Sorin Olteanu. Tablitele de plumb "dabogete"
Data: Sunday, March 18 @ 19:37:31 CET
Topic: Memoria



Noi contributii de tracologie si românistica

Sorin Olteanu are 53 de ani (născut pe 27 aprilie 1953) și a absolvit în 1976 Facultatea de Limbi Clasice a Universității București. S-a specializat în lingvistică indo-europeană și în tracologică, cu profesori de mare ținută, între care prof. Cicerone Poghirc, prof. Dan Slușanschi, prof. Francisca Băltăceanu, regretații Traian Costa, Alexandru Graur și alții. Până în 1989 - fiindcă în cercetare nu se putea intra iar în învățământ erau salarii mizere (ca și acum de altfel) - a avut diferite profesii, folosindu-si mai ales abilitățile artistice (grafice și muzicale; provenind dintr-o familie de ardeleni cu profesii liberale, studiasem de mic copil artele plastice și pianul; de altfel fiica sa, de 30 de ani, este pianistă, profesoară la un conservator din țară, iar băiatul, de 25 de ani, absolvent de teatru).
În toată această perioadă de mai bine de 15 ani, a continuat însă să studiez și să-si urmăreasca pasiunea, care a coincis cu profesia. A învățat epigrafie ca să poata citi inscripțiile, paleografie pentru papiri și manuscrise, apoi geografie antică, istorie și în cele din urmă a trecut la studiul surselor istorice. După revoluție a fost o vreme profesor de greacă la Academia Internațională pentru Studiul Istoriei Culturii și a Religiilor, apoi cercetător la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din București, unde lucreaza și acum. Din 2002 este webmaster-ul unui site personal destinat cercetărilor de filologie tracologică, iar visul sau este să transforme acest site într-un important reper pentru studiile de tracologie și de românistică. Sorin Olteanu's Linguae Tracho-Daco-Moesorum Nu sunt nici specialist, nici altceva decît un cititor de carti interesante, de curiosa, dar nu as fi atît de hatarit ca Zoe Petre in negarea oricarei valori stiintifice, macar de tezaurizare a unor date care puteau sa se piarda, a operei lui Nicolae Densusianu. Sorin Olteanu este un pasionat si va intelege ce vreau sa spun. Natura amatorilor este pasiunea. Ea ii pota orbi dar poate si sa le libereze intuiatia fata de specialistii c are sunt orbiti de prea multe certitudini si ataca un subiect dintr-un unghi adesea conventionalizat, al antemergatorilor. Schimbarea perspectivei poate oferi suprize.



Tăblițele de plumb "dabogete"
Motto: Ori toate sursele mint, ori mint tăblițele.

