Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 28 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Eseuri: Mariana Claudia Popescu. Mario Vargas Liosa,"Pestele in apa"-Un arheti
  Scris la Monday, February 05 @ 20:28:04 CET de catre asymetria
  Lecturi critice Cititor scrie "Volumul de memorii al lui Mario Vargas Llosa,"Pestele in apa", suscita interesul cititorului prin autenticitatea marturisirii,prin abandonul "realului miraculos" si implicarea in istoria traita. Discursul narativ se construieste pe un joc al perspectivelor (copilaria si adolescenta, descoperirea Europei, candidatura la presedintia Perului la inceputul anilor '90), un joc subtil calculat pentru ca totul sa apara aproape ca in simultaneitatea unui tablou.


  Mario Vargas Liosa,"Pestele in apa" – Un arhetip al lumii contemporane
  Deschiderea catre alte spatii culturale a reprezentat dintotdeauna o conditie elementara de existenta a oricarei spiritualitati care, izolata, se inchisteaza.O cultura este, in esenta ei, un sistem deschis, intr-o continua dinamica,sprijinit atat pe propriile elemente,cat si pe cele contextuale.
  De la traducerile publicate,surprinzator si paradoxal,in plina dictatura comunista si pana astazi,cititorul roman a avut posibilitatea sa descopere in literatura latino-americana marturii despre realitatea altor spatii geografice,istorice, politice, dar care seamana atat de mult cu framantarile,ezitarile,tradarile sau revoltele noastre autohtone. De-ar fi sa mentionam numele unor scriitori precum Marquez, Carpentier, Roa Bastos, Asturias, Llosa, avem deja o imagine despre interesul pe care aceasta literatura l-a starnit in cultura romaneasca.
  Impactul individului cu structurile dictatoriale, alienarea, deriva intelectuala, confruntarea cu mecanismul puterii, avand implicatii grave in plan moral,politic si estetic, sunt teme ce demonstreaza ca, in epoca moderna a asezarii si re-asezarii structurilor, a raporturilor din ce in ce mai lucide dintre individ si societate,in contextul unor acute confruntari ideologice,literatura si arta,in general, au cunoscut o implicare specifica.
  Volumul de memorii al lui Mario Vargas Llosa,"Pestele in apa",suscita interesul cititorului prin autenticitatea marturisirii,prin abandonul "realului miraculos",si implicarea in istoria traita.Discursul narativ se construieste pe un joc al perspectivelor(copilaria si adolescenta,descoperirea Europei, candidatura la presedintia Perului la inceputul anilor"90),un joc subtil calculat pentru ca totul sa apara aproape ca in simultaneitatea unui tablou.
  In centrul evenimentelor se afla o constiinta,desigur,subiectiva,dar libera,proaspata si adeseori imprevizibila.Vicisitudinile duratei personale determina o fragmentare extrinseca,bazata pe analogie.Secventele se aduna pentru ca se aseamana si se despart cand memoria afectiva dicteaza trecerea intr-o alta varsta.Intre "Piata San Martin" si "Lima cea oribila",intre "Unchiul Lucho" si "Tovarasul Alberto",intre "Cadetul destinului" si"Ziaristica si viata boema"s.a.m.d.exista legaturi care tradeaza emotii,nelinisti uitate,imagini sedimentate in subconstient.Toate rezuma experienta ancestrala a individului in confruntarea cu destinul si cu istoria.Tendinta de transformare a trecutului intr-o alegorie a prezentului,pe de o parte,si manifestarea acerba a opresiunii,degradarii,negarii,distructiei,pe de alta,au facut ca tema "tatalui"(distant,iresponsabil,violent)si tema" dictatorului(ipocrit,corupt,periculos)sa marcheze un drum al constiintei.Este un drum parcurs dramatic de la nostalgia libertatii catre transformarea in fapt a acestei latente.
  Strategiile antiautoritare definesc atat diegeza,cat si discursul.Implicat in campania electorala,scriitorul marturiseste ca a propus si a sustinut un program care "sa salveze Peru de mediocritate,demagogie,foamete,somaj si teroare".S-a opus coruptiei("sa profiti de un post public pentru a te imbogati este un lucru innascut in politica peruana"),escrocilor("escrocii imi provoaca greata"),nedreptatilor("puterea judecatoreasca e ineficienta si coruptibila").Inevitabil,"ultima reflectie din aceasta carte-dupa cum spune chiar autorul-nu este optimista". Lingusitorii regimului vorbesc despre o noua etapa in istoria peruana, de reinnoire sociala,de o schimbare a cutumelor politice. Nu este acesta oare vechiul si eternul refren al tuturor curentelor antidemocratice? Un aparat autoritar il capteaza pe altul. Istoria o ia de la capat.
  "Pestele in apa" este metafora pentru "inflatia" emotiva prin care eul se revarsa descoperindu-si constiinta nealterata,transformand esecul in triumf si recreand premisele pentru singurul raspuns posibil la intrebarea pe care i-o adreseaza ,la un anumit moment,sotia sa, Patricia: "Iti mai amintesti ca ai fost odata scriitor?"
  Luciditatea scriitorului care,la capatul unei lungi calatorii labirintice,va descoperi ca "literatura si politica se exclud reciproc" si memoria noastra,chiar daca lipsita de vocatie pecatologica,a celor care traim intr-un alt spatiu geografic,se vor intalni,probabil,in acest arhetip al lumii contemporane.
  Volumul de memorii al lui Mario Vargas Llosa,"Pestele in apa",suscita interesul cititorului prin autenticitatea marturisirii,prin abandonul "realului miraculos",si implicarea in istoria traita.Discursul narativ se construieste pe un joc al perspectivelor (copilaria si adolescenta,descoperirea Europei, candidatura la presedintia Perului la inceputul anilor"90),un joc subtil calculat pentru ca totul sa apara aproape ca in simultaneitatea unui tablou.
  Mariana Claudia Popescu"
  Associated Topics

  Valori


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 15

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.28 Seconds