Vasile Rașcanu. Un partenariat demn sau o gudureala imbecila?
Data: Sunday, May 21 @ 19:26:43 CEST
Topic: Societatea de mâine


"Civilizația adevărată a unui popor consistă nu in adoptarea cu deridicata de legi, instituții, etichete, haine străine. Ea consistă in dezvoltarea naturală, organică a propriilor puteri, a propriilor facultați ale sale"
Mihai Eminescu


[Despre Uniunea europeana si România. Formele si fondul integrarii. Complexul obedienței. ]

În sfârșit , domnul președinte al României a afirmat ferm , adresându-se națiunii:″ Așa cum noi avem nevoie de UE, tot la fel are UE nevoie de noi !″


De la această afirmație putem conchide că toată logoreea trepidantă a tuturor moderatorilor și invitaților lor (politicieni/societate civilă) la pălăvrăgeală TV sau a ziarelor cu editoriale copioase pe tema intrării/integrării meleagurilor mioritice în spațiul Uniunii Europene au fost o dovadă peremptorie a reluării unui subiect despre care foarte mulți nici măcar nu sunt informați. Asta-i linia, pe ea, frate, că dă bine și suntem consecvenți inducând populației necesitatea implantării lângă teiul lui Eminescu a standardelor europene, majoritar străine unei mentalități de cu totul altfel de factură. De ce să spunem ceea ce știm, doar suntem formatori de opinie ?
S-a ajuns la a se afirma de către un om din poporul acesta că dacă vine Europa peste noi, gata cu inundațiile ! Credeți sau nu ! La o scară mai ieșită din comun, este ceea ce s-a întâmplat în Congo când, o dată cu acordarea unei independențe fragile, triburile au decis că dacă tot va ploua cu aur , este un lucru natural să se dezvelească toate colibele , jos frunzele de palmier, că de, dragă Doamne , de ce să nu cadă stropii aurii direct pe podelele special pregătite. Informația provine de la sursă, un congolez la studii în ”dulcele târg al Ieșilor”.

Este aceasta singura consecință a hemoragiilor verbale caracteristice celor marcați istoric de complexul obedienței ? În nici un caz ! Dezorientarea , abuzul provocat de multitudinea celor (acceiași) care acum ne avertizează că vom avea parte de o nouă perioadă de austeritate mult mai acută în viitorii ani – de parcă am fi dus-o pe roze - noi taxe, accize, impozite , mai ales un modus vivendi încă incompatibil cu tradițiile și identitatea (așa cum este) noastră națională , se va concretiza într-o debandadă , o mișcare browniană , cvasi-letală pentru o țară în curs de dezvoltare. Migratorii nu vor mai veni din ținuturile Mongoliei către Europa , ci din România și, probabil, Bulgaria. Dacă li se va permite , bineînțeles. Și acum îmi sunt prezent de dureroase cuvintele unui concetățean rostite de curând într-o hardughie pe patru roți : ″ Da’ ci au ăștia cu noi , bre? Pi cini să mai crezi ? Când zîceam că am răsuflat oleacă , acu’ o întorc pi cea parte ! Cică plecăm la nemți, ăia cică vor să le știi vorbi limba !Eu vorghesc cum pot românește și…″ aici s-a trezit unul cu un ziar să-i dea dreptate , citind următoarele : ″ "Cu siguranță, putem vorbi de o folosire neglijentă a limbii române. În școlile românești există o neglijare a lucrurilor de bază. Profesorii sunt prea atenți la chichițe, la lucrurile care nu sunt fundamentale. Școala ar trebui să fie mai atentă la exprimarea copiilor. Elevii fac greșeli în folosirea cratimei, scrierea legată sau despărțită a unor cuvinte, scrierea cu mai mulți i, folosirea lui care fără prepoziție atunci când este complement direct, să-ți, dă-mi sunt scrise într-un singur cuvânt. Memorarea comentariilor, aceasta e o boală a școlii noastre, o practică de mascare. Elevul învață pe de rost și dă impresia că știe. Ne furăm căciula. E infinit mai greu să-l faci pe un elev să se exprime liber, spontan, decât să-l pui să memoreze", afirmă Rodica Zafiu, conferențiar universitar la Facultatea de Litere, din cadrul Universității București, și cercetător la Institutul de Lingvistică.″
Adică , ″Dacă și ăștia recunosc , lasă că asta ne-au învățat , te miri de cum se gudură dulăul ca să înhațe ciolanul și să-l cinstească șăfii cu zece pensii de-a mata ?″ Am reprodus subdialectul moldovenesc de pe casetă , are o frumusețe ca și a oamenilor de care parveniții, ariviștii și sfertodocții își bat joc dansând după cum li se cântă , pe melodii de politică manelistă. Nici măcar banii nu știm să-i folosim , îi returnăm cu dezinvoltură . Dar cei 1,5 miliarde de euro pe care îi vom primi și vor fi nerambursabili unde vor ajunge ? De ce nu anticipate, remanieri, e mult prea clar ? O întrebare stupidă !

Vasile Rășcanu

















Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=77