Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 46 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  In epicentru: Magda Ursache. Stare de vrajba
  Scris la Thursday, April 02 @ 21:31:24 CEST de catre asymetria
  Memoria O mai fi crescând vreun trifoi cu patru foi în România? Am ascultat duminică, 26 ianuarie 2020, recitalul Tudor Gheorghe, impresionant, tulburător, cutremurător: „Prea degeaba sânge, prea degeaba lacrimi”, prea degeaba ochi plânși la moartea tinerilor decembriști. Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste a dat cifra de 1116 morți. Uciși de evaporații teroriști, care au rănit și 4089 de cetățeni? Dintr-o „țară cu de toate”, lumea își ia lumea-n cap. Avem 200.000 de chinezi în România și peste un milion și jumătate de români în Italia. Cui ce-i pasă de masiva depopulare? Celor care nu-și urmăresc decât măruntul (dar multul) bine propriu? Nu-s demni nici de înjurătura neamului, exclamă indignat menestrelul.
  „Popoarele nu pier niciodată din cauza slăbirii inteligenței, ci în urma slăbirii caracterului lor”, rostea profetic Al. Vaida-Voevod ( Problema frontierelor românești), liberal absolut.
  Magda Ursache


  Magda Ursache. Stare de vrajbă

  O mai fi crescând vreun trifoi cu patru foi în România?Am ascultat duminică, 26 ianuarie 2020, recitalul Tudor Gheorghe, impresionant, tulburător, cutremurător: „Prea degeaba sânge, prea degeaba lacrimi”, prea degeaba ochi plânși la moartea tinerilor decembriști. Institutul de Investigare a Crimelor Comuniste a dat cifra de 1116 morți. Uciși de evaporații teroriști, care au rănit și 4089 de cetățeni? Dintr-o „țară cu de toate”, lumea își ia lumea-n cap. Avem 200.000 de chinezi în România și peste un milion și jumătate de români în Italia. Cui ce-i pasă de masiva depopulare? Celor care nu-și urmăresc decât măruntul (dar multul) bine propriu? Nu-s demni nici de înjurătura neamului, exclamă indignat menestrelul. „Popoarele nu pier niciodată din cauza slăbirii inteligenței, ci în urma slăbirii caracterului lor”, rostea profetic Al. Vaida-Voevod ( Problema frontierelor românești), liberal absolut. „Coloanele de susținere” ale doctrinei liberale, care ar fi dus, după I.G.Duca, la realizarea progresului, erau : ordine, democrație, naționalism, armonie socială. Și Duca vorbea nu în numele unui naționalism strâmt, intolerant, izolaționist, ci în numele unui naționalism luminat, discreditat însă în zilele noastre ca îngust, caduc, antidemocratic, șovin chiar. Într-un interviu, Mircea Cărtărescu așază naționalismul lângă inerție și... corupție. Or fi „iliberale” Cehia, Ungaria, Slovacia dacă își apără statul și nu vor cedarea suveranității? O fi Polonia vulnerabilă la propaganda rusească dacă își apără frontierele?
  Oamenii țării liberali au fost cu toții naționaliști. Programul lui Duca de „ refacere națională” presupunea muncă încordată, cinste neîntreruptă, ordine deplină. Pentru ordine deplină a și fost asasinat în 29 decembrie 1933, cu cinci gloanțe, de legionarul N. Constantinescu. Avea în buzunar 85 de lei și, undeva, la țară, 5 hectare de pământ. Atâta tot. Casă nu, nu avea, era chiriaș. Pentru a asigura „ordinea deplină” dorită, I. G. Duca scosese garda de Fier din lupta electorală, cu tot cu uniforme, steaguri, adunări publice.Se pare că regele Carol II a știut de planul asasinatului din gara Sinaia. El, Carol II, l-a chemat pe premier,de urgență, la palat.

