Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 31 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Sinteze: Ovidiu Mantaluta. Declinul educatiei imaginative?
  Scris la Thursday, February 12 @ 19:02:36 CET de catre asymetria
  Sociologie O școală bună poate intra în spirala declinului surprinzător de repede. Spirala declinului școlii poate conduce de la o școală cu profesori buni, cu o reputație bună pe plan local și implicată în mai multe inițiative, proiecte, cu rezultate bune, la o școală în derivă, în care oamenii trăiesc într-o confuzie din ce în ce mai mare, lucrurile importante nu sunt spuse și nici făcute, și nimeni nu pare să știe ce este de făcut pentru a îndrepta lucrurile. Aceasta se întâmplă atunci când condițiile socio-economice în care acționează școala, dinamica populației școlare și schimbările de context cultural pun colectivul de profesori și conducerea școlii să facă lucruri noi, pentru care nu sunt pregătiți și la care nu au meditat niciodată. Problema dificil de abordat a copiilor din ce în ce mai turbulenți, agitați și care „nu mai sunt precum cei de odinioară” poate constitui, ea în sine sau la „pachet” cu altele – frustrările profesorilor, nemulțumirea acestora cu privire la statusul social și viața pe care o duc, lipsa de orizont profesional – una din cauzele eșecului organizațional și instituțional al școlii.

  Un semn ușor de identificat al eșecului organizațional este sentimentul de negare, frustrare, desperare chiar în rândul profesorilor și elevilor – acestea se pot manifesta prin izbucniri necontrolate, certuri, lipsa cooperării și încrederii; în școală nu contează calitatea predării ci puterea și responsabilitatea pe care au acumulat-o directorul și alți angajați (contabil, administrator, alți profesori); discursul despre disciplină, eficiență, rezultate bune nu este însoțit de îmbunătățirea comportamentului profesorilor și a stilului lor de predare; există un risc major și ca discursul despre calitate și acțiunile specifice să ajute unele școli să „deraieze” de la menirea lor, plonjând într-o birocrație inutilă.

  Un capitol dintr/o carte privind educatia imaginativa, care va aparea curand la editura DIDACTICA PRESS... <Libraria online Didactica Press>  Introducere

  1. Școlile cu probleme creează dificultăți de adaptare și de atenție în rândul copiilor

  O școală bună poate intra în spirala declinului surprinzător de repede. Spirala declinului școlii poate conduce de la o școală cu profesori buni, cu o reputație bună pe plan local și implicată în mai multe inițiative, proiecte, cu rezultate bune, la o școală în derivă, în care oamenii trăiesc într-o confuzie din ce în ce mai mare, lucrurile importante nu sunt spuse și nici făcute, și nimeni nu pare să știe ce este de făcut pentru a îndrepta lucrurile. Aceasta se întâmplă atunci când condițiile socio-economice în care acționează școala, dinamica populației școlare și schimbările de context cultural pun colectivul de profesori și conducerea școlii să facă lucruri noi, pentru care nu sunt pregătiți și la care nu au meditat niciodată. Problema dificil de abordat a copiilor din ce în ce mai turbulenți, agitați și care „nu mai sunt precum cei de odinioară” poate constitui, ea în sine sau la „pachet” cu altele – frustrările profesorilor, nemulțumirea acestora cu privire la statusul social și viața pe care o duc, lipsa de orizont profesional – una din cauzele eșecului organizațional și instituțional al școlii.


  2. Simptomele eșecului organizațional

  Un semn ușor de identificat al eșecului organizațional este sentimentul de negare, frustrare, desperare chiar în rândul profesorilor și elevilor – acestea se pot manifesta prin izbucniri necontrolate, certuri, lipsa cooperării și încrederii; în școală nu contează calitatea predării ci puterea și responsabilitatea pe care au acumulat-o directorul și alți angajați (contabil, administrator, alți profesori); discursul despre disciplină, eficiență, rezultate bune nu este însoțit de îmbunătățirea comportamentului profesorilor și a stilului lor de predare; există un risc major și ca discursul despre calitate și acțiunile specifice să ajute unele școli să „deraieze” de la menirea lor, plonjând într-o birocrație inutilă.


  3. Condiții favorizante pentru eșecul organizațional
  Tendința de a interpreta cu superficialitate rezultatele analizelor și rapoartelor oficiale, izolaționismul - tratarea școlii ca entitate simplă și neglijarea particularităților acesteia, a interacțiunilor acesteia cu alte școli, instituții sau organizații. Contează apoi poziția joasă în evaluări și clasamente a instituției și a elevilor, nu din cauza slabei prestații a profesorilor sau a managementului defectuos, ci a modului de măsurare a performanțelor școlii – școli considerate „slabe”, care acționează în zone defavorizate, în cartiere cu probleme, în medii dificile.
  Un fenomen răspândit în școlile noastre este demoralizarea și lipsa de putere a personalului și elevilor, care consideră că nimic nu mai este de făcut, că soarta lor este pecetluită; putem adăuga la aceasta și inabilitatea profesorilor în a trata problemele generale educaționale ale elevilor. Toate aceste condiții favorizante conduc la abordarea superficială, inadecvată și fără eficiență în cadrul școlii a problemei copiilor cu ADHD:
  necunoașterea fenomenului și lipsa competențelor în identificarea celor mai bune metode pedagogice.
  Alte condiții favorizante pentru eșecul organizațional, care induc starea de neliniște, lipsă de siguranță și de țel în rândul personalului și al elevilor pot fi:
   - slaba cooperare cu părinții, consilierii școlari și cadrele medicale
  - lipsa de interes față de preocupările, problemele și emoțiile elevilor
  - lipsa de interes față de propria activitate, față de adecvarea stilului de predare nevoilor identificate ale elevilor
  - blamarea elevilor care au diagnostic ADD și considerarea lor ca anormali
  - lipsa de responsabilitate față de timpul din viața copiilor ocupat cu lecțiile, față de semnificația celor discutate la oră și față de formarea și educarea copiilor
  - rutina și tratarea nediferențiată a elevilor

  Școala, ca mediu terapeutic al relațiilor sociale și al cultivării încrederii și cooperării
  Existența și permanentizarea mediocrității – aceasta poate fi explicată prin servirea intereselor unor actori care, din diverse motive, au destulă putere pentru a influența acest lucru; acești actori nu trebuie căutați imediat în preajma noastră, în interiorul școlii, ei se pot găsi în zone decizionale sau de influență mai depărtate: în politică, sindicate, instituții centrale etc. Totuși, să nu ne amăgim – există foarte mulți dintre colegii noștri, cu care împărțim grijile de zi cu zi, și care sunt colaboratori mai mult sau mai puțin pasivi ai agenților ce induc mediocritate. Starea de minimă acțiune, lenea, lucrul făcut de mântuială, întârzierea la ore și superficialitatea în ceea ce facem la clasă, rutina, lipsa de înțelegere pentru elevi și pentru ceilalți, egoismul, lașitatea, minciuna, bârfa și neîncrederea sunt aliații de nădejde ai mediocrității și ai celor care au interes în permanentizarea ei. O școală, o societate, o țară, în care domnia mediocrității și contraselecția în domeniul resurselor umane sunt reguli de fier ale vieții și ordinii sociale, nu pot funcționa ca mediu terapeutic al relațiilor sociale, dimpotrivă: învățarea socială, prin contactul insidios și constant cu nedreptatea, invidia și lipsa de repere morale (de fapt, de virtute în sens Aristotelic, morala transpusă în practică) transformă copiii și adulții capabili de performanță în potențiale victime, alienați, „rățuște urâte” care nu-și află locul, sunt neliniștiți, nefericiți și…agitați. Oare știm câți copii supradotați au fost etichetați drept „obrăznicătura clasei”, „răul colectivului”, „Gică contra”? în câte situații învățători și profesori  lipsiți de profesionalism, de omenie chiar, au distrus șansele de realizare academică și de succes școlar ale unor copii geniali? Care au început să chiulească, să fie violenți și au învățat, temeinic, să urască școala? Vorba cântecului…n-o să știm niciodată. Putem schimba asta dacă începem să vrem să știm. în literatură i se mai spune „raising awareness”: dacă am traduce asta prin „conștientizare”, oare am nimeri sensul adevărat? îni pare rău, mie îmi evocă o ședință de partid, acel partid,  în care „tovarășul conștientizat” primește palme simbolice, în numele nu știu cărei idei…


  4. Cum să inițiem un proiect privind educația imaginativă în școala noastră
  Este bine știut din practică - o abordare nouă și un proiect nou nu încep în orice condiții, iar continuarea este un lucru încă și mai dificil. A iniția un proiect privind educația imaginativă la nivelul școlii necesită cel puțin câțiva profesori motivați și posedând cunoștințele necesare, dar și având capacitatea de a „urni” lucrurile. Foarte multe intenții „luminoase”, cu potențial de realizare, rămân în stadiul de embrion pentru că nu știm de unde să pornim, și nici nu știm cum să procedăm atunci când apar primele probleme.

  a. Steering committee – câteva elemente
  Acesta se creează pentru rezolvarea unei probleme specifice sau pentru implementarea unui proiect. Durata sa de existență se limitează la existența proiectului, dar are puterea administrativă de a implementa măsurile propuse – putere conferită de deciziile consiliului de administrație al școlii.
  Istoria tristă a „comitetelor și comițiilor” din școlile noastre a făcut ca însuși cuvântul să se demonetizeze, să capete o tentă ușor ridicolă, avînd un aer de inutilitate, de sarcină impusă „de sus”, pe care, oricum, nu o face nimeni, sau o face de mântuială. Mai avem, deci, un blocaj mental de depășit - dar de multe ori nu este doar atât; este și un real blocaj administrativ. Uitați-vă la comitetele existente și gândiți-vă un pic ce putere și ce răspundere au membrii acestora – veți vedea că aproape niciuna. Doar obligația de a raporta, formal, în cadrul consiliului profesoral despre îndeplinirea obiectivelor – pe care, de fapt, nimeni nu le urmărește.
  Care este soluția? există un concept interesant în literatura de specialitate, „empowerment” – împuternicire. Prin împuternicire, oamenii simt că ei contează și că rezultatele finale depind de ei

  b. Modul de acțiune al steering committee
  Vom ține cont de nevoia de a înlătura clișeele și de a construi un limbaj natural, expresiv, în care nevoia de a fi noi înșine să fie împlinită, iar vechile fantome ale trecutului limbii de lemn să nu ne mai bântuie…poate părea o glumă, da, dar, din păcate nu este. Clișeele trecutului ne inhibă elanul creator, transmută noțiuni scumpe fiecărei ființe umane: dreptate, libertate, credință, adevăr…în lucruri numai bune de bătaie de joc, și care înseamnă, mai mereu, prin practica perversă de zi cu zi, exact opusul lor. (O argumentație mai amplă a acestui fenomen o găsiți în Dogaru, I., Măntăluță, O. Sinteze și studii privind finanțarea învățământului preuniversitar de stat. București.Tipo Grup Press.2001)
  Tot acolo găsiți și câteva afirmații, ce rămân a fi argumentate științific, dar care deja au o bază factuală în fenomenul de emigrație masivă din România: „Cei frustrați nu riscă mare lucru aruncându-se în necunoscut”.

  Dacă vrem să întemeiem comportamente noi, pe care nu le-am învățat social, trebuie să ne gîndim bine ce fel de cuvinte folosim. Fenomenul jargonului de afaceri, resurse umane, IT, marketing, în care limba română este înlocuită aproape complet de limba engleză, trebuie să ne dea de gîndit asupra corectitudinii…politice a folosirii, cu orice preț, a limbii române și a traducerii în toate situațiile. Comitete, comiții…și Nenea Iancu ne-a prevenit.  Ceea ce vă rog, dragi cititori, este să nu fiți surprinși de folosirea „abuzivă și nejustificată” a…barbarismelor, care, de bine, de rău, au echivalent în limba romînă, sau chiar a arhaismelor, pe care le consider mai potrivite decât alte cuvinte, descalificate de la expresia veridică, prin folosire deliberat falsificatorie.
  Această argumentație precede folosirea alternativă, dumneavoastră veți decide pe care o veți împământeni, a expresiilor, pe care le noi le considerăm echivalente, „steering committee” și „comitet director”.

  Acest comitet este conceput pentru a reprezenta diferite puncte de vedere din școală, de aceea el va include, ca într-o secțiune transversală, un eșantion cuprinzând toate tipurile de persoane care lucrează în școală. Va cuprinde membri ai conducerii și consiliului de administrație, ai diferitelor catedre, ale elevilor și părinților.
  Sarcina Steering committee este de a conduce procesul de schimbare și de implementare a proiectului de educație imaginativă. Acest comitet nu este parte a structurii de management formale a școlii, dar este împuternicit să rezolve problema pentru care a fost constituit, astfel ca rapoartele, punctele de de vedere, recomandările și deciziile acestui grup să fie ascultate de corpul decizional al școlii (consiliul de administrație), de conducerea școlii și vor fi urmate, urmând, bineînțeles procedurile legale existente. Deși comitetele directoare sunt structuri temporare, ele produc schimbări permanente în conștiința oamenilor și în cultura organizațională a școlii, exercițiul delegării puterii și a responsabilității făcând parte din planul mai larg de „empowerment”.
  Pentru crearea unei relații corecte și care să producă rezultate, între comitetul director și restul școlii, iar soarta acestui comitet să nu fie similară cu a celorlalte, va trebui să urmăm niște reguli de comunicare și de stabilire a liniilor de cooperare; va trebui să stabilim exact cu care dintre grupurile din școală se va lucra direct – aceasta este necesar pentru a stabili de la început relații de cooperare și pentru ca fiecare să înțeleagă că va avea o parte din responsabilitatea procesului. Dimensiunile unei relații ideale dintre comitetul director și ceilalți actori educaționali vor fi descrise în continuare (după un material de formare produs de NOVO/IMTEC, ianuarie 1987):
  1.Reciprocitate:ambele părți trebuie să dea și să primească, trebuie să existe un transfer de informații în ambele direcții.
  2. Deschidere: ambele părți sunt pregătite și dornice să primească și să furnizeze lucruri noi din cealaltă parte;
  3. Așteptări realiste: restul colectivului să nu considere că echipa nou constituită va înfăptui miracole, dar nici să nu submineze activitatea acesteia prin neîncredere și reticență exagerată.
  4. Așteptarea recompensei pentru succes: așteptările colectivului și grupurilor din școală nu trebuie fixate prea jos, fiindcă trebuie să existe întotdeauna motive de optimism și de încredere în rezolvarea problemei;
  5. Structură: definirea rolurilor, a sarcinilor în cadrul activităților, a modalităților de a coopera și de a aplica cele hotărâte, a procedurilor de lucru;
  6. Putere echilibrată: cele două părți nu trebuie să se forțeze în nici un fel una pe alta în realizarea obiectivelor, ci să coopereze în vederea înțelegerii situației reale, împărtășirii scopurilor și asumării rezultatelor
  7. Amenințare minimă: ideea de a schimba ceva în modul nostru de a acționa în colectiv sau în felul de a lucra la clasă este în sine o amenințare, care nu trebuie lăsată să capete proporții ce ar conduce la blocarea procesului.
  8. Confruntarea diferențelor: o schimbare reală nu poate să apară dacă fiecare nu își expune convingerile și motivele de face lucrurile într-un anume fel, să se aducă argumente, și să se producă confruntarea punctelor de vedere. Aceasta, deoarece este dovedit din toată activitatea autorilor, că doar o aprobare tacită, zâmbitoare și politicoasă va conduce, mai devreme sau mai târziu, la blocaje reale în înțelegerea seriozității lucrurilor și a consecințelor grave ale non-acțiunii.  
  9.Implicarea tuturor părților și persoanelor relevante: întotdeauna excluderea unor persoane sau actori a produs, pe de o parte, o abordare incompletă a tuturor fațetelor problemei de rezolvat, pierdere de informație importantă, iar, pe de altă parte, frustrări, nemulțumire, reacții negative.

  c. Competențe de leadership
  Pentru a „pune ordine în gânduri”, managerii trebuie să stăpânească tehnici și să fie obișnuiți să folosească metode care să le permită să investigheze aspectele metodologice, procedurale și instrumentale pe care le utilizează, și să se întrebe asupra rostului, finalității și oportunității folosirii acestora.
  în cele mai multe organizații, liderii neglijează utilizarea imaginației, nedând atenție talentului, fanteziei și creativității oamenilor. Astfel, se irosesc energii, talente, se produc frustrări, blocaje și organizația stagnează, în lipsa celor care ar putea contribui la definirea, clarificarea și ancorarea în viitorul posibil de imaginat a misiunii și strategiei acesteia. Aspectul ludic al managementului, „construirea situației strategice ca un joc”, atenția acordată participanților la activități (elevi, profesori, părinți) ca unor indivizi, a căror individualitate și sentimente contează, se dezvoltă prin metodele imaginative.
   Cantonarea în rutină, în procedurile standard, utilizarea expertizei și competenței oamenilor doar în limitele convenționale, comode și banale, limitează inteligența colectivă și duce la eșecul organizațional – eșec văzut în multe școli românești.
  Organizațiile școlare sunt rezultatul a ceea ce fac oamenii, iar activitățile de generare a planurilor, strategiilor și documentelor, precum și toate deciziile și negocierile sunt rodul interacțiunii dintre mai mulți actori. Punerea în practică a acestor decizii, fie ele explicite sau implicite, are rezultate asupra climatului afectiv și asupra tiparelor comportamentale din școală. Faptul că într-o școală ocaziile de învățare socială există în măsură mai mare sau mai mică, faptul că profesorilor le pasă de starea emoțională a elevilor, încearcă să o înțeleagă și să contribuie la educarea atenției, a autocontrolului, echilibrului emoțional și manifestărilor elevilor, se vede la prima vizită. Există diferențe frapante între școli în nivelul de turbulență de pe holuri -copiii țipă, se îmbrîncesc, aleargă fără a ține cont de pericole, în unele cazuri; în alte cazuri, situațiile similare se desfășoară mult mai calm, senin și fără prea multă zarvă. în lucrarea clasică a lui Meyer și Zucker, “Organizații care eșuează permanent” (1989), se pune problema de ce, în ciuda semnalelor privind rezultatele slabe, unele organizații persistă în mediocritate – este cazul și a unor școli care și-au pierdut sensul și rațiunea de a fi. Deși nevoia publică de educație este formată în afara sistemului de învățământ și în afara școlilor, oferta școlară, climatul organizațional și rezultatele școlilor depind foarte mult de ce se întâmplă în interior.

  d. Competențe metacognitive
  Păstrarea atenției și a interesului viu pentru activitățile și experiențele de învățare, din punct de vedere psihologic, se regăsește în zona competențelor metacognitive ale persoanei.  
  Metacogniția se referă le nivelul gândirii care controlează procesele în timpul situațiilor de învățare. în principal, se referă la capacitatea de a reflecta asupra propriului proces de învățare și de gândire în general.  Din aria competențelor de metacogniție fac parte capacitatea de a planifica învățarea, de a monitoriza înțelegerea și a evalua progresul în învățare. Plăcerea de a învăța, și, în general, de a realiza o activitate susținută, nu se poate obține în absența unor capacități metacognitive bine dezvoltate. Motivația de a menține o activitate intelectuală un timp îndelungat, de a fi conștient cu privire la stimulii care pot distrage atenția (interni și externi) și a face în același timp abstracție de ei, se află, de asemenea, în zona competențelor de metacogniție. Elevii care posedă competențe metacognitive dezvoltate pot avea disciplina interioară a învățării, să-și aleagă strategiile cele mai bune de a învăța, și au rezultate mai bune la examene și evaluări. Ceea ce am spus pentru elevi, este valabil și pentru profesori, iar dezvoltarea competențelor metacognitive este esențială pentru un profesor.

  Subliniem în continuare că metodele imaginative cresc capacitatea atât a copiilor cât și a adulților de a deveni mai reflexivi, de a se gândi la sine și a se preocupa de propriul proces de gândire. Managerii își pot crește astfel capacitatea de a gândi strategic, fiindcă se vor gândi mai mult și cu mai mult interes la propriile procese și produse -  planificare, monitorizare, evaluare și revizuire a obiectivelor și planificărilor.
  Competențele de leadership sunt necesare în școală, atunci când vrem să inițiem și să implementăm cu succes un proiect de schimbare organizațională și atitudinală, în același timp, cum este educația imaginativă. Calitățile și competențele de leadership trebuie să se regăsească la mai multe nivele în școală – director, coordonatorul proiectului , profesori etc. Fără acest rol esențial, toate inițativele, aproape fără excepție, mor, sau se scufundă în mediocritate și birocrație, în praful de zi cu zi al rutinei.

  Prin leadership se asigură următoarele resurse unei echipe:
  - conceptualizarea ideilor
  - cîștigarea adeziunii și entuziasmului echipei
  - conceperea unui program
  - capacitatea de a promova proiectul în rândul profesorilor, părinților, altor actori (autorități locale, firme etc.)
  - asigurarea sprijinului extern pentru proiect
  - dezvoltarea sentimentului de proprietate și de responsabilitate față de rezultate
  - incorporarea noilor nevoi în proiect
  - protejarea proiectului de atacuri din afară și de critici

  e. Competențe de planificare
  Competențele de planificare necesare pentru a porni la drum în proiectul educației imaginative nu sunt diferite de cele necesitate de orice alt proiect educațional, și totuși…mai trebuie câte ceva în plus. Trebuie ca oamenii care lucrează în acest proiect să fie convinși că metodele imaginative înseamnă cu totul altceva decât fac de obicei, și să fie pregătiți să abandoneze vechile tipare – sau, să lucreze la transformarea acestora în unele compatibile cu o altă structurare a cunoașterii și învățării decât până acum.
  Pentru a clătina un pic vechile convingeri, după care cunoștințele trebuie predate pornind de la simplu la complex, de la concret către abstract, de la cunoscut către necunoscut, de la apropiat către depărtat, metodă care se pare că nu corespunde deloc modului în care copiii (și adulții)  gândesc și învață, Kieran Egan și Ștefan Popenici propun o metodă de învățare alternativă, bazată pe structura, aș zice, pe arhetipul poveștii.

  f. Proiectul bine făcut – o poveste de succes
  O să încep prin a compara elementele unui proiect bine făcut și cu impact asupra publicului țintă, cu elementele unei povești. Fiindcă un proiect poate avea forme diferite, ca document cu structură logică, dar nu poate fi „spus” oricum, ci făcut să se întâmple conform cu unele reguli; iar aceste reguli nu sunt întotdeauna cele ale logicii formale – aș zice că niciodată. Orice poveste are, la început, o intrigă, o problemă sau o întâmplare, cu semnificație afectivă intensă – lupta dintre bine și rău, dreptate și nedreptate, ură și iubire, trădare și loialitate.

  Orice proiect pornește cu punerea problemei și continuă cu precizarea, explicarea  și crearea de semnificații privind scopul și intențiile proiectului.

  întrebările care se pun în această etapă sunt:
  - Care este cel mai important lucru în legătură cu tema proiectului?
  - De ce ar trebui să conteze proiectul pentru profesori și pentru copii?
  - Care sunt conotațiile afective pe care le conține și care îi implică pe profesori și pe copii deopotrivă?
  Dacă nu vom ști să răspundem corespunzător la aceste întrebări, semnificația proiectului, scopul său vor rămâne mai mult sau mai puțin clarificate, și este greu de spus dacă va pune în mișcare pe cineva.  

  Orice poveste bună este captivantă, se reține ușor și are impact afectiv puternic. De ce oare se întâmplă acest lucru? Teoreticienii (ibidem) spun că identificarea foarte precisă a opozițiilor binare în cadrul tematicii aflate în lucru (fie această tematică aflată în zona managementului sau a predării disciplinelor) și utilizarea acestor opoziții binare în cadrul construcțiilor ideatice și apoi în structurarea acțiunilor conferă forță de expresie ambelor. Opozițiile binare care acționează eficient sunt legate de valorile și credințele cele mai intime ale subiecților. Un studiu recent al ISE,  Sisteme de responsabilitate publică în administrarea învățământului preuniversitar ( HYPERLINK "http://portal.ise.ro/Management/tabid/83/Default.aspx" http://portal.ise.ro/Management/tabid/83/Default.aspx) identifică valorile profesorilor, legate de responsabilitatea față de elevi. Conotațiile afective ale responsabilității, aspectele antropologice legate de aceasta, poziționează temele responsabilității, a datoriei și dragostei față de elevi, ca fiind unele foarte propice de abordat în cadrul unei narațiuni sau în stadiul de inițiere a proiectului. Acum, contează mai mult aspectele privind datoria morală și cerințele etice, decât răspunderea formală și legală.

  Ancorarea proiectului în valorile dominante ale profesorilor
  Potrivit lui Parsons, societatea își întemeiază judecățile de valoare relative la stratificarea socială și relațiile dintre indivizi pe trei categorii de elemente: 1. calitățile pe care individul le posedă prin naștere, 2. realizările sau performanțele sale și 3. ceea ce el dobândește în viață (bogăție, competență, recunoaștere).  Parsons distinge patru categorii de valori: universalismul (capacitatea de adaptare, raționalitatea, eficiența, optimalitatea, elemente care permit societății să se adapteze la condițiile de existență), scopurile colective, integrarea (solidaritatea socială) și menținerea modelului cultural (conservarea).

  Tipurile identificate de Schwartz sunt următoarele: puterea (statut social și prestigiu, control și dominare a celorlalți oameni), realizările (succesul personal și competența demonstrată în funcție de standardele sociale), hedonismul (plăcerea și bucuria vieții), stimularea (viață interesantă, incitantă, variată), auto-orientarea (independența în acțiuni, curiozitatea, creativitatea, explorarea noului), universalism (înțelegere, apreciere, toleranță și protecție pentru bunăstarea oamenilor și a naturii, gândire deschisă, înțelepciune, justiție socială), bunăvoință (onestitate, iertare, loialitate, responsabilitate), tradiție (respect și angajare pentru păstrarea obiceiurilor – umilință, acceptarea soartei, devotament, respect pentru tradiție, moderație), conformitate (restrângerea acțiunilor și impulsurilor care ar putea perturba normele sociale sau așteptările celor din jur – politețe, obediență, autodisciplină, onorarea părinților și a celor în vârstă), securitate (siguranță, armonie și stabilitate socială, ordine socială, reciprocitate).

  în tabelul de mai jos, rezultat al cercetării ISE mai sus citate, sunt prezentate categoriile rezultate din analiza expresiilor:
  Vezi versiunea pdf telecomunicanila.

  Opozițiile binare privind responsabilitatea, nucleu al poveștii sociale
  Elementul identitar al adeziunii la responsabilitate ca valoare este subliniat de Burke și Reitzes (1991) care consideră că angajamentul pentru valori contribuie la definirea identității individului, mai mult decât la crearea unor relații sau la definirea rolurilor în organizații. Angajamentul pentru valori produce un set de semnificații pentru subiect, iar acesta îl poziționează apoi în rețeaua socială și îl identifică drept purtător de valori și practicant consecvent al unei linii de conduită.

   Kanter (1968) insistă pe idea de „angajament pentru o soluție”, cum e cazul indivizilor angajați în găsirea și practicarea de soluții de supraviețuire pentru comunitate; aceștia își consacră energia și loialitatea pentru atingerea acestui scop: „Angajamentul înseamnă atașamentul sinelui față de cerințele relațiilor sociale, care sunt văzute ca exprimând sinele subiectului” (Kanter, 1968, pag 66). în această viziune, responsabilitatea individului, urmată apoi de o responsabilitate agregată a grupurilor de indivizi, reprezintă o valoare fundamentală pentru supraviețuirea comunității, care este apreciată prin normele, cutumele și cultura acelei societăți. Rezolvarea de probleme, deci, mai ales de probleme ale comunității, are o conotație etică, cu o rezonanță deosebită în cadrul conflictului binar fundamental: supraviețuire, prosperitate, dezvoltare – moarte, dezastru comunitar, dispariție a comunității (grupului).

  Iresponsabilitatea constituie pentru individ un semn de alienare, de îndepărtare de propria identitate, iar pentru comunitate e cel mai mare rău. Lipsa de răspundere sau sustragerea de la răspundere este sancționată cu ajutorul unei palete graduale de pedepse și constituie un rău mai mic, care este tratat ca atare. Iresponsabilitatea duce la excluziune, ea constituind un risc inacceptabil pentru comunitate, aceasta riscă să dispară prin acțiunea unuia sau mai multor indivizi iresponsabili. Iresponsabilitatea este echivalentă, în această viziune, cu negarea dreptului la supraviețuire al comunității. Semantica ideii de responsabilitate este dominată de circumspecție, ceea ce ne sugerează că portretul-robot al purtătorului de responsabilitate aflat într-o funcție publică are specificația: "supus greșelii și deci, sistemului instituționalizat de pedepse". Filozofia subiacentă la care ne trimit toate aceste sensuri și semnificații ale conceptului de responsabilitate pare a fi următoarea: deoarece e „predestinat” activităților executorii și decizionale, și întrucât în ambele registrele funcționale menționate greșeala sau tentația „imorală” sunt inerente, subiectul uman trebuie să fie tratat preventiv. Alte seturi de opoziții binare ce se conturează sunt: incorectitudine –corectitudine, moral – imoral, adevăr – minciună, loialitate - trădare.

  Ce lipsește din sistemul de valori al profesorilor
  Atunci când o persoană este expusă conflictelor interioare, disonanțelor cognitive și incapacității de a stăpâni mersul actual al lucrurilor, ceea ce o salvează de conflicte ireparabile cu sine și cu alții, ceea ce o motivează în mod fundamental este speranța.

  Speranța reflectă credința fundamentală că există o posibilitate de a depăși obstacolele și de a schimba în mod semnificativ viața noastră, împrejurările și efectele acțiunilor noastre sau ale altora, de a le da alt curs.(Reuven Feuerstein. Theory of Structural Cognitive Modifiability.  HYPERLINK "http://www.icelp.org/asp/tsad-kadima.shtm" http://www.icelp.org/asp/tsad-kadima.shtm)
  în studiul întreprins de autor (ibidem), speranța și credința nu au apărut niciodată ca valori relevante pentru educație și pentru responsabilitatea educațională a profesorilor față de copii. Oare, nu trebuie să ne îngrijorăm?
  Oricum, în colecția noastră de opoziții binare mai putem introduce perechile speranță – desperare, credință (în forțele proprii, în soluționabilitate )– lipsă de încredere, abandon.

  Autorul își amintește din propria experiență de rezolvitor de probleme grele de fizică și matematică (în copilărie, desigur), că atunci când îi lipsea credința că există soluții și speranța că poate ajunge la un capăt, aceste soluții nu veneau, și eșecul acelei activități era conturat. E, până la urmă, o problemă de atitudine în fața vieții.

  Problematizarea – proiectul ca o problemă
   Puține lucrări care se ocupă de implementarea proiectelor și de modul de organizare a acțiunilor, se ocupă în mod corespunzător și de momentul delicat, dar crucial, al deciziei de a trece la acțiune. Acest moment vrem să îl surprindem și să-l explicăm mai bine. O poveste bună urmărește momentul declanșării acțiunii, care constă în începutul rezolvării unei probleme.Trebuie să asigurăm condițiile pentru a începe rezolvarea problemei, care este de fapt „cum să asigurăm atașamentul sau măcar acceptarea oamenilor față de proiectul de educație imaginativă”.

  Viața de zi cu zi este un șir nesfârșit de situații problematice care necesită cristalizare, formulare și, abia după ce ne-am lămurit despre ce este vorba și am creat legăturile logice necesare, problema noastră este într-o formă accesibilă unei abordări de tip „problem solving”.  A formula o problemă din noianul de evenimente și de incidente ale vieții de zi cu zi dintr-o școală nu este un lucru ușor, dar este util și necesar; suntem obișnuiți încă din clasele primare să tratăm lucrurile în termenii rezolvării de probleme, numai că de multe ori am învățat scheme standardizate, în tot timpul școlarității noastre, „rețete”. Am încadrat tipul de problemă, am văzut care sunt informațiile și cerințele, și apoi am aplicat șablonul. Un asemenea tip de gândire conduce la formulări banale, care de fapt eludează de multe ori natura conflictelor și riscurilor reale, deoarece însăși formularea problemei este falsă. Trebuie să pornim de la ideea că nu toate problemele sunt cunoscute și pot fi încadrate în tipare știute, iar în etapa de formulare a problemei gândirea creativă își are locul său. Această abordare a lucrurilor cunoscute poate fi exemplificată cu celebra observație culturală a băștinașilor care au văzut un film documentar despre New York: întrebați despre ce au văzut, ei au răspuns, după un timp, că au văzut un pui de găină. Cercetătorii au căutat febril, și cu greu au găsit câteva cadre, care ar fi scăpat ochilor unui european, cadre în care un pui de găină traversa strada. Trecând peste glumă, este un exemplu care arată cât de mult contează percepția realității din punct de vedere cultural și a șabloanelor noastre de gândire.

   Modelul rezolvării problemei, în accepțiunea nouă a proiectării schimbării organizaționale cuprinde următorii pași:
  - cererea de asistență, consiliere sau formare din partea unui profesor
  - analiza formei de prezentare și a naturii problemei
  - formularea precisă a problemei
  - fixarea unui obiectiv care să vizeze capabilitățile elevilor
  - identificarea și selectarea unui tip de intervenție
  - asigurarea susținerii rezolvării problemei
  - monitorizarea progresului elevilor în timpul intervenției
  - evaluarea rezultatelor intervenției


  5. Model de consultanță de proces pentru asigurarea sustenabilității proiectului de educație imaginativă
  Proiectul trebuie să prevadă și susținerea permanentă a implementării noii metode, iar aceasta se află sub semnul dezvoltării profesionale a profesorilor din școală. Vom începe prin a preciza cât mai bine scopul dezvoltării profesionale. Orice presupunere că acest scop este implicit, de la sine înțeles pentru fiecare om din școală este fundamental greșită; nu este o abordare cinică sau care să desconsidere dorința sinceră de a evolua în carieră a celor mai mulți profesori, dar, încă odată, precizarea scopului oricărei activități umane și construirea semnificației acestor activități este în sine o misiune a managementului - dificilă și delicată, dar necesară.
  Scopul dezvoltării profesionale poate fi rezumat ca achiziția și extinderea cunoștințelor, înțelegerii, competențelor și abilităților care să permită profesorilor, ca indivizi, și colectivului de profesori, ca organizație, să poată dezvolta și aplica principiile și formele educației imaginative în cadrul curricular existent.  Pentru aceasta, fiecare profesor va acorda atenție următoarelor aspecte:
  „dezvoltarea și adaptarea ariei de practici profesionale
  reflecție asupra propriei experiențe, competențe și practici pentru a satisface mai bine cerințele elevilor, colectiv și individual
  să contribuie la viața profesională a școlii, să interacționeze profesional cu comunitatea școlii și ceilalți actori
   o înțelegere mai completă asupra rolurilor
  să se țină la curent cu ideile noi din practica și gândirea pedagogică pentru a-și menține și a–și dezvolta competențele și abilitățile pedagogice
  să dea atenție politicilor educaționale, în special celor care privesc calitatea educației
  să-și lărgească înțelegerea asupra societății, în particular, să dobândească cunoștințe și competențe în ICT”
  (după Sonia Blandford. Managing Professional Development in Schools.Routledge.London.2000.p. iii.)
  Procesul de autoevaluare a profesorului, realizat în urma reflecției asupra propriei experiențe, va produce următoarele efecte:
  - feedback îmbunătățit
  - conștientizarea nevoilor de dezvoltare profesională
  - creșterea acurateței în apelul la modele de referință și în utilizarea acestora
  - o mai mare conștientizare a oportunităților privind cariera și a factorilor care o pot influența
  - va conferi sprijin pentru activitățile profesionale
  - o satisfacție mai mare a muncii

  Aces proces trebuie facilitat, coordonat, și nu trebuie lăsat la voia întâmplării. Unul dintre principalele roluri ale consultantului pentru educație imaginativă este să organizeze, monitorizeze și sfătuiasă profesorii în vederea unei autoevaluări cât mai bune – realistă, exigentă și motivantă în același timp.
   
  Pentru instituție, rezultatele anticipate ale activității de consultanță se regăsesc în zona unei mai bune coordonări dintre scopurile individuale și cele instituționale, în clarificarea priorităților, conștientizarea rolurilor și creșterea responsabilității asumate de membrii echipei profesorale. Nevoile identificate la nivel de instituție pot conduce la o fixare mai bună și mai realistă a țintelor de atins, la dezvoltarea profesională a managerilor, comunicare mai bună, intensificarea schimbului de idei și, în final, la un mediu educațional mai bun pentru elevi și profesori.

  Procesul de consultanță
  Pentru a demara un proces de consultanță, este nevoie să punem la punct o schemă de evaluare și să acordăm atenție următoarelor aspecte:
  implementarea schemelor de autoevaluare și de evaluare externă
  formularea scopurilor
  organizarea colectivului
  stabilirea programului temporal al activităților
  elaborarea documentelor de proiectare didactică și a schemelor de lucru

  în același timp, trebuie vegheat la armonizarea programului cu celelalte politici și priorități ale școlii:
  corelarea planului de dezvoltare al școlii cu programul de educație imaginativă
  integrarea în politicile de dezvoltare profesională și de optimizare a utilizării resurselor

  Detalierea procesului de consultanță - precizarea rolului consultanților
  supravegherea, coordonarea și conducerea procesului de consiliere și evaluare
  punerea de acord, împreună cu profesorii evaluați, asupra specificului și accentelor din timpul evaluării – ce informații vor fi adunate, prin ce metode și de către cine; în orice caz, focalizarea va fi pe probleme investigate și nu pe persoane
   desfășurarea observației la clasă a profesorilor implicați în program, folosind metode discutate dinainte cu aceștia pentru colectarea datelor și identificarea ariilor de interes din cadrul lecțiilor;
  Furnizarea către profesori, înainte de întâlnirile profesionale, a unor copii a materialelor, rapoartelor și analizei lecțiilor observate;
  Stabilirea datelor și condițiilor în care vor avea loc activitățile de observare a lecțiilor,de intervizare, consultare și consiliere;
  Realizarea unor minute ale întâlnirilor, în care profesorii să regăsescsă concluziile, recomandările și celelalte observații privind lecțiile desfășurate după noua metodă;
  Monitorizarea activității profesorilor și a dezvoltării lor profesionale; stabilirea unei agende de consultații periodice;

  Odată ce acest tip de activitate de consultanță, care include autoevaluare, evaluare și intervizare a intrat în obișnuința profesorilor, rolul consultanților a fost bine stabilit și înțeles, stabilirea unui plan de consultanță devine necesară. Acest plan va cuprinde următoarele:

  Stabilirea întâlnirilor de lucru cu profesorii – aici vor fi necesare de menționat scopul acestora, data și ora la care se vor purta discuțiile, obiectivele discuției, instrumentele folosite la colectarea datelor, ce informație va fi colectată și de la cine, ce informație va fi furnizată profesorilor înainte de discuție;
  Modalitatea de realizare a autoevaluărilor – datele la care vor fi realizate autoevaluările, instrumentele folosite pentru autoevaluare
  Observația la clasă – focalizarea observațiilor pe detaliile clasei și lecției ce vor fi observate, planificarea realizată de profesori, tehnici de intervievare a profesorilor, metodologia convenită cu aceștia;
  Ședințe de comunicare a constatărilor rezultate din observația la clasă – date relevante, analiza tehnicilor de predare odată la două săptămâni
  Colectarea datelor relevante – sarcinile extra-curiculare ale elevilor, probe extrase din documentele curriculare (proiecte de lecție, alte instrumente), date colectate în timpul acțiunilor de evaluare, date relevante privind anii trecuți, feedback din arii de responsabilitate conexe;
  Cerințe pentru interviu (un singur interviu pe zi de persoană) – agenda clară, mediu confortabil pentru a discuta fără întreruperi, moment adecvat, atmosferă de încredere, natura corectă a relațiilor anterioare;
  Componentele aprecierii – informații legate de fișa postului, revizuirea activității desfășurate, identificarea așteptărilor profesorului și elevilor, identificarea succeselor obținute anterior și elemente ale dezvoltării profesionale, identificarea țintelor fixate de profesori în dezvoltarea proprie și cea a elevilor, identificarea constrângerilor și amenințărilor privind aplicarea noilor metode;
   Pregătirea raportului de consultanță – va include aspecte privind practica curentă de predare utilizate de profesor, elementele de bună practică și activitățile de succes, elementele de practici slabe și de erori, deficiențe și nerealizări, sugestii de îmbunătățire, tip de sprijin recomandat, sugestii privind dezvoltarea profesională, comentarii privind aspecte ce afectează munca individuală a profesorului;
  Stabilirea prin discuție a obiectivelor de îmbunătățire și a sarcinilor viitoare – acestea trebuie să fie clar formulate, în forma unui plan de acțiune cu desfășurare temporală, în număr mic, să fie motivante dar posibil de atins, să poată fi monitorizate și revizuite, să fie conectate cu strategiile imaginative utilizate la clasă, să fie conectate cu rezultatele și performanța atinsă de școală, cu aspirațiile profesionale și cariera porfesorului evaluat;
  Furnizarea și discutarea raportului de consultanță – acesta trebuie să aibă o structură clară, să cuprindă toată informația relevantă în mod sintetic, să aibă o structură unitră convenită pentru toate rapoartele similare întocmite, să conțină toate recomandările relevante pentru îmbunătățirea activității viitoare;
  Discuții de follow-ul cu profesorii, după înmânarea și discutarea raportului de progres – acesta va conține feedback din partea profesorului, elemente de inovație pe care acesta dorește să le discute, puncte de vedere asupra dezvoltării viitoare a carierei, feedback privind dezvotarea competențelor și motivației elevilor;
  Asigurarea cadrului pentru dezvoltarea carierei – aspecte formale privind oferta de cursuri, modalități concrete de completare a aplicațiilor, identificarea elementelor de interes și de satisfacere a nevoilor personale de invațare și de consolidare a competențelor.

  Realizarea unui interviu de consultanță
  Competențele necesare unui consultant intern pentru a realiza interviul de evaluare pot fi descrise în mod similar cu setul de competențe necesare realizării unui interviu pentru consiliere în carieră:
  a pune întrebări potrivite și într-o cadență corespunzătoare
  analiză a răspunsurilor și a atitudinilor
  a rezuma răspunsurile și a reflecta
  a da și a primi feedback
  rezolvare de probleme
  fixarea țintelor
  definirea obiectivelor

  Intervievatorul trebuie să dovedească o mare flexibilitate și experiență profesională, deoarece, în funcție de tipul, nivelul și calitatea răspunsurilor, dialogul trebuie să se adapteze în permanență.

  Tipul de întrebări diferă în funcție de stadiul și necesitățile conversației, putând fi clasificate în următoare tipologie:

  întrebări deschise – pentru a încuraja cealaltă persoană să exploreze zonele ce prezintă importanță pentru ea
  întrebări de reflecție – pentru a încuraja cealaltă persoană să-și explice atitudinile și punctele de vedere asupra problemelor aflate în discuție
  întrebări conducătoare – pentru a ghida cealaltă persoană spre un răspuns dintr-o zonă informațională așteptată de intervievator
  Ipotetic – pentru a încuraja pe cineva să-și părăsească poziția curentă, atitudinea sau dispoziția mentală și considere lucrurile din alt punct de vedere
  închise – pentru a contabiliza răspunsuri de tipul da-nu la întrebări specifice
  De test – pentru a ține persoana în același topic dar să-l exploreze în profunzime

  Profesorul trebuie să aibă ocazia să-și prezinte informația și analiza sa fără a fi întrerupt, timp în care intervievatorul îl ascultă activ. Competențele de ascultare activă implică:
  asigurarea unui climat care să faciliteze schimbul eficient de informații și puncte de vedere – apropiere, proximitate echilibrată, orientare și încredere în dialog, postură și gesturi adecvate;
  încurajarea interlocutorului la dialog – invitarea la exprimare deschisă și încurajarea răspunsurilor, secvențe eficiente de dialog, știința „tăcerii” și a pauzelor, suspendarea judecăților, utilizarea contactului vizual;
  înțelegerea gândurilor, ideilor și sentimentelor;
  parafrazarea și rezumarea în scopul de a conduce către înțelegerea subiectului

  Evaluatorul va prezenta datele colectate și va discuta asupra implicațiilor acestora în dezvoltarea profesională a profesorului, încurajându-l pe acesta să identifice posibile arii de dezvoltare și posibile ținte de atins; va conduce dialogul către menționarea în scris a concluziilor și a acțiunilor ce vor fi urmate.

  Stabilirea țintelor
  Stabilirea țintelor pentru procesul de dezvoltare profesională a profesorilor este parte a procesului de evaluare/consiliere. Formularea trebuie să se facă în termenii unei înțelegeri convenite între cele două persoane, evaluatorul și profesorul, care să se refere la o stare de lucruri dorită, care urmează să fie operaționalizată și a cărei „istorie” să se scrie împreună, de către cei doi. Țintele formării individuale sunt concepute pentru a facilita dezvoltarea profesională a profesorului, a armoniza planul de dezvoltare a școlii cu scopurile organizaționale și a crea o legătură rațională între resursele educaționale disponibile și dorința de dezvoltare personală a fiecărui profesor.

  Câteva criterii pentru aceste ținte ale dezvoltării profesionale:
  - Să fie realiste, aflate în zona de proximă dezvoltare    (Alex Kozulin.Vygotsky's Psychology.A Biography of Ideas. Harvard University Press. 1991; Alex Kozulin.Psychological Tools. A Sociocultural Approach to Education. Harvard University. Press. 1999 )
  - să fie însoțite de indicatori de performanță, care să ilustreze pașii făcuți spre ținta fixată
  - să fie însoțite de definirea sprijinului acordat profesorului pentru a atinge starea dorită; aceasta include responsabilitatea consilierului pentru a asigura acest sprijin în condiții bune;
  - să fie revizuite în cadrul unor întâlniri de follow-up și modificate, dacă este necesar.
   

