Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 21 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Restauratia: Dana Sishmanian. Un simbol al coruptiei în România postcom
  Scris la Friday, August 01 @ 08:53:42 CEST de catre asymetria
  Memoria

  Afacerile de corupție evocate mai jos sînt legate de perioadele ministeriatului d-lui Varujan Vosganian: ministru al economiei și comerțului (decembrie 2006 – martie 2007) și ministru al economiei și finanțelor (aprilie 2007 – decembrie 2008), în guverne conduse de Călin Popescu-Tăriceanu (PNL); din nou, ministru al economiei și finanțelor (decembrie 2012 – octombrie 2013), în guvernul Victor Ponta II (PSD). Revelate, în cea mai mare parte, sub presiunea raporturilor Comisiei Europene, larg cunoscute opiniei publice prin presă și alte media, cercetate de Direcția Națională Anti-corupție (DNA) și de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism (DIICOT), sub acuzațiile de participare la acte frauduloase, corupție, complot și subminare a economiei naționale, în special în sectorul energetic, aceste afaceri au rămas, totuși, neurmate de inculparea penală reclamată de Procuratura înaltei Curți de Casație și Justiție, d-l Vosganian fiind protejat de Senat, care a votat împotriva punerii domniei-sale la dispoziția justiției. Articolul de față pune în evidență periculozitatea acestei situații pentru România, în condițiile în care singura protecție a țării în fața politicii expansioniste a Rusiei lui Vladimir Putin, în special pe plan energetic («războiul gazului») dar și politic (în contextul anexării Crimeii și a amenințărilor la granițele fostului imperiu sovietic), nu poate veni decît dinspre țările de Vest, Uniunea Europeană și Statele-Unite: ori această protecție are ca supreme exigențe eradicarea corupției, și instaurarea durabilă a statului de drept. Exigențe pe care, luînd ca exemplu cazul d-lui Vosganian, România nu le onorează. Simbol al unei lumi care nu mai sfârșește să dispară, d-l Vosganian a devenit o piedică în calea evoluției țării spre un model de societate în care politicul să nu se mai opună justiției. Din motive tehnice, textul integral al acestei anchete ziaristice poate fi citit la adresa :


  Afacerile de corupție evocate mai jos sînt legate de perioadele ministeriatului d-lui Varujan Vosganian: ministru al economiei și comerțului (decembrie 2006 – martie 2007) și ministru al economiei și finanțelor (aprilie 2007 – decembrie 2008), în guverne conduse de Călin Popescu-Tăriceanu (PNL); din nou, ministru al economiei și finanțelor (decembrie 2012 – octombrie 2013), în guvernul Victor Ponta II (PSD). Revelate, în cea mai mare parte, sub presiunea raporturilor Comisiei Europene, larg cunoscute opiniei publice prin presă și alte media, cercetate de Direcția Națională Anti-corupție (DNA) și de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism (DIICOT), sub acuzațiile de participare la acte frauduloase, corupție, complot și subminare a economiei naționale, în special în sectorul energetic, aceste afaceri au rămas, totuși, neurmate de inculparea penală reclamată de Procuratura înaltei Curți de Casație și Justiție, d-l Vosganian fiind protejat de Senat, care a votat împotriva punerii domniei-sale la dispoziția justiției. Articolul de față pune în evidență periculozitatea acestei situații pentru România, în condițiile în care singura protecție a țării în fața politicii expansioniste a Rusiei lui Vladimir Putin, în special pe plan energetic («războiul gazului») dar și politic (în contextul anexării Crimeii și a amenințărilor la granițele fostului imperiu sovietic), nu poate veni decît dinspre țările de Vest, Uniunea Europeană și Statele-Unite: ori această protecție are ca supreme exigențe eradicarea corupției, și instaurarea durabilă a statului de drept. Exigențe pe care, luînd ca exemplu cazul d-lui Vosganian, România nu le onorează. Simbol al unei lumi care nu mai sfârșește să dispară, d-l Vosganian a devenit o piedică în calea evoluției țării spre un model de societate în care politicul să nu se mai opună justiției.

