Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 26 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Jurnal: Daniela Gifu. Retorica sloganurilor politice
    Scris la Friday, November 20 @ 10:06:26 CET de catre asymetria
    Distribuitor de afise Iată că din data de 23 octombrie asistăm - mai mult sau mai puțin ca spectatori - la o nouă campanie prezidențială. Cum este deja cunoscut, orice campanie electorală este bazată pe publicitate și propagandă care au evoluat în paralel: „la început, doctrinele sunt lăudate așa cum farmacistul își laudă alifiile, adică se descriu caracteristicile, se explică binefacerile acestora”[i]. Este așa-numita publicitate informativă, care marchează debutul artei publicitare. Procedeele comune atât propagandei, cât și publicității, sunt numeroase: mărcii de fabrică îi corespunde simbolul, sloganului comercial – sloganul politic. Totul ca să placă grupului țintă căruia i se adresează.


    Retorica sloganurilor politice
    Campania prezidențială 2009
    Iată că din data de 23 octombrie asistăm - mai mult sau mai puțin ca spectatori - la o nouă campanie prezidențială. Cum este deja cunoscut, orice campanie electorală este bazată pe publicitate și propagandă care au evoluat în paralel: „la început, doctrinele sunt lăudate așa cum farmacistul își laudă alifiile, adică se descriu caracteristicile, se explică binefacerile acestora”[i]. Este așa-numita publicitate informativă, care marchează debutul artei publicitare. Procedeele comune atât propagandei, cât și publicității, sunt numeroase: mărcii de fabrică îi corespunde simbolul, sloganului comercial – sloganul politic. Totul ca să placă grupului țintă căruia i se adresează. Așa ajungem la un nou stadiu al publicității: „ea încearcă mai curând să șocheze decât să convingă, mai curând să sugestioneze decât să explice. Sloganul, repetiția, imaginile atrăgătoare câștigă tot mai mult teren, în detrimentul anunțurilor serioase și demonstrative: din informativă, publicitatea devine sugestivă”[ii]. în contextul electoral actual suntem asaltați de diverse ipostaze în care candidatul ne este înfățișat în diferite activități socio-profesionale, iar sloganurile uzează tot mai mult de tonalitatea afectivă, emoțională, menite să-l cucerească pe alegător. Sloganul nu este altceva decât „un refren al imaginii publice”[iii]. El este simplificarea supremă – fraza care spune, dacă nu totul, măcar esențialul, în câteva cuvinte simple. Prin urmare, mesajele discursive conținute în sloganuri devin „maximele elaborate pentru nevoile unei acțiuni particulare”[iv] și pentru ca să-și atingă scopul trebuie să respecte anumite reguli, care devin - după Constantin Sălăvăstru - particularități[v] ale acestora: a Sloganul este un act de limbaj disimulat.
    Această formulă interpune o distanță între referința tematică a discursului politic și intențiile acestuia privind receptarea de către publicul vizat. Exemplificăm cu sloganul promovat în campania prezidențială de candidatul PSD-PC, Mircea Geoană -  „învingem împreună!” -  unde acesta mizează în totalitate pe tonalitatea emoțională. Pe tot traiectul electoral a abordat o campanie populistă, orientată către diferite categorii sociale țintă, de aceea sloganul „învingem împreună!”, dorește să insufle ideea de unitate. Doar împreună învingem actuala criză economică, accentuată și din cauza crizei politice care trebuie să fie anihilată.  Caracterul disimulat al sloganului politic vine din faptul că se adresează maselor, care, de cele mai multe ori, nu pot pătrunde înțelesurile complexe ale platformelor-program sau doctrinelor politice. în această situație, este binevenită o formulă scurtă și clară, care, repetată cu abilitate, poate aduce rezultatul urmărit. b) Sloganul este un enunț polemic. Orice actor politic candidat, intrat în competiție electorală, își promovează platforma-program prin intermediul unui enunț-slogan, care, desigur, intră în contradicție cu adversarul. Caracterul polemic al sloganului nu este vizibil întotdeauna, dar se manifestă ca o expresie a luptei pentru acordarea legitimității.
    Analizăm un alt slogan electoral, cel propus de Corneliu Vadim Tudor, candidat PRM -  „Salvați România! S.O.S. Poporul Român!” – unde, pe de o parte polemica are în vedere situația actuală a țării (Vadim Tudor se prezintă drept cel mai potrivit candidat și radical luptător în soluționarea problemelor României), pe de altă parte polemica privește acel strigăt disperat către toți acei electori români care vor și pot da o mână de ajutor în îndepărtarea actualei puteri, care a adus țara în pragul disperării.   Indirect, rolul sloganului în discursul politic se poate desprinde din analiza modalităților de persuasiune a maselor și a ideologiei politice care „descrie nu numai existența societății, ci și acțiunea și funcționarea sa. Conținutul poartă aici, asupra scopurilor pe care le propune și trebuie să le propună, acțiunea comună”[vi].
    c)  în discursul politic, sloganul trebuie să aibă o anumită sonoritate și o anumită ritmicitate, pentru a fi mai ușor reținut de auditor.
