Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 26 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Restituiri: Miruna Lepus.Eminescu despre patura suprapusa
    Scris la Saturday, April 04 @ 17:39:35 CEST de catre asymetria
    Memoria " Răul cel mai mare introdus de pătura suprapusă a fost demagogia, ideea că poți ajunge cineva, poți face avere fără să muncești.2 Iar lucrul este cu atât mai grav cu cât exemplul negativ este dat de conducătorii țării, care promovează oameni fără valoare, care decorează tră­dători, care acordă pensii unor politicieni cu merite îndoielnice."; scria poetul Eminescu în „Mic curs de istorie națională” la 16 iunie 1882.
    A sosit iarăși momentul ca publicistica lui Mihai Eminescu să fie citită dezihibant și dezinhibat. De către mai tinerii noștri intelectuali. Tocmai fiindcă acum, alte cozi de topor încearcă, în numele unei autocritici care se transformă în penitență umilitoare, să se debaraseze de Eminescu ca de o rușine națională. Nu e vorba de a transforma gazetăria eminesciană în biblie a românismului, deși cei care au mers așa departe sunt de înțeles, căci o fac dintr-un natural reflex de auto-apărare, sensibili la criza identitară pe care o traversăm.
    Cele câteva decenii în care aceste scrieri au fost interzise în România vor rămâne o pată de rușine în istoria supunerii la români, dar și în istoria obrăzniciei unor cozi de topor sau a unor venituri care au avut pretenția și puterea, bazată pe armate de ocupație și colonizare, de a interzice românilor să-și citească, să-și cinstească poetul și gazetarul care a participat, prin scrierile sale, ca puțini alții, la cristalizarea conștiinței identitare a românilor. Inainte de a actualiza pripit publicistica eminesciană, înainte de a-l considera expert suprem în domenii pe care, chiar dacă le cunoștea, nu avea cum să le stăpânească, să citim ce a scris și mai ales să vedem dacă, în epoca sa, erau alții mai vrednici și mai lucizi. Perspectiva istorică ne permite să prețuim fluența, acuratețea, forța și impactul acestor analize, opinii lucide și vizionare concomitent. România avea nevoie de ele atunci. Ar avea nevoie și acum, dacă ar mai exista gazetari de asemenea forță și conștiință.
    Dan Culcer



    Despre pătura suprapusă

    În articolele sale Eminescu se revoltă împotriva străi­ni­lor ce sărăcesc țara și țăranii și împotriva oamenilor politici ce le permit acest lucru. Acuzațiile nu sunt adre­sate numai evreilor, ci și „greco bulgărimei” și simpa­ti­zan­ților Austro Ungariei sau Rusiei, întregii pături de „feneanți, grecotei, franțuziți, bonjouriști, demagogi”1. Această pătură suprapusă este formată din membri ai unor popoare „bătrâne”, deja viciate, ca de exemplu gre­cii, care transmit de a lungul generațiilor corupția Bizan­țu­lui. Poporul român este însă unul „tânăr”, care încă mai poate lupta, care mai ține încă la adevăr. Această teorie a popoarelor tinere și a celor bătrâne apare în mul­te articole ale lui Eminescu din perioada 1881  1883.
    Răul cel mai mare introdus de pătura suprapusă a fost demagogia, ideea că poți ajunge cineva, poți face avere fără să muncești.2 Iar lucrul este cu atât mai grav cu cât exemplul negativ este dat de conducătorii țării, care promovează oameni fără valoare, care decorează tră­dători, care acordă pensii unor politicieni cu merite îndoielnice. Problema cea mare a „invaziei” străinilor în România se rezumă astfel: „cu cât țara se saturează cu elemente străine, cu atât ea decade economic, intelectual și moral”3. Numărul articolelor pe această temă este impre­sio­nant, iar înverșunarea ziaristului crește treptat, culmi­nând în 1882 1883. în volumul „Chestiunea evreiască”4, de exemplu, sunt strânse în 250 de pagini articole și texte ale lui Mihai Eminescu referitoare la evrei: de la date demografice până la afaceri celebre în epocă, cu dezvol­ta­rea pe larg a problemei modificării art. 7. în mai multe rânduri Eminescu afirmă că acuzele sale nu au un substrat etnic sau religios, ci unul eco­no­mic. Kogălniceanu spunea încă din 1869 că, „în România, chestiunea evreilor nu este o chestiune religioasă; ea este o chestiune națională și totodată economică.” Eminescu nu învinuiește evreii de faptul că sunt evrei, sau grecii că sunt greci, ci de faptul că unii dintre ei recurg la mijloace ilegale sau imorale pentru acumularea averilor în detri­men­tul țăranilor pe care îi sărăcesc. Poetul nu se ridică împotriva vechilor familii de greci sau evreilor ce trăiesc de câteva generații în țară și care au fost asimilați, ci îm­po­triva păturii nou venite după Revoluția de la 1848, care nu a fost asimilată, care nu vorbește românește în fa­milie și care uneltește, uneori cu ajutorul puterilor stră­i­ne, împotriva României.
