Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 28 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Titus Filipas. Reforma protocronistului Mircea Malita
  Scris la Friday, October 26 @ 18:07:54 CEST de catre asymetria
  Sociologie Titus Filipas scrie "

  Reforma domnului ministru Mircea Malita a construit in România licee industriale formidabile, competitive cu oricare institutii similare din lume. Mircea Malita aplica fructuos principiul lui W. Edwards Deming: ‘Nu-i suficient sa faci tot ce-i bun. Intâi trebuie sa stii ce sa faci, Apoi sa faci ce-i mai bun.’ Ciudat, reforma protocronistului Mircea Malita este criticata in mod expres in unele trimiteri bibliografice de la Raportul Tismaneanu !  Reforma protocronistului Mircea Malita

  A existat o reala incercare de reforma creativa in scoala româneasca din vremea regimului Nicolae Ceausescu. O reforma intreprinsa pe vremea domnului ministru Mircea Malita. Care a construit atunci niste licee industriale formidabile, competitive cu oricare institutii similare din lume. Mircea Malita aplica fructuos principiul lui W. Edwards Deming: ‘Nu-i suficient sa faci tot ce-i bun. Intâi trebuie sa stii ce sa faci, Apoi sa faci ce-i mai bun.’
  Am fost profesor timp de doi ani la un asemenea liceu industrial, si pot sa depun oricând marturie despre atmosfera de emulatie intre copii, despre calitatea intelectuala a conversatiilor intre ei, despre lucrurile noi pentru laboratoare pe care le construiau ei insisi in atelierele scolii. Iar când am corectat intr-un an, la faza nationala a olimpiadei, lucrarile unor elevi selectati de la licee industriale din toata tara, am ramas uimit de gândirea lor extraordinar de puternica. Numai sistemul managerial din industrie a blocat progresul României, caci elite autentice existau si atunci.

  Sistemul educational implementat de Mircea Malita nu a rezistat totusi decât 7 ani (sunt posibile si alte evaluari, ele ar fi interesante), dar a fost un septenat al excelentei in scolile românesti, când liceele noastre industriale erau intr-adevar cele mai bune din lume. Insa un lucru bine realizat de sistemul comunist a fost distrus tot de sistemul comunist. In primul rând pentru ca liderii decizionali de atunci, care se doreau si ‚lideri de opinie’, nu cunosteau elementele teoriei New Economics, de altminteri la fel ca si liderii de acum. In New Economics, scoala este chiar întreprindere economica. In ‘noua economie institutionala’, scoala este principalul motor care asigura dezvoltarea durabila catre prosperitatea nationala. Nomenclatura victorioasa de azi (in alegeri libere, se putea altfel?) este vazuta prin prisma ‚noii economii institutionale’ in acuratetea ei factuala: indiferent de siglele partidelor, totdeauna nomenclatura victorioasa reprezinta o patura superpusa ce toaca bugetul statului, un buget din greu adunat.
  Ciudat, reforma protocronistului Mircea Malita este criticata in mod expres in unele trimiteri bibliografice de la Raportul Tismaneanu !
  Titus Filipas
  "

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 16

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.28 Seconds