Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 24 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Apeluri. Societatea civila Semnaturi: De ce nu este înca scriitorul Alexandru Vakulovski cetatean roman?


  Petiție pentru acordarea cetățeniei române scriitorului Alexandru Vakulovski
  Scris de asymetria on Monday, April 06 @ 10:55:21 CEST (2766 citiri)
  Citeste mai mult... | 5274 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Semnaturi: Dupa închiderea listei Apelul Goma

  Dupa închiderea listei Apelul Goma (vezi rubricile Apeluri si Semnaturi din Asymetria), Apel care a colectat peste 500 de semnatari, am mai primit cîteva mesaje din partea unor persoane care au aflat cu întîrziere de situatia drepturilor cetatensti ale lui Paul Goma, în raport cu statul român, si deci de Apel.
  Dintr-o eroare a fost omisa pîna acum semnatura lui Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Amsterdam, profesor asociat la Universitatea Bucuresti, Directorul centrului de excelenta in studiul imaginii de la Universitatea Bucuresti, membru GDS, Bucuresti.
  Includem semnaturile intr-o addenda, pe care o vom completa în ordinea sosirii.
  Dan Culcer
  Scris de asymetria on Friday, January 05 @ 18:23:10 CET (3047 citiri)
  Citeste mai mult... | 1170 bytes in plus | Scor: 0

  Apeluri. Societatea civila Semnaturi: Raport de etapa. Apelul pentru Goma

  Apelul pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale în drepturile lor cetățenești, initiat de Valerian Stan si redactat împreuna de Dan Culcer, scriitor si publicist, Elancourt, Franta; Ovidiu Nimigean, scriitor, Iasi; Valerian Stan, publicist, Bucuresti; Flori Stanescu, istoric, redactor, Bucuresti; Mircea Stanescu, istoric, Bucuresti, a fost difuzat catre presa scrisa și audio-viziuale din România, catre unele ong-uri spre luare la cunostiinta si publicare, împreună cu semnaturile de pînă la 14 septembrie 2006.
  Apelul a fost trimis spre luare la cunoștiința și Presedintelui României, conducerii principalelor partide politice, parlamentarilor, adica institutiilor si persoanelor care erau implicate.
  De la data lansarii sale si pina la închiderea listei de semnatari s-a ajuns la 537 adeziuni (lista actualizata este publicata mai jos).
  Președintele Traian Basescu și Ministrul Justiției, Monica Macovei, au raspuns prin doua scrisori adresate lui Paul Goma si respectiv initiatorilor Apelului, texte care au fost facute publice în presa.
  Nici un parlamentar si nici un partid politic nu a simtit nevoia sa-si precizeze pozitia pe aceasta tema.
  Nici în public și nici în mod privat semnatarii Apelului sau subiectul sau colectiv, adica Paul Goma si familia sa, nu au simtit solidaritatea "alesilor poporului". Poate ca poporul va trebui sa realizeze, printr-o analiza pragmatica si lucida, valoarea de reprezentanti ai intereselor majoritatii ai unora dintre acesti activisti de partid de stil nou, mai bogati, mai cinici si mai obraznici.
