Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 24 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Justitie independenta în România? Ce gluma proasta
    Scris la Wednesday, May 07 @ 00:21:35 CEST de catre asymetria
    Revolta Extras din presa româna. Eveniment
    Instanta Suprema a respins reabilitarea maresalului Antonescu [si a lui Alexianu] 6 mai, 19:14
    Judecătorii Inaltei Curți de Casație și Justiție au respins definitiv cererea de revizuire a sentinței din 1948, prin care mareșalul Ion Antonescu și profesorul Gheorghe Alexianu au fost judecați. Instanța supremă "admite recursul formulat de Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție și, rejudecand in fond, respinge cererea de revizuire formulată de revizuentul Alexianu ca nefondată. Respinge ca nefondat recursul formulat de Alexianu (n.r. Șerban Alexianu, urmașul guvernatorului Transnistriei", potrivit sentinței date marți.

    In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel București a hotărat achitarea mareșalului Ion Antonescu, a șefului Gărzii de Fier Horia Sima și a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de război imputate ca urmare a colaborării militare dintre Romania și Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietică". Apoi, in octombrie 2007, Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a inceput judecarea recursului la decizia instanței inferioare.
    Z.O. http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-05-06&id=6301 http://snipurl.com/27g68


    Comentariu

    Justitia actuala din România este un instrument al restauratiei neo-comuniste, în perfecta cârdasie cu agentii universalismului capitalist. Daca mai era nevoie de probe, aceasta este una.
    Curtea de Casatie si Justitie, înalta sau nu, refuza rejudecarea unei sentinte care, cel putin in cazul lui Gheorghe Alexianu a fost o sentinta politica impusa de ocupanti sovietici si comunisti. Forul suprem de justitie din România, alcatuit mai ales din slugile numite în aceste functii cheie de Ion Iliescu, refuza rediscutarea unor sentinte care nu s-au dat în conditii de echitate si de justitie libera. Voi publica numele membrilor acestei institutii ca sa ramâna în memoria noastra istorica; alaturi de celelalte slugi si cozi de topor, acuzatorii publici din procesul asa zisei "Mari tradari nationale", adica a lui Ion Antonescu si a unei parti a echipei sale *Vezi Notes*.

    Declaratia rabinului Safran de la Geneva, sub forma unei dedicatii date lui Serban Alexianu, fiul condamnatului, si pe care am vazut-o în original în arhiva Serban Alexianu, reprodusa în excelenta sa carte în favoarea reabilitarii tatalui, editata la Vremea în 2008, este cea mai buna recomandare, fiindca a fost scrisa în 1995, cu ocazia vizitei rabinului la Bucuresti si a întâlnirii acestuia cu fiul fostului guvernator al Transnistriei. Nu se poate gasi nici o motivare a faptului ca Safran s-a întîlnit cu Serban Alexianu la Bucuresti, daca nu avea ceva sa-i spuna acestuia, ceva important si zub zodia unui sfârsit de viata.
    Extrag din Wikipedia urmatoarele : “Acțiunile lui Alexianu în Transnistria au făcut obiect de controverse recente. Astfel, istoricul Ion Coja, în cartea sa "Holocaust în România?", susține că Alexandru Șafran, șeful comunității evreiești din România în cursul războiului, ar fi declarat despre Alexianu că „în întreaga lui viață și activitate profesională, și mai ales în perioada neagră a războiului, George Alexianu a făcut din inimă și total dezinteresat atât de mult pentru comunitatea evreiascä din România. A plătit la comanda comunistă cumplit și total nedrept. Întreaga-i suferință să-i fie izbăvită” [4]. Nu este sigur însă dacă această declarație a fost într-adevăr făcută. În memoriile sale, în singurul loc unde-l menționează pe Alexianu, Șafran îl descrie pe acesta ca fiind „renumit pentru cruzimea sa” [5].“
    Iata deci precizarile pe care Wikipedia ar trebui sa le includa, autentificarea declaratiei-dedicatie a lui Alexandru Safran fiind foarte simplu de obtinut de autorii articolului enciclopedic, contactîndu-l pe detinatorul dedicatiei care are telefon si traieste în Bucuresti.
    Despre ce cruzime ar fi vorba în aceste conditii? Voi verifica textul francez al Memoriilor lui Safran, fiindca traducerea recenta de la Editura Hasefer din România, va trebui comparata cu originalul.
    Este deci foarte sigur ca Alexandru Safran a scris cu mâna lui aceste cuvinte de bine despre Georghe Alexianu. Nu avea nici o obligatie fata de fiu, decât datoria de a spune adevarul. Macar asta si ar fi trebuit sa dea de gândit ilustrilor executanti, ai Inaltei Curti de Casatie, nicidecum judecatori independenti si supremi. Va fi de publicat îndata ce o voi afla si "motivarea" deciziei de respingere.