    În 1866, măsurile art. 7 din Constituție au fost im­pu­se „de instinctul de conservare și nicidecum de senti­men­te de intoleranță religioasă”, după cum se explică în Expunerea de motive a Adunării Deputaților din 23 iu­nie 1879. Naturalizarea individuală fusese posibilă din 1864 până în 1866, interval în care însă nici un evreu nu aplicase.
    Art. 7 a fost modificat în octombrie 1879, astfel: „Di­fe­rența de credințe religioase și confesiuni nu constituie în România o piedică spre a dobândi drepturile civile și po­litice și a le exercita”. împământenirea era totuși in­di­vi­duală (cu excepția a 1.074 de evrei împământeniți în bloc în urma participării lor la Războiul de In­de­pen­dență), iar cel care o cerea trebuia să demonstreze că este util țării. Titu Maiorescu își argumenta părerea că evreii nu trebuie naturalizați în masă prin faptul că „nu putem primi în mijlocul nostru noi cetățeni decât cu buna pri­mi­re a țării”.
    Jurnalistul pune și problema obligativității respectă­rii art. 44 din Tratatul de la Berlin, care spune că inde­pen­dența țării este recunoscută numai dacă se respectă punctele deja menționate. Dacă însă România nu ar res­pec­ta aceste puncte, marile puteri nu ne ar recunoaște independența, iar România ar reveni în poziția ei de di­na­inte de război, când era vasală Imperiului Otoman. Imperiul însă recunoscuse independența țării la San Ste­fa­no și la Berlin. Neîndeplinirea cerințelor tratatului ar fi dus doar la nerecunoașterea independenței țării de către unele state, independența fiind însă reală. Aici se pune problema intereselor care cer respectarea prevederilor tratatului, și mai ales a intereselor liberalilor și cercului lor, care dau drept posibilă chiar invazia străină în cazul în care nu se votează modificarea art. 7 din Constituție. Eminescu e însă de părere că problema evreilor ar putea fi doar un pretext pentru invazia străină și, înlăturând un pretext, nu înlăturăm cauza, deci pericolul s ar men­ți­ne. Respectarea acestui art. 44 din Tratat e facultativă, ceea ce nu face ca nerespectarea lui să devină un motiv pentru puterile străine de a declara război României.

    Revizuirea art. 7 din Constituție se face la 13 oc­tom­brie 1879, în sensul dorit de conservatori, fapt ce arată că lupta lui Eminescu nu a fost în zadar. în urma revizuirii, Eminescu afirmă din nou că rezolvarea problemei evre­i­lor nu se putea face decât în măsura în care ea nu inter­fe­rează cu interesele economice și politice ale țării.
    În Moldova numărul evreilor se ridica la sute de mii, pe când în Țara Românească era doar de ordinul zecilor de mii, ceea ce îi făcea pe parlamentarii moldoveni, indi­fe­rent de partid, să fie mai înverșunați împotriva împă­mân­tenirii evreilor. Dacă evreii ar fi fost naturalizați în masă, așa cum do­reau liberalii, aceștia ar fi sporit imediat numărul sus­ți­nătorilor roșiilor, mai ales în Moldova, unde co­mu­ni­tatea izraelită era însemnată. De aceea, Eminescu este împotriva lui C.A. Rosetti care dorea împământenirea tu­­turor evreilor, știind că majoritatea acestora, având averi însemnate, ar deveni alegatori în Colegiul I și al II lea5 și astfel ar putea înclina semnificativ balanța în fa­voarea liberalilor.
    Numărul evreilor crescuse de la 30.000 în 1848, la 550.000 în 1879, în condițiile în care populația totală era de 5 milioane. Eminescu estimează la un milion popula­ția străină ce trăia în România, număr impresionant reprezentând 20% din populația țării. Mare parte a aces­tor străini se stabileau în orașe sau ocupau funcții admi­nis­trative sau comerciale în sate, agricultura nepre­zen­tând foarte mult interes pentru ei. Numărul străinilor ce se stabileau în țară în fiecare an era de 20.000: „un oraș întreg de exploatatori”6 pe an. Eminescu nu se opune totuși intrării străinilor în România atât timp cât aceștia mun­cesc și nu asupresc țăranii, atât timp cât nu devin elemente „determinante, dominatoare în statul român.” Po­pulația evreiască era în 1831 majoritară în 21 de târguri moldovenești, iar în 1838 aproape populația ex­clu­sivă în 50 de orașe din Moldova. în 1843 existau 13 școli evreiești în București și 12 la Iași, fapt ce arată nu­mă­rul și puterea evreilor în cele două capitale. Ziarul evre­iesc „Fraternitatea” dă însă niște cifre mult infe­ri­oa­re celor prezentate de sursele românești: 143.000 de evrei în Moldova și 30.000 în Muntenia.
