Dan Culcer. Uniunea Scriitorilor. In cautarea unui presedinte social
Data: Sunday, November 15 @ 15:07:55 CET
Topic: Distribuitor de afise



Candidații la funcția de președinte al Uniunii dau semne că i-ar interesa starea economică și socială a sciitorilor români, la a cărei îmbunătățire ar dori să contribuie. Dar despre această stare se vehiculează afirmații vagi, bazate pe impresii. De acee cred că ar fi util să trecem la faza analitică, bazată pe date reale.


Candidații la funcția de președinte al Uniunii dau semne că i-ar interesa starea economică și socială a sciitorilor români, la a cărei îmbunătățire ar dori să contribuie. Dar despre această stare se vehiculează afirmații vagi, bazate pe impresii. De acee cred că ar fi util să trecem la faza analitică, bazată pe date reale.
Propun deci să se includă printre obligațiile Consiliului și președintelui Uniunii următoarele clauze :
Viitorul președinte al Uniunii Scriitorilor, Consiliul Uniunii, vor trebui să realizeze, pe baze științifice, o analiză și un raport despre starea economică a scriitorilor români. Acest raport va fi făcut public. în baza acestui raport se vor construi toată politica economică a Uniunii, toate proictele de legi propuse de Uniune Parlamentului. Aceste proiecte vor fi făcute publice.

Contractele dintre scriitori și editori vor fi analizate și se va propune un formular de contract bazat pe legea drepturilor de autor, Uniunea fiind obligată să se manifeste public în apărarea intereselor creatorilor.
Se vor analiza și comenta public descriptivele privind meseriile de scriitor din nemenclatorul meseriilor din România ( presupun că știți că meseria de poet există în acest nomenclator).

Aș dori să supun atenției dv încă un punct, care mie, ca cercetător în sociologia culturii, mi se pare de mare importanță. La ora asta se pare că nu există decât cîteva studii despre activitatea politică a Uniunii și raporturile ei cu Puterea înainte de 1989, se vehiculează și construiesc legende, în dauna adevărului.
1. Este necesară organizarea arhivei și accesul liber al cercetării la ansamblul arhivei Uniunii. Partea dinainte de 1989 ar trebui predată Arhivelor naționale, unde va fi organizată, accesibilizată. 2. Pentru perioada 1989, un audit trebuie organizat pentru legislaturile Dinescu, Ulici, Uricaru, Manolescu, nu doar pentru ultima. Mulți membrii ai Uniunii doresc să știe în ce condiții s-a făcut privatizarea Fondului Literar.
Nu trebuie să ne fie frică de vreo pierdere de imagine, dimpotrivă asumarea lucidă a trecutului și dezvăluirea eventualelor abuzuri și complicități în termeni reali, va elimina suspiciunea și va duce la creșterea prestigiului scriitorului. Cu atît mai mult cu cît Uniunea va putea astfel fi întinerită, dacă nu s-a făcut asta deja. Viitorul literaturii depinde și de condițiile în care se produce.
3. Cerem, în perspectivă, o transparență totală a dezbaterilor, deciziilor și gestiunii. Nu se poate aștepta ca situația cheltuielilor să fie discutată doar cu ocazia quitusului, la finele unui mandat de patru ani. Comisia de cenzori, care se ocupă de asta, trebuie să aibă acces la scriptele contabile și mai ales să dea seama, eventual semestrial, în cel mai rău caz anual, tuturor membrilor Uniunii, prin mesaje personale, de starea Uniunii, în felul acesta putînd fi mobilizate competențele și creativitatea pentru creșterea numărului de acțiuni publice, pentru aducerea de noi surse la bugetul comun..

Vă rog să discutați aceste sugestii și să va exprimați poziția față de ele în mod public, înaintea Conferinței Generale de la 23 noiembrie 2009. Dacă vi se par bune, le puteți propune în nume propriu la Conferința Generală.
Revista Asymetria vă stă la dispoziție. Puteți trimite opiniile dv pe adresa mail de mai jos.

Cu salutări colegiale, Dan Culcer

scriitor, ziarist
Skype asymetria
dan.culcer@gmail.com






Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=852