    Rejudecarea si apoi reabilitarea vor fi obtinute doar atunci când România va fi o tara independenta. Acum nu este. Fiindca este condusa de slugi.
    Dan Culcer

    Nota:
    Serban Alexianu. Gheorghe Alexianu (Monografie) Transnistria, un capitol in istoria omeniei romanesti, Anul aparitiei: 2007; 392 pagini; format 13x20; Editura Vremea ( http://www.edituravremea.ro/noutati.php )
    A se vedea si Lista dosarelor aflate pe rol la data de 25 Mai 2006, ora 9:00,
    Sectia : Secția Penală Complet de judecata : Completul nr. 1
    67. 8366/1/2006
    - Alexianu Sorin Alexandru pentru Alexianu Gheorghe
    - Alexianu Sorin Alexandru pentru Alexianu Gheorghe
    Recurs infracțiuni la alte legi speciale
    http://www.scj.ro/listasedinte.asp?dosar=100000000128432& month=5&year=2006&day=25&cid=3&sedid=100000000003922&numec= Completul%20nr.%201&departament=Sec%FEia%20Penal%E3&cora=9:00

    * Nota cuprinzînd informatii despre acuzatorii publci din "Procesul Marii Tradari Nationale"
    Extrasa din note de curs de la Yad Vashem
    (http://www1.yadvashem.org/about_yad/what_new/data_whats_new/pdf/Romanian/1.12_Postwar_Trials_%20revazut_gina.pdf)
    Acuzatorii publici au fost numiți de ministrul de Justiție comunist Lucrețiu Pătrășcanu și mulți dintre ei, dacă nu toți, erau loiali membri de partid, unii fiind chiar evrei. Lista completă include pe avocații Avram Bunaciu (care, în 1948, va primi postul lui Pătrășcanu), Ion Raiciu, Vasile Stoican, M. Mayo, Constantin Vicol, Stroe Botez, Ion I. Ioan, Petre Grozdea, Mihail Popilian, Constantin Mocanu și H. Leibovici; magistrații Ion Pora și Ștefan Ralescu; funcționarul civil Camil Surdu și pe muncitorii Alexandru Drăghici (care va deveni ministru de Interne, în 1952) și Dumitru Săracu (fost ospătar la restaurantul Capșa. A se vedea: Hary Kuller, Evreii din România anilor 1944-1949: Evenimente, documente, comentarii, București, Editura Hasefer, 2002, p. 356. 3. Lista celor acuzați de Tribunalul Poporului din București și Cluj, cu o scurtă și izbitor de apologetică introducere se găsește în Cristina Păușan, Justiția populară și criminalii de război, „Arhivele totalitarismului”, vol. 7, nr. 1-2, 1999, p.150-165. Se pare că totalul oferit de Păușan este ușor incomplet. 4. Zoltan Tibori Szabo, The Transylvanian Jewry During the Postwar Period, 1945-1948 în: „East European Perspectives”, vol.6, www.rferl.org/eepreport/; de asemenea, extrem de interesantul este document care consemnează procesele verbale ale întâlnirii din 27 martie 1947 dintre oficialii partidului comunist și foștii acuzatori publici, membri ai partidului. Printre participanți s-au aflat ministrul de Justiție Lucrețiu Pătrășcanu (conform căruia, „aproape 200” de persoane fuseseră condamnate pentru crime de război, ministrul de Interne Teohari Georgescu, Alexandru Drăghici și Avram Bunaciu (nota 2), împreună cu acuzatorii Alexandra Sidorovici, Dumitru Săracu, Vasile Stoican și Lepădătescu [nu se cunoaște prenumele]. A se vedea Andreea Andreescu, Lucian Năstase, Andreea Varga (eds.), Evreii din România (1945-1965), Cluj, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, 2003, p. 311-325 (în continuare, sub titlul Ședința cu foștii acuzatori publici).
    Extrase din presa pe tema procesului în revizuire-reabilitare.
    http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-10-24&id=228401

