Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 15 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Boris Marian Mehr. Criza criticii române?
  Scris la Saturday, April 17 @ 09:57:44 CEST de catre asymetria
  Culturnicii
  Confratele Boris Marian Mehr difuzează un articol polemic pe care îl publicăm aici convinși că pune în evidență un fenomen real și trage un semnal de alarmă necesar. Singura rezervă pe care am avea-o este  legată de titlul care, generalizând, pare să ignore că Manolescu și Ștefănescu nu sunt singurii critici literari din România. Iar colecțiile de texte «cronicărești» reșapate, publicate în format mare, cu un titlu inadecvat și împănate cu unele considerații «pseudoteroretice» și istorice nu le ridică la nivelul lui Lovinescu, Călinescu sau la acela al unei adevărate istorii literare, singura existentă pentru perioada de după 1944, cea a lui Marian Popa. Argumentația lui Boris Marian, care își asumă subiectivitatea pe teme literare, are însă o bătaie mai lungă : instituția Uniunii Scriitorilor. în momentul în care Uniunea e pe cale să-și piardă sediul, adică pământul de sub picioare, când se știe că arhiva Uniunii a fost distrusă prin neglijența criminală a acelora care trebuiau să vegheze la protejarea memoriei noastre colective, semnalele de alarmă sunt necesare și ar trebui să fie susținute și de alți confrați.
  Dan Culcer  Criza criticii române
   

  Critica română a avut nume mari, pe care le păstrează – Titu Maiorescu, E. Lovinescu, G. Călinescu, apoi o pleiadă de critici, unii proletcultiști, alții „reformați”, astfel că am ajuns acum cu cei mai solizi, curtați, cunoscuți critici - Nicolae Manolescu și Alex Ștefănescu. Istoriile lor seamănă, aproape că se identifică, metodologic, prin lipsă de metodă. Impresionismul lui G. Călinescu era compensat de capacitatea sa de scriitor. Cei doi corifei și-au ales niște nume după criterii de gust personal, așa consider, au o mare experiență în domeniul cronicii de întâmpinare, nu sunt teoreticieni, iar Istoriile pe care le-au editat ignoră circa 70 % din ceea ce s-a scris în ultimii 70 de ani. De ce ? De aia. Alex Ștefănescu și-a explicat demersul – Istoria nu este un cimitir. Ba este, stimate istoric.
  Eu, de mic copil vizitam cimitire, în special Bellu și învățam multe, m-am închinat la mormântul lui Eminescu și al altora. Că Istoria nu estze o carte de telefon, asta este adevărat. NU toți care au scris ceva trebuie să fie incluși. Dar un istoric al României, întreb, ar elimina numele unui voievod numai sub motivul că nu-l apreciază ? Mie nu-mi place Vlad Țepeș, dar cine ar putea să-l ignore ? Desigur, oricine poate spuner- Boris Marian este supărat că nu a fost pomenit nici de Alex, nici de N. Manolescu. Da, sunt și am să spun de ce. Nu sunt un prost să cred că am o operă de mare importanță, dar am scris circa 40 de ani, am publicat 12 cărți, unele lăudate, altele uitate, ca mulți autori. I-am trmis lui Nicolae Manolescu aproape toate cărțile, din 1986 încoace. Nici un răspuns. Este un personaj olimpian. Greu de ajuns la marele critic, precum Kafka să intre în Castel. Deși, coleg și prieten fiind, așa sper, că erau prieteni, cu Florin Mugur, ar fi putut aprecia că regretatul poet de mare valoare a dat girul celei de a doua cărți „Profesorul de fericire”, apărută la Cartea Româneacă, în 1989. A scris bunul critic Gh. Grigurcu. Dar tot Nicolae Manolescu mi-a publicat circa șase articole, în perioada în care era membru al PNL, articole puse chiar în primele pagini ale ROMâNIEI LITERARE. Atunci eram interesant.
  Mai departe. Alex Ștefănescu a creat, cu mult har, o rubrică MAȘINA DE SCRIS, la revista FLACĂRA, prin anii 9o. Nu era lună să nu public o poezie de Boris Marian, ba, în aprilie 1990 a scris un articol cu un titlu retoric – „De ce nu se scrie despre BORIS MARIAN ?”. El a întrebat, tot el a răspuns. La circa 19 ani distanță, publică în decembrie 2009, o cronicuță în care scrie că „autorul încearcă să facă literatură”. De ce ?
  Pentru că i-am trimis mai înainte o scrisoare sinceră, personală în care am reproșat diversele hibe și scăpări din marea sa Istorie literară, pe un ton de cea mai evidentă considerație. Nu i-a plăcut, criticii nu suportă critica. Nici medicii nu suportă medicamentele.
  Tot istoricul Alex Ștefănescu, redactor șef la RL, se ocupă de câțiva ani de „Tichia cu mărgăritar”, pe care o publică fie în revista coordonată de dumnealui, dar care mai apare și, în mod penibil, la TV Cultural, unde împușcă tot ce prinde. Mă întreb, este el oare sadic ? Să presupunem că mulți oameni fără pic de talent scriu versuri. Este rațiunea lor de a trăi. Nu, Alex Stefănescu vrea să le pună un revolver în mână pentru ca respectivii să se sinucidă. Astfel literele românești vor scăpa de mediocrități. O purificare spun eu antiumanistă și anticulturală. înțeleg să nu lauzi o carte proastă, să nu încurajezi un antitalent, dar spectacolele lui Alex Ștefănescu sunt grotești. Oare USR nu se sesizează că însuși prestigiul Uniunii este atins de jocul mizerabil făcut de Alex Ștefănescu ? Este el Dumnezeu ? De ar fi și tot nu ar proceda astfel.
  Am încercat să public un protest la ROMâNIA LITERARĂ. Revista suferă de o lipsă de democrație cronică. Nu mă mir că au plecat Gabriel Dimisianu, Constanța Buzea, Adriana Bittel, ș. a Lipsă de fonduri, vârsta de pensionare ?
  Te pomenești că Alex Ștefănescu se va gândi să fiu dat afară din Uniune, că doar poate orice, ca bun și vechi membru al PNȚCD ce a fost și nu mai este. O fi la alt partid. Vorba ceea, comunist am fost, acum fie ce o fi.
  Eu am fost și sunt comunist utopic.
  Criza criticii este morală. Uniunea Scriitorilor este o binefacere și este necesară scriitorilor ca un suport moral și material, am muri mulți chiar de foame dacă nu ar exista. De aceea apelez la tineri să nu lupte împotrica Uniunii ci să lupte pentru a o aduce la u nalt nivel moral. Nu dizidența și desființarea vor aduce pacea și cultura, numai bunăvoința față de noi înșine, curajul opiniilor, exemplul moral, talentul, toate acestea vor asigura un climat de normalitate în obștea scriitorilor.
  Unii scriitori nu mai vor să fie membri, nu mai vor să candideze pentru calitatea de membru, nu le trebuie un ajutor material, dar este un fapt întristător. Mă adresez și membrilor și nemembrilor Uniunii, cine dorește să avem un cuvânt în viața civică, culturală să reflecteze și să consolideze Uniunea: nu ca o creație a PCR,—s-a terminat cu CC PCR, este o demagogie toxică a compara USR dinaintea lui 1989, cu ce este acum, —dar unele atavisme trebuie îndepărtate. Am spus, Dumnezeu care iubește scriitorii, fie cu mine. 
  Boris Marian


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.24 Seconds