Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 51 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Poeme: Ioan Vasiu. Poeme urmate de un cv.
  Scris la Monday, September 29 @ 14:45:15 CEST de catre asymetria
  Distribuitor de afise
  Ioan Vasiu s-a născut la data de 4 ianuarie 1949, în comuna Periam din județul Timiș, fiind al treilea copil al familiei Victor și Valeria Vasiu.
  Școala generală și liceul le-a urmat și absolvit în comuna natală și din acea perioadă datează și primele încercări literare , unele dintre poeziile sale fiind adeseori afișate la gazeta de perete a instituției de învățământ sau recitate la serbările organizate de școală. Pentru că nu a reușit la examenul de admitere la Facultatea de Filologie din Baia Mare, în vara anului 1967, când a terminat liceul, a fost încorporat în armată, în luna februarie a anului 1968.


  Să știi...

  să știi iubita mea că te anunț
  când voi intra în visul tău desculț
  să știi că-ntr-un poem o să te strig
  când de singurătate-mi este frig

  să știi iubita mea că o să plâng
  într-un amurg sălbatic și nătâng

  să știi că-ntr-un târziu o să te rog
  îngenuncheat precum un inorog

  să știi că într-un vers vreau să m-ascund
  cum mă ascund sub sânul tău rotund...


  Dragoste

  când voi muri va ninge cu petale
  de trandafiri peste iubirea mea
  și va ploua cu lacrimile tale
  peste țărâna umedă și grea

  eu voi păși pe un covor de stele
  tu vei rămâne-n urmă tot mai tristă
  și mă voi pierde-n nopțile rebele
  cum dorul se ascunde-ntr-o batistă

  când voi muri va bate-n catedrală
  un clopot spânzurat de-o amintire
  și va rămâne casa noastră goală
  ca un poem de dragoste subțire...


  Curcubeu

  atâția nori
  dansând
  în jurul
  meu
  și tu
  râzând
  precum un
  curcubeu...
  Singur

  singur
  într-o gară
  tristă
  ca un
  ceferist
  manevrant
  fluturând
  o batistă...


  Tăcere

  atâta tăcere
  încât
  pe bolta
  înstelată
  se aud
  îngerii
  furându-și
  unii altora
  câte un
  sărut...


  Prin noaptea beată

  aleargă fluturii prin noaptea mută
  când stelele cu luna se sărută
  aleargă insomniile prin oase
  și curg încet poemele frumoase
  aleargă supărarea despletită
  și se ascunde-n scorburi de răchită

  aleargă totu-n jurul meu deodată
  când cântă greierii prin noaptea beată...


  Sfat părintesc
  -copiilor mei-

  când numele-mi va fi
  doar amintire
  când peste poezia mea
  vor crește flori
  această carte
  răsfoiți-o uneori
  lăsând ca visul meu
  prin voi
  să mai respire...


  Cu tine-n gând

  m-am răsfățat cu tine-n gând o noapte
  m-am tulburat cu tine-n gând o zi
  aveai pe buze iz de pere coapte
  și în priviri nori reci și cenușii

  m-am bucurat cu tine-n gând o vară
  m-am întristat cu tine-n gând un an
  ascunsă într-un stup cu miere-amară
  tu mă chemai cu râsu-ți diafan


  La Orăștie

  undeva pe deal la Orăștie
  viața curge ca o poezie

  undeva pe străzi la Orăștie
  vântul amintiri mai adie

  undeva prin munți la Orăștie
  îngerii ne cheamă și ne-mbie

  undeva sub pod la Orăștie
  se ascunde toamna cea zglobie

  undeva în gară-n Orăștie
  trenul că zapadă întârzie...