    -- Instanta suprema asteapta sa fie depusa la dosarul in care se judeca procesul maresalului Ion Antonescu scrisoarea lui Hitler adresata lui Carol al II-lea
    Procesul maresalului Ion Antonescu, guvernatorului Transnistriei, Gheorghe Alexianu, si sefului Garzii de Fier, Horia Sima, va continua la instanta suprema in 4 decembrie, data pana la care avocatul fiului lui Alexianu va trebui sa depuna la dosar o scrisoare a lui Hitler adresata lui Carol al II-lea.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat in discutie, ieri, recursul la decizia instantei inferioare de achitare a unor crime de razboi comise de maresalul Antonescu, de Gheorghe Alexianu si de Horia Sima. In 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat achitarea maresalului Antonescu, a lui Sima si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, pentru unele crime de razboi imputate ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in agresiunea "contra popoarelor din Rusia Sovietica". La cererea aparatorului lui Sorin Alexianu, fiul fostului guvernator al Transnistriei, executat in lotul Antonescu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a acordat un nou termen pentru depunerea de acte la dosarul cauzei. "S-au gasit o serie de acte noi, foarte relevante in acest caz", a spus Sorin Alexianu. Fiul fostului guvernator al Transnistriei a facut referire la o scrisoare a lui Hitler adresata lui Carol al II-lea, document pe care il publicam asa cum este el prezentat in cartea "Istoria Romanilor intre anii 1918-1940", ce-i are ca autori pe Ioan Scurtu,Theodora Stanescu si Georgiana Margareta Scurtu.

