Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 23 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Legislatie: Titus Filipas. Interpretarea subiectiva si guillotina lui Hume
  Scris la Monday, February 04 @ 11:31:38 CET de catre asymetria
  Lecturi critice Titus Filipas scrie "Lipsa de consens, lipsa de armonie, lipsa de bună credință, într-un cuvânt cearta dintre Președinte și Premier arată cât de eficientă a fost propaganda ideologică prin care cominterniștii, cominformiștii, luptătorii internaționaliști împotriva regalității din Spania, au spălat creierele câtorva generații de români. Unul dintre aspectele propagandei ne îndemna să privim către viitor, nu înspre trecut. Condamnată de propaganda lor era mai ales Epoca Luminilor, c'est-à-dire civilizația și filosofia Europei Occidentale din secolul XVIII. Și era aceea o vreme care în Ardeal se manifesta printr- un iluminism firav, iar Moldova și Țara Românească sufereau sub ignoranța și exploatarea jugului fanariot.  Interpretarea subiectivă și guillotina lui Hume

  Lipsa de consens, lipsa de armonie, lipsa de bună credință, într-un cuvânt cearta dintre Președinte și Premier arată cât de eficientă a fost propaganda ideologică prin care cominterniștii, cominformiștii, luptătorii internaționaliști împotriva regalității din Spania, au spălat creierele câtorva generații de români. Unul dintre aspectele propagandei lor ne îndemna să privim către viitor, nu înspre trecut. Condamnată de propaganda lor era mai ales Epoca Luminilor, c'est-à-dire civilizația și filosofia Europei Occidentale din secolul XVIII. Și era aceea o vreme care în Ardeal se manifesta printr- un iluminism firav, iar Moldova și Țara Românească sufereau sub ignoranța și exploatarea jugului fanariot. Istoricul Vlad Georgescu (1937 - 1988) avea dreptate să compare efectele epocii comuniste cu efectele epocii fanariote asupra românilor. Fără îndoială că dacă ar fi trăit mai mult și încă în putere, Vlad Georgescu ar fi putut conduce după 1989 un proces eficient de reforme în Suprastructura românească pentru a elimina din conștiințe efectele comunismului. Pentru că Raportul Tismăneanu doar a continuat de facto propaganda de inspirație internaționalistă deformată în România. Astfel, Raportul Tismăneanu nu face absolut nicio referire pozitivă la ideologia primară liberală din secolului XIX, de asemenea nicio referire pozitivă la filosofia Epocii Luminilor.

  În actuala criză politică din România se vorbește mult despre „interpretarea subiectivă” a Constituției și a legilor, dar nu se spune chiar absolut nimic despre „guillotina lui Hume”. L-am ascultat în după amiaza zilei de 21 ianuarie 2008, pe canalul de televiziune Antena 3, vorbind și analizând nedumerit criza politică, pe domnul Cristian Pârvulescu, profesor universitar la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, titular la disciplina de Politică Comparată și Instituționalism Politic, decan al Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București (vezi și prezentarea sa în articolul de pe Wikipedia românească http://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_P%C3%AErvulescu). Am rămas totuși cu impresia persistentă că profesorul universitar Cristian Pârvulescu este totalmente ignar în filosofia politică a lui David Hume (1711–1776), și că nu a citit, --dacă a citit vreodată!--, decât foarte superficial textul fundamental, A Treatise of Human Nature, scris de acest iluminist scoțian.

  Iar interpretarea subiectivă care provoacă și menține îndelungata ceartă între Președinte și Premier este un datum intrinsec al naturii umane. Prin mijlocirea și îngăduirea acestei „interpretări subiective”, fiecare individ uman rațional, văzut teoretic ca „statuia senzualistă” descrisă în tratatul de psihologie al lui Condillac, efectuează o separare a lumii sale holistice în două părți totalmente distincte: „ceea ce este” și „ceea ce trebuie să fie”.

  Propozițiile pe care fiecare individ uman le construiește în spațiul său dialogic interior despre „ceea ce este” se cheamă propoziții descriptive. Iar propozițiile pe care le pronunță în spațiul dialogic despre „ceea ce trebuie să fie” se cheamă propoziții prescriptive. Ei bine, „guillotina lui Hume” este chemată să reteze oricare silogism unde premisele sunt propoziții descriptive, iar concluziile sunt propoziții prescriptive. Aceasta este morala.

  Titus Filipas "

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.30 Seconds