De existența tăblițelor de plumb scrise într-o limbă necunoscută și conținând nume dacice am aflat prin iarna lui 1998, când prof. Suceveanu m-a pus în legătură cu dl. ing. Romalo, care se ocupa de ele de mulți ani. Prin bunăvoința acestuia am intrat atunci pentru prima dată în posesia fotografiilor precum și a lecturilor și interpretării făcute de d-sa până atunci. Mărturisesc că le-am luat cu mare emoție, ca pe niște relicve unice – de abia mai târziu aveam să aflu că originalele încă se aflau, în mare parte, în depozitul Institutului de Arheologie –, și cu o urmă de speranță că, în pofida dezinteresului marilor înaintași care le-au văzut și care nu le-au considerat demne de vreo atenție, ele ar putea totuși conține texte autentice în limbă dacică. Din nefericire, entuziasmul meu s-a topit de la prima lectură, când am găsit atât de multe elemente de modernitate și o atât de mare contradicție între textele tăblițelor și cunoștințele - puține dar sigure - pe care le avem azi despre limbile traco-dacice, încât am conchis categoric că ele nu pot fi niște originale dacice ori antice și nici cópii după asemenea originale. Părerea mea a fost și atunci, ca și acum, că plăcuțele ar fi putut (și ar fi trebuit) fi publicate ca atare, deci ca artifacte moderne, de către un epigrafist, care să ofere fotografiile și transliterările textelor, să evidențieze elementele de neautencititate și să încerce să le descopere scopul și autorul. Pe de altă parte însă, n-aș fi putut lua eu această inițiativă înainte ca dl. Romalo, care-și închinase o bună parte din viață acestor piese pe care le credea și atunci, ca și acum, autentice, să-și publice lucrarea. Am luat, de aceea, decizia de a-i comunica d-lui Romalo rezultatele la care ajunsesem și de a încerca să-l conving să renunțe la "traduceri", pentru a se limita doar la publicarea fotografiilor și la transcrierea textelor, insistând pe cercetarea de ordin istoric. Așa cum mă așteptasem, acest demers al meu a eșuat, așa că singura mea opțiune a fost atunci să las lucrurile să-și urmeze cursul, chiar cu riscul – anticipat – al transformării tăblițelor într-o nouă "mare descoperire" tracomanică. Acum, după ce surpriza publică și întâietatea d-lui Romalo s-au consumat, mă simt liber să prezint concluziile la care am ajuns atunci. Argumentația prezentată în paginile următoare va fi suficientă pentru a lămuri și poziția unei tinere lingviste care, profitând de entuziasmul amator al dacomanilor și de credulitatea nespecialiștilor, a găsit cu cale să atragă atenția asupra sa, clamând, fără nici un argument, autenticitatea tăblițelor.
Pentru cei familiarizați cu civilizațiile antice și în special cu cea traco-dacă, primul lucru care atrage atenția este nu atât unicatul acestor plăcuțe, greu de explicat, cât aspectul lor, cu totul atipic, atât in general cât și în detaliu. Mi s-ar putea spune că originalitatea nu poate fi în sine un argument împotriva autenticității. Cu toate acestea, plăcuțele conțin mult prea multe trăsături originale și prea puține trăsături care să le plaseze în epoca în care vor să lase impresia că au fost create. Extrem de multe elemente, atât ale scrierii cât și ale iconografiei, unele prezentate în rândurile de mai jos, sunt cu totul străine spațiului traco-dacic și chiar al antichității în general, amintind mai degrabă de fantezia debordantă a unor documente "misterioase" de pe la sfârșitul evului mediu, ca manuscrisul Voynich ori codicele Rohonczi.
Autorul plăcuțelor lasă, intenționat sau nu, impresia că ele au fost redactate de-a lungul unui timp mai îndelungat, succesiunea textelor – care vorbesc de regi daci aflați la sute de ani distanță, unii necunoscuți din alte surse – părând să fie confirmată atât de modificări în forma literelor cât și de evoluții lingvistice. În realitate, așa cum vom vedea, lucrurile stau altfel: ritmul "schimbărilor" este uneori mult prea rapid pentru ca el să poată corespunde unei realități istorice, aceasta întâmplându-se concomitent cu lipsa oricărei schimbări în alte paliere.
Eu sunt tracolog, format ca filolog clasic și lingvist. Ar fi în afara sferei mele de competență să discut compoziția metalului ori a oxidului plăcuțelor, să-mi dau cu părerea despre dacismul sau nedacismul a ceea ce pare un plan de oraș, hartă locală ori imagine a unui templu. Nu voi insista nici asupra condițiilor arheologice ale descoperirii. Toate acestea trebuie spuse de specialiști în domeniile respective. Cum însă ceea ce trebuie în primul rând studiat pe aceste tăblițe de plumb sunt scrierea și limba (despre care se afirmă apăsat că ar fi dacice), cred că primul chemat să-și spună părerea asupra lor este tocmai un filolog specializat în tracologie. Și, așa cum voi avea ocazia să arăt, există suficiente argumente de ordin filologic și logic care să convingă, pe un cititor obiectiv și lipsit de prejudecăți, că textele tăblițelor nu sunt antice și nici nu au vreun cuvânt de spus despre limba și istoria dacilor.

Urmarea acestui studiu polemic si precis poate fi citita la adresa :
Tablitele de plumb "dagobete" pe situl autorului, caruia i-am cerut ingaduinta de a reproduce materialul. Din considerente tehnice, nefiind eu bine format in ale fisierelor php, am preferat finalment sa fac o referinta care mentine active toate linkurile de care textul dlui Olteanu are nevoie pentru a fi înteles.

link Introducerea studiului semnat de Sorin Olteanu cuprinde precizari importante. Si mai ales un mesaj care solicita ajutorul unor eventuali binevoitori pentru continuarea cercetarilor sale foarte speciale. Nu am mijloacel materiale pentru a-l ajuta baneste, de aceea încerc sa îl ajut cum pot redifuzind studiul si mesajul pe situl Asymetriei, care este citit de un public mai divers decît acela al unui site foarte specializat, cu nume care nu da seama de continut, ca acela unde sunt gazduite cercetarile foarte importante dar foarte speciale ale lui Sorin Olteanu.
Sorin Olteanu scrie : " Prezentul text reprezintă ciorna unui articol care va apărea, sper, în curând într-o formă mai îngrijită și mai elaborată într-o revistă de specialitate. Celor care doresc să se ocupe de studiul mai detaliat al 'Tăblițelor Romalo', le pot pune la dispoziție - dacă mă contactează la ltdm@soltdm.com - mai multe fișiere care să-i ajute în demersul lor: fotografiile plăcuțelor (din păcate nu de cea mai bună calitate, dar oricum mai bune decât cele care se găsesc acum pe internet), transliterarea textelor, unele tabele cu nume și cuvinte, chiar defalcări ale reprezentărilor iconografice etc.). Celor care mi-au scris la adresa de mai sus și au constatat blocarea contului, ca și celor cărora nu le-am putut răspunde, le cer scuze. Din cauze asupra cărora nu am avut nici o putere (medicale) am lipsit mult de acasă și n-am putut intra pe internet. Acum am reușit deblocarea contului și pot fi contactat din nou. Această scurtă analiză nu propune nici un dialog. Neautenticitatea plăcuțelor este evidentă, pentru toți specialiștii cu care am stat de vorbă. Cei care le-au lansat în circulație, ca pe niște sfinte moaște ale istoriei românilor (nici măcar a dacilor!), nici nu sunt interesați de dialog. Domniile lor știu, chiar fără să demonstreze, că ele sunt și autentice, și vechi, și dace; și dacă nu e așa, mai ajustează pe ici-pe colