Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 15 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Note de lectura: Titus Filipas. A fost influentat Camil Petrescu de Ideologia primara?
  Scris la Thursday, February 02 @ 16:36:04 CET de catre asymetria
  Lecturi critice Unul dintre cărturarii români care s-a aplecat cu multă atenție către studierea industrialismului românesc pre-1848 a fost Camil Petrescu (1894 - 1957). O parte dintre datele strânse de domnia sa cu acel prilej constituie osatura romanului „Un om între oameni” rămas neterminat.
  Titus Filipaș


  A fost influențat Camil Petrescu de Ideologia primară ?


  Unul dintre cărturarii români care s-a aplecat cu multă atenție către studierea industrialismului românesc pre-1848 a fost Camil Petrescu (1894 - 1957). O parte dintre datele strânse de domnia sa cu acel prilej constituie osatura romanului „Un om între oameni” rămas neterminat. După 1989, regretatul scriitor Camil Petrescu a fost acuzat virulent de către „rudele dizidenților care au suferit din cauza nomenclaturii” că ar fi dat dovadă de oportunism și ar fi făcut plecăciuni către comunism atunci când a scris acel roman. Dar, în fine, după 1989 a devenit o modă profitabilă să acuzi valorile românești. Eu susțin că există o legătură ideologică primară între operele domnului Camil Petrescu : „Jocul ielelor” din 1918,  „Ideea. Ciclul morții” din 1923, „Danton” din 1924-1925, „Un om între oameni” scris între 1953 și 1957. Se știe că și pentru piesa  „Danton” scriitorul a depus un efort de documentare imens, el a muncit începând chiar din România timpului Belle époque. Deci nu-i deloc absurdă alegația că domnul Camil Petrescu a studiat intens viața intelectuală din Franța ultimului deceniu al secolului XVIII. Chiar dacă intenția inițială a fost poate numai Georges Danton, caustica intelectuală investigată a cuprins și o mulțime de alte focare. De aici nu putem să excludem defel polul dominant chemat Ideologia primară, sau pur și simplu Ideologia, văd că s-a creat un consens de a  folosi majuscula. Or, deja vedem în locus o sursă a interesului pentru acumularea informației de calitate și pertinente care a influențat pozitiv scrierea romanului „Un om între oameni”. într-adevăr, „industrialismul” reprezintă un termen inventat de către ideologul primar francez Antoine Destutt de Tracy.

  Totodată în această Ideologie primară este pregnantă legătura între „senzații” și „idei”. Această legătură dă un arc de forță în drama psihologică „Jocul ielelor”. Personajul principal Gelu Ruscanu este descris ca fiind „omul care vede idei”. Iar în volumul de versuri „Ideea. Ciclul morții”, citim declarația personală a scriitorului Camil Petrescu :
  „Dar eu,/ Eu am văzut idei./ întâia oara, brusc, fără să știu,/ De dincolo de lucruri am văzut ideea,/ Cum vezi, când se despică norii grei/ Și negri/ Zigzagul de argint al fulgerului viu. [...] Crescut din zilele de ieri,/ Neliniștit de marile tăceri,/Pândesc și azi prelung stăruitor,/ Căci și acum din lucruri și vederi/ Ideea se adună/ Străvezie, dar precisă și întreagă,/ Așa cum se încheagă/ Subt privirea unui derviș,/ O figură, pe apa unui lac,/ în umbra limpezită de copac. [...] Eu sunt dintre acei/ Cu ochi halucinați și mistuiți lăuntric,/ Cu sufletul mărit/ Căci am văzut idei.”
  Mi se pare limpede mărturisire de credință în Ideologia primară.

  Titus Filipas


  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.37 Seconds