Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 19 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  In epicentru: Magda URSACHE. Lovituri de stânga
  Scris la Wednesday, July 19 @ 21:12:08 CEST de catre asymetria
  Historia oculta Lovituri de stânga Directorul Institutului „Elie Wiesel” duce de ani mulți, cam doisprezece, o campanie împotriva martirilor și eroilor neamului românesc. Aș zice chiar că e vorba despre o campanie a urii, a intoleranței, dacă bate război cu sfinții care și-au căpătat prin chin, în pușcăriile dejisto-paukeriste, libertatea interioară.Institutul guvernamental „Elie Wiesel” s-a constituit într-un soi de Tribunal al Poporului ilegitim. Sau, poate, trebuie create tensiuni etnice, condiții anume, ca românii, numiți cu atâta zel xenofobi, să fie împinși la atitudini antisemite, datorită unor declarații iresponsabile venite dinspre directorul INSHR-„EW”.Magda Ursache

  Directorul Institutului „Elie Wiesel” duce de ani mulți, cam doisprezece, o campanie împotriva martirilor și eroilor neamului românesc. Aș zice chiar că e vorba despre o campanie a urii, a intoleranței, dacă bate război cu sfinții care și-au căpătat prin chin, în pușcăriile dejisto-paukeriste, libertatea interioară. Românul Valeriu Gafencu a murit din iubire de semen : evreul Wurmbrand, pe care l-a salvat de la moarte cu prețul vieții sale. Mircea Vulcănescu a murit tot din iubire de semen : l-a salvat de la moarte pe un tânăr bolnav, nu importă din ce etnie. Așadar, domnul Alexandru Florian ar scoate, rând pe rând, din ceruri, un martir, un erou, faptă destul de anevoioasă de vreme ce sunt mulți martiri și eroi acolo, sus.

  Ce-i pasă domnului Alexandru Florian că acad. Nicolae Breban a propus ca savantul Mircea Vulcănescu să fie numit membru postum al Academiei ? Ce-i pasă că Petre Țuțea, patriot absolut, a fost reabilitat de justiție ? La fel Nichifor Crainic, acuzat și de hitlerism, și de fascism, condamnat la „detenție grea pe viață”, din nou membru al Academiei, după câte știu, sau ar trebui să fie. Și de ce bagă atâta zâzanie între români și evrei domnul Florian ? Dacă și torționarii Părintelui Arsenie Boca au fost capabili de metanoia, de ce domnul Florian nu poate avea o brumă de respect față de martirii închisorilor ? O stradă din Mangalia nu poate fi numită Vintilă Horia, nici o școală din Segarcea, pentru că se opune domnul Florian ; un liceu din București nu poate fi numit Mircea Vulcănescu pentru că se opune domnul Florian ; o stradă din Cluj nu poate fi numită Radu Gyr, legionarul care a înființat Teatrul Evreiesc Barașeum, condamnat la moarte pentru un poem anticomunist, pentru că se opune domnul Florian. În 10 iunie, domnul Florian nu s-a dus la Mănăstirea Petru Vodă, unde fusese invitat de starețul Hariton Negrea, la pomenirea de 4 ani a arhimandritului Justin Pârvu. N-avea grija schitului, de vreme ce prioritatea sa era harta interdicțiilor, care trebuia completată. Și cum să se ducă, dacă acolo se află crucea lui Radu Gyr (m. 1975) și a Florei Gyr (m. ! 984) ? Motivul refuzului a fost agenda încărcată. Domnul Florian era ocupat să mai propună demolarea unei statui, a unui bust, îndepărtarea unor plăci memoriale, montate cu atâta greutate de Ion Lazu, să declare inoportun numele unei școli, să interzică vânzarea unor tricouri, cu chipul lui Petre Țuțea, conform nefericitei legi 217.Teologul Radu Preda, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului, a fost contestat pentru atitudine incorect politică în problema legii liberticide din 2015. Cât pe ce să-și piardă postul. Mai precaut, istoricul Adrian Cioroianu a susținut – pe numărate ? - că au fost mult mai mulți evrei contra comunismului decît cei pro Stalin. Mă rog. I-am căutat cu lumânarea pe diriguitorii culturnici de etnie română, din vremi proletcultiste. Cine mai urmează de pus pe lista neagră ? Cumva membrii grupării „Rugul aprins”, Daniil Sandu Tudor, Vasile Voiculescu, Paul Sterian, Andrei Scrima, Al. Mironescu, Barbu Slătineanu, Bartolomeu Anania…

