Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 17 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Fulgurații: Aurelia Satcau: Caruta si calul lunecind mut printre megaliti de beton si sticla
  Scris la Saturday, May 27 @ 23:01:56 CEST de catre asymetria
  România incognita Aurelia Satcau scrie "Cineva spunea de curind urmatoarele: monstruosul adevar care se poate afirma despre societatea umana curenta este acela ca indivizii in formare astazi sînt mai degraba oi in turma, decit oameni. Asa sa fie? Nu stim, iar daca o vaga banuiala incepe sa se formeze, cum ca liberul arbitru si vointa personala ar fi de mult apuse in sfera decizionala a vietilor noastre, ei bine, se gasesc destule argumente digitalizate, ultra-sofisticate tehno-logic, imagologii coplesitoare si morbide pentru satisfacerea nevoilor noastre megalomaniace pavlovian induse, pentru a ne simti in control, suverani, bintuind nemuritori intortocheatele interstitii virtuale ale unei mass-medii care a reusit sa ne convinga – puteti sa credeti? – ca muntele din reclama e ‘mai munte’ decit cel real, iar aventura imaginara in virtual, este chiar mai comfortabila.

  Dar sa ne radicalizam, inca, si mai mult: ginditi-va, pentru o clipa, la imaginea urmatoare: o tara in care conditia rural-agrara este predominanta, in care caruta si calul mai trec, inca, alene printre muzee cochete, tacute si sumbre, a caror misie secreta ramine aceea de a gazdui cu success mondene serate de alcov (oficiate de 'omul de cultura' cu miscari lacom-serafice din degete onctuoase si larvar-filozoafe, si pentru care ambarcatiunea mizera trasa de bidiviul costeliv trecind prin fata geamurilor sale somnolind, acum, in arsita unei amiezi de vara, este un spectacol, oh, poetic, pricina pentru care maestrul culturolog se retrage acum cu miscari lenese din fata ‘istoriei vii’ – inedit moment, oh, yes!, Bucurestiul de altadata, dar si prezentul, totul, TOTUL e aici, acum, cit sînt de privilegiat, cînta el pe nas imnul strainului de lume; maestrul isi aminteste desigur si ca trebuie incepute pregatirile pentru serata de care v-am pomenit mai înainte – smochinele umplute sînt inca necomandate, iar lacheul Costica, adunat de pe drumuri anul trecut, de prin satele din jurul Bucurestilor (asa ii place piticaniei in halat de casa, brodat cu matase si cu monograma, sa numeasca orasul care zvicneste dincolo de geamuri si al carui praf nu l-a taiat niciodata cu picioarele desculte ca cei din vechiul cartier “23 August”); flacaul Costica e tinar, cu buze carnoase si impletite ca ale lui Paraschiv din Morometii; are, in schimb, deja alura manechinelor ‘de imprumut’ de la Gucci, unde uritenia sau precaritatea intelectuala sînt atuuri majore)…dar ce va spuneam? Aha, deci caruta si calul, (glisind alene pe Calea Victoriei, urmarita cu ginduri lenese si veleitati de antropolog de acel scriitor, filozof, poet de renume, ginditor, analist-politic, etc., cel cu degete onctuoase si lacome si unghiile lacuite discret), deci caruta aceasta puturoasa si ascutita la glas, la intilnirea cu un intreg arsenal simcultist (‘sim’ de la ‘simulacra’ si ‘simulare’) al tehnologiilor celor mai galactice, al surogatelor de tot felul (de la hrana cea de toate zilele transformata in vitamine, minerale si alte asemenea care se iau cu apa, si pina la vacantele petrecute in ambianta racoroaselor (sic) imagini de munti si izvoare si albastre, sinilii ceruri indepartate, in linistea si intimitatea de dinaintea propriului ecran de televizor sau computer. Toate acestea – o invazie de material occidental care abia asteapta penetrarea pudibondei Romanii, care, in loc sa-si traga in sus fustele, lasind balaurul sa geama, furios pe propria-i impotenta, intre coapsele-i virgine, e acum cu ochii spre Ceahlaul in neguri, despre care vesti dinspre imparatie spun ca e de vinzare! Fecioara va geme sub greutatea matahaloasei fiare si isi va jura razbunari. Apele vor clocoti cu furie, inca odata, de data aceasta nechemate de vreun dummnezeu fals al climelor globalizate sub bagheta magica a interesului consumerist si hegemonic, ci de insusi Dumnezeul dreptatii.

  Caruta si calul lunecind mut printre megaliti de beton si sticla, in asurzitoarea tacere a lumilor virtuale, a imperiilor imagologice in care umanitatea, comfortabil intinsa pe canapeaua ca un covor zburator din vis, se lasa penetrata de un ‘real mai real decit Realul insusi’;... si nu aveai dreptate, Vladimir Tismaneanu, ‘fantasmele salvarii’ sînt si ele redundante, caci iluzia, fantasma este acum…reala. ..sau poate ma insel…aveai dreptate, da, aveai dreptate, Vladimir Tismaneanu…si, cu riscul ca ma repet pentru cititorii mei, cum spune marquezul: ‘popoarele condamnate la singuratate nu au decit o singura sansa’... Marquez nu spune care…

  AURELIA SATCAU
  Melbourne, Mai 2006
  "

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.35 Seconds