  De subliniat, că trebuie: deși adversari politici, Ion G. Duca și Take Ionescu se prețuiau reciproc, ba chiar s-au susținut la ceas greu. Or, urbanitatea lipsește zilelor noastre. Din belșug avem altceva: orbanitate . Sub sloganul „Care pe care”, premierul liberal Ludovic III își disprețuiește adversarii pesediști, dar îi introduce pe șest la guvernare ( scrie presa).Asta o fi însemnând ”Avem ac de cojocul lor”, împărțirea ciolanului cu Ciolacu? La Iași, la statuia lui Cuza, i se pare că a fost huiduit de „vogorizi”. Cred că l-ar fi admonestat și Cocuța Vogoride, adversara propriului soț în problema Unirii Mici. Alt slogan electoral este „Noi sau ei”. Care noi și câți ca ei? Lui Câțu, cât pe ce premier, îi aparține cea mai mare nefăcută din istoria celor 30 de ani postsocialiști: sub pretext că se de-fesenizează (cum să fie el votat, ca premier, de alde Olguța Vasilescu și de ai ei?; destul că l-au votat pentru postul de ministru), la momentul critic fuge de răspunderea guvernării din linia întâi. Încrâncenarea lui Câțu, ura lui Orban pe „nesimțiți”, dezbinarea marca Iohannis au adus țara în criză majoră. Suntem –repet- de 30 de ani încoace în stare de vrajbă , ca să nu-i spun bălăcăreală, porcăială. Petre Roman (acum ,liberal văpsit) , era satisfăcut (atunci, în siaj Brucan) de demascarea partidelor istorice, Iliescu vedea „fazciști” în participanții la mitinguri anti FSN, PDSR, iar lui Iohannis nu -i place rolul de „arbiter binefăcător ”(Maurras). Numai element coeziv nu este, dimpotrivă, a adus deservicii ideii de unire, de unitate. Am un sentiment de deja vu când îmi aud președintele de țară vorbind despre „guvernul meu” și refuzând propunerea unui guvern de uniune națională. Și-mi vine în minte metafora înțeleptului Arhimandrit Arsenie Papacioc: dacă lipsește o za, lipsește și lanțul; fără o za, una singură, nu-i lanț.

  Da, istoria se alcătuiește acum nu din documente, ci din jocuri de imagine și de imaginație, vizând unitatea națională. Mai ales de Ziua Unirii, Mică sau Mare, re-sentimentele unora contra celorlalți dau în clocot. La Focșani, an curent, nu prea părea a se seca Milcovul dintr-o sorbire, iar la Iași se desfășura un concurs de aplauze și de huiduieli, de s-a simțit Ludovic Orban, în Piața Unirii, ca într-o peluză de microbiști înrăiți. Avem parte de „Lepădări și Lapidări”, spre a formula ca regretatul intelectual de tip clasic C.D. Zeletin, evocând o zi de 1 Decembrie, 2011.Constata atunci că sintagma țara noastră devenise, pentru vorbitori, țara asta. În ce mă privește, am prins destul din deceniul când patriotismul era numai sovietic și internaționalismul numai proletar. Or, „umanitatea este oarbă fără naționalitate” , ne atrage atenția Țuțea, citându-l pe Somhart. Iar Petre Țuțea e batjocorit de elita intello pentru naționalismul său solid. Zigu Ornea, în cap cu Gherea pesemne, a scris în „România literară”, nr.3, 1993, despre Omul. Tratat de tipologie creștină, vol.I, apărut la Editura Timpul,1992, că „valoarea acestui tratat filosofic este inexistentă”, aprobat de G. Liiceanu , care, într-o emisiune TV din 30 iunie 1993, considera tratatul „nul filosofic”, plângându-se că a murit de plictiseală după două pagini. Heidegger de Dâmbovița nu l-a plictisit, se vede treaba.

  De multă vreme mi-e clar că supără pe mulți unitatea națională, conștiința de unitate. Cârtitorii declară că imnul Deșteaptă-te, române! e prea lung, prea greu de ținut minte, că la întâi decembrie e prea frig...Cuza a fost batjocorit în fel și chip ca „ofițeraș muieratic”, în nesocotirea lui Kogălniceanu (discurs funebru la Ruginoasa: „.suntem datori să spunem că nu greșelile lui l-au răsturnat, ci faptele lui mari”) și Iorga. „un om vrednic de legenda sa”. După abdicare, arhiva personală i-a fost preluată de D.A.Sturdza, dușman declarat; abia în 1912 a ajuns la Biblioteca Academiei. Numai că Alexandru Ioan Cuza a putut spune, în 1861: „alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”. „Ofițeraș muieratic”? Ar trebui respectat măcar pentru că a restituit României a cincea parte a teritoriului „uzurpată de călugări străini”, în formularea sa; un milion de clăcași au devenit un milion de proprietari. Carol I, bine sfătuit de Brătianu, i-a continuat reformele.La noi, singura moștenire e „greaua moștenire” a guvernării precedente, războiul româno-român, singura legătură continuă între partide politice fiind negarea celuilalt, singura doctrină aplicată fiind desființarea celuilat, de parcă ne-am pregăti pentru Res Idiotica (precizare: grecescul idiotes nu înseamă idiot ci individ privat), altfel spus, pentru Brave New Word, o lume „post-umană”ce oferă entertainment, blog și vlog și unde patria, biserica, tradiția, familia creștină nu-și au rostul.Cel mai repede vor ajunge acolo, în New Word, cei reîntrupați ca democrați progresisți (versus conservatori), sugând din doctrina marxist- engelsistă.. Nu susținea Marx, secondat de Engels, victoria împotriva etniilor? La fel, neo-marxiștii care-l consideră model. În Rusia lui Ilici, a fost introdus prin decret ordinul să nu mai bată clopotele. Sunetul clopotelor- interzis! Cât despre Stalin (Iuliu Maniu a murit în 5 februarie ’53, la Sighet, nu a prins moartea lui Stalin ; nici Steinhardt , plecat în ’89, n-a prins căderea lui Ceaușescu), a tipărit cu cinism revista „Bezboșnic”, „Ateul”, pe hârtia confiscată de la Patriarhie.