  Doar în lucrarea de tinerețe marxistă, Cunoașterea științifică și apusul Zeilor, apărută la Editura Științifică și Enciclopedică în 1975,în colecția „Știința pentru toți”, pleda pentru „făurirea unei civilizații ateiste”, având ca puncte de sprijin ciocul lui Lenin și mustața lui Stalin. Sau nu-i lucrarea lui ? Din CV a dispărut ! Zice Andrei Pleșu în Despre inimă și alte eseuri, Humanitas, 2017 și-l aprob : „Despre un asemenea subiect (existența lui Dumnezeu, nota mea Magda Ursache) nu te grăbești să te pronunți „materialist dialectic” decât dacă ești, pardon, bou”. Starețul îi oferise 15 minute să-și explice poziția, în fața miilor de pelerini. Într-un comunicat lansat cu câteva zile în urmă, domnul Florian spusese că marele duhovnic, ctitorul mănăstirii, „ a contribuit la respingerea democrației și la instituirea antisemitismului ca politică de stat”, plus alte grozăvenii ca „apologia legionarismului” și „negarea Holocaustului”.
  Încremenit în aceste acuze grave, Alexandru Florian a refuzat dialogul. Să-l ierte „băsearica” ! Institutul guvernamental „Elie Wiesel” s-a constituit într-un soi de Tribunal al Poporului ilegitim. Sau, poate, trebuie create tensiuni etnice, condiții anume, ca românii, numiți cu atâta zel xenofobi, să fie împinși la atitudini antisemite, datorită unor declarații iresponsabile venite dinspre directorul INSHR-„EW”. Numit de premier (atunci, Ponta), tot premierul l-ar putea demite pe Alexandru Florian, motive fiind cu prisosință.

  S-ar încheia cu aceste sesizări trimise ultimativ la ministerul de Interne și de acolo la Primării și la Prefecturi, ca să mai cadă un bust (al mitropolitului Visarion Puiu, de la Mănăstirea Putna), o statuie, cum am aflat dintr-o emisiune curată a lui Octavian Hoandră, om normal în anormalitatea actuală ; s-ar încheia vânătoarea de oameni mari, genii ca Vintilă Horia ori Mircea Vulcănescu. Care o fi planul de țară culturală al domnului Florian ? O să ceară modificarea art. 33 din Constituție, punctul a : „Accesul la cultură este garantat în condițiile legii” ? Eu aș adăuga acolo și accesul la istorie. În Cornova, peste Prut, s-a acordat savantului Vulcănescu titlul de cetățean de onoare, participant în Basarabia, alături de Anton Golopenția, Iosif Berman și Henri Stahl, la o anchetă sociologică. Dincoace de Prut, primarul Băluță de la Sectorul 4 a decis, la reclamația domnului Florian, să se schimbe denumirea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, înființat în 1992 ,în „Traian Popovici”. O să ceară și darâmarea bustului „criminalului de război”, de o corectitudine exemplară ca secretar al Direcției Vămilor și Datoriei Publice, din curtea liceului, sculptură datorată Valentinei Boștină ? Oare știe acest Băluță că Măriuca Vulcănescu a fost arestată la 19 ani și trimisă în lagăr pentru vina de a fi doar fiica martirului ? O să i se ceară iertare pentru această cedare la pretențiile domnului Florian ? Mă îndoiesc. De precizat că Primăria Sectorului 2 a rezistat : bustul lui Mircea Vulcănescu a rămas la locul său de drept. Doar nu ne aflăm sub regim represiv, ca pe vremea gubernizării României de Armata Roșie.

  Cred că Domnul Florian nu-l place nici pe Steinhardt, salvat în închisoare de la boală și de la moarte tot prin iubirea semenilor : având o gravă problemă gastro-intestinală, colegii de carceră renunțau, pentru el, la fărâma lor de pâine. De ce nu-l agreează domnul Florian pe monahul de la Rohia ? Presupun că n-o fi antisemit ! Cumva pentru că l-a numit pe Valeriu Gafencu „Sfântul închisorilor” ? INSHR-„EW” a solicitat, cum se știe, retragerea titlului de cetățean de onoare. Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” a contestat solicitarea domnului Florian. „IGO” versus „Wiesel”, cîștigător „Wiesel”. A produs „Sfântul închisorilor” crime contra evreilor, dezordine publică, devastări de bunuri evree ? Nimic din toate astea. Acuzele nu sunt dovedite, nefiind nici măcar scrise în dosarul condamnării. Închis, Valeriu Gafencu s-a comportat ca un martir, a închis ochii ca un martir. La fel, Mircea Vulcănescu. Din lotul lui au făcut parte : Mircea Cancicov, liberal, ministrul Economiei Naționale, mort la Aiud de Crăciunul lui ’59 și Ion Arbore, mort tot de Crăciun, la Văcărești, în’54, italienistul Alexandru Marcu, în ministerul Propagandei al guvernului Antonescu, mort la Văcărești în’ 55,Gheron Netta, ministru de Finațe, mort la Aiud în’55, general Grigore Georgescu, ministru al Lucrărilor Publice sub Antonescu, mort la Sighet în’52, general de corp de armată, Ion Sichitiu, ministru al Agriculturii și al Domeniilor, mort la Aiud, în’52. Generalul Const. St. Costache, subsecretar de stat la Ministerul Apărării Naționale, a avut noroc : a murit la proces, în februarie 1948. Elita dreptului a pledat gratis pentru arestați. A intrat și ea în pușcării. Nu-i greu de constatat că fanatismul proletcult s-a reșapat ca un cauciuc ; vechiul injust a devenit cenzură corect politică, iar miliția gândirii nu iartă. Cine nu-i cu noi e…” căpitan” (vocabula lui V. Tismăneanu despre Mircea Platon), fundamentalist, legionaroid.