  Mi se pare semnul cel mai nelinistitor pentru cetațenii României. Parlamentarii si partidele politice, între doua alegeri, nu par să simta nevoia de a da seama în fața electoratului lor, nici să reactioneze în sensul apararii acum a drepturilor fundamentale ale omului, pentru care în 1977 Paul Goma își ridicase glasul. Paul Goma si-a facut publica reactia fata de aceste mesaje pe situl sau personal (http://www/paulgoma.free). Ambele raspunsuri sunt considerate de Paul Goma, ca persoana lezata, insuficiente in raport cu natura abuziva a privarii sale de cetatenie. Iar declaratia Ministrului Justitiei, din care reiese ca retroactiv, privarea de cetatenie este considerata, in acest caz ca si in altele, nula de drept, nu rezolva chestiunea de principiu : de vreme ce privarea este nula, e de datoria statului succesor sa corijeze ilegalitatea prin actiunea reparatorie automata, fara a astepta solicitarea individuala a celui lezat.
  Intre timp Raportul Comisiei prezidentiale pentru cercetarea crimelor comunismului in România a fost publicat. In textul acestuia opera si actiunile lui Paul Goma sunt adesea citate ca argumente istorice pentru declararea caracterului ilegal, ciminal si abuziv al sistemului politic și social comunist.
  Pentru mine este evident ca repararea nedreptatilor legate de practicile criminale sau abuzive ale sistemului comunist este o chestiune mai mult decât strict simbolica, așa încât simpla declarație politica sau reconstituire istorica sintetica, chiar daca vine din partea instituției prezidentiale, nu este suficienta, de nu este urmata de fapte, adica de înlaturarea tuturor consecintelor negative ale sistemului comunist, prin lege și prin practici juridice si actiuni reparatorii.
  Si mai ales daca nu sunt pedepsiti aceia dintre actanti, inalti (i)responsabili si tortionari, care isi traiesc tihnit pensiile de 'merit' pentru anii de munca in slujba unei puteri bazata pe teroare, delatiunea si supravegherea generalizate. Mesajul Apelului este, in ideea mea, unul general, pornind la de la un caz particular, semnificativ. Actiunea aceasta se îmbina cu aceea initiata de cercetatorul Ioan Rosca, privind înființarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului, actiunea la care am participat deasemenea.
  (Vezi textul integral al acestui Apel din 8 mai 2006, in nota de subsol)
  Paul Goma s-a adresat in scris unor foruri europene, considerate competente. Vom vedea in ce mod si cînd vor reactiona acestea.
  Dupa scandalul generat de Raportul Tismaneanu et comp., in timpul sesiunii solemne ale ambelor camere ale Parlamentului, cînd discursul lui Traian Basescu a fost boicotat de o minoritate activa (histeroidul VCTudor si ciracii sai) dar si de o majoritate rusinos de pasiva (restul deputatilor si senatorilor, care au asistat fara reactii la acest imens circ), nici macar aspectul simbolic al condamnarii comunismului nu a mai fost valorificat, cum s-ar fi cuvenit.
  Vom cauta sa publicam analize ale Raportului, scrise de catre istorici independenti si mai ales de catre sociologii si juristii care ar putea fi capabili sa depaseasca aspectul clasificator istoric al raportului si sa prelungeasca sugestiile si propunerile acestuia, sa paseasca pe calea punerii in valoare a concluziilor si implicatiilor sale practice, in sensul cunoasterii activelor ecouri in prezent ale sistemului dezavuat.