    Conform recensământului din ianuarie 1992, 89.4% dintre locuitorii României erau români, 7.13% maghiari, 1.80% țigani. Restul de 1,67% erau germani, ucraineni, ruși lipoveni, sârbi, turci, tătari, slovaci, bulgari, evrei, croați, cehi, polonezi, greci, armeni ș. a. Conform recen­să­mântului din 2002, românii reprezintă 89,5% din po­pu­lație, maghiarii 6,6%, țiganii 2%, iar restul minori­tăților 1.9%7. Și chiar cu o minoritate maghiară (6,6 %) mai puțin însemnată decât cea a evreilor de la 1879 (aproximativ 11% luând în calcul cifrele lui Eminescu), există probleme. În lumina aceasta sunt ușor de înțeles conflictele de interese dintre români și evrei în a doua ju­mă­tate a secolului al XIX lea și faptul că art. 3 al Con­sti­tu­ției din 1866 prevedea că țara nu poate fi colonizată cu „populațiuni de gintă străină”. La fel, și versurile lui Emi­nescu ce prezintă întocmai starea de spirit a po­po­ru­lui prind un nou sens: „De la Nistru pân’ la Tisa
    Tot românul plânsu-mi s-a
    Că nu mai poate străbate
    De atâta străinătate.” 8
    În „Doină”, cuvântul „dușmani” este utilizat ca si­no­nim pentru „străini”, ce la rândul său este precizat: evrei, greci, muscali.
    „Îndrăgi i-ar ciorile
    Și spânzurătorile!” 9
    Elementul alogen e cel care „strică rostul” până și în me­diul rural, în încercarea de a l face pe român să și uite țara, „săracă, țara, săracă!”.
    Alături de Eminescu, Caragiale susține în articolele sale ideea că împământenirea evreilor nu poate aduce ceva bun, ci doar înrăutățirea condițiilor economice din țară. Senatorul D. Voinov spunea că pentru evrei adevă­ra­tul guvern este Alianța Izraelită, care a avut puterea de a dicta Congresului de la Berlin măsuri ce subjugau inte­re­sele creștinilor „cauzei jidovești”. Pentru Eminescu, membrii Alianței Izraelite au trădat țara prin uneltirile lor în favoarea puterilor străine. Evreii construiesc „o con­­­spirațiune întreagă contra negoțului român, contra mun­cii române, contra statului român”10, de aceea Emi­nes­cu îl admiră pe Bismarck pentru efortul de a opri in­va­­zia evreilor în Germania. Evreul din România nu era în opinia lui Eminescu „evreu românesc”, căci nu adop­ta­se nici limba și nici obiceiurile românești, ceea ce nu îi dădea deci dreptul de a fi naturalizat. Alianța Izraelită, înființată în 1860, încerca însă să convingă Europa că evreii din România sunt asimilați, astfel încât refuzarea dreptului la cetățenia română să pară o nedreptate.11
    Emi­nescu dă într un articol exemplul Germaniei pentru a arăta efectele acordării cetățeniei evreilor: „în loc să se germanizeze evreii, s a jidovit presa, literatura, econo­mia și mișcarea politică în Germania”12. Senatorul I. Lecca apre­cia că evreii vor „să invadeze țara și s o co­tro­peas­că în masă”. Carol I îi scria tatălui său încă din 1872 despre pericolul pe care îl reprezintă evreii influenți din cercu­rile europene: „N am decât o teamă, ca evreii să nu sfre­delească și să stăruiască atât de mult pe lângă puteri spre a căpăta drepturi politice pentru core­ligiona­rii lor din România încât să ne silească a li le da.”
    P.P. Carp susținea că „noi nu ne putem arăta în fața Europei mai dârzi decât ne permit puterile noastre, și nu­mai arătând bunăvoința noastră vom putea aduce pe Puteri a nu cere aplicarea strictă a conținutului Trata­tu­lui de la Berlin”. Deși conservator, P.P. Carp este consi­de­rat de Eminescu ca luptând cu evreii și nu împotriva lor, fi­ind astfel „cu totul izolat și în contradicțiune cu amicii săi politici cei mai apropiați”. „Românul” aduce omagii roși­ilor și statelor europene care au introdus art. 44 în Trata­tul de la Berlin, însă îi și acuză pe conservatori de colabo­rare cu reprezentanții altor puteri în problema evreilor.
    În studiul „Situația demografică în România”13 Emi­nes­cu prezintă atât date concrete, cât și propria sa pă­re­re: „Ei (evreii) au intrat în țară nu ca amici [...], ci ca duș­mani”. în urma studierii statisticilor, Eminescu constata că „în orașele unde or fi evrei mulți, populația urbană se stinge ca prin minune” și astfel își pune întrebarea „de ce folos, de ce necesitate pot fi evreii economic și politic pen­tru o țară a cărei populație se stinge din momentul în care ei intră în contact cu ea?14”. Eminescu arată prin cifre cum numărul meșteșugarilor și comercianților ro­mâni scade în favoarea evreilor, aceștia din urmă ajun­gând majoritari în 17 din 63 de industrii în anul 1878: alămari, argintari, ceasornicari, croitori etc. Românilor le revin meseriile „ostenitoare sau puțin lucrative”.
    În „«Fraternitatea» și ordinea socială a României”15, Emi­nescu face o analiză obiectivă a evenimentelor și a trans­punerii lor în presă. El spune că „răspândirea zgo­motului despre persecuțiuni religioase se datoresc pur și simplu spiritului de neadevăr al presei dirijate de evrei”. în continuare, Eminescu scrie în „«Cumpăna» și com­pen­sarea muncii”: „noi nu urâm pe evrei. [...] La noi nu au fost persecuțiuni religioase”16. Acest lucru e repetat și în alte articole: „intoleranța religioasă n a existat nicio­da­tă în România”17, „adevăratele cauze ale urei cu care e­rau întâmpinați erau (în Evul Mediu) ca și azi sociale și eco­nomice”18. La Eminescu, motivul acuzelor aduse evre­­ilor este unul economic, nu religios: „A crea pentru evrei posibilitatea de a ajunge la drepturi civile și poli­ti­ce, fără a compromite nici un interes național și econo­mic al românilor [...], iată ținta la care trebuie să aspirăm cu toții.”19 Și mai mult, „evreii [...] constituie un pericol imediat la existența economică și națională a țării.”20. Eminescu citează într un articol21 un pasaj din „Gazeta ge­nerală” (Augsburg) referitor la evreii din Ungaria, pasaj care vine în sprijinul concepției sale: „Chestiunea izraelită nu e confesională ori religioasă[...]. Chestiunea evreilor nu e nici politică sau națională[...] Chestiunea iz­raelită e în Ungaria curat economică.”. Acest fragment e în perfect acord cu ideile lui Eminescu: persecuțiile reli­gi­oase sunt un pretext, iar adevărata cauză pentru care mare parte din români nu doresc modificarea art. 7 este economică. Chiar și Elias Schwarzfeld, un fruntaș al co­mu­nității evreilor din România, explică, în studiul său „Israeliții în România”, cauzele apariției „problemei evreiești”: factorii economici. Evreii ruinează și apoi aca­pa­rează afacerile micilor întreprinzători, speculează, dau împrumuturi cu dobânzi imposibil de plătit, sau cum spu­ne autorul „Gazetei generale”: „Un negustoraș sau un cârciumar evreu are într un sat o poziție analoagă cu Rothschild între puterile mari ale Europei.” Traiul în Ro­mâ­nia a fost scumpit de acești „consumatorii ne­pro­duc­tivi”22, despre care Kogălniceanu spunea că „sunt consu­ma­tori fără a fi producători”. De aceea, evreii n ar trebui „dez­naționalizați [...], ci siliți [...] la muncă, la muncă mus­culară, la producție”23. Soluția pentru oprirea inva­ziei evreiești este „organizarea economică și socială a po­po­­rului român însuși”24, astfel încât societatea să nu per­mită viața unora pe seama altora.
    Pentru Eminescu, „rasa de asociați naturali contra a tot ce nu e evreiesc”, „îndărătnicul și egoistul neam evre­iesc” se ocupă cu „traficarea muncii străine”25, ei înșiși dis­prețuind munca fizică, și mai ales agricultura pe care acest popor nu o practică decât arareori. Pe aceste pla­nuri, concepțiile lui Eminescu și ale lui Hasdeu merg în paralel, cel din urmă spunând că pe evrei îi carac­te­ri­zea­ză dorința de câștig fără muncă, prin speculă și camătă, ura față de celelalte popoare și lipsa demnității26. în „Uzura”27, Eminescu vorbește despre sistemul de cre­ditare construit de evrei, sistem devenit legal prin pu­nerea în practică a ideii de „laissez faire, laissez passer” a școlii manchesteriene. Austro Ungaria a impus prin lege acest principiu, dând libertate totală creditorilor de a în­cheia contracte cu particulari. Legea a avut însă rezultate catastrofale și a fost înlocuită în 1877 printr o altă lege pentru Bucovina și Galiția. în Bucovina, locul unde se con­tractau în special datoriile erau cârciumile, cârciumi dirijate în mare parte de evrei. întrucât țăranii nu puteau plăti mereu datoriile, începând cu 1864, numărul vân­ză­ri­lor silite crește alarmant în Bucovina. în România, Co­dul civil prevedea începând cu 1859 aceleași libertăți pentru creditori. Pentru moșieri a apărut ca alternativă creditul funciar rural, însă pentru țărani nu exista o astfel de soluție și ei au trebuit să apeleze în continuare la proprietari, arendași și speculatori, să și vândă vitele și terenurile pentru a și acoperi datoriile sau pentru a supraviețui în anii cu recolte proaste. Suma totală plătită de țărani unui creditor putea ajunge la 250% din suma îm­prumutată. Mare parte dintre creditori, „ca arendași, ca cârciumari sau ca prăvăliași”28, erau evrei.
    Deși în general Eminescu face numai referiri eco­no­mi­ce și sociale în legătură cu evreii, în focul discursului face și remarci la adresa iudaismului: „rasa evreiască a că­rei lege nu admite nemurirea sufletului și este deci in­fe­rioară celorlalte legi ale pământului”29.
    Eminescu asemăna adesea România cu America în pri­vința elementelor străine în general și a evreilor în par­ticular, prevestind națiunii un viitor la fel de sumbru ca cel al Americii lipsite de omogenitate etnică. în cazul în care s ar da drepturi depline evreilor, românii ar avea soarta „rasei spaniole din California: moartea prin mize­ri­e și anemie”. în alte articole Eminescu denumește Ro­mânia „America dunăreană”, „Americă a Orientului” și arată cum acordarea de drepturi străinilor ar duce la „ame­ricanizarea României”. în plus, roșii sunt ca­rac­te­ri­zați drept „americani desăvârșiți”, „naturi californiene”. „Astăzi, grație liberalismului, am izbutit să facem din România o nouă Americă, un teren pentru colonii, pe când poporul român se stinge prin simplificarea muncii, prin pierderea pieței în care să și o ofere, prin mizeria cauzată de mulțimea dărilor, prin sărăcia cauzată de in­tro­ducerea unor costisitoare forme goale, fără un cuprins real. Astăzi, ca niciodată, putem vorbi de o plebe de sus și de un popor de jos.”30
    În vara lui 1881 Eminescu scrie o serie de articole31 despre „pătura suprapusă”, referindu se la străinii ce tră­iesc în Muntenia pe spinarea țăranului român, străini ce se găsesc în cele mai înalte funcții ale statului, ce își cresc averea din speculă și care, cel mai supărător lucru, vor să pară români adevărați, „patrioți”. Ei sunt „xeno­crați” de genul lui C.A. Rosetti, Carada, Cariadgi, Se­ru­rie, Giani, Pherekydis, Fleva, „necapabili de muncă, le­neși, și tâmpiți, malonești și răi”. Pentru a și susține teoria degradării economice și morale a țării datorită străinilor, jurnalistul citează părerile lui Matei Basarab și pe cele ale lui Radu Vodă despre grecii din țară, încă înainte de venirea fanarioților. Eminescu face însă deo­se­bi­rea între familiile vechi de străini care s au stabilit pe pământ românesc acum câteva sute de ani (familia Ca­tar­giu în Țara Românească, familiile Cantacuzino și Ro­setti în Moldova) și grecii și bulgarii stabiliți recent în țară, care nu au deprins încă obiceiurile și limba română. Deși sunt ortodocși, deși au cetățenie română, aceștia nu sunt asimilabili de către poporul român, jucând în Mun­te­nia același rol pe care evreii îl joacă în Moldova. „Deo­se­birea e numai că evreii sunt de zece ori mai o­nești, mai morali, mai umani decât oamenii aceștia”.
    De remarcat e faptul că în limba română maghiarii, ger­manii și evreii, deci popoarele cu care am avut mo­men­­te de tensiune, sunt denumite și prin referiri de­pre­cia­tive [? Nu sunt termeni depreciativi, pot doar fi folosite în contexte deprecitive. Asymetria]: unguri, nemți, jidani. Cauzele nu sunt în nici unul dintre cazuri religioase, ci politice, sociale, eco­no­mi­ce.
    Acuza de rasism și antisemitism ce i se aduce lui Emi­nescu nu este justificată. La baza argumentațiilor sale se află elementele economice și politice, și nici­de­cum religioase, mai ales că grecii și bulgarii aspru cri­ti­cați de Eminescu erau creștini ca și românii. O țară ce se simte amenințată din cauza acaparării economiei sale de către străini și din cauza promovării în funcții înalte a u­nor imigranți, va reacționa. Și odată cu țara vor reac­țio­na și oamenii ei de frunte. Campania lui Eminescu îm­po­tri­va păturii suprapuse are o justificare, nu este un act gra­tu­it de rasism și nu se îndreaptă exclusiv împotriva evre­i­lor, ci a străinilor ce prădau țara în general. Așa cum evreii își apără puritatea rasială la nivel de co­mu­ni­ta­te, nepermițând amestecarea altor etnii, așa și românii și o apărau pe a lor la nivel de țară, căci aceasta era co­mu­ni­ta­tea lor.


    Despre România și români

    „Iubesc acest popor bun, blând, omenos, pe spatele că­ruia diplomații croiesc charte și resbele, zugrăvesc îm­pă­rății despre cari lui nici prin gând nu i trece...”32Iubim țara și nația noastră astfel cum n o iubește ni­meni, cum nimeni n are puterea de a o iubi.”33 „(Nația) o iu­bim sans phrase.”34 Așa își exprimă poetul dragostea de neam și țară.
