Titus Filipas. O reala deplasare de paradigma
Data: Friday, February 08 @ 20:19:33 CET
Topic: Memoria


O națiune devine bogată când stăpânește perfect cele trei tipuri de cunoaștere: teoretică, tehnico-productivă și prudențială. Numai prin agregarea cunoașterii teoretice, a cunoașterii tehnico-productive și a cunoașterii prudențiale se poate produce o reală deplasare de paradigmă în societate.



O reală deplasare de paradigmă

Începând cu secolul XVIII, cazul scoțienilor demonstrează felul cum o națiune săracă poate deveni o națiune bogată dacă stăpânește perfect trei tipuri de cunoaștere: teoretică, tehnico-productivă și prudențială. Conceptele centrale din cunoașterea prudențială sunt Valoarea și Calitatea, iar cunoașterea prudențială înseamnă mai ales știința identificării Valorii și Calității. Discursul realist despre bogăția unei națiuni aparține în esență cunoașterii prudențiale.

Legea învățământului comunist din anul 1948 a eliminat în mod sistematic cunoașterea prudențială din educația românească. După 1989, niciun proiect de lege a învățământului nu a încercat să se apropie, măcar ca intenție politică, de punctul de basculare pentru eliminarea consecințelor reformei învățământului din 1948.

Numai prin reintegrarea cunoașterii prudențiale în școala românească, și prin agregarea cunoașterii teoretice, a cunoașterii tehnico-productive și a cunoașterii prudențiale în discursul public din România, se poate produce o reală deplasare de paradigmă în societatea românească.

Titus Filipas





Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=536