  Dan Culcer

  Nota: Apel pentru înființarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului

  Zi de zi dispar dintre noi, fără a li se face dreptate, neconsolați, oripilați de indiferența generală, ultimii rezistenți anticomuniști, foști deținuți politici, supraviețuitori ai fazei de exterminare în masă comisă de către regimul comunist. Pier, neconsultați, martorii unei "crime împotriva umanității din România".
  Se retrag din scenă netulburați și călăii, lăsând moștenire averi fabuloase, realizate fraudulos ca pradă a spolierii poporului român întemnițat. Ramîne o otravă care sufocă România.
  Se etalează încă miturile vechilor luptători comuniști "ilegaliști" și ale comunismului "național". Noile generații sunt intoxicate, degradate, ținute departe de adevărul care le-ar permite să înțeleagă destinul țării lor. De 16 ani, regimul post-comunist nu face nimic pentru a corecta această situație, dovedind continuitatea acaparării statului român, folosit aproape jumătate de secol ca principal instrument pentru gestiunea lagărului de muncă, exterminare și alienare. Nu acordăm acestui stat, încă neeliberat de rețeaua securisto-comunistă, un cec în alb pentru a analiza (judeca) singur crimele comise cu ajutorul său, pe care le-a acoperit până acum. El nu poate fi și judecător și acuzat - un evident conflict de interese.
  Luând act de inițiative ca înființarea "Institutului de investigare a crimelor comunismului" și "Comisiei Prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România", rămînem lucizi și vigilenți față de previzibilele încercări de minimalizare, escamotare și confiscare a cauzei justițiare anti-comuniste, de către orice instituție înființată și controlată de acest stat român. Rezultatele analizelor făcute de instituțiile sale nu vor avea legitimitate istorică, dacă nu operează în dialog cu victimele și total transparent. Ele vor trebui validate de un număr suficient de mare de reprezentanți legitimi ai năzuințelor și intereselor reale ale victimelor, organizați într-un comitet independent - nu numai față de stat ci și față de orice grupări și interese doctrinare, propagandistice, economice. Va trebui să evităm compromiterea cauzei rezistenței naționale din Romania cu o actiune de genul celei întreprinse de Comisia Wiesel în 2004.
  Nici persoanele și agențiile finanțate din exterior nu au credit moral absolut, pentru că sunt conduse de alte agende (interese comerciale, dorința de a nu perturba mediul de afaceri, ascunderea unor participări la instaurarea comunismului și colaborări cu regimul Ceaușescu, recuperarea unor proprietăți pentru cetățeni emigrați, deschiderea subiectului incomod al raportului dintre cetăteni și stat, etc.).
  Semnalăm și conflictul de interese produs de problema reparațiilor pentru daune, care generează o situație concurențială între diversele categorii de pretendenți față de statul român: rudelele celor asasinați, foștii deținuți politici, vechii proprietari deposedați, muncitorii prost plătiți în lagărul comunist, tinerii jefuiți în ultimii 16 ani, victimele unor abuzuri mai vechi (dinainte de 1944, etc.).
  Nimeni nu-și poate aroga dreptul de a reduce pretențiile celor cărora le-a fost distrusă viața la scuze formale sau despăgubiri simbolice de un ban. Numai fostele victime sau urmașii lor pot decide dacă sunt sau nu satisfăcute de gesturile reparatorii ale statului român.
  Distribuția echitabilă a reparațiilor va trebui stabilită prin dezbateri publice, nu prin tratative de culise.
  Este inadmisibil, de exemplu, ca, în timp ce unii își recuperează palate sau salarii de torționari cu dobînzi cu tot, țăranii deposedați de un pogon, de o căruță și de o viață decentă să fie spoliați din nou, la adăpostul legii 18 (care nu a denunțat criminalitatea cooperativizării).
  Semnalăm deja insuficiența obiectivelor și mandatului actualelor Institute și Comisii.
  Nu acceptăm eludarea fazei interbelice a activității PCR (în care s-a pregătit crima), sau a fazei post-decembriste (în care ea a fost fructificată copios, acoperindu-se urmele). Nici "discreția" pe problema crucificării Basarabiei și Bucovinei, cea mai gravă pierdere a României, pe considerații "geopolitice".
  Semnalăm și rezerve față de compoziția ciudată a comisiilor, în care victimele sunt insuficient reprezentate iar conducerea este încredințată urmașului unui activist PCR. Ne îndoim că s-ar fi tolerat prezența fiului unui activist nazist în comisia pentru studiul Holocaustului.
  Dar cea mai gravă derivă (diversiune) este tratarea exclusiv "istorică" a unui subiect care trebuia abordat de mult în registru politic (dându-se legile corespunzătoare) și juridic (făcîndu-se corecțiile de rigoare în baza lor). Adevărul istoric e deja cunoscut - de oricine a vrut să scoată capul din nisip.
  Unde sunt juriștii care să propună mecanismul reparațiilor?
  Afirmația că nu ar exista deja suficiente dovezi este o minciună stupefiantă și că nu ar exista istorici români credibili pentru a spirijini cercetările juridice - o insultă și un semn de umilință colonială.
  Toate acestea ne fac să lansăm azi, 8 mai 2006, un Apel pentru înființarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului. Acesta va analiza și exprima dorințele reale ale victimelor și le va reprezenta în raportul cu instituțiile statului român.

  Alte informatii privind acțiunea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismuluise pot gasi in rubricile Apeluri si Semnaturi ale sitului revistei Asymetria si pe situl http://www.procesulcomunismului.com realizat si întretinut de Ioan Rosca.
  Scris de asymetria on Wednesday, December 27 @ 13:21:33 CET (12365 citiri)
  Citeste mai mult... | 41920 bytes in plus | Scor: 3

  Apeluri. Societatea civila Semnaturi: Procesul comunismului. Crime inainte si dupa 1989. Plingere penala-dosarul 35/P/

  Noi, membrii Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului, constituit în urma Apelului pentru înființare publicat la 8 mai 2006, susținem Plângerea penalà depusă în dosarul 35/P/2006 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare Bucuresti, la 31 iulie 2006, semnăm Sentința Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului pronunțată la 3 August 2006.


  Grigore CARAZA - fost deținut politic, 21 de ani de închisoare
  Cicerone IONIȚOIU - fost deținut politic, autor a numeroase cărți de analize și mărturii
  Remus RADINA - fost deținut politic
  Gavril VATAMANIUC - luptător în rezistența din munți, fost deținut politic


  Aceastà Plângere (nr. 35/P/2006), alcàtuità la initiativa Exilului românesc, împreunà cu o vastà documentatie, a fost preluatà cu proces-verbal de primire de Generalul magistrat doctor Dan Voinea, procuor militar sef al Sectiei Parchetelor Militare din Bucuresti, la datele de 31 iulie si 4 august 2006.
  Scris de asymetria on Sunday, September 17 @ 20:47:13 CEST (4216 citiri)
  Citeste mai mult... | 18320 bytes in plus | Scor: 5

  Apeluri. Societatea civila Semnaturi: Semnatarii Apelului pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale în d

  Dragi prieteni,
  Stimati cunoscuti si necunoscuti,

  Va propunem spre lectura si - sper - spre semnare textul Apelului de mai jos, initiat de Dl. Valerian Stan si redactat împreuna de mai jos semnatii.
  Dan Culcer, scriitor si publicist, Elancourt, Franta
  Ovidiu Nimigean, scriitor, Iasi
  Valerian Stan, publicist, Bucuresti
  Flori Stanescu, istoric, redactor, Bucuresti
  Mircea Stanescu, istoric, Bucuresti
  7 septembrie 2006
  Îi rugam pe semnatari sa-si indice numele complet, ocupatia si locul de rezidenta.

  Textul Apelului, împreună cu semnaturile de pînă la 14 septembrie 2006, a fost trimis Presedintelui României, conducerii principalelor partide politice, parlamentarilor, presei scrise si audio-viziuale, unor ong-uri spre luare la cunostiinta si publicare.
  Poate fi consultat in aceasta pagina dar si la alte adrese ale presei on-line românesti, de pilda la
  www.alternativaonline.ca/ApelptrScriitorulPaulGoma0609.html


  Nota: Lista ramine deschisa.

  Apelul si lista semnatarilor pot fi consultate la adresa :
  http://www.asymetria.org/html/modules.php?name=News&file=article&sid=169&mode=&order=0&thold=0

  14 septembrie 2006, Bucuresti
  Pentru conformitate : Flori Stanescu, Str. Soldat Petre Dumitru nr. 22, sector 3, Bucuresti, tel., flowerstanescu@yahoo.com
  Scris de asymetria on Friday, September 08 @ 01:23:09 CEST (13785 citiri)
  Citeste mai mult... | 25451 bytes in plus | Scor: 4.66

  Noduri si retele Semnaturi: Procesul comunismului. Semnatari. Apel inițiat de Sorin Ilieșiu.

  APEL CATRE PRESEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BASESCU
  Apel initiat de Sorin Iliesiu