  Ariile dezvoltării personale a profesorului în cadrul microsocialului școlii sunt sintetizate în tabloul următor; aceste arii reprezintă gradul de cunoaștere și de recunoaștere personală și publică a existenței competențelor de educație imaginativă, și corespund conceptual cu ciclul conștientizării și internalizării competențelor.

  După Sonia Blandford.Managing Professional Development in Schools. Routledge. 2000

  Aria publică

  Tu știi și ceilalți știu


   SHAPE  * MERGEFORMAT
  Aria „oarbă”

  Tu nu știi dar ceilalți știu
  Aria ascunsă
  Tu știi dar ceilalți nu știu
  Aria necunoscută
  Tu nu știi și nici ceilalți nu știu
  Rezumat: țintele convenite între consilier și profesor sunt formulate clar, puține ca număr, aflate în zona proximă de dezvoltare; sunt supuse revizuirii și monitorizării, sunt corelate cu standardele de performanță, cu managementul clasei și strategiile didactice, cu rezultatele așteptate din partea școlii și din parte profesorilor; sunt pași pentru dezvoltarea carierei.
  Ghid pentru fixarea țintelor și obiectivelor
  S
  Specific
  M
  Măsurabil
  A
  Adecvat
  R
  Realist
  T
  Programat în timp
  I
  Informativ
  E
  Evaluabil
  S
  Stimulator

  6. Reguli ale organizării și desfășurării consilierii

  Conducerea școlii trebuie să aibă în vedere contextul administrativ mai larg al fezabilității și legalității implementării unui proiect de educație imaginativă într-o școală; de aceea, vor fi avute în  vedere următoarele:
   
  Consultarea sindicatelor care acționează pe plan local, pentru a vedea dacă această nouă schemă de abordare curriculară este acceptabilă din punctul lor de vedere;
  Realizarea formării separate a consilierilor pentru educație imaginativă, dar realizarea unei sesiuni comune, de cel puțin o zi, cu toți profesorii din școală, pentru ca aceștia să ia contact cu metoda și să poată înțelege utilitatea și avantajele acesteia;
  Limitarea numărului de profesori consiliați de o singură persoană, la cel mult patru profesori, pentru a nu supraîncărca activitatea consilierilor;
  Păstrarea calității procesului de consiliere prin utilizarea periodică a unor ședințe de interformare și a grupurilor Balint cu echipa de consilieri;
  Introducerea în fișa postului a activității de consiliere și recunoașterea activității consilierilor, cel puțin la nivel administrativ, dacă nu și la nivel financiar;
  Alocarea unor perioade de timp suficiente pentru desfășurarea activității de consiliere;
  Toate deciziile luate de consilieri împreună cu profesorii trebuie să fie luate prin consimțământ mutual;
  Autoevaluarea profesorilor trebuie să se desfășoare cu franchețe, altfel pot apărea tensiuni nedorite și refuzul evaluărilor realizate de consilieri; franchețea nu apare decât într-un climat de încredere și de bună credință privind aplicarea metodei de educație imaginativă;
  Se vor urmări cu precădere efectele benefice asupra elevilor; de aceea, observarea la clasă a profesorilor va fi realizată obligatoriu, pentru a se constata efectele aplicării metodei asupra performanțelor elevilor;
  Consilierea pentru dezvoltarea carierei este o metodă de sprijin de tip „coaching”, de aceea necesită confidențialitatea evaluărilor, aprecierilor și a rapoartelor; totuși, în funcție de acordurile cu conducerea școlii, succesele profesorilor vor putea fi făcute cunoscute, pentru a permite motivarea și recompensarea activității acestora; totuși, sub nici un motiv, nu se va încălca regula de bază a oricărei consilieri, aceea de noningerință a terților în procesul de consiliere.
  Țintele fixate împreună cu consilierul trebuie să ajute, nu să încurce, la dezvoltarea profesională a celor consiliați;
  Să se asigure că observațiile la clasă sunt urmate de sesiuni de follow-up din partea consilierilor; orice întrerupere a ciclului de feedback este dăunătoare procesului de evoluție și îmbunătățire a stilului de lucru al profesorului.
  Să reamintească consilierilor că regula lui Pareto, 20/80, se aplică și în cadrul dialogului. De aceea, 80% din timpul convorbirilor vor vorbi profesorii, și 20% consilierii.


  7. Aspecte ale construirii unei politici locale privind metodele imaginative.

  Deoarece acest mod de a rezolva problemele privind focalizarea atenției elevilor și coordonarea mai bună a comportamentelor turbulente are o conotație microsocială, de context instituțional, și are efect profund și de durată asupra climatului organizațional. Succesul obținut pe această cale într-o școală sau în mai multe, experiența și încrederea în calea urmată fiind câștigată în câteva locuri, poate urma un proces de sinergie, în cadrul unei politici publice coerente la nivel de grup de școli sau de localitate.

  Aspecte urmărite

  în planul dezvoltării instituționale
  Demersuri legale pentru sprijinul bugetului pentru educație imaginativă
  întocmirea unui plan de marketing intern, pentru promovarea proiectului în rândul profesorilor și părinților elevilor școlii
  Includerea în planul de dezvoltare instituțională a componentei de transformare curriculară privind educația imaginativă
  Diversificarea ofertei educaționale a școlii
  Coordonarea activităților de perfecționare internă la nivelul catedrelor și celorlalte comisii cu rol de feedback și organizare a proceselor educaționale din școală

  în planul informării și conștientizării comunității educaționale
  întocmirea unui plan de marketing privind diseminarea experienței pozitive, a suceselor și a diversificării ofertei educaționale de tip imaginativ
   Informarea autorităților locale cu privire la proiect, rezultate, influență benefică asupra comunității educaționale și a climatului social
  Informarea părinților și urmărirea constantă a unor obiective de persuasiune, pentru ca aceștia să accepte și să sprijine schimbarea organizațională și de metodă în educația copiilor

  în planul acțiunii persuasive la nivelul autorităților din cadrul sistemului educațional

  Prezentarea avantajelor metodei și constituirea parteneriatului educațional la nivelul județului, cu sprijinul și coordonarea ISJ
  Prezentarea avantajelor metodei și constituirea parteneriatului educațional la nivel național, cu sprijinul și coordonarea MEdC
  Continuarea constituirii parteneriatelor la nivelul departamentului național de formare continuă a profesorilor
  Constituirea parteneriatului la nivelul federațiilor sindicale, pe plan local și național
  Constituirea parteneriatului la nivelul federațiilor asociațiilor de părinți
  Constituirea parteneriatului la nivelul ONG de profil
  Oferta de planificare strategică la nivelul localității și la nivel național
  Oferta de perfecționare, dezvoltare profesională, selecție și specializare în cadrul programului de educație imaginativă