    Scrisoarea lui Adolf Hitler catre regele Carol al II-lea
    (17 iulie 1940)
    "Maiestatea Voastra,
    Evenimentele, ca si unele consultari determinate de ele, nu mi-au ingaduit pana azi sa exprim opiniile mele despre propunerile pe care Maiestatea Voastra mi le-a comunicat. Trebuie sa va rog sa admiteti ca situatia extraordinara si pericolele pe care le prezinta constituie explicatia absolutei francheti a gandurilor pe care doresc sa le exprim. L-am informat pe duce despre aceasta scrisoare. (...)
    Dupa razboiul mondial, Romania, favorizata de o sansa exceptionala, a dobandit de la trei state teritorii pe care, dupa parerea mea, nu le mai poate pastra mult timp din punctul de vedere al politicii de forta. Alta ar fi fost situatia daca Romania ar fi reusit sa realizeze asimilarea interna a acestor teritorii din punct de vedere etnic si politic sau daca slabiciunea militara a tarilor vecine ar fi ramas permanenta. Prima alternativa nu s-a putut materializa, iar pe cea de-a doua nu ar putea conta nimeni dintre cei care au cunostinta de legile ce guverneaza evolutia natiunilor. Daca Romania este astazi silita pe calea concesiei sa inapoieze teritoriile pe care le-a dobandit, aceasta nu reprezinta altceva decat ceea ce previziunea omeneasca trebuia sa se astepte a se intampla intr-o zi. Imi pare deja un mare castig faptul ca Ungaria - dupa cum consider ca am motive sa cred - nu insista asupra unei definiri strict juridice a revendicarilor ei, ci este gata sa le negocieze pe baza unui compromis echitabil. (...)
    Eu am facut insasi guvernului ungar urmatoarea declaratie clara:
    In eventualitatea ca nu ar exista nici o posibilitate de intelegere pasnica intre Romania, Ungaria si Bulgaria, Germania - la randul ei - ar putea anunta in mod clar ca de acum inainte ea se va dezinteresa total fata de viitoarea evolutie in sud-estul Europei. Reichul german este destul de puternic pentru a se proteja el insusi, cu promptitudine si prin propria forta, impotriva amenintarii oricarei agresiuni. Totusi, eu nu voi permite niciodata ca Wehrmachtul german sa fie angrenat intr-un conflict pentru chestiuni care sunt absolut disproportionate cu jertfele cerute de un razboi. Daca Romania, Ungaria si Bulgaria considera ca nu pot ajunge la o intelegere, convingerea mea este ca aceasta atitudine nu va aduce beneficii nici uneia dintre aceste tari, ci, din contra, le va aduce pedeapsa tuturor. In acest caz, nu ma simt chemat sa intreprind ceva spre a tine sub control evolutia viitoare. (...)
    Daca Maiestatea Voastra ar fi acum in masura sa revada punctul de vedere al Romaniei in acest sens si ar fi dispusa sa ma informeze despre aceasta, as face imediat cunoscut lui Mussolini acest fapt, ca si guvernelor ungar si bulgar. Daca, pe de alta parte, Maiestatea Voastra ar considera ca nu poate fi de acord cu modul meu de a rationa, eu nu il voi mai continua in viitor, ci, pur si simplu, voi informa guvernele ungar si bulgar ca guvernul german, la randul lui, nu vede calea pe care ar putea porni la solutionarea acestor probleme.
    Daca totusi ar fi posibil sa se ajunga la o reglementare satisfacatoare intre cele trei tari printr-o asemenea atitudine, aceasta ar insemna, pentru fericirea si viitorul tuturor celor trei interesati, mai mult decat orice presupus succes tactic de moment, care, mai devreme sau mai tarziu, ar duce inevitabil la noi crize.
    Adolf Hitler". Protocolul secret nr. 3
    Ion Antonescu - militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea - si o parte dintre membrii Cabinetului sau au fost judecati, in 1946, pentru "crime de razboi si dezastrul tarii". La 17 mai 1946, ei au fost condamnati la moarte de "Tribunalul Poporului", fiind gasiti vinovati, iar executia a avut loc la 1 iunie 1946. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis cererea de revizuire formulata de Sorin Serban Alexandru impotriva Hotararii 17 din 17 mai 1946 a "Tribunalului Poporului" si a rejudecat cauza in fond, insa numai in raport de continutul dezvaluit al Protocolului secret numarul 3 din Pactul Ribbentrop-Molotov (incheiat la 23 august 1939, intre Germania si URSS) ce releva imprejurari noi, necunoscute de "Tribunalul Poporului" la data solutionarii cauzei. La 5 decembrie 2006, CAB a decis achitarea maresalului Antonescu, a sefului Garzii de Fier, Horia Sima, si a altor 19 membri ai Guvernului roman din 1940, printre care si Gheorghe Alexianu. Instanta a precizat in motivarea deciziei ca "starea de necesitate si de legitima aparare in care s-a aflat Romania urmare acestui protocol (Protocolul secret nr 3 -n.r.) si urmat de ultimatumurile sovietice din vara anului 1940, s-au rasfrant si asupra condamnatului Alexianu Gheorghe". Pe de alta parte, CAB a aratat ca Alexianu, in calitate de fost guvernator al Transnistriei, "dupa data de 6 septembrie 1940, a militat pentru desavarsirea intrarii armatelor germane pe teritoriul tarii, prin participarea sa in Consiliile de Ministri, incepand de la 7 iulie 1941 pana la 26 ianuarie 1944".
    (Andrei GHICIUSCA)
    Chestionarul articolului:

    [ Rezultate | Chestionar ]

    Voturi 3


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.46 Seconds