Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 18 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Geopolitica: Ioan Rosca. Scrisoare deschisã cãtre domnul Constantin Cojocaru
  Scris la Tuesday, August 10 @ 21:02:25 CEST de catre asymetria
  Distribuitor de afise O poziție privind Legea Cojocaru, proiectul Partidului Poporului si manipularea organizat de OTV pentru deturnarea Legii de la scopul ei.
  Asymetria


  Scrisoare deschisă către domnul Constantin Cojocaru

  Domnule Cojocaru,

       Cred că e urgentă nevoie de o clarificare a poziției dvs. privind modul în care Partidul Poporului ar transforma România cu ajutorul Legii Cojocaru. Vă aflați într-o postură în care ambiguitățile pot fi exploatate întru blocarea sau deturnarea acțiunii dvs. Manevra făcută de OTV (acapararea milionului de semnături și lansarea unui partid care să-l paraziteze pe al dvs.) arată că uzurpatorii nu vor da înapoi de la nimic. Cei chemați în sprijinul reformei economice, care vor avea de înfruntat o rezistență feroce, trebuie să știe foarte clar în ce aventură intră, carei cauze se dedică, ce interese promovează. De partea "poporului" poți fi în foarte multe feluri. Redistribuirea avuției naționale o poți face pe multe căi. De la înșfăcarea haiducească (de la cei ce au pentru a da celor ce n-au), la abuzul comunist ce se pretinde "în interesul poporului" (dar de care profită nomenclatura partidului) și pînă la corectarea jusțiară a jafului Tranziției.

       V-am mai semnalat faptul că Legea Cojocaru trebuie completată cu un program pentru o altă Românie, care să limpezească spiritul mișcării dvs. Acest lucru a devenit imperios acum, datorită situației create de diversiunea OTV. Facîndu-vă serviciul de promovare a legii, Dan Diaconescu a abuzat, spurcînd spiritul justițiar pe care doreați să axați Partidului Poporului, cu un populism jegos - de care va fi greu să vă descotorosiți. Trebuie să faceți orice ca să scăpați de această intoxicare.
       Sondajele OTV arată că susținătorii doresc ca membrii PP să primească cei 20 000 euro preferențial - și asta spune multe! V-a adus OTV-ul "alături" pletora micilor ciupitori frustrați de succesul marilor borfași, sărăciții fără scrupule, însetați de orice pradă s-ar putea obținute în gașca unui nou partid. Cerșetori, ghicitori, astrologi, circari, precupețe, țațe, hoțomani, mîrlani, bețivani, smecheri, țigăniți, delicvenți.
       Pentru ca această lume să rămînă în PP-ul dlui Diaconescu și reformatorii cinstiți să se decanteze spre dvs. - trebuie să faceți cît mai repede precizările de program la care mă refeream.

       Un aspect crucial este modul de obținere și de distribuire a compensațiilor redate populației, jefuite de clientela FSN. Știu că ați militat exemplar după 1989 pentru retrocedarea avuției naționale celor care au muncit-o (și cărora le apartinea de drept). Știți că v-am susținut atunci și am încercat și acum să vă sprijin. Am înțeles și observația dvs. pertinentă că e foarte greu de reparat ceea ce s-a făcut, nenumărate active fiind distruse, nenumărate averi scoase din țară, nenumărate anchete fiind îngreunate de ascunderea urmelor și aparențele de legalitate. Ideea impozitării marilor averi făcute în Tranziția Criminală pare într-adevăr soluția practică. Dar dacă nu este corelată cu pedepsirea înavuțirilor necinstite, impozitarea își poate pierde legitimitatea.
       în numele democrației, majoritatea hămesită decide să înșface o porție din halca acaparată de o minoritate hulpavă? Cam atîta au înțeles unii simpatizanți OTV din Legea Cojocaru. Ne întoarcem la doctrina din 1945, ca să recuperăm cîte ceva din averile acumulate de cei care atunci au pus mîna pe putere… în numele poporului? Dar tocmai experiența comunistă și post-comunistă ne pune în gardă - atunci cînd un nou partid pretinde călăuzirea maselor spre demnitate economică. Cine ne garantează că noul val de "redistribuire", gestionat de degenerații tranziției, nu va degenera într-o farsă, nu va ocaziona o uriașă escrocherie? Nu ajung declarațiile de bună intenție. Nu puteți controla miile de șmecheri care vă vor năpădi partidul cînd se va simți că e pradă de împărțit. Trebuie să găsiți mecanisme de asigurare a corectitudinii - în însuși modul cum definiți procesul redistribuirii.

       Pe de o parte, așa cum v-am mai spus, renuntați la "tactul" cu care tratați problema averilor acumulate prin jefuirea și subminarea statului. Dacă un partid justițiar căștigă puterea, el va găsi căile de a demonstra că modul în care s-au făcut privatizările a fost infracțional/delictual. De unde: anulări, confiscări, pedepsiri, urmăriri de conturi în străinătate. Nu vă lăsați paralizat de complexul creat de juriștii Sistemului. Justificarea "impozitării marilor averi" trebuie să fie justițiară, altfel veți înfăptui dreptatea, ca o nedreptate.
       Pe de altă parte, găsesc că răspunsul dvs. la întrebarea " Cine va hotărî cui și cînd îi sînt aprobate proiectele de 20000 euro" - este nesatisfăcător: "Există deja instituții specializate în evaluarea de proiecte". Tocmai dvs. spuneți asta? Care v-ați petrecut ultimii ani ca să puneți la punct o rețea națională de consultanță pentru obținerea de fonduri europene (Euroșansa), pentru a salva cetățenii din ghearele celor ce au ocupat instituțiile specializate ale statului? Dvs. nu știți ce înseamna la noi a aproba un proiect? Din clipa în care Legea Cojocaru ar opera, cei care ar avea sarcina să aprobe dosarele individuale (sau ar avea puterea să influențeze decidenții) ar face profituri fabuloase pe spatele "poporului re-împroprietărit". Trebuie să adăugați Legii Cojocaru prevederi care să facă imposibilă corupția pe baza ei. Decît să provocați o nouă "inginerie", cu noi profitori, mai bine dați fiecăruia banii fără condiții sau aprobați toate proiectele din oficiu (dacă e vorba de retrocedare).
       Altfel nu vă puteți demarca de spiritul de căpătuială captat de OTV- care promite fățis adepților noului partid că își vor face parte, după ce vor constitui noua nomenclatură.

       Vă rog să considerați această intervenție un nou gest de sprijin.

       Ioan Roșca, 10 august 2010

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 15

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.25 Seconds