  8. Transformarea poveștilor în probleme
  Metoda de predare pe baza rezolvării de probleme se poate utiliza și în cazul în care utilizăm metoda imaginativă. Narațiunea, povestea, se pot transforma cu ușurință în probleme dacă stăpânim tehnica transpunerii povestirii în simboluri, care apoi să intre în componența unor modele matematice (formule, algoritmi etc.). Pentru a ajunge în acest stadiu, trebuie mai întâi să stăpânim bine tipurile de probleme, ca să putem apela apoi la modelele de rezolvare. Din păcate, atât în stadiul clasificării problemelor, cât și în stadiul aplicării algoritmilor apar necazuri, datorate în special deprinderilor de lucru greșite: automatisme în aplicarea formulelor – elevii nu stăpânesc conceptele și explicația fenomenelor care sunt descrise de formule, așa că nu vor înțelege nici semnificația rezultatelor obținute. Nici adulții, profesorii nu sunt scutiți de probleme, ba, aș spune, sunt în mai mare măsură înrobiți unor deprinderi greșite. Una din greșelile, pornite dintr-o concepție anume privind raționalitatea discursului pedagogic, este ipoteza implicită de izomorfism a structurilor cognitive, mai precis, presupunerea implicită că orice metodă poate fi tradusă în orice altă metodă, că realitatea și adevarul sunt unul și unic, iar prezentarea acestora poate diferi, esența fiind aceeași. Ei bine, nu! Există o sumedenii de realități, pe care copiii și le construiesc, iar adevărul este o noțiune fluctuantă, care, încă o dată, se construiește, se clarifică și se îmbogățește mereu. Procesul de cunoaștere seamănă mai mult cu o clarificare obținută de un obiectiv, care descoperă noi detalii, dar în care formele de bază sunt deja cunoscute, decât cu o explorare pas cu pas. Deci, mai degrabă este vorba de un proces holistic, de adâncire, decât de o iterație, de o cunoaștere de tip secvențial. O algoritmizare a proceselor de învățare ar trebui să țină cont de acest aspect al psihologiei copilului. (Kieran Egan, 2008)


  După  (Learning  to Solve Problems: An Instructional Design Guide. Contributors: David H. Jonassen - editor. Publisher: Pfeiffer. Place of Publication: San Francisco. Publication Year: 2004. Page Number: 14.)


   SHAPE  * MERGEFORMAT

  9. Tipuri de probleme și tipologii
  Construirea unui model conceptual de rezolvare a problemelor este o sarcină dificlă, deoarece diferitele tipuri de probleme apelează la modele conceptuale diferite. Chiar dacă nu vom găsi un model unic, ci un set de modele, efortul de sistematizare va fi răsplătit, deoarece, odată stabilite aceste modele, transpunerea lor în termenii unei povești atractive se poate realiza mai ușor. Mai multe discipline beneficiază de tehnicile de problematizare; povestea mai prezintă avantajul că este transdisciplinară – refăcând, măcar cu titlu reparatoriu, continuum-ul firesc al cunoașterii – ciopârțită și împrăștiată între diferite discipline, mai mult sau mai puțin rigid compartimentate. De aceea, o bună tipologizare a problemelor, realizată la nivelul discuțiilor între catedrele de specialitate a mai multor discipline (fizică, matematică, chimie, istorie, științe sociale) poate fi un instrument puternic de reorganizare logică a diferitelor cunoștințe pe care le au copiii.

  a. Planificarea

  O planificare pentru acest tip de proiect poate fi realizată după o schemă clasică, în care să fie cuprinse următoarele etape:
  1. Formularea strategiei generale pentru programe – dezvoltarea viziunii, misiunii și enunțarea obiectivelor
  2. Deducerea din obiectivele generale a obiectivelor operaționale
  3. Utilizarea teoriei învățării imaginative în proiectarea etapelor de învățare, a ciclurilor de lecții și a lecțiilor în sine
  4. Pregătirea bugetului și monitorizarea utilizării resurselor
  5. Formularea clară în scris a elementelor privind desfășurarea proiectului
  6. Identificarea și numirea resursei umane implicate în proiect
  7. Proiectarea și dezvoltarea materialelor și instrumentelor
  8. Structurarea sarcinilor și activităților astfel ca utilizarea resurselor să fie eficientă


  b. Evaluarea

  Dezvoltarea unui model de evaluare
  Identificarea întrebărilor la care trebuie să răspundă evaluarea
  Definirea indicatorilor și obținerea acordului cu privire la standardele utilizate
  Proiectarea detaliată a evaluării
  Dezvoltarea instrumentelor pentru evaluare
  Managementul și analiza informației obținute
  utilizarea rezultatelor proiectului pentru a îmbunătăți activitatea din școală
  comunicarea rezultatelor în interiorul și în afara școlii

  Bibliografie

  Carns, A.W., & Carns, M.R. (1991). Teaching study skills, cognitive strategies, and metacognitive skills through self-diagnosed learning styles. School Counselor, 38, 341-346.  HYPERLINK "http://www.encyclopedia.com/doc/1G1-142682710.html" http://www.encyclopedia.com/doc/1G1-142682710.html

  Conflict Resolution Unlimited middle-level peer mediation curriculum (Kaplan, 1995)

  Gaby Weiner, Umeå, University Sweden.  Auditing Failure: moral competence and school effectiveness. Paper presented at the International Congress for School Effectiveness and Improvement, Toronto, Canada, January, 2001

  Foriska, T.J. (1992). Breaking from tradition: Using learning styles to teach students how to learn. Schools in the Middle, 2(1), 14-16


  JOHN R. DEW Q QUORUM BOOKS Westport, Connecticut · London Empowerment and democracy in the workplace. Applying Adult Education Theory and Practice for Cultivating  Empowermwent

  DAVID H. JONASSEN. Learning to Solve Problems. An Instructional Design Guide. Questia Media America, Inc. www.questia.com Publication Information: Book Title: Learning to Solve Problems: An Instructional Design Guide. Contributors: David H. Jonassen - editor. Publisher: Pfeiffer. Place of Publication: San Francisco. Publication Year: 2004. Page Number: vii.
  
Janet E. Davidson, Robert J. Sternberg. The Psychology of Problem Solving.Cambridge University Press.Cambridge, England.2003..

  Sonia Blandford. Managing Professional Development in Schools.Routledge.London.2000

  Kanter, R. M. (1968)“Commitment and social organization: a study of commitment mechanisms in utopian communities”, în American Sociological Review, nr. 33, p 499-517.

  Măntăluță O. (coord). 2006. Studiu ISE “Managementul calității administrației învățământului la nivel local și regional”  HYPERLINK "http://www.ise.ro/Management/tabid/83/Default.aspx" http://www.ise.ro/Management/tabid/83/Default.aspx, pp. 12-14

  Dogaru, I., Măntăluță, O. Sinteze și studii privind finanțarea învățământului preuniversitar de stat. București.Tipo Grup Press.2001

  Măntăluță O. (coord). 2007. Studiu ISE Sisteme de responsabilitate publică în administrarea învățământului preuniversitar ( HYPERLINK "http://portal.ise.ro/Management/tabid/83/Default.aspx" http://portal.ise.ro/Management/tabid/83/Default.aspx)

  Activități de formare propuse
  Obiectiv general: Dezvoltarea unor metode didactice, acceptate de profesori, elevi și părinți, care să permită îmbunătățirea climatului organizațional, să crească sentimentul de securitate și de parcurs educațional către un scop înțeles și dorit, atât a profesorilor cît și al elevilor.

  Modulul 1: creșterea conștientizării privind nevoia de schimbare a metodelor de lucru la clasă

  Argument
  Studiile românești privind violența în școli, absenteismul, abandonul școlar, precum și cele privind cultura organizațională și reprezentările sociale ale succesului școlar, urmate apoi de date concrete din studiile ce reflectă rezultatele obținute de către elevii români în cadrul testărilor internaționale justifică o analiză profundă a cauzelor și responsabilităților instituționale care au condus la aceste rezultate. Printre aceste cauze, un rol important îl pot avea competențele profesionale și modelele de cooperare sau lipsa acestora din cadrul comunităților educaționale. Din păcate, în cadrul grupurilor respective modelul win-win nu a fost implementat și nici nu funcționează în mod natural.
  Acest modul face parte din demersul privind educația pentru valori a personalului implicat în decizii administrative privind învățământul preuniversitar. Ne așteptăm ca în urma parcurgerii acestui modul să sporească accesul, echitatea și calitatea oferite în instituțiile publice și particulare de învățământ. Totodată, gradul de înțelegere a nevoilor de informare și cooperare între școli și autoritățile locale o să crească.

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 16

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.53 Seconds