Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 12 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Fulgurații: Sergiu Smion. Experimentul psihologic ideal
  Scris la Friday, August 07 @ 11:35:40 CEST de catre asymetria
  Etnografie Romania a suportat una din cele mai dure dictaturi din Europa de Est iar societatea romaneasca a fost una complet traumatizata pentru faptul sinistru ca Experimentul Pitesti a fost extins in realitate la scara intregii natiuni. De aici, consecintele.
  Sergiu Simion  Experimentul psihologic ideal
  Experimentul psihologic ideal

  Daca ne gandim bine, psihologia romaneasca este intr-o autarhie perfecta si intr-o vacanta perpetua de peste 60 de ani ( psihologii nu, ei si-au tot cautat un sistem de referinta profesional si propriul centru de greutate de tot atatia ani - pe primul l-au gasit deja cu varf si indesat ) in care tot cauta luminita de la capatul tunelului. Unul dintre psihologii considerati sclipitori in generatia lui , acum "visiting professor" in SUA, imi marturisea prin 1988 ca dupa o vizita facuta in RDG ( nu RFG ... ) a avut o revelatie : psihologia noastra ( de atunci ? ) se afla cam in ... comuna primitiva . Cand cei de acolo foloseau de mult calculatoarele pentru analiza factoriala, statistica,etc. , psihologii romani isi faceau etaloanele aici ( si multa vreme dupa aceea...) cu liniute trase cu creionul pe hartie examinand la gramada ( pardon, e vorba de o gramada organizata de care unii sunt mandrii si acum pentru ca trebuie sa fim mandri de istoria noastra ) cam 40 - 50 de oameni intr-o sala . Recordul estimat atunci a fost de 70 de persoane in industrie si de 100 de persoane in armata (daca nazistii examinau psihologic in prealabil la Auschwitz, sigur ar fi ciulit urechile la asa ceva ).
  Mai aproape de noi, multi am ras sanatos citind pe Internet unele din titlurile unor "comunicari stiintifice" prezentate de unii psihologi practicieni si chiar ale unor universitari prezentate la o conferinta prin Ardeal acum cativa ani.
  Dar sa lasam Cezarului ce este al Cezarului si sa ne relaxam o clipa in plina criza mondiala, economica, sociala ( la noi, inclusiv psihologica ) pentru ca aceasta criza a ajuns in sfarsit si "la capra vecinului". Cum noi am fost tot timpul in criza de sistem ( de aceea aveam nevoie mereu de "revolutii tehnico-stiintifice "... ) nu mai avem nevoie de inca o eticheta pe o realitate cronica deja existenta .

  Mai jos sunt doua experimente psihologice ideale
  ( cf. Asupra experimentului mental "platonic", Ionut Isac, Institutul de Istorie "G. Barit" , Cluj Napoca - Noema vol II, nr.1, 2003.- http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache%3A4jWz59yyvmAJ%3Awww.noema.crifst.ro%2Fdoc%2F2003_02.pdf+experimentul+ideal&hl=ro&gl=ro&pli=1 )
  despre care am citit intamplator cu ani in urma , si unul pe care l-am propus tot atunci "avant la lettre".  1. Dungile

  Doua grupuri de pisoi egale ca numar au fost crescute inca de la nastere in doua cutii ( custi ) diferite pe care nu le-au parasit niciodata , avand peretii cu dungi albe si negre . Prima cutie ( lotul 1 ) avea dungile desenate orizontal. A doua cutie ( lotul 2 ) avea dungile desenate vertical. Dupa cateva saptamani, pisoii au fost mutati brusc unii in custile celorlalti ( lotul 1- dungi orizontale- in cutia lotului 2 - dungi verticale - si invers ).
  Rezultatul . Toti pisoii din ambele custi au cazut din picioare ca secerati de mitraliera ( toti si-au asezat capetele paralel cu dungile si au ajuns la podea... ).

  Experimentul ( facut de psihologii americani ) poate fi extins si la alt nivel...

  2. Cutia cu maimute

  In aceeasi cutie ( cusca ) inchidem o maimuta agresiva si una inteligenta si dupa aceea , cum ar fi zis Minulescu, "am aruncat in strada cheia" pentru o perioada determinata.
  Rezultatul . Maimuta inteligenta face nevroza( in aceste conditii tupeul bate inteligenta ...).

  Experimentul ( citat de un psihiatru sovietic) poate fi extins si la alt nivel...

  3."Minerii" versus "Intelectualii"

  Doua grupuri egale ca numar ( 50 de persoane ) de mineri din subteran si , respectiv , intelectuali cu functii de conducere, sunt supuse in mod voluntar urmatorului experiment. Pentru o luna de zile, fiecare grup trebuie sa preia brusc si fara nici o pregatire prealabila rolurile sociale complete ( statut, pozitie, sarcini de serviciu,etc. ) ale celuilalt grup. "Intelectualii" vor lua salopeta,cizmele de cauciuc, casca ,lampasul, tarnacopul, furtunul,etc. si vor intra in subteran,etc. " Minerii" vor purta zilnic costum, cravata ,etc. vor avea masina la scara , secretara, vor raspunde la telefon conform etichetei uzuale si persoanei a II-a plural , vor lua pranzul in oras, etc.
  Care vor fi consecintele la nivel de grup si care din ele va face "nevroza" ?
  ......

  Aceasta intrebare am adresat-o profesorului meu Mihai Golu intr-o discutie particulara din anul 1981.
  Raspunsul de atunci este usor de intuit acum.
  Opinii "Re: Caracteristicile principale ale romanilor


  "M-am intrebat de multe ori, dupa plecarea din Romania, de ce sunt romanii atat de certareti, snobi, vanitosi si rautaciosi? De unde si de ce atata ura, atata invidie fata de aproapele lui? De ce atata prefacatorie si de ce sunt atatia profitori in Romania? Mi-am amintit ca singurul loc din SUA in care cineva a tipat la mine si m-a tratat “de sus” a fost Ambasada Romaniei. Ce este in neregula cu noi, romanii? Avem o gena defecta sau in plus fata de alte natiuni? De cate ori mi-e dor de casa imi fac de lucru la ambasada Romaniei sau in comunitatile online si-mi trece! …imi amintesc de ce am plecat de acasa si ascult melodia “In umbra marelui URSS” (Phoenix).

  Sa le luam pe rand :

  "M-am intrebat de multe ori, dupa plecarea din Romania, de ce sunt romanii atat de certareti, snobi, vanitosi si rautaciosi? De unde si de ce atata ura, atata invidie fata de aproapele lui? De ce atata prefacatorie si de ce sunt atatia profitori in Romania?"

  Intrebarea este esentiala dar ca la orice intrebare simpla, la obiect, raspunsul nu este de loc simplu. Un punct de plecare l-ati dat deja :  "Mi-am amintit ca singurul loc din SUA in care cineva a tipat la mine si m-a tratat “de sus” a fost Ambasada Romaniei. Ce este in neregula cu noi, romanii? Avem o gena defecta sau in plus fata de alte natiuni? De cate ori mi-e dor de casa imi fac de lucru la ambasada Romaniei sau in comunitatile online si-mi trece! …imi amintesc de ce am plecat de acasa si ascult melodia “In umbra marelui URSS”.  Nu exista o explicatie rationala uzuala pentru care un functionar al Ambasadei Romaniei sa tipe la un cetatean roman !! In nici o tara democratica normala acest lucru nu este permis. In Romania, da, si fara consecinte. Acest lucru se va intampla inca ani de zile ...

  Nu este nimic in neregula cu romanii ( nu discut exceptiile ! ) si nu este vorba de nici o gena defecta . Problema este in cu totul alta zona : in climatul si reglementarile interne din institutii, guvern,stat in general , in personalul acestora care inca din anii `50 admite in randul lui si sub conditia impunitatii, prin complicitatea tacita a tuturor structurilor vizibile sau nu , indivizi primitivi, inculti, psihopati social sau pur si simplu tortionari ( citeam undeva ca un tortionar care a facut parte din plutonul care l-a executat pe Patrascanu ajunsese...director la biblioteca Universitatii din Cluj ! ). Faptul ca un functionar al statului tipa aici la un cetatean in dispretul oricarei norme si oricarei legi si fara nici o consecinta este de domeniul cotidianului , iar pulsiunile existente la acestia tradeaza nostalgia inconstienta a mitralierelor de alta data. Scurt : in mentalul colectiv al slujbasilor statului romani de orice factura, natura si nivel este adanc sadita paradigma "cetateanului" dusman al oranduirii, statului si societatii , "cetateanului" detinut politic, "cetateanului" infractor, "cetateanului" obiect, notiunea de respect al cetateanului fiind in realitate si dincolo de lozinci complet straina culturii de stat traditionale conform careia "cetatenul" este o categorie sociala complet inferioara ( fara drepturi ).

  Mai raman două intrebari foarte interesante :

  De unde si de ce atata ura, atata invidie fata de aproapele lui? Raspunsul telegrafic ar fi urmatorul .Romania a suportat una din cele mai dure dictaturi din Europa de Est iar societatea romaneasca a fost una complet traumatizata pentru faptul sinistru ca Experimentul Pitesti a fost extins in realitate la scara intregii natiuni. De aici , consecintele.

  De ce atata prefacatorie si de ce sunt atatia profitori in Romania? In Romania reactiile umane normale si comportamentul normal au fost fie pedepsite, fie invalidate social. Au fost in schimb incurajate si validate delatiunea, furtul, crima ,etc.

  In aceste conditii sociale patologice rezultatele nu puteau fi decat acestea . Problema este ca ne aflam in Uniunea Europeana, si in 2009, si cu toate acestea problemele persista si acum. Deci unii mai asculta inca melodia aceea...

  Sergiu Simion
  din Jurnalul unui psiholog 2 august  2009
  Associated Topics

  Societatea de mâine


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.26 Seconds