  La 16 ani de la Proclamatia de la Timisoara care a consacrat idealurile anticomuniste ale revolutiei române din decembrie 1989, va solicitam în mod ferm sa condamnati regimul comunist din România ca nelegitim si criminal printr-o declaratie solemna în fata camerelor reunite ale Parlamentului. Aceasta solicitare a fost exprimata de societatea civila înca din 1990 si este în consens cu Rezolutia 1481 adoptata la data de 25 ianuarie 2006 de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei privind necesitatea condamnarii crimelor comise de regimurile comuniste totalitare. Aceste crime trebuie condamnate nu doar pentru a raspunde unei recomandari a Consiliului Europei, ci pentru a raspunde vointei poporului român manifestata înca din primele ore ale revolutiei anticomuniste. Începând din 1990, condamnarea comunismului de catre societatea civila s-a concretizat într-un volum urias de marturii si documente: mii de studii si sinteze ale istoricilor, mii de carti de marturii, sute de filme documentare cu marturii filmate, zeci de mii de ore cu înregistrari audio, nenumarate materiale publicate în ziare, reviste si în spatiul internet. Dupa 1990, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din România a denuntat crimele Securitatii prin actiuni în justitie, a initiat proiectele Legii deconspirarii Securitatii (1993) si Legii lustratiei (1994), înaltând totodata pe întreg cuprinsul tarii monumente închinate memoriei victimelor. Mentionam ca România este prima tara în care exista, creat de Academia Civica, un Memorial al Victimelor Comunismului, înfiintat la Sighet în 1994, luat sub egida sa de Consiliul Europei si declarat de Parlamentul Romaniei ansamblu de interes national. În 1998 Consiliul Europei îl considera printre primele trei locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Franta.
  Fostele tari comuniste care astazi fac parte din Uniunea Europeana, au condamnat de mult caracterul nelegitim si criminal al comunismului în tarile lor. România a suportat un regim politic de o criminalitate extrema. Raportat la numarul populatiei tara noastra a avut cel mai mare numar de victime supuse exterminarii. În toate fostele tari comuniste regimul totalitar a cazut fara victime sau aproape fara victime, în timp ce în România populatia neînarmata si pasnica a fost masacrata: peste 1200 de morti si peste 4000 de raniti. În mod firesc, România ar fi trebuit sa fie prima tara care sa condamne oficial crimele comunismului. Pâna în prezent acest lucru nu s-a întâmplat. Nu a fost posibila adevarata reforma morala a României.
  În timpul comunismului au fost încalcate în mod flagrant si programatic aproape toate drepturilor omului, cu toate ca statul s-a angajat sa respecte Declaratia Universala a Drepturilor Omului odata cu admiterea României în Organizatia Natiunilor Unite (1955).
  Condamnarea oficiala a crimelor comunismului trebuie facuta cât mai curând posibil, ideal la data de 22 Aprilie, când aniversam începutul manifestatiei anticomuniste din Piata Universitatii, cel mai lung miting anticomunist din istorie (52 de zile si de nopti fara întrerupere). Condamnarea criminalitatii comunismului trebuie facuta odata cu prezentarea principalelor crime comise de acesta. Este incredibil ca au fost posibile orori atât de multe si atât de mari. Multe dintre ele ne-au fost ascunse. Altele le-am trait, dar le-am cunoscut doar partial. Majoritatea românilor nu stiu decât foarte putin despre acestea. Cei tineri nu stiu nimic sau aproape nimic.
  Cerem de asemenea instituirea unei Zile nationale de comemorare a victimelor comunismului din România.
  Apreciem ca deosebit de necesara decizia guvernului de înfiintare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Consideram binevenita propunerea recenta a ministrului de externe pentru organizarea în România a unei conferinte internationale pe tema crimelor comise în numele ideologiei comunismului. Mentionam în acest context afirmatia presedintelui Statelor Unite, George W. Bush, referitoare la impunerea fortata a comunismului: “Acordul de la Yalta a continuat traditia nedreapta a celui de la München si a pactului Ribbentrop-Molotov. Înca o data, când au negociat marile puteri, libertatea natiunilor mici a fost oarecum neglijabila. Totusi, aceasta încercare de a sacrifica libertatea de dragul stabilitatii a lasat un întreg continent divizat si instabil. Captivitatea a milioane de oameni din Europa Centrala si de Est va ramâne în memorie ca una dintre cele mai mari nedreptati ale istoriei" (Riga, 7 Mai 2005).
  Condamnând criminalitatea regimului comunist veti dovedi ca aveti vointa politica de a face un act de dreptate istorica, premisa a reconcilierii nationale, asa cum cere din 1990 societatea civila.

  Bucuresti, 10 Martie 2006
  Scris de asymetria on Thursday, May 11 @ 23:39:35 CEST (12097 citiri)
  Citeste mai mult... | 46594 bytes in plus | Scor: 5

  Rezistenta Semnaturi: Comitetul pentru reprezentarea victimelor comunismului

  In aceasta pagina vom inscrie, actualizata cit de des se va putea, lista sprijinitorilor, aderentilor la Apelul pentru înființarea Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului.

  Așteptăm alte semnături de susținere (nume, calitate, adresã de contact sau email) la: mesaje@procesulcomunismului.com/
  Va rugam sa difuzati textul apelului si adresa de contact.  Nota: Lista este deschisa.Așteptăm alte semnături de susținere (nume, calitate, adresã de contact sau email) la:  mesaje@procesulcomunismului.com
  Scris de asymetria on Tuesday, May 09 @ 23:26:46 CEST (4562 citiri)
  Citeste mai mult... | 6597 bytes in plus | Scor: 5


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.82 Seconds