Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 27 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Distribuitor de afise Interviu: Eugen Istodor - Livius Ciocârlie : De altfel, sã mori la vâr

  Cititor scrie "Livius Ciocârlie, scriitor: “De altfel, să mori la vârsta mea nu e un scandal” / interviu Perspektiva de Eugen Istodor     HotNews.ro Duminică, 31 mai 2020, 8:04 Actualitate | PERSPEKTIVA
  Acest om este bătrân. O spune cu fiecare rând în acest interviu. Acest om a scris despre bătrânețe și moarte. “Batranete si moarte in mileniul trei”, Humanitas. Oricât de bătrân se crede, de câte ori îi recitesc cuvintele din cărțile sale, îl simt mai viu decât mine. Recunosc preferată mi-este cartea “Cu dinții de lână: Jurnal 1978-1983.” Cum să nu-l iau la întrebări așadar pe vremurile astea în care 2 luni și de acum mult timp încolo, bătrânețea și moartea au fost și vor fi obsesiile noastre de căpătâi? "
  Scris de asymetria on Wednesday, July 22 @ 11:54:02 CEST (1407 citiri)
  Citeste mai mult... | 10244 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria Interviu: Mai este Eliade actual? - De vorba cu Liviu Bordas- Mircea Handoca


  Republicăm, cu acordul celui interwievat, textul publicat de Mircea Handoca în Viața Românească, CIX, nr. 12, decem,brie 2015, pp. 13-30

  Am avut plăcerea unei lungi conversații cu Liviu Bordaș, într-o cafenea pariziană. Ne vedeam prima oară iar eu aveam impresia de a fi găsit un interlocutor cu care puteam discuta despre toate, ca și cum ne-am fi cunoscut de multă vreme. E o senzație reconfortantă să te afli în compania unui om mai tânăr cu care împărtășești stima și interesul pentru valorile formatoare ale propriei tale tinereții. Un fel de întinerire virulentă care îmi dădea garanția unei posibile continuități spirituale pozitive și organice.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Sunday, December 25 @ 19:21:10 CET (2929 citiri)
  Citeste mai mult... | 59540 bytes in plus | Scor: 0

  Memoria Interviu: Flori Balanescu : 'Nu pot sa iert românilor amnezia"

  „Ce v-a venit fraților să vă legați la cap cu Goma, să vă dați foc la valiză...?”
  „Nu pot să iert românilor apetența pentru amnezie, lipsa
  de discernământ, absența nevoii de solidarizare.”
  interviu apărut în revista „POLEMICI”, nr. 7-8/ 2016
  Scris de asymetria on Friday, August 26 @ 10:21:28 CEST (2844 citiri)
  Citeste mai mult... | 38483 bytes in plus | Scor: 0

  Geopolitica Interviu: G.T. Gherasim Interviu cu prof. univ.Ana Gutu despre Unitate

  «Decizia Curții Constituționale din 5 decembrie repune în drepturi adevărul istoric despre Basarabia, și anume că aceste pământuri au fost ocupate, rupte din trupul țării românești, Basarabia fiind supusă unui proces feroce de deznaționalizare și epurare etnică. »
  Ana Gutu
  Scris de asymetria on Sunday, December 22 @ 14:40:38 CET (3209 citiri)
  Citeste mai mult... | 40452 bytes in plus | Scor: 0

  Distribuitor de afise Interviu: Interviu cu Magda Ursache

  „Lenin a interzis clopotele, a aruncat în aer chiar biserica unde a fost botezat… în vremea aceea, poeții căutau și găseau locuri de închinare”
   Interviu cu Magda Ursache
   
  Magda Ursache este un eseist acrib și atipic (prea „încrâncenată” și revanșardă, după părerea unora). O prozatoare „bărbată” și un mare fan Paul Goma, ca simbol etern al anticomunismului românesc. Pentru că a suferit enorm din cauza lor, nu-i poate reabilita nici în gând pe literații politruci care s-au înfruptat din slăvitele (și mânjitele) „mere roșii”, gen Mihai Beniuc, Nina Cassian, Radu și Petru Popescu… (Să nu mai vorbim de dumitrupopeștii-dumnezeu!). Nici pe închinătorii lui Marx-Engels-Lenin, reciclați peste noapte în închinători la Dumnezeu și la Sfânta Cruce.
  Cea mai recentă apariție  M.U. are un titlu excelent, care dă cu tifla președintelui în exercițiu și necititorilor: SĂ CITIȚI BINE! Eseuri lirice epice și dramatice. Cu un cuvânt înainte de Gheorghe Grigurcu – un alt critic literar și al regimului revolut,  „negru pe cerul gurii”, dar alb la suflet… Simpla menționare a ciclurilor volumului grăiește de la sine: Lovitura de imagine, Memoranda, Povestiri cu proletfantome, Cîmpul magnetic al puterii, Republica socialistă a dosarelor (remarcăm o singură, ilustră,  absență: Tembeletristica, în colaborare…) Interviu realizat de Remus Valeriu Giorgioni și Constantin Buiciuc
  Scris de asymetria on Tuesday, March 09 @ 15:08:59 CET (2772 citiri)
  Citeste mai mult... | 35824 bytes in plus | Scor: 0

