Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 36 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Editoriale: Dan Culcer. Dezmembrare sau regionalizare ?
  Scris la Wednesday, March 27 @ 10:39:18 CET de catre asymetria
  Geopolitica
  Partidul Popular Maghiar din Transilvania: Cea mai bună formă de regionalizare ar fi întoarcerea la fostele principate românești: Moldova,Transilvania și Muntenia.
  Ar putea fi evident și pentru orbi și idioți, adică pentru conducerea politică actuală a României, și sursă dogmatică pentru ideologia slugilor actuale și viitoare, faptul că programul strategic al «partidelor» etnice maghiare, de fapt organe de coordonare a mișcărilor iredentiste, în colaborare cu guvernul Ungariei, este dezmembrarea României. 

  Idioții utili vor spune că regionalizarea se face în cadrul federalizării Europei, că Ungaria și ungurii ardeleni sunt europeni până în măduva oaselor și pro-occidentali, că nu există o forță militară amenințătoare la vest de Oradea, că deci nu este nici un pericol, că este naturală dezmembrarea statelor naționale, formulă politică desuetă în perspectiva marii entități superioare și protectoare care este Uniunea Europeană. Doar că se uită, ignoră sau ascunde față de opinia publică din România că toate acestea sunt minciuni și că unicul program politic care asigură coeziunea națiunii maghiare este anularea pactului trianonic și recâștigarea teritoriilor pierdute de Ungaria Mare. Că aceste teritorii erau și sunt locuite de alte națiuni și că în ele maghiarii au fost cuceritori minoritari, nu are importanță. Nu opun mitului maghiar dogma românească ci demografia ungurească care nu era secretă pe vremea monarhiei dualiste, când monarhia ungară nu se simțea în pericol și publica marea sa enciclopedie, unde toate cifrele arată situația demografică reală, românimea fiind majoritară în Ardeal, Banat, Maramureș. 
  E vorba deci de un mit de folosință internă pe care Ungaria l-a vrut transformat în program politic după 1919. Pentru asta toate mijloacele sunt bune. Se contează până și pe ignoranța majorității populației României și pe incultura istorică și politică a celor care ne conduc de două decenii, pentru a strecura astfel de idei perverse de un iredentism mascat dar vizibil pentru orice privire lucidă și cultivată. 
  Că Revista 22 susține un astfel de program nu mai e de mirare, fiindcă face parte din programul său de intoxicare cu discursuri antinaționale a păturii de cititori derutați și disponibili. Faptul că știrea Mediafax este dată fără comentarii, este o dovadă în plus.

  De multă vreme aveam intenția de a mă adresa celor câțiva prieteni sau amici maghiari, cunoscuți pe «baricade» sau bănci anti-totalitare, pentru a-i întreba dacă evoluția opiniei publice maghiare nu-i neliniștește. Tăcerea lor față de toate fenomenele expresiei violente a rasismului din Ungaria sau din Ardeal, față de manifestările iredentiste din ce în ce mai vizibile și extinse nu doar că mă îngrijorează, dar mă convinge că presiunea mitului și a comunității de destin este prea mare pentru ca mulți dintre acești intelectuali, despre care altfel știu că nu sunt decât niște naționaliști normali, neiubitori de excese și pacifiști,să mai aibă forța de a reacționa prin delimitări tranșante. Unii sunt prea bătrâni. Eu însumi simt presiunea comunității mele și devin din ce în ce mai radical naționalist, revoltat față de incapacitatea guvernanților români de a rezista la presiunea globalizării, de a rezolva criza economică și de a prezerva astfel independența și integritatea țării pe care o conduc altfel spre prăpastie.
  Apropierea unor inși ca mine, naționaliști, adică patrioți normali, de mișcările românești actuale obsedate de ordine și forță, marcate de idealuri de militarizare a societății civile, similare cu cele maghiare din Ungaria și din Ardeal, de care mă despart toate rezervele mentale și morale acumulate din tinerețe până acum, este un semn că partenariatele de odinioară nu mai sunt valabile. 
  Am încercat să semnalez aceste falii și alunecări de teren, propunând soluții probabil utopice pentru alții, plauzibile și organice pentru mine. Prietenul Cseke mi-a tradus mesajele în maghiară. Dar lipsa de comentarii, de reacție, deși textele au fost expuse în locuri vizibile în termeni de comunicare, o interpretez simplu. Puținii maghiari care sunt eventual de acord cu mine nu au curajul să facă public acordul lor, ceilalalți sunt atît de convinși de adevărul lor încât prezența unor mesaje de tipul celor emise de mine le indică doar prezența unei mărunte falii în discursul dominant al globalizării. Ei ignoră prezența unui singular partener de discuție care îi cunoaște, deci nu poate fi păcălit, care nu e dispus să negocieze nimic în termeni teritoriali, ci doar în termeni politici.
  Data viitoare mă voi adresa probabil nominal prietenilor și foștilor mei amici, provocîndu-i la o reacție clară. Nu se mai poate aștepta.
  Dan Culcer


  Ultimele stiri | Revista 22 Editie online 27.03.2013
  27.03.2013
  Partidul Popular Maghiar din Transilvania: Cea mai bună formă de regionalizare ar fi întoarcerea la fostele principate românești: Moldova,Transilvania și Muntenia
   
  48 vizualizari | 1 comentariu
  Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) propune, ca formă de regionalizare, o împărțire în trei regiuni istorice mari - fostele principate Transilvania, Moldova și Țara Românească, divizate în 14 regiuni integrate, a afirmat, marți, președintele formațiunii, Toro T. Tibor, informează MEDIAFAX.


  Președintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, marți, într-o conferință de presă la Miercurea Ciuc, că grupul de lucru al partidului, coordonat de Szilagyi Ferenc, lector la Universitatea Partium din Oradea, a elaborat o concepție care se bazează în primul rând pe marile regiuni istorice, fostele principate Transilvania, Moldova și Țara Românească, în cadrul acestora urmând să se înființeze regiuni mai mici, eficiente și fezabile, care pot fi și regiuni de dezvoltare și regiuni administrativ-teritoriale, centrate pe marile aglomerări urbane.
  "în Transilvania, de exemplu, ne-am gândit la șase regiuni, începând cu Banatul, cu centrul regional la TimișoaraPartium, centrat pe Oradea, Transilvania de Nord cu centrul pe capitala Transilvaniei, la Cluj, Transilvania de Sud cu centrul regional la Sibiu și rămâne Ținutul Secuiesc centrat pe Târgu Mureș, centrul tradițional al său. Mai rămâne o mare aglomerație urbană, în jurul municipiului Brașov, care are toate condițiile să primească un statut special în această construcție", a explicat Toro T. Tibor.

  Potrivit propunerii PPMT, Țara Românească ar urma să includă regiunile Oltenia,Muntenia de SusMuntenia de Jos, Dobrogea și zona metropolitană București, iar fosta regiune istorică Moldova ar cuprinde Moldova de JosMoldova de SusBucovinași marea aglomerare urbană la Gura Dunării - Galați și Brăila - care prin proiectul "Dimitrie Cantemir" poate deveni, conform proiectului de regionalizare propus de PPMT, "motorul de dezvoltare în regiune".

  Grupul de lucru al PPMT care a elaborat propunerea de regionalizare consideră că este nevoie în continuare de județe, dar granițele acestora ar trebui revizuite, în paralel cu "crearea de noi județe și desemnarea noilor reședințe ale acestora".
  "Județele încă nu și-au terminat misiunea istorică, deocamdată județele au o anumită identitate politică, chiar și locală, dar nu sub acea forma sub care au fost încropite în 1968 de reforma lui Ceaușescu. Cred că acum avem posibilitatea de a face acele corecții prin care județele să devină într-adevăr niște subregiuni care ajută și care nu împiedică dezvoltarea", a spus președintele PPMT.
  Un exemplu îl constiuie "recomandarea" grupului de lucru al PPMT potrivit căreia județul Maramureș nu ar trebui să fie menținut în forma actuală, partea vestică a acestuia, inclusiv municipiul Baia Mare, urmând să fie integrată în regiunea Partium, partea Maramureșului isoric alipindu-se județului Cluj, "cu care are legătură de cale ferată".

  întrebat ce șanse are proiectul de regionalizare propus de PPMT, Toro T. Tibor a afirmat că are mai multe "instrumente" pentru a impune acestă reformă.
  "Nu suntem partid parlamentar, deci nu avem acele mijloace pe care le are un partid parlamentar, dar, deși poate pentru unii e paradoxal, principalul nostru aliat poate fi UDMR, care are monopolul reprezentării parlamentare a comunității maghiare actualmente, și ceea ce mă face să fiu relativ optimist este faptul că aceste concepții, ale noastre și ale UDMR, nu sunt foarte departe", a declarat Toro.
  El a detaliat că aceste două formațiuni maghiare se gândesc la o regiune administrativă și de dezvoltare Ținutul Secuiesc și ca zona Partium să aibă un statut special, spunând că PPMT și UDMR au o serie de puncte comune ca să formeze o concepție pe care Uniunea ar putea să o folosească "în luptele de la București", prin lupte înțelegând "acele aranjamente care sunt caracteristice politicii românești".

  Liderul PPMT a susținut că în politică "se fac și se desfac coaliții de la o zi la alta" și că nu poate fi exclusă posibilitatea ca, în cazul destrămării USL, premierul Victor Ponta să realizeze o nouă majoritate "chiar cu ajutorul UDMR", aspect care ar conferi "suficiente mijloace pentru a impune anumite principii și considerente în această reformă".

  Toro T. Tibor a adăugat că PPMT mai are "o armă", și anume forța comunității, care a dovedit în 10 martie, la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureș, că se poate afirma ca actor politic, atunci când clasa politică "nu-și face treaba".
  "UDMR, cu toate că are monopolul reprezentării parlamentare, că este principala forță politică a comunității maghiare, că a câștigat concursul maghiar în mod covârșitor, cu toate acestea nu a reușit să împiedice o asemenea manifestare, deși a încercat, n-a reușit să demobilizeze. Comunitatea are o forță deosebită și orice partid politic sau formațiune politică trebuie să țină seama de forța comunității", a spus el.
  Potrivit sursei citate, al treilea instrument pe PPMT îl va utiliza în încercarea de a-și impune punctul de vedere îl constituie relațiile internaționale.
  "Și din acest punct de vedere, 10 martie a arătat că există o solidaritate în întreaga lume pentru aceste tendințe autonomiste ale noastre, pentru acest proiect autonomist al nostru și asta i-a făcut pe factorii decizionali din Europa și de la București să se gândească în mod serios că poate avem noi dreptate și să ne ia în considerare atunci când iau decizii", a conchis Toro T. Tibor.
  Sursa: MEDIAFAX
  Cuvinte cheie: regionalizarePPMTMoldovaMunteniaTransilvania

  Chestionarul articolului:

  [ Rezultate | Chestionar ]

  Voturi 0


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 16

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.44 Seconds