Who's Online
Exista in mod curent, 22 gazda(e) si 0 membri online.
Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici |
Languages
Select Interface Language:
|
| |
Editoriale: Clarificari urgente si necesare. Cazul Tismaneanu si CNSAS
Scris la Thursday, May 18 @ 18:04:17 CEST de catre asymetria |
Ziaristul Dan Culcer, presedintele Asociatiei Jurnaliștilor Români-Vest din Franta, a adresat o cerere catre Claudiu-Octavian Secasiu – Presedinte al Colegiului CNSAS – pentru verificarea in arhivele CNSAS a afirmatiilor ziaristului Vladimir Alexe cu privire la eventuala relatie dintre analistul politic Vladimir Tismaneanu, coordonatorul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sociolog si politolog americano-român, si Securitate sau/si Directia Informatiilor Externe (D.I.E.). Cerere este motivata prin referinta la aplicarea LEGII nr. 187 din 7 decembrie 1999, completata cu Ordonanța de urgența din 22 februarie 2006, privind persoanele care exerseaza functii de ”analisti politici”, în termenii prevederilor legale, funcție cu care se poate asimila activitatea de redactor și coordontor al Comisiei prezidențiale menționate. Notam ca, în cîteva săptămâni, denumirea acestei Comisii a aparut în felurite forme în presa : Comisia prezidentiala pentru condamnarea crimelor comunismul Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania (în comunicatul oficial din 20 aprilie 2006 privind prima reuniune a Comisiei). Din componenta Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste fac parte, finalmente : Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S. Nicolae Corneanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Kligman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia-Roman Patapievici, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Cristian Vasile, Alexandru Zub. Doi istorici specializați (Marius Oprea și Gail Kligman), un analist politic (V. Tismaneanu), un specialist în istoria imaginarului social (Sorin Antohi), restul sunt istorici, cu activitate fara legatura directa cu subiectul, publiciști, literați, amatori sau personaje a caror prezența este strict simbolica.
Association des Journalistes Roumains-Ouest
In atentia Domnului Claudiu-Octavian Secasiu - Presedinte al Colegiului CNSAS
office@cnsas.ro
Stimate Domnule Secasiu,
Va scriu in calitate de ziarist, redactor al revistei Asymetria, presedinte al Asociatiei Jurnalistilor Romani-Vest si de cercetator agreat de CNSAS (in subsidiar si subiect al unui DUI, care se afla in arhivele Dv in curs de copiere, la cererea mea).
In ziarul Ziua, la rubrica EVENIMENT de Sâmbata, 13 mai 2006 a fost publicat, sub semnatura lui Vladimir Alexe, un articol intitulat “Agentul Volodea”.
Articolul se refera la date din biografia lui Vladimir Tismaneanu, sociolog si politolog de origine romana, stabilit in Statele Unite, profesor de stiinte politice la University of Maryland ( SUA ), actualmente coordonatorul Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, numit de presedintele Romaniei, dl Traian Basescu.
Pentru identificare persoanei va atasez un portret recent extras de pe situl Universitatii din Maryland.
Vladmir Tismaneanu e nascut la 4 iulie 1951 la Brasov, fiul lui Leonte Tismaneanu (nascut Leonid Tisminetki, în 1913, la Soroca, în Basarabia), si al Herminei.
Din articolul sus-mentionat reiese ca sursa informatiilor ar fi documente la care face referinta Vladimir Alexe aflatoare in arhiva SRI. E vorba de Fisa din 13 august 1987 [probabil e vorba de fisa de pasaport?! n.n.] din care ar reieși ca Vladlmir Tismaneanu a plecat din Romania, in noiembrie 1981, cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securitații.
Vladimir Alexe se intreaba daca nu cumva V. Tismaneanu ar fi parasit de fapt Romania in 1981 ca ofiter de contra-informații, mascat in turist.
Acuzații grave și insinuari nesusținute de documente autentice reproduse în ziar. Data fiind importanta dezbaterii din presa în legatura cu numirea dlui Tismaneanu și fiindca singurul mod de a avea acces la astfel de informații ar trebui sa fie cercetarea unui dosar transferat deja in arhivele CNSAS, data fiind calitatea publica a lui Vladimir Tismaneanu, solicit prin prezenta cerere –in baza legii- informatii cu privire la situatia documentelor referitoare la persoana sa mentionate in articol si precizari cu privire la autenticitatea acestora.
Referinta din articolul lui Vladmir Alexe : ”Dosarul 10.947, volumul 9 Arhiva SRI, Fond "D", Dosar nr. 10.947, vol. 9, la pag. 369-370. Fisa (strict secreta), intocmita la 13 august 1987, da un scurt "curriculum vitae" al lui Vladimir Tismaneanu.”
Ca cercetator am avut ocazia sa vad citeva din dosarele grupate in fondul D. Ele nu mi se par dosare personale ci dosare tematice. Pe de alta parte activitatea publicistica a lui Vladmiri Tismaneanu de la Europa libera, putea face obiectul unui dosar personal, la care insa Vladimir Alexe nu pare sa fi avut acces.
Solicit deci punerea la dispozitia mea, a presei in general, atit a paginilor si fiselor referitoare la Vladimir Tismaneanu din Fondul D, cit si un raspund oficial la intrebarea daca Vladimir Tismaneanu figureaza in fisierele SRI sau DIE ca ofiter de (contra)informatii, in general daca a avut o activitate oarecare in acest cadru.
Precizez ca, data fiind implicarea dlui Mircea Dinescu, membru al Consiliului CNSAS, in polemica de presa pe acest caz, in favoarea dlui Tismaneanu, CNSAS are probabil un rol urgent si important de jucat in clarificarea surselor si realitatii acestor alegatii de presa.
In asteptarea confirmarii primirii acestei cereri si a unui raspuns prompt, va rog sa primit expresia deosebitei mele consideratii.
Dan Culcer
Nota: Referinte legale
LEGEA nr. 187 din 7 decembrie 1999 HOTĂRÂREA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI nr. 17 din 16 mai 2000 ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 16 din 22 februarie 2006 Sursa : http://www.cnsas.ro/legea.html
|
Associated Topics
|
|
| |
Azi
Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi. |
Societatea de maine
Daca nu acum, atunci cînd? Daca nu noi, atunci cine?
S'inscrire a Societatea de maine
Intrati in Societatea de maine
Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
|
|
|
Inscriere : fr.groups.yahoo.com
Se dedica profesorului Mircea Zaciu
|
Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
Nicolae Iorga
|
Identificare
Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs. |
|
|