    Pentru a spori eficiența celor două caracteristici ale sloganurilor, discursul politic este promovat prin intermediul canalelor de transmisie. Să analizăm un alt slogan - „De ce le e frică, nu scapă.” – unde sesizăm faptul că Traian Băsescu, președintele în funcție și, totodată, candidatul PD-L, mizează pe sonoritatea elementelor centrale „frică” și „scapă”, iar ritmicitatea este dată de „ruperea” sloganului în două părți, se acordă însă mai mult redării fricii, și mai puțin scăpării. Cu alte cuvinte, oricăt de mare e frica adversarului nu are șanse de a scăpa. Fiind un slogan de promovare a Referendumului, vorbim deci de frica reducerii numărului de parlamentari, de la 471 la 300, și, deci, cu Traian Băsescu președinte, nu este loc de scăpare.
    Sonoritatea înseamnă ritm. Așa cum afirma Gabriel Thoveron, „sloganul care poate fi scandat la manifestații se transformă în incantație”[vii]. Acele ritmuri în care se repetă, în funcție de timp și loc, o succesiune de două silabe scurte sau, mai elaborat, cum este cel analizat. d) Sloganurile trebuie să evidențieze o anumită individualitate și originalitate.
    Discursul politic este, în principal, mesagerul doctrinei și propagandei promovate de un anumit grup de putere. în acest sens, sloganul încearcă să exprime esența doctrinei, individualitatea și originalitatea ei în raport cu celelalte doctrine. Astfel, o doctrină de stânga va fi pusă în valoare de enunțuri-slogan ce pun accentul pe rezolvarea problemelor grave ale țării: șomajul, decalajele economice, violența străzii, degradarea serviciilor medicale etc. Exemplificăm cu sloganul - „Hai România!” - unde Sorin Oprescu, candidat independent și declarat antisistem, mizează pe ideea de președinte antrenor, o adresabilitate directă către electoratul masculin, cunoscut prin înclinația accentuată spre forbal.
    O doctrină de dreapta va miza pe sloganuri ce se pronunță pentru primatul individului în fața societății și în favoarea reducerii intervenției statului, în favoarea pieței care trebuie să guverneze producerea de bunuri și servicii. Luăm spre exemplificare un nou slogan pentru candidatul PD-L, cu câteva zile înainte de primul tur de scrutin. - „Luptă pentru tine!” – perceput ca un îndemn din partea lui Traian Băsescu către votant de a lupta pentru sine acordându-i votul.
    Enunțul-slogan trebuie să se remarce, să nu fie nici plat, nici banal, nici oarecare. Originalitatea trebuie să caracterizeze atât fondul, cât și forma. în cele din urmă, va impune personalitatea actorului politic care îl folosește. e)  Sloganul trebuie să reflecte aspectele esențiale ale domeniului pentru care discursul se propune. în domeniul politic esențialul va avea în vedere următoarele elemente:  
    - Doctrina[viii].
    Exemplificăm cu sloganul istoric al brătienilor - „Prin noi înșine” - esența doctrinelor liberale care redă convingerea și acțiunea discursivă ale adepților valorilor liberale în vederea propagării lor în rândul maselor. - Grupul de putere. Aceeași doctrină politică poate fi regăsită în discursuri politice diferite, aparținătoare unor grupuri de putere diferite. Exemplificăm cu un slogan electoral de stânga -  „Credință, nădejde și dragoste!” - unde se pune accent pe imaginea lui Gigi Becali, candidatul PNG, surprinsă aici prin trei elemente esențiale ale personalității sale: credință, nădejde și dragoste. - Calitățile candidatului.
    Nu este suficient ca cel prezentat în slogan să nu promită câte-n lună și-n stele, trebuie ca el să pară întruparea calităților ce îi sunt atribuite și să pară competent pentru a înfăptui propunerile pe care le avansează. Exemplificăm cu sloganul - „Băsescu pentru România!” - unde accentul cade pe brand-ul numelui actualului președinte, BĂSESCU, singura soluție pentru România. - Contextul de promovare. Amintim sloganul - „România bunului simț!” - unde Crin Antonescu, candidatul PNL, se declară lider al înnoirii sistemului politic, punând accent pe bunul simț un deziderat relevant în contextul actual în care se află România.
    Din cele consemnate, subliniem că fiecare slogan se vrea a fi o formă discursivă originală, polemică, credibilă, completă, adaptată la realitate (context, adversari, mediul social-politic) și că acesta corespunde așteptărilor electorilor. Teoretic, sloganul electoral ar trebui să fie îndeajuns de durabil pentru a rezista pe parcursul întregii campanii electorale. Și, totuși, avem în această confruntare electorală un candidat care a schimbat mai multe mesaje electorale, de tip slogan, Traian Băsescu. O fi sau nu de bun augur?
      Daniela Gifu
      i DOMENACH, Jean-Marie, Propaganda politică, Institutul European, Iași, 2004, p. 29 ii Ibidem, p. 30 iii STOICIU, Andrei, Comunicarea politică - cum se vând idei și oameni, Ed. Humanitas, București, 2000, p. 36 iv BELLAK, Leopold, The nature of slogans, Journal of abnormal and social Psychology, vol. 37, 1942, pp. 486-510 v SĂLĂVĂSTRU, Constantin, Discursul puterii, Institutul European, Iași, 1999, pp. 292-304 vi ANSART, Pierre, Les ideologies politiques, P.U.F., Paris, 1974, pp. 14-15 vii THOVERON, Gabriel, Comunicarea politică azi, trad. de Marius Conceatu, Ed. Antet, București, 1996, p. 130 viii  „Doctrina politică cunoaște o viață ideatică proprie în care combate, evaluează, valorifică teze și idei ale altor doctrine, argumentând și motivând propria concepție.” v. CARPINSCHI, Anton, Doctrine politice contemporane, Ed. Moldova, Iași, 1992, p. 9
    Chestionarul articolului:

    [ Rezultate | Chestionar ]

    Voturi 4


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.86 Seconds