Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 17 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Restituiri: Titus Filipas. Daniil Sihastrul, model fiducial pentru isihasm
  Scris la Wednesday, January 02 @ 13:53:57 CET de catre asymetria
  Memoria Titus Filipas scrie "

  Dacă anahoretul ignoră evenimentele mundane, „lumești”, el nu evită focalizarea intensă a intelectului său peste evenimentele și fenomenele lumii, într- o plugărie spirituală, --rugăciunea--, care le desțelenește sensurile și le face utile, productive, pentru omul cuminte. Daniil Sihastrul este model fiducial în acest sens.  Dacă anahoretul ignoră evenimentele mundane, „lumești”, el nu evită focalizarea intensă a intelectului său peste evenimentele și fenomenele lumii, într- o plugărie spirituală, --rugăciunea--, care le desțelenește sensurile și le face utile, productive, pentru omul cuminte. Daniil Sihastrul este un model fiducial în acest sens. Cronicarul Ion Neculce (1672-1744 sau câțiva ani mai mult) ne povestește legenda populară : "Iară Ștefan-vodă, mergând de la Cetatea Neamțului în sus pre Moldova, au mărsu pe la Voroneț, unde trăie un părinte sihastru, pre anume Daniil. Și bătând Ștefan-vodă în ușa sihastrului, să-i descuie, au răspunsu sihastrul să aștepte Ștefan-vodă afară pănâ ș-a istovi ruga. Și după ce ș-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat în chilie pre Ștefan-vodă. Și s-au ispovedit Ștefan-vodă la dânsul. Și-au întrebat Ștefan-vodă pre sihastru ce va mai face, că nu poate să să mai bată cu turcii: închina-va țara la turci, au ba? Iar sihastrul au dzis să nu o închine, că războiul este a lui, numai, după ce va izbândi, să facă o mănăstire acolo, în numele Sfântului Gheorghie, să fie hramul bisericii. Deci au și purces Ștefan-vodă în sus pe la Cernăuți și pre la Hotin și au strânsu oaste, feliuri de feliuri de oameni. Și au purces în gios. Iar turcii, înțălegând că va să vie Ștefan-vodă cu oaste în gios, au lăsat și ei Cetatea Neamțului de a o mai bate și au început a fugi spre Dunăre. Iar Ștefan-vodă au început a-i goni în urmă și a-i bate, până i-au trecut de Dunăre. Și întorchându-s-înapoi Ștefan-vodă, s-au apucat de au făcut mănăstirea Voronețul. Și au pus hramul bisericii Sfântul Gheorghie."

  Daniil Sihastrul avea o extraordinară capacitate de concentrare intelectuală în meditața lui asupra evenimentelor lumii, precum și asupra fenomenelor naturii. Știm acum că domnul nostru Ștefan cel Mare (1433 - 1504), precum și anahoretul Daniil, trăiau în timpul de început al “mini - epocii glaciare” declanșată de forțele geofizice și de fluctuațiile astronomice naturale în orbita Pământului, --ceea ce se cheamă în termeni academici actuali fenomenul Milankovici--, pe la anul 1440, și încheiată pe la 1850. Practic domnia lui Ștefan cel Mare coincide cu prima fază a acestei răciri a Europei. Este foarte posibil că această circumstanță i - a favorizat victoriile în multe dintre campaniile militare, bineînțeles deciziile voievodului fiind luate cu ajutorul sfaturilor bune rezultate din meditația isihastului. Schimbările rapide în mediu au dus la creșterea ponderii zonelor mlăștinoase în Moldova, de asemenea la o creștere a numărului de zile cu ceață. Turcii se bazau pe o meteorologie și o cartografie militară construite cu informații mai vechi, dinaintea instalării acestei epoci de răcire, și nu aveau o cunoaștere prea bună a noilor realități ambientale din teren.

  Titus Filipas

  "
  Associated Topics

  România incognita


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.49 Seconds