Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 16 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Wikipedia 'româna' focalizeaza gresit
  Scris la Monday, July 28 @ 12:05:20 CEST de catre asymetria
  Noduri si retele Titus Filipas scrie "Am mai semnalat pe blogul nostru precum și în revista electronică Asymetria faptul că Wikipedia de limba română tratează în mod eronat teme extrem de importante din cultura română. Ne refeream atunci la preeminența clară a ideologiei cumaniste pe Wikipedia în tratarea chestiunii primilor Basarabi din istoria noastră, ca și cum marele cărturar Vasile Lovinescu nu ar fi existat!
  Avem acum o nouă dovadă a faptului că Sfatul Bătrânilor anonimi ce coordonează după o ideologie anti - românească admiterile și respingerile de articole pe Wikipedia de limba română folosește în mod intenționat un fals cod de valori, chiar un cod de valori intenționat falsificate.


  Wikipedia „română” focalizează greșit

  Am mai semnalat pe blogul nostru precum și în revista electronică Asymetria faptul că Wikipedia de limba română tratează în mod eronat teme extrem de importante din cultura română. Ne refeream atunci la preeminența clară a ideologiei cumaniste pe Wikipedia în tratarea chestiunii primilor Basarabi din istoria noastră, ca și cum marele intelectual Vasile Lovinescu nu ar fi existat!
  Avem acum o nouă dovadă a faptului că Sfatul Bătrânilor anonimi ce coordonează după o ideologie anti - românească admiterile și respingerile de articole pe Wikipedia de limba română folosește în mod intenționat un fals cod de valori, chiar un cod de valori intenționat falsificate.
  Iată de exemplu aici : http://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Economi%C5%9Fti_rom%C3%A2ni ,
  cum focalizează Wikipedia de limba română la categoria (MARI n.n.) „Economiști români” ale căror nume încep cu litera „A” : „Ileana Agalopol/Dinu Airinei/Gabriela Anghelache/Petre S. Aurelian”. Deci este vorba numai despre patru economiști români citați de Wikipedia de limba română la litera „A”. Eu nu îi denigrez în vreun fel, nu cunosc opera lor economică, dar probabil că au binemeritat, admit din principiu aceasta, fără vreo altă verificare. Dar nu asta e problema acum, ci faptul că numele celui mai mare dintre economiștii români din secolul XIX nu este menționat!
  Ne place adevărul, tot adevărul, și numai adevărul. Nu am putea spune că Wikipedia de limba română îl neglijează chiar întrutotul. Îl amintește cumva aici : http://ro.wikipedia.org/wiki/Apostol_Arsache , dar numai foarte, foarte sumar : "Apostol Arsache (n. 1789; d. 1874) a fost un politician și ministru de externe român în perioada 22 ianuarie 1862 - 24 iunie 1862." Cam puțin! Alte enciclopedii îl citează, îi dedică și un articol de caracterizare extrem de bine scris, alături de articole dedicate celor mai mari economiști ai lumii, eu îl amintesc aici numai pe Adam Smith !
  Păi este chiar cu totul inacceptabil ceea ce face acest Sfat al Bătrânilor cu dreptul de veto asupra articolelor admise pe Wikipedia de limba română și asupra conținutului lor. Sfatul Bătrânilor anonimi pur și simplu cenzurează articolele pe Wikipedia de limba română ! Cât de anonimi sunt ei ? Tot ce am reușit eu să aflu până acum este faptul că „nucleul dur” care cenzurează în acord cu o ideologie anti - românească articolele pe Wikipedia de limba română este alcătuit din tineri universitari clujeni având conexiuni puternice chiar la sediul Wikipedia.
  În fine, acelui mare economist român din secolul XIX, căruia nu i se dedică măcar o modestă menționare la categoria „Economiști români” pe Wikipedia de limba română, i se dedică un întreg articol succint și pertinent aici :
  http://www.eumed.net/economistas/index.htm . Ei, da, este o enciclopedie în spaniolă. Ipoteza marelui om de cultură american Ezra Pound (1885-1972), că textele vernacularelor neolatine formează un continuum, este probabil corectă în termeni de acuratețe față de adevăr. Literatorul mexican Carlos Fuentes vede Amurgul Occidentului numai în faptul că limba engleză decade, transformându- se ostensiv într -un idiom de aeroport internațional, Volapük incapabil să poarte valori. Carlos Fuentes adaugă o granulă de speranță în ideea lui Oswald Spengler: o limbă romanică va lua locul limbii engleze ca depozitar al Cunoașterii. Există un continuum al limbajelor romanice, credeau Ioan Eliade Rădulescu și Ezra Pound.
  Hai să cităm aici integral articolul în spaniolă : +Grandes Economistas A : Apostol Arsachi (1783-1874) / Apostol Arsachi, ntroduce, político y gobernante rumano. Miembro destacado y líder del Partido Conservador. Renovando la tradición de los fisiócratas franceses, se interesa especialmente por la cuestión ntroduc en los países del Este. En 1860 publica su libro “La cuestión de la propiedad” (Bucarest: Adolf Ulrich), en el que critica dos nociones claves del marxismo: la “plusvalía” y el “proletariado”. En dicho libro Apostol Arsachi dice: ‘Es incontestable que la tierra no tiene otro valor que el que le proporcionan los brazos del trabajador, pero no es menos incontestable que los brazos del trabajador no tienen otro valor que el que les da la tierra que él trabaja. (…) La propiedad de los campesinos consiste en su ntrod, su carro, sus instrumentos de arado y sobre todo en su trabajo, que Turgot (..) ha declarado ser la primera, la más sagrada, la más imprescindible de todas las propiedades. Solo la protección de estos bienes permite al campesino reconocer que tiene una patria que debe amar…’ Dicho de otra forma, la condición de proletario no es, según Arsachi, “objetiva” sino por el contrario “subjetiva”, siendo el Estado el único factor determinante. En cualquier caso, en 1862, el partido de los Blancos (=conservadores) entonces en el poder, sometieron a la asamblea rumana un proyecto de ley ntroduc inspirado por el pensamiento de Arsachi: Todas las aldeas debían constituir comunas y los grandes terratenientes debían ceder, por intermediación de estas comunas, tierras a las familias campesinas. Se trataba de una reforma semejante a la que, el año anterior, el zar Alejandro había empezado a ntroducer en Rusia. Sin embargo, la reforma falló en Rumania – y originó una crisis profunda en este país que duró hasta el final de la primera mitad del siglo XX.+
  Eu constatasem deja, și consemnasem pe blog și în revista Asymetria, că junimiștii foloseau ca principală doctrină economică, tocmai doctrina fiziocraților, ameliorată, dar nu știam cine ameliorase această doctrină economică a fiziocraților pentru cultura română. Am găsit această informație, vitală pentru teoria culturală în limba română, doar în spaniolă. Ezra Pound avea dreptate!
  Să spunem ceva mai multe despre doctrina economică a fiziocraților. În secolul al XVIII –lea, care poate fi numit în Europa Occidentală și Veacul Luminilor, cele mai fertile pământuri din Eurasia erau împărțite, aveau deja proprietari. Nu mai existau terenuri libere. Unul dintre enciclopediști, François Quesnay (1694-1774), plecând de la ideea comună a stabilirii valorii economice prin raritate, considera în cartea “Maximes générales du gouvernement économique d’un royaume agricole” (1758), că terenul agricol este principala valoare economică. Cu articolele și cărțile sale despre agricultură, François Quesnay devine unul dintre fondatorii școlii de economie politică a fiziocraților. Aceasta este prima variantă în care se dezvoltă o teorie de economie politică pozitivă. Ea este adoptată ulterior și de politicienii români, fiind lizibilă cel putin în asertarea că “România este o țară eminamente agrară.” Pe vremea regimului burghezo-moșieresc, condus într-o vizită în Valea industrializată a Ruhrului de către oficiali germani ce vroiau să îl impresioneze prin bogăția creată, un ministru român îi lasă fără replică afirmând malițios : “Dacă plouă de patru ori pe an când trebuie, țara mea produce tot atâta bogăție!”
  Chiar și pe vremea comunismului, în zona montană de la noi, dar și în Delta Dunării, economia normativă comunistă nu era aplicată, înflorind economia pozitivă de tip fiziocrat, ad litteram termenul însemnând “forța naturii”. Din cauza acestei economii pozitive tradiționale, erau oierii români oameni puternici și mândri. Trebuie să recunosc, “poetul de curte“ Adrian Păunescu are meritul incontestabil că i-a sprijinit pe oieri în fața activiștilor PCR. De altminteri dupa “loviluție”, revoluționarul politicianist Petre Roman, ce avea de apărat și tradiția cominternistă a tatălui său, comanda special din Australia o cantitate uriață de lână pentru a distruge baza economică a oieritului în România. A fost un caz cras de “sabotare a economiei naționale”, prin distrugerea unui segment al economiei pozitive avându- și izvorul în “forța naturii”.

  Titus Filipas "

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.27 Seconds