  Mi-aș dori să nu mai aud imposibila sintagmă național- comunism.Un contraargument, doar unu din multe: Direcția Monumentelor Istorice, înființată în 1892, a fost desființată în 1977, în plină „iepocă” de „înfăptuiri mărețe”.Mai înainte, în 1874, funcționa Comisiunea Monumentelor Istorice, luând ființă prin decret regal. Ce avea de făcut? Să îngrijească, să conserve, să restaureze relicvele trecutului.Concomitent, să le studieze. Din Comisiune : Iorga, Dimitrie Onciul, Vasile Pîrvan, Ion Kalideru... După al Doilea Război, documentele au fost dispersate, manualul unic al lui Roller era literă de lege. Trebuia revizuită apoi istoria ad usum Delphini, Ceaușescu, iar acum ordinul pare a fi : faire table rase.Școala șterge tabla (tabula rasa e comandă veche, din De anima lui Aristot). Așadar tabla școlarului e ștearsă, iar când nu e ștearsă se prezintă povestioara, ficțiunea, drept adevăr istoric. Elevilor li se bagă-n cap că nu-s importante vechimea, starea pe loc, apărarea locului.Carpe diem! Prezent etern fără trecut, tinerețe fără bătrânețe și alte păguboase iluzii din aceeași sorginte marxist- engelsistă. Cui îi pasă de vechiul Tomis? Se construiește răzbit peste 8 situri arheologice, unele din secolul IV înainte de Hristos. Interesează necropola sciților dacă osemintele sunt puse sub folie de plastic, iar folia e luată de vânt?

  În spectacolul-bocet al menestrelului Tudor Gheorghe, în triadă (Degeaba, Tot degeaba, Degeaba 30), a răsunat distihul : „Doamne, fă, dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an/ În această țară cu de toate și vom face rai din Bărăgan”. Da, degeaba. Trăim „în țara din care se ia totul și nu se pune-n loc nimic”. A venit peste noi Marea Reformă a lui Petre Roman, premierul partidului rozelor și prognozelor false, consiliat de personajul-cheie al tranziției, Silviu Brucan; au urmat cei 15.000 de specialiști ai lui Emil (Eminescu ar fi numit-o „selecție socială negativă”), apoi marele vânzător Băsescu (15 vapoare pe 15 dolari)...Tranziția a fost mereu destructurantă a economiei, prin ordonanțele lui Stolo, sub guvernare ciorbescă, bocescă, dancileză.... Se pregătește una turcană, după cele ludovice? Salvatoare ar fi : simț de răspundere, autoritate, ca-rac-ter. Între partide: controverse rezonabile, nu jigniri, injurii ca expresia telectuală „# muiepsd”.
  Nu, n-am nici un răspuns optimist privind viitorul țării, pentru că forța ocupantă colonizatoare e puternică, iar cozile de topor - multe. România stă și așteaptă să mai crească un trifoi cu patru foi din pământul ei. Numai norocul va face imposibilul posibil.

  N.B.Și a venit miracolul. Adus de Coronavirus.Mi-a fost dat să aud din nou cuvinte ca solidaritate, unire, unitate, uniune , front comun. Întrebare: vocabule ca neam și națiune, considerate istovite, depășite, retrograde, trebuie să răsune numai la vreme de revoluție, de război, de pandemie?

  Magda Ursache

  Associated Topics

  Valori


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.30 Seconds