  Ioan Vasiu
  IOAN VASIU
  Curriculum vitae


  Ioan Vasiu s-a născut la data de 4 ianuarie 1949, în comuna Periam din județul Timiș, fiind al treilea copil al familiei Victor și Valeria Vasiu.
  Școala generală și liceul le-a urmat și absolvit în comuna natală și din acea perioadă datează și primele încercări literare , unele dintre poeziile sale fiind adeseori afișate la gazeta de perete a instituției de învățământ sau recitate la serbările organizate de școală. Pentru că nu a reușit la examenul de admitere la Facultatea de Filologie din Baia Mare, în vara anului 1967, când a terminat liceul, a fost încorporat în armată, în luna februarie a anului 1968. Stagiul militar l-a satisfăcut la Oradea și Cluj, trecând în rezervă în vara anului 1969. Ca militar în termen, a avut marea bucurie de a-și vedea prima poezie tipărită într-o publicație. Poezia purta titlul simplu „Pace” , fiind publicată în paginile ziarului editat de Ministerul Apărării Naționale, de atunci.
  După armată, s-a angajat ca bibliotecar în cea mai vestică localitate a țării, comuna Beba Veche, și timp de trei ani și-a continuat studiile, la fără frecvență, reușind să se specializeze în biblioteconomie și dialectologie, la Timișoara și Brașov. în paralel a început să colaboreze la mai multe publicații din țară, după ce a debutat în paginile revistei literare Orizont din Timișoara, în noiembrie 1970. Poeziile, reportajele și însemnările sale au văzut lumina tiparului în revistele România LiterarăFlacăraLuceafărulTribuna (Cluj-Napoca), Vatra (Târgu-Mureș), Orizont (Timișoara), Transilvania (Sibiu), Argeș (Pitești), Familia (Oradea), ContemporanulOpinii culturale și Ritmuri hunedorene (Deva), Confluențe (Oravița), Reflex (Reșița), LitArt (Târgu-Mureș), dar și în paginile unor ziare precum ScânteiaScânteia tineretuluiDrapelul roșu (Timișoara), Zori noi (Petroșani), Flamura (Reșița), Târnava (Târgu-Mureș), Cuvântul liber (Deva), Călăuza (Deva), Lugojul (Lugoj), Informația Orăștiei și Palia Expres (Orăștie) și altele. O bună și fructuoasă colaborare a avut și cu Suplimentul literar-artistic al Scânteii tineretulu(SLAST) condus de Ion Cristoiu. între anii 1983-1985 a participat la trei turnee de documentare ale Cenaclului „Confluențe” la Galați, Miercurea Ciuc și Iași, cenaclu ce funcționa pentru tinerii scriitori, pe lângă SLAST.
  Atât înainte de 1989, cât și după 1990, Ioan Vasiu a absolvit mai multe cursuri de jurnalistică și a obținut importante premii la prestigioase concursuri literare de poezie și reportaj, organizate la Sebeș, Timișoara, Deva, Piatra-Neamț, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu-Mureș și Sighetu-Marmației.
  Debutul editorial s-a produs în anul 1973, când un grupaj de poeme semnate de Ioan Vasiu a fost inclus în Caietul de poezie al Editurii Eminescu, tipărit în urma celui dintâi concurs de debut organizat de binecunoscuta editură din București.
  Alte lucrări publicate: „Câmpiile de germinare”, versuri, Editura Litera București, 1984; „Vis cu ochii deschiși”, versuri pentru copii, Editura Ion Creangă, București, 1988; „Refluxul iubirii”, versuri, Editura P.C.Graf, Deva, 1994; „Bolnav de poezie”, 2012, versuri, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, „Aruncând cu pietre după vânt”, 2012, versuri, Editura Emma, Orăștie, „Caligrafii sentimentale”, însemnări și reportaje, Editura Emma, Orăștie, 2013; „Târziu în cuvinte”, versuri, Editura Eurostampa, Timișoara, 2014. De asemenea a apărut în volumele colective „Planeta cărbunelui”, reportaje, Editura Eminescu, București, 1984 (în colaborare); „Călătorie spre izvoare”, antologie de reportaje, Editura Eminescu, București, 1986 (în colaborare); „Flori pentru mama”, antologie de poezii închinate mamei, Editura Emia, Deva, 1997 (în colaborare).
  Ioan Vasiu este prezent cu date biografice și referiri la creația sa literară în paginile unor dicționare tipărite în ultimii ani, printre care: „500 debuturi literare” - istoria debutului școlar al scriitorilor români (1820-1980), Tudor Opriș, Editura Porto-Franco, Galați, 1991; „Mic dicționar al literaturii pentru copii”, Grațian Ordean, Editura Sigma Plus, Deva, 1998; „Personalități hunedorene”, Maria Razba, Biblioteca Județeană Hunedoara, Deva, 2000; „Orăștie - Enciclopedie”, Petru Baciu, Editura Corvin, Deva, 2001 și „Radio Timișoara - o istorie vorbită”, Corneliu Faur, Editura Artpress, Timișoara, 2005; „Personalități române și faptele lor 1950-2000”, Constantin Dârțu, Editura StudIS, Iași, 2011.
  începând cu toamna anului 1990 și până în anul 2008 a fost corespondent pentru județul Hunedoara la Radio Timișoara, unde aproape zilnic a transmis relatări despre evenimentele, întâmplările și faptele oamenilor din perimetrul hunedorean. Timp de doi ani, între 1994-1996 a fost și redactor în cadrul Studioului de Televiziune 3TV Deva, unde a realizat emisiunea interactivă, de mare interes, având ca generic „Invitații Orăștiei”. Din luna martie 1993 și până în aprilie 1996, Ioan Vasiu a fost redactor șef al publicației, cu apariție lunară „Informația Orăștiei”. Din noiembrie 1996 și până în prezent este redactor șef al săptămânalului „Palia Expres”, care deține la ora actuală recordul de a fi cea mai longevivă publicație din județul Hunedoara. Unele dintre poeziile sale au fost puse pe note de compozitorii George Grigoriu, Laurențiu Profeta, Ioan Popa și Ion Nicorescu.
  împreună cu Marcel Hațegan, mai tânărul său coleg de redacție, Ioan Vasiu a încercat să grupeze în jurul publicației pe care o conduce pe cei mai talentați creatori de literatură din „orașul Paliei”. Așa s-au pus bazele Cenaclului Palia Expres, un adevărat laborator de creație.

  O altă implicare în viața spirituală a localității care l-a „adoptat” și la care ține atât de mult, a avut loc în primăvara anului 1996, când Ioan Vasiu a obținut licența și a pus bazele primului studiou de radio privat din Orăștie – Radio COLOR – al cărui prim director a fost și care emite și astăzi pe frecvența de 90,3 Mhz – FM.

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.52 Seconds