  Valori Interviu: Prozatorul Mihai Sin în dialog cu Iolanda Malamen  Este Mihai Sin un scriitor uitat, necitit, care a fost citit în mod inadecvat, sau chiar răstălmăcit, cum s-ar părea după tăcerea care s-a lăsat peste importanta sa operă, fiindcă unul din romanele sale, Quo vadis, Domine? a fost prezentat ca un elogiu al "Securitații patriotice" în anii '90, într-un registru politic deformant?
  Interviul de mai jos nu răspunde la această întrebare retorică. Nu iau acum în discuție valoarea romanului în chestiune și nici sensul mesajului său. Dar știu că proza lui Mihai Sin, despre care am scris la momentul începutului, merită să fie recitită liber de prejudecăți și să i se acorde locul care i se cuvine, printre cele mai durabile realizări ale sfârșitului de secol, dincolo de modele efemere ale egolatriei, vacuitatii și amoralitatii invadatoare.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Tuesday, May 08 @ 23:53:48 CEST (4814 citiri)
  Citeste mai mult... | 18577 bytes in plus | Scor: 4

  Rezistenta Interviu: Gabriel Gherasim. Interviu. Despre Comunism Parlamentul European

  Cititor scrie "Bun gasit, Va propun publicarea interviului alaturat despre ororile comunismului cat si situatia prezenta din Parlamentul European: http://www.meridianul.com/Analize.htm Numai bine, Gabriel Gherasim"
  Scris de asymetria on Tuesday, December 26 @ 18:51:54 CET (4133 citiri)
  Citeste mai mult... | Scor: 5

  Valori Interviu: Mihai Sin în dialog cu Dumitru Hurubă

  MIHAI SIN: „AM AVUT DESTULE ”HIATUS”-URI ÎN ISTORIA ȘI CULTURA NOASTRĂ, PROVOCATE DE ALȚII, ȘI NU VĂD DE CE AM MAI FABRICA ȘI NOI ALTELE.”

  Notiță bibliografică: Mihai Sin a publicat următoarele volume: Așteptând în liniște, povestiri (1973); Viața la o margine de șosea, roman (1975); Bate și ți se va deschide, roman (1978); Terasa, povestiri (1979); Ierarhii, roman (1981); Cestiuni secundare, chestiuni principale, publicistică (1983); Schimbarea la față, roman (1985); Rame și destin, proză scurtă (1989). După 1990, a publicat romanul în 2 volume: Quo vadis, Domine și Marea miză – teză de doctorat.


  Nota: Stimate Domnule […] Dan CULCER,

  Sper că vă aflați în relații bune cu domnul Mihai Sin, având în vedere trecutul comun legat de începuturile seriei noi a revistei „Vatra”. (Ce minunată realizare ați reușit atunci împreună cu regretatul Romulus Guga, tocmai în vremea „celebrelor” și nefastelor „Teze din iulie, 1971”! Și azi, după atâția ani, cu mare bucurie răsfoiesc numerele de început ale revistei în care am avut fericirea să debutez și eu în anul 1977…)
  Dar să nu vă rețin… Oarecum în aceeași ordine de idei, și revenind, îndrăznesc să vă propun pentru apariția în „Asymetria” un interviu pe care l-am realizat în urmă cu 8 ani cu domnul Mihai Sin, unul dintre romancierii bine cotați de critica literară și bine primiți de publicul cititor de-a lungul anilor. Din păcate, datorită unor împrejurări ale căror amănunte știu că nu vă interesează, l-am rătăcit printre alte „producții literare” de-ale mele și abia acum l-am regăsit, cu bucurie, aș putea spune.
  Iar după ce l-am dat domnului Sin să-l revadă și, dacă crede de cuviință, să-l actualizeze, cutez să vi-l trimit pentru ca, dacă îl găsiți interesant, să-l publicați în „Asymetria”…
  Vă mulțumesc anticipat și vă doresc multă sănătate, împliniri și viață lungă. Dumneavoastră, „Asymetriei”, precum și celor care, îmi închipui cu ce eforturi umane și financiare, realizați această publicație de frumoasă ținută intelectual-cultural-artistică.
  Cu aceeași sinceră considerație,
  Dumitru Hurubă

  Stimate Domnule Huruba,
  Nu stiu daca sunt in relatii bune cu scriitorul si fostul meu coleg de redactie Mihai Sin. Dupa ani de distantare suntem pe cale sa reinodam ceva fire rupte, de se va putea. Dar fiindca interviul este interesant iar Mihai Sin un scriitor care a avut curajul singuratații sale, Asymetria va primeste pe amindoi cu toata bucuria si bunavointa.
  Nu privesc personajele vietii literare decit cu ochiul criticului, pentru care relatiile personale nu pot fi amestecate cu cele literare. Asta nu inseamna ca nu am opinii despre personaje (si ca nu mi le asum in scris, sub semnatura), dar nu public opiniile acestora doar daca se potrivesc cu ale mele.
  Știu ca ne-am petrecut impreuna cu Mihai Sin si Romulus Guga, Gavril Sedran sau Ioan Radin, Anton Cosma sau Cornel Moraru o parte din unica noastra tinerețe ca sa facem o revista, pe care o doream buna, interesanta, demna. Dar reusita proiectului nostru ramine sa fie judecata de altii. Revista Vatra a fost uneori facuta impreuna cu, alteori impotriva unora sau altora, a sefului, a sefilor, a subsefilor, a securistilor, a activistilor, a belferilor, a soptitorilor; a fricoșilor și firoscoșilor, și chiar împotriva convingerilor sau doar în folosul carierei unora dintre noi.
  Dan Culcer

  N.B. Acest interviu a fost realizat în 1997, revåzut și completat în august, 2005. (Dumitru Huruba).
  Scris de asymetria on Friday, May 19 @ 23:25:56 CEST (3827 citiri)
  Citeste mai mult... | 25149 bytes in plus | Scor: 4


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 1.42 Seconds