  «Comisia Europeană, care supraveghează îndeaproape reforma justiției și lupta împotriva corupției în România, a îndemnat la demisie, în ianuarie [2013, n.n.], miniștrii români aflați sub anchetă sau urmăriți pentru corupție.» (ˆHYPERLINK "http://www.romandie.com/news/n/_Roumanie_demission_du_ministre_de_l_economie_qui_echappe_a_des_poursuites91071020131919.asp?n=_Roumanie_demission_du_ministre_de_l_economie_qui_echappe_a_des_poursuites91071020131919.asp"AFP din 7 octombrie 2013 19h16). E vorba de exigența exprimată în cadrul raportului HYPERLINK "http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-56_fr.htm"Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) pentru anul 2012 al Comisiei Europene, publicat în ianuarie 2013, vizînd la origine mai mulți miniștri ai guvernului Ponta. Mecanismul de Cooperare și Verificare pune României o condiție pentru cooperare : aceea a verificăriiînsănătoșirii practicilor politice, și mai ales, a eradicării corupției în sînul instituțiilor publice. Să examinăm cîteva episoade semnificative.
  Prețul energiei și imunitatea senatorială
  Al treilea ministru ce se afla încă în post nouă luni după publicarea raportului MCV pe 2012, d-l Varujan Vosganian (PNL), ce deținea portofoliul economiei din decembre 2012, a demisionat în cele din urmă pe data de 7 octombrie 2013, sub presiunea DIICOT-ului (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și de Terorism), care cerea punerea sub urmărire penală pentru«complot și subminarea economiei naționale». 
  Această acuzație se baza pe actele comise de ministru în interesul omului de afaceri Ioan Niculae, proprietar al trustului SC Interagro SA., «plasat într-o veritabilă poziție de monopol prin vânzarea preferențială de la Romgaz de gaze naturale în valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal, potrivit DIICOT» (cf. HYPERLINK "http://www.realitatea.net/diicot-vosganian-si-videanu-au-plasat-interagro-in-pozitie-de-monopol-pe-piata-gazelor-naturale_1261137.html" l "ixzz337lypvN9"Realitatea.net din 2 septembrie 2013). Rechizitoriul procurorilor dădea următoarele precizări: în cei 4 ani ai ministeriatului lor, d-nii Varujan Vosganian (PNL), pentru perioada 2006-2008, și Adriean Videanu (PDL), pentru perioada 2008-2010, «în calitate de miniștri ai economiei, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de șase ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE și au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum și gaze naturale doar din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD» (cf. HYPERLINK "http://www.realitatea.net/vosganian-si-videanu-avertizati-de-sri_1262677.html"Realitatea.net din 4 septembrie 2013). Proporțional, datoria trustului privat către societatea de stat Romgaz se ridica, precizează raportul, la circa 70% din bugetul anual al acesteia din urmă. Concluzia DIICOT este fără apel: «Deopotrivă, prin acțiunile grupului infracțional a fost împiedicată desfășurarea normală a activității SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăți semnificative în buna desfășurare a activității acestei societăți. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să amenințe bunul mers al economiei naționale în domeniul gazelor naturale, dar și în ansamblu, prin repercursiunile negative asupra întregii economii naționale» (ibidem,s.n.).
  Era vorba deci de o afacere de corupție la scară națională, antrenînd  deprecierea unei materii prime extrase din solul românesc, gazul natural, resursă energetică de importanță strategică pentru țară, pe cînd, la aceeași epocă, sub același minister al d-lui Vosganian, România cumpăra cu preț mare, superior mediei europene, gaz rusesc… Asupra acestui ultim punct, presa românească revelase în 2011 existența unor telegrame ale Ambasadei americane la București trimise în 2008, semnalînd că «Vosganian continuă să susțină relații mai strânse cu Moscova și a minimalizat public faptul că România plătește unul dintre cele mai mari prețuri din Europa pentru importurile de gaze din Rusia» (HYPERLINK "http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8445933-wikileaks-ambasada-sua-bucuresti-vosganian-sustinator-unor-relatii-mai-stranse-moscova.htm"HotNews.ro din 27 martie 2011). 

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.45 Seconds