Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 8 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Polemici: Stefan Arteni. Talibanul marxist.[3] Intermezzo. O scurta istorie a comunismului
  Scris la Friday, February 08 @ 19:10:11 CET de catre asymetria
  Rezistenta Cititor scrie "
  Talibanul marxist.[3] Intermezzo. O scurta istorie a comunismului in Romania.

  Cu ani in urma, profeti inarmati cu invatatura lui Marx, invatatura pe care o declarau singura stiintifica si finala, ne-au adus lumina dela rasarit. Au impus impartirea maniheista intre ei, initiatii, si noi, neinitiatii, turma care trebuia sa fie cioplita dupa chipul si asemanarea lor. Ca sa nu li se stinga specia, initiatii au creat binecunoscuta pepiniera de cadre, din care au iesit „impersonalii tuturor neputintelor”, cum bine ii descria Lucian Blaga.
  Cu ani in urma, profeti inarmati cu invatatura lui Marx, invatatura pe care o declarau singura stiintifica si finala, ne-au adus lumina dela rasarit. Au impus impartirea maniheista intre ei, initiatii, si noi, neinitiatii, turma care trebuia sa fie cioplita dupa chipul si asemanarea lor. Ca sa nu li se stinga specia, initiatii au creat binecunoscuta pepiniera de cadre, din care au iesit „impersonalii tuturor neputintelor”, cum bine ii descria Lucian Blaga.

  Ce au facut neinitiatii? Unii, de buna voie, au devenit discipolii si slujitorii noilor profeti. Dar nu tot romanul s-a supus, caci multi, foarte multi, au refuzat sa se converteasca si sa devina ‘om nou’. Cati dintre acestia au fost omorati? Un milion, doua milioane? Cati prizonieri romani – si printre ei era un frate mai mare al tatalui meu – cati soldati si ofiteri au pierit, nu se stie unde, prin cruntele lagare staliniste, doar pentru ca au refuzat sa se comunistizeze? Cati oameni au murit in timpul infometarii controlate din Basarabia si din Moldova romaneasca? Cati nefericiti au infundat puscariile, cati au fost trimisi la Canal? Cati au fost victime ale psihiatriei aplicata ca arma de represiune politica? In articolul sau intitulat « La schit si la gherla », publicat in revista Convorbiri Literare din Decembrie 2007, Petru Ursache citeaza spusele părintelui Iustin Pârvu: „Asta n-au înteles comunistii, că sufletul pe cruce cîstigă adevărata libertate, că toate metodele lor de reeducare psihică au făcut mai multi sfinti decît robi, au sfintit pămîntul tării cu sînge de mucenici”.

  Starnite, amintirile au inceput sa se perinde. Mama lucrase cu Mircea Vulcanescu si cand vorbea despre el avea lacrimi in ochi, ea care nu plangea niciodata, si repeta mereu ca fusese un om bun, atat de bun. Mircea Vulcanescu si multi altii, prea multi, au pierit in iadul temnitelor tovarasesti. Dintre cei inchisi, unii s-au intors neoameni, cu mintile pierdute – am cunoscut cativa. Si am cunoscut si supravietuitori ai anilor de inchisoare, schiloditi si surziti de batai, dar cu spinarea inca neincovoiata.

  Voiti sa cunoasteti istoria comunismului povestita, nu de ‘experti’, ci de cel ce a suferit comunismul pe pielea si in carnea sa? Cititi scrisurile lui Paul Goma. Cititi-le respectand ordinea cronologica a evenimentelor vietii scriitorului. Veti intelege cata dreptate a avut Andrei Vartic cand le-a numit o Odisee moderna, o Odisee a noastra. Numai ca de data aceasta, Odiseu si Homer s-au contopit si vorbesc cu un singur glas, glasul lui Paul Goma. Cititi despre pruncul care isi vede tatal in prinsoare si apoi il crede pierdut in nesfirsitul gulag. Cititi despre copilul hartuit de comitetele pentru repatrierea basarebenilor, basarabeni repatriati bineinteles in gulag. Cititi despre adolescentul hartuit in scoala si despre tanarul care indrazneste sa chestioneze adevarurile partidului si este ‘infierat’, aruncat in puscarie, chinuit si batut, si trimis in domiciliu fortat. Cititi despre barbatul care incepe sa scrie, care indrazneste din nou sa vorbeasca si este din nou hartuit si urmarit, si apoi este arestat si drogat si batut. Cititi despre exilatul cunoscut acum in toata lumea, cititi cum l-au urmarit, cum l-au amenintat, cum au incercat sa-i rapeasca copilul, cum au incercat sa-l omoare.

  Rasfoind zilele trecute prin notele de lectura, am gasit interviul acordat de Vintila Horia doamnei Marilena Rotaru [interviul se poate citi pe situl www.memoria.ro]. Cateva din cuvintele rostite de Vintila Horia mi se par potrivite pentru a descrie opera scriitorului Paul Goma: “România s-a realizat întotdeauna numai pe plan spiritual, sacrificiul ei în istorie sau în politică a fost mereu sângeros și crunt, iar din sacrificiul acesta a ieșit întotdeauna, ca o pasăre Phoenix, o capodoperă.”

  Stefan Arteni"

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.39 Seconds