    Pentru Eminescu, ca o totalitate de indivizi să se poa­tă numi „una”, să aibă sentimentul solidarității na­ți­o­na­­le, aceștia trebuie să aibă în comun limba, religia, obi­ce­­iurile și arta națională ce sunt cuprinse în sufletul țăranilor, trezindu le sentimentul apartenenței la același neam. Pentru că „spirit și limbă sunt aproape identice, iar limbă și naționalitate asemenea”35, conștiința de neam și limbă trebuie păstrate în stare pură dacă vrem ca po­po­rul însuși să și păstreze individualitatea și astfel să dăi­nuie. Această teorie l a făcut pe Eminescu să caute toate sursele ce ar putea duce la crearea unei „poezii ar­tis­tice naționale”36: istoria românilor, literatura și cro­ni­ci­le românești vechi, literatura populară, obiceiurile, cu­vin­tele și expresiile bătrânești, auzite în treacăt, în călă­to­rii sau la petreceri populare, și notate cu grijă. în 1869 Emi­nescu este chiar delegat de societatea „Orientul” să culeagă folclor din Moldova. Opera sa are deci la bază o do­­cumentare serioasă, întreprinsă de a lungul multor ani. Dragostea pentru trecutul glorios al țării, pentru vi­te­jia și judecata limpede a domnitorilor, pentru înțelep­ciu­nea cărturarilor și țăranilor, pentru frumusețea me­lea­gu­rilor natale răzbate din toate poeziile, nuvelele și ar­ti­co­­lele. Eminescu a conceput chiar și un proiect de De­ca­meron înfățișându i pe marii domnitori. Nu l a dus însă la bun sfârșit. Eminescu a vizitat și a scris despre mai toate pro­vin­ciile țării. Moldova este „pământ înzecit de sfânt, ai cărei eroi dorm somnul de veci în umbra pajurelor străine, pe ale cărei moaște sfinte calcă picior străin”37. Cuprins de do­rul de casă, poetul își imaginează o „căsuță tăcută mi­tu­tică” pe iubita vale natală. Moldova este locul co­pilă­riei, al primelor iubiri, al primei slujbe de gazetar, dar și al multor dezamăgiri ca bibliotecar, inspector, pro­fe­sor și, mai apoi, din cauza bolii. Bucovina a cunoscut o Eminescu încă de mic, când învăța la Cernăuți și când fugea de la școală, când pu­bli­ca prima poezie plângându l pe Aaron Pumnul și când organiza mai apoi serbarea de la Putna. Prin Transilvania a hoinărit cu trupa de teatru și a în­vățat la școala din Blaj. A apărut mai târziu în fața jus­ti­ției pentru articolele vehemente publicate în „Fede­ra­țin­nea” în care enunța drepturile istorice ale românilor din Transilvania și îi îndemna pe locuitorii provinciei să ia­să din starea de pasivitate.
    Odată cu obținerea Dobrogei în urma Războiului de Independență, Eminescu ia atitudine în privința orga­ni­ză­rii noii provincii și a respectării drepturilor locuitorilor pentru ca românii să nu facă dincolo de Dunăre aceleași greșeli pe care le făceau maghiarii în Transilvania. Poetul ajunge cel puțin o dată și până la malul mării.
    Eminescu și a iubit țara, a fost interesat de soarta ei, a încercat să facă lucrurile să se schimbe în bine sau mă­car să nu se schimbe în rău. A fost un adevărat patriot, pentru care „naționalitatea trebuie simțită cu inima, nu vor­bită cu gura. [...] Iubesc poporul românesc fără a iubi semi­docții și superficialitățile sale”38, franțuzismele proas­­­păt adoptate, demagogia greco bulgărimii, șiretli­cu­rile și intervențiile izraelite. Eminescu scria într un articol din 1879: „E mică ță­ri­șoa­ra noastră [...], dar această țară mică și știrbită este țara noastră, e țara românească, e patria iubită a oricărui suflet românesc [...] S o facem mare pe țărișoara noastră, prin roadele muncii noastre și prin mărimea vredniciilor noas­tre. [...] Trebuie să fim un strat de cultură la gurile Du­nării”39. Acest fragment aduce aminte de sfârșitul testa­mentului lui Ion Moța: „Să faci, măi Corneliu, din țara noastră o țară frumoasă ca un soare și puternică și as­cultătoare de Dumnezeu!”, parafrazat de Radu Gyr în mai cunoscuta variantă: „Să faci, Căpitane, o țară/ Ca soa­rele sfânt de pe cer!” (Imnul eroilor Moța Marin).
    Poporul român e prea „blând” și îngăduitor, „cinstit, ini­mos, capabil de adevăr și de patriotism”40, nu se in­dig­­nează în fața afacerilor ilegale și a cedării Basarabiei. Este un popor „bun, blând și omenos”. Această stare a lui se datorează epocii fanariote, care a distrus „sen­ti­men­­tul de demnitate națională”41, și păturii suprapuse, for­­mate din străini care, cu ajutorul Rusiei sau Austro Un­ga­riei, guvernau țara. într o Românie astfel condusă ar dispărea într un final elementul național, iar țara ar de­ve­ni „o Americă sau o Belgie a Orientului [...], o expresie geo­grafică, o firmă, un otel, nu o patrie, nu un stat na­țio­nal”42. Ideea este repetată și sub alte formă: „expresia et­no­logică e prea mult desconsiderată în favorul ex­pre­siei geografice”43 – suntem o națiune pentru că avem multe în comun, nu doar pentru că se întâmplă să locuim în a­ce­eași zonă. Românii trebuie să și conserve deopotrivă na­­țio­nalitatea și teritoriul pentru a rezista primejdi­oa­se­lor idei ale veacului.

