Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 58 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Dan CULCER. Despre demnitate si umilinta
  Scris la Thursday, May 03 @ 15:54:05 CEST de catre asymetria
  Jurnalul unui vulcanolog O lungă și aproape integrală epocă de anomie.

  Despre demnitate și umilință
  de Dan CULCER

  De aproape o jumătate de veac, de când l-am descoperit, recitesc, când mă simt contrariat de realitățile din România, textul lui Ioan D. Gherea, Nominalism, realism și bătaia în armată, un eseu de o simplitate profetică, publicat în 1946 în Revista Fundațiilor Regale.

  Despre interesul României se tot scrie, vorbește, dar puțini îI pot defini, descrie, tocmai pentru că descrlerea se încarcă mereu cu gunoaie și balast; făcându-se abstracțle de interesele românilor. Nu se face abstracțle însă de interesele unei minorități de români, tocmai aceia care tot definesc interesele României, în numele propriilor lor lnterese,

  Armata română a devenit o armată de profesioniști, adică de inși ale căror interese nu pot coincide cu interesele comunității naționale. Din principiu, ele fiind strict pecuniare, eventual individual aventuroase. Nu se mai bate, poate, în această armată de mercenari. Agresorul, dacă există sau dacă va exlsta unul în viitor, nu va fi compus din armata de mercenari a oricăreia din țările vecine și prietene, ci din alte categorii de inși, motivați pe cu totul alte criterii decât cele imediat pecuniare.

  Formațiunile de tip Magyar Garda, asupra apariției cărora presa maghiară ca și presa română s-au grăbit să dea verdicte simpliste, răspund unui sentiment de nesiguranță internă care nu e determinat acum doar de dorința de a modifica granițele post-trianonice ci de agresivitatea socială a unor hors-la-loi, segmente ale unei comunități de țigani, de pildă, acelea pentru care furtul este un act nobil și pușcăria o școală necesară.

  Pentru cine urmărește aspectul social al problemei și nu se blochează la nivelul peudo-conflictelor etnice, apariția unor formațiuni de auto-apărare ale comunității majoritare din Ungaria, ar trebui să sollclte analize mai cuprinzătoare decât slmpla etichetare: fasciști, neo-naziști.

  Nu inseamnă că fenomenul poate fi ignorat, la ei sau la noi, nici că scopul unei asemenea formațiuni este același pe plan intern sau pe plan extern, ci doar că etichetarea nu poate decât perturba analiza. Astfel de formațiuni, pe plan intern, nu sunt, decât secundar paramilitare. Ele reprezintă semnele premergătoare ale manlfestărillor unui nou război civil larvar pentru a cărui explicare ar trebui să foloslm alte instrumente, adecvate analizei problemelor demografice- îmbătrânirea societății, reducerea natalității, migrația economică, șomajul, spațiile soclale atipice, tradițiile dezintegrante asociale și teoriile privind tratamentul preferențial al minoritarilor.

  Tortura din pușcării și lagăre, oricând și oriunde, ca și umilirile din armată atrofiază demnitatea, descompune umanitatea: chiar și prin slmpla amenințare insul trăiește și acceptă umilirea ca fiind posibilă și chiar naturală social.

  închisorile și lagărele comunlste, stupizenla agresivă și amenințătoare a ofițerilor care erau formatorii recruților în anii comunismulul, dar și formatori ai celor cu termen redus, nu i-au distrus doar pe unii dintre aceia care au trecut prin aceste spații ale umilirii, ci prin efectul de masă, prin diseminarea fricii, au indus un proces de disoluție a ideii de demnitate în formele cele mai slmple și mai concrete ale ei. Alături de cozi, de distribuirea controlată a hranei, ca de la cazan, de distrbuirea aleatorie în rnase a privilegiilor (obiecte rare, călătorii, acces la cultură), aceasta a fost școala socială prin care a trecut majoritate populației din România după 1945. O lungă și aproape integrală epocă de anomie.
  (prima publicare LitArt, 2010)

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.39 Seconds