilor români nu este o afacere de clan. Guvernul României are responsabilități, în acest domeniu, peste timp, dincolo de conjuncturi și simpatii politice.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Friday, September 10 @ 09:38:29 CEST (3172 citiri)
  Citeste mai mult... | 7355 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise Apeluri: Cu ce drept ne diminuati drepturile de autor? Abuz de Stat

  Drepturile de autor au devenit simbolice, pentru majoritatea creatorilor, de cel putin doua decenii, ele nefiind respectate de redacțiile ziarelor și revistelor, din motive diverse, cu rezultat similar, pauperizarea artistului, Abuzul guvenului nu poate fi tolerat. Functia Statului este de aparator al dreptului nu de lipitoare a veniturilor private, Guvernul Boc eludează dreptul pentru a compensa proasta administrare a treburilor comune și laxismul juridic față de cei care nu-si plătesc impozitele, actioneaza ilegal pe piata neagra.
  Impozitele trebuie colectate la sursa. Acolo sa se caute resurse pentru echilibrarea bugetului. Nu in pungile și așa aproape goale ale scriitorilor, pictorilor, actorilor, etc.
  Din 1990 pînă acum nu am încasat venituri ca drepturi de autor decît de două ori, și atunci doar după ce am amenințat editorii care au folosit munca mea in mod ilegal, prin editii pirat. Iar valoarea lor a fost simbolica. O singură redacție mi-a plătit în 1990 o colaborare.
  Nu am deci de pierdut nimic. Protestul meu este simbolic și reprezinta o solidarizare cu colegii mei, apărarea unui principiu. Munca trebuie plătită. Guvernul Boc, ca si alte guverne viitoare, trebuie să invețe gestiune și să caute surse de venit în intreprinderi de stat productive si nu bugetivore. Nimeni nu-i împiedică să le înființeze. Sectorul de stat nu este interzis prin lege, poate fi deci reactivat.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Thursday, August 26 @ 10:59:56 CEST (3978 citiri)
  Citeste mai mult... | 15677 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Un scriitor incomod la Pitesti, concediat : Virgil Diaconu

  Ne solidarizăm cu protestele colegilor Liviu Ioan Stoiciu și Ion Lazu, împotriva concedierii scriitorului Virgil Diaconu, fără îndemnizații compensatorii, la trei ani înainte de pensionare. Iată una din aplicațiile ordonanței de urgență Boc.
  Dan Culcer, scriitor
  Scris de asymetria on Wednesday, August 25 @ 10:25:21 CEST (3324 citiri)
  Citeste mai mult... | 19054 bytes in plus | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Apeluri: Dumitru Iuga , Scrisoare deschis catre Prim Minstrul Romaniei

  Scrisoare deschisă

  Domnule Prim Ministru

        Am fost arestat de securitate la data de 9 septembrie 1983 și condamnat în ianuarie 1984 la 12 ani închisoare pentru complot împotriva orânduirii socialiste. Am executat 6 ani de temniță grea (decretul din 1988 mi-a redus pedeapsa la jumătate), fără să fiu scos la muncă, sub un regim sever de supraveghere și control impus de securitate, pedepsit abuziv permanent pentru că am respins reeducarea dorită de securitate, executând un an de regim restrictiv, singur în celulă și fără lumină naturală, bolnav de ulcer, lipsit de asistență medicală și hrană minimală potrivite bolii de care sufeream.
        Am ieșit de la Jilava, la data de 9 septembrie 1989, abia ținându-mă pe picioare până la stația de autobuz și nu ca Nuțu Cămătaru, gras și frumos și călare pe un cal căruia numai un girofar i-a lipsit …
        Am fost luat imediat în primire de securitate și hăituit zi și noapte până la data de 12 decembrie 1989 când am fost reintrodus în celulele securității cu mandat de reținere până la data de 12 ianuarie 1990 …
        Toate aceste afirmații sunt probate prin documente oficiale de necontestat aflate în dosarul depus la Tribunalul Municipiului București în temeiul Legii 221/2009 prin care solicitam despăgubiri materiale, în termeni decenți, pentru aceste suferințe.
        Și veniți dvs., domnule Prim Ministru, și hotărâți că 10.000 de euro sunt suficienți pentru a compensa material toate aceste suferințe și altele asemenea ale foștilor deținuți politici! Cred că tatăl dvs. care v-a spart un ou în cap, acum ar trebui să vă rupă spinarea cu un par pentru rușinea pe care i-o faceți și ne-o faceți!
        Nu poate exista motivație economică pentru a trata cu atâta dispreț și inconștiență acest unic simbol moral de necontestat al rezistenței neamului românesc împotriva regimului comunist, reprezentat de foștii deținuti politici!
        Mai mult, vă amestecați, fără să vă permită Constituția, în treburile Puterii judecătorești impunându-i norme după care trebuie să judece cazurile care îi sunt aduse la cunoștință pentru dreaptă judecată.
        Scurtez cât pot această scrisoare și închei cu o ultimă frază:
        Nu am de ales domnule Prim Ministru, ori retrageți imediat această stupidă ordonanță, ori demisionați din funcția de Prim Ministru al României pe care ați compromis-o, moral, iremediabil.

  București, 9 iulie 2010
  Dumitru Iuga
  Adresa : [] Telefon :[]. Adresa internet : tiiu2001@yahoo.com

        Prezenta scrisoare deschisă vă este transmisă pentru informare în legătură cu o problemă, considerată de semnatarul acesteia, de larg interes public - condamnarea pentru a doua oară a foștilor deținuți politici. Nu solicit sprijin, acest lucru rămânând o problemă de conștiință a fiecaruia dintre dvs.
  Cu o notă explicativă privind poziția lui Ioan Roșca și a CIVES.
  Scris de asymetria on Saturday, July 10 @ 21:52:21 CEST (3116 citiri)
  Citeste mai mult... | 7905 bytes in plus | Scor: 0


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.17 Seconds