Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 77 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Vecinatati culturale: Universitatea din Cluj
    Scris la Thursday, November 01 @ 13:27:15 CET de catre asymetria
    Lecturi critice Titus Filipas scrie "Hai să vedem cum era percepută acea universitate pur maghiară de la Cluj, fondată la anul 1872 dar lăudată și acum de politologul Cristian Pârvulescu. Cum era percepută de către un român inteligent, forțat să învețe la universitatea europeană barbar desfigurată de așa-numita ‘elită intelectuală maghiară’? Poetul George Coșbuc antama la acea universitate studii de filosofie, însă renunță dezamăgit și conchide : ‘Nu cerceta aceste legi, / că ești nebun când le-nțelegi”. Era concluzia lui George Cosbuc despre falsa calitate a textului scolastic în limba maghiară care îl forța la alienare.



    Când domnul Cristian Pârvulescu scrie în ziarul România liberă din 11 octombrie 2007: ‘În 1860 era înființată Universitatea din Iași, urmată în 1864 de cea din București și, în 1872, dar în Imperiul austro-ungar de cea de la Cluj’, domnia sa arată fie ignoranță crasă, fie se lansează într -o periculoasă pledoarie voalată pentru Kakania, idea care a ucis Hungaria Neoacquistica.

    Iuliu Maniu mai percepea încă pozitiv Hungaria Neoacquistica, deși pentru politicienii maghiari ideea Neoacquistica fusese eutanasiată în Compromisul de la 1867. ‘Elita maghiară’ luptase din greu pentru acel Ausgleich ucigaș care instaurase regimul ‘K und K’, monarhia duală pe care scriitorul Robert Musil o numea Kakania. Iuliu Maniu nu dorea Kakania, ci Hungaria Neoacquistica. După 1867, Kakania a înlocuit Hungaria Neoacquistica. Și în realitate universitatea europeană de la Cluj nu datează din anul 1872, cum afirma profesorul Cristian Parvulescu al Universității din București, ci a fost creată în Epoca Luminilor.
    Universitatea europeană de la Cluj a fost ctitorită de iezuiți, nu de maghiari, necum de regele Ferdinand al României Mari ! Student la colegiul universitar iezuit de la Cluj a fost cărturarul nostru Petru Pavel Aron. Acela care de la anul 1760 la anul 1761 traducea Vulgata într- o vernaculară românească de excepție. Petru Pavel Aron refăcea astfel un magnific arc cultural peste timp. Într- adevăr, puțini universitari mai știu acum că Vulgata a fost pusă în limba latină de călugarul scit Ieronim, care pe la 381 AD învăța la Constantinopol dogma Bisericii Orientale ascultând predicile Sfântului Ierarh Grigore Bogoslovul. Puțini universitari știu că acest text al Vulgatei în limba latină face parte din capitolul de literatură străromână al culturii noastre! Puțini universitari mai știu că Vulgata a fost textul care asigura succesul Contra Reformei promovate de iezuiți.
    Tocmai pentru că era centrat pe ceea ce se cheamă cunoașterea prudențială, eliminată brutal de comuniști prin reforma învățământului de la 1948, spiritul academic iezuit trebuie resuscitat și insuflat nu doar la universitatea din Cluj, ci și în toate celelalte universități românești.

    Mai bănuiesc ca insistența etnicilor maghiari pe o discriminare de tip apartheid în viata universitară și culturală din România se datorează exclusiv dorinței lor egoiste de a reține numai pentru ei moștenirea întemeierii culturale iezuite. Ca și cum ar mai fi posibilă în zilele noastre instituirea unui apartheid cultural în inima Europei!

    În treacăt fie adăugat, cred că un model fiducial ce ar asigura eficiența transformării învățământului superior în România ar putea fi Santa Clara University, excelenta universitate iezuită postmodernă din Silicon Valley, sau, de ce nu? chiar acea școala academică iezuită înființată la Cluj, unde limba de predare a disciplinelor din curriculum era latina scolastică a lui Anselme, o limbă unificatoare în Europa intelectuală. Și mai întrebăm, fără malițiozitate, nu era chiar acea veche școală academică de la Cluj, iezuită și latinistă, modelul fiducial din visul marelui cărturar român August Treboniu Laurian ?

    Bogdan Petriceicu Hașdeu respingea invențiile lingvistice propuse de latiniști pe motivul bine întemeiat ca ele nu țineau de un lexicon generativ, ci de unul macaronic. După expulzarea iezuiților, --forțată de extremismul maghiar--, școala universitară de la Cluj ajungea macaronică peste noapte. Atât de macaronică, încât sfârșea prin a deveni universitate maghiară. Hai să vedem cum era percepută acea universitate pur maghiară de la Cluj, fondată la anul 1872 dar lăudată și acum de politologul Cristian Pârvulescu, chiar de către un român inteligent forțat să învețe la universitatea barbar desfigurată de așa-numita ‘elită intelectuală maghiară’ .

    Poetul George Coșbuc antama la acea universitate studii de filosofie, însă renunță dezamăgit și conchide : ‘Nu cerceta aceste legi, / că ești nebun când le- nțelegi”. Era concluzia lui George Coșbuc despre falsa calitate a textului scolastic în limba maghiară care îl forța la alienare.

    Titus Filipas
    "

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.39 Seconds