  Acuza de antisemitism feroce e veche, de la Gherea cetire, care îi scria lui Korolenko, în 1912 : „Întreaga intelectualitate română, cu excepția lui P. Carp, al (sic) răposatului Caragiale și a încă doi-trei oameni mai puțin mari – toți au predispoziții antisemite și sînt saturați de spirit antisemit.” Afirmația asta l-o fi făcut pe Zigu Ornea să lupte pentru readucerea bustului Gherea în scuarul de unde fusese dat jos, la ’89? Tactica și tonul „Scânteii” lui Brucan s-au recuperat, iar discrepanțele de opinie primesc invective în maniera vechilor „gloabe bolșevico – sioniste”, cum le numește Goma în cartea – interviu cu Flori Bălănescu. Spre exemplificare, îl citez pe tov. Leonte Răutu, vituperând la Consfătuirea cu secretarii cu propaganda ai comitetelor regionale de partid, din ’53, februarie 21, contra istoricului Daicoviciu :”E un om despre care toată lumea știe că a umblat cu diagonală și că e și acum un element naționalist”. Tot din motive de diagonală a fost interzis și Ion Barbu, a cărui moarte nici n-a fost anunțată de presa literară.

  A fi „element naționalist” e acuză grea și -n zilele noastre. Se recomandă să fie puși la zid (index) toți suspecții de naționalism, morți și vii. Avem câțiva polițiști politici (unii, cu blog) care-i urmăresc pe adversarii de idei ca la rugby, îi talonează până le iese din cap atitudinea politic -incorectă. Patriotismul, ca datorie, ca obligație, ca stare normală față de țara ta, e condamnabil. După perfect – socialist, trebuie să fii perfect- occidentat, perfect – americanizat, perfect – globalist, perfect – corect politic. Dacă scrii pe o temă „inactuală”,”obosită”,”expirată” ca românitatea, poți fi acuzat că gândești primitiv ori că te afli la limita antisemitismului ; devii „element potențial- periculos”.
  ”Are dreptate Ion Coja. Să fii adversar al iudeo-bolșevicilor nu înseamnă să fii antisemit, ci anticomunist, s-a revoltat Petru Ursache. Așa cum noi le cerem iertare evreilor pentru crimele, suferințele provocate lor, și ei trebuie s-o facă”. Chiar la moartea lui Adrian Păunescu, Andrei Cornea a aflat prilejul să-l atace pentru ceaușism pe cel abia dispărut, când, în propria-i familie, s-a practicat stalinismul. Barbar, care-i trimitea în temnițe pe naționaliști sau presupus naționaliști, predilect unioniști, ca „unelte contra ordinii sociale” În revista „22”, bustul poetului a fost etichetat unul dintre „monumentele infamiei”, iar Vladimir Tismăneanu a vorbit de fascismul lui Adrian Păunescu. Fapt demonstrat ? Cum ? O fi fascist poemul Basarabia pe cruce ? Ideea „recrudescenței” (termenul lui Ion Iliescu, președintele intervievat de V. Tismăneanu într-o carte de format gros) fenomenelor fasciste ori legionare, de combătut cu bâtele minerilor, a prins teren.” Delirul naționalist” e boală gravă, de eradicat, pentru globalizatorii care spun adio diferenței dintre neamuri.

  Scrie raportorul prim al procesului comunismului, în Fantasmele salvării (1998), că regimul comunist nu mai poate fi resuscitat. O fi mort ? O fi, dar internaționalismul proletar, de unde provine ideea „națiunii universale” nu moare așa de ușor, nici homozaurii, cum le spune un pamfletar redutabil, Marin Ifrim. Direcția pe care o dă politologul este că acum trebuie luptat cu etnocentrismul (evreii – cinste lor- nu sunt etnocentrici ?), cu legionarii, cu antisemiții. Mai corect, cu cei declarați astfel. Vă amintesc că, după arestarea lui Max Goldstein, care pusese o bombă în Senat – au murit atunci ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu, un senator și un episcop greco-catolic-, ministrul de Interne, Const. Argetoianu (țintă și el al unui atac eșuat, în tren) a susținut ritos că în România s-a terminat cu comunismul. Va sfârși într-o pușcărie a regimului comunist și va fi zvârlit la groapa comună. Cum stau lucrurile,”comunismu’ n-o muritu, doar un pic s-o hodinitu”. Eu însămi am fost supusă unor lovituri de stânga. Voi reveni.

  Magda URSACHE

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.29 Seconds