    Eminescu este adeptul teoriei statului natural, în care legile nescrise, bazate pe înțelegeri, pe obiceiul pă­mân­tului, sunt rezultatul felului de a fi al locuitorilor, putând astfel să evolueze într un ritm adecvat stării de fapt din țară. „El (progresul) este opera înceată și înțe­leap­tă a timpului”44, și nu rezultatul unor legi împru­mu­tate din Apus. Contractul social nu era pentru jurnalist o ipoteză plauzibilă privind apariția statului.
    Eminescu crede în misiunea României în Peninsula Balcanică, căci toate popoarele acestei regiuni se trag din traci, în ciuda valurilor de cuceritori ce s au așezat în regiune: „După ce ne am organizat pe temelii statornice și ne am consolidat ca țară neatârnată, activitatea noastră se va îndrepta asupra Peninsulei Balcanice, unde trebuie să căutăm împlinirea misiunei poporului român”45. Emi­nes­cu și a dorit un Imperiu Roman al Orientului, numit Dacisches Kaiserreich de agenții austro ungari, la curent cu visele lui Eminescu.46 Mai mult decât un destin măreț în Balcani, poetul nos­tru spune despre români că sunt „limbă cumpenei uni­versului”47. El crede în destinul nostru universal.
    Patriotismul jurnalistului a fost privit în mod diferit de contemporanii săi: Hasdeu îl considera pe Eminescu „cos­mopolit” într un articol din 1871, când poetul era la Viena; într un studiu din 1891, Grama considera că pa­tri­o­tismul și iubirea românilor din Austro Ungaria lipsește cu desăvârșire din opera lui Eminescu; Vlahuță credea că „Junimea” nu sprijinea sentimentele de patriotism și na­ți­o­nalism, motiv pentru care și Eminescu și-ar fi pierdut însuflețirea din tinerețe. O parte a contemporanilor l-a con­siderat pe Eminescu ca lipsit de patriotism, o parte l-a acuzat de șovinism, antisemitism, xenofobie. Dar cel pu­țin arătau un interes pentru această problemă. Acum e clar pentru toți că Eminescu e marele nostru poet na­țio­nal, însă această siguranță implică așezarea lui Eminescu pe un piedestal ce face să pară inutile căutările și dis­cu­ții­le despre naționalismul și gândirea lui. Dacă e clar că Emi­nescu a fost patriot ce rost mai are să aflăm de ce, cum, când?
    Articolele politice ale lui Eminescu precum și unele po­ezii au o caracteristică importantă ce lipsește din ma­jo­ritatea operelor contemporane: verva lor și calitatea me­sajului stârnesc o stare aparte: elanul, dorința de a fa­ce ceva pentru a schimba lumea. Elanul e „un mod exis­tențial” pe care Ernest Bernea îl enumeră printre „bu­cu­ri­ile plenitudinii”48. E o stare morală pozitivă ce dă forța și dorința de a începe, de a duce mai departe, de a rea­li­za ceva măreț. Sunt câteva cărți care m au făcut să mă simt bine și chiar mândră de poporul din care fac parte. Prima a fost „Ființa istorică” a lui Blaga, pentru că a fost în­tâia carte care m a uimit – inteligența și cultura acestui autor român erau de netăgăduit. A doua, „Schimbarea la față a României”, pentru entuziasmul lui Cioran, dorința lui de a scoate România dintre țările predestinate să aibă un „destin minor”. După cartea aceasta am simțit că tre­bu­ie să fac ceva, să ajut cumva măcar la crearea ideii că avem nevoie de un grup de tineri care să conducă ge­ne­ra­ția, la fel cum și tinerii din perioada interbelică i au avut pe cei din Criterion. Ei s au lovit de război și co­mu­nism, noi nu avem scuză. A treia carte a fost o culegere de articole politice scrise de Eminescu, după care mi am spus că nu se poate să nu afle și cei de vârsta mea despre cum a fost de fapt Eminescu. Ultima carte care m-a „în­flă­cărat” a fost „Marele manipulator și asasinarea lui Cu­lia­nu, Iorga, Ceaușescu”, de Ion Coja. Cel mai mult m-a impresionat modificarea prin referendum a Constituției în 1989, după ce ultima datorie externă fusese plătită: Ro­mânia nu se mai putea împrumuta din străinătate. Cred că lui Eminescu i-ar fi plăcut această măsură! Și cred că este ultima măsură luată la noi care i-ar fi plăcut lui Eminescu! Era o palmă dată finanței mondiale și un pas spre independența economică ce duce la libertate. Căci, cum spunea Eminescu, libertatea nedublată de in­de­pendență economică nu înseamnă nimic.


    1 Eminescu, Mihai, „Putrejunea socială și politică din Ro­mâ­nia”, 22.08.1881
    2 Eminescu, Mihai, „Mic curs de istorie națională”, 16.05.1882
    3 Eminescu, Mihai, „C.A. Rosetti și bilanțul politicii sa­le”, 4 5.08.1882
    4 Eminescu, Mihai, „Chestiunea evreiască”, antologie, pre­față și note de D. Vatamaniuc, Editura Ves­tala, București, 2002
    5 Eminescu, Mihai, „Starea de lucruri în Moldova”, 19.06.1881
    6 Eminescu, Mihai, „C.A. Rosetti și bilanțul politicii sale”, 4 5.08.1882
    7 http://moldova.go.ro
    8 Eminescu, Mihai, „Doina”, 1883
    9 Ibidem
    10 Eminescu, Mihai, „Reglementarea situației evreilor în Pru­sia”, 17.12.1881
    11 Eminescu, Mihai, „Statistica ovreilor când vine?”, 08.06.1879
    12 Eminescu, Mihai, „Germania și România în fața evre­ilor”, 16.09.1879
    13 Eminescu, Mihai, „Situația demografică în România”, 01.11.1881
    14 Eminescu, Mihai, „Sporul populațiunii rurale în anul 1877”, ms. 2270, 64r 66r
    15 Eminescu, Mihai, „«Fraternitatea» și ordinea socială a Ro­mâniei”, 13.10.1881
    16 Eminescu, Mihai, „«Cumpăna» și compensarea mun­cii”, 20.10.1881
    17 Eminescu, Mihai, „Confesiuni religioase în România”, 01.03.1879
    18 Eminescu, Mihai, „«Fraternitatea» și ordinea socială în Ro­mânia”, 13.10.1881
    19 Eminescu, Mihai, „Congresul de la Berlin și ameste­ca­rea în treburile interne ale României”, 08.06.1879
    20Eminescu, Mihai, „Măsuri legislative și protecția po­pu­lației productive”, 17.07.1879
    21 Eminescu, Mihai, „Chestiunea evreiască în Ungaria”, 07.10.1882
    22 Eminescu, Mihai, „«Fraternitatea» și ordinea socială în Ro­mânia”, 24.10.1881
    23 Eminescu, Mihai, „«Cumpăna» și compensarea mun­cii”, 20.10.1881
    24 Eminescu, Mihai, „Organizarea economică și socială a po­porului românesc”, 21.10.1881
    25 Eminescu, Mihai, „Evreii și Conferința”, 09.01.1877
    26 Hasdeu, B.P., „Studiu asupra iudaismului”
    27 „Timpul”, 24 mai 1879
    28 Eminescu, Mihai, „Chestiunea izraelită – Industrie și co­merț”, 13.06.1879
    29 Eminescu, Mihai, „România și Austro Ungaria”, no­iem­brie 1876
    30 Eminescu, Mihai, „Oștirea română”, „Timpul”, 8.10.1878
    31 Eminescu, Mihai, „Pătura suprapusă”, 29.07 03.09.1881
    32 Eminescu, Mihai, ms 2257, fila 37
    33 Eminescu, Mihai, „Scurtă comparație între ieri și azi”, 22.02.1879
    34 Eminescu, Mihai, „Conservarea naționalității... suprema le­ge”, 27.05.1879
    35 Eminescu, Mihai, „România și Austro Ungaria”, no­iem­brie 1876, Curierul de Iași
    36 Chendi, Ilarie, „Eminescu. Material nou de studiu”, în „Pre­­ludii. Articole și cercetări literare”, Editura Să­mă­nătorul, București, 1903
    37 Eminescu, Mihai, „Camerele de revizuire și art. 7”, 25.05.1879
    38 Ms. 2257 fol. 67, „Adevăratul naționalism”
    39 Eminescu, Mihai, „Misiunea noastră ca stat”, 02.11.1879
    40 Eminescu, Mihai, „Pătura suprapusă”, 29.07 03.09.1881
    41 Eminescu, Mihai, „România... America dunăreană”, 19.02.1881
    42 Eminescu, Mihai, „Pătura suprapusă”, 29.07  03.09.1881
    43 Eminescu, Mihai, „Străini de origine română?!?”, 26.01. 1882
    44 Eminescu, Mihai, februarie 1882
    45 Eminescu, Mihai, „Retrocedarea Basarabiei?”, 21.01.1878
    46 Barbu, Constantin, „Codul Invers. Arhiva înnebunirii și a uciderii nihilistului Eminescu”, vol. I, pag. 129, Editura Sitech, Cra­iova, 2008
    47 Eminescu, Mihai, apud Ion Coja
    48 Bernea, Ernest, „Treptele bucuriei”, Editura Vremea, Bu­­­cu­rești, 2008


    Nota: Capitole din cartea Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l de Miruna Lepuș. Cartea a fost publicată de Editura Vremea; extrasul apare cu acordul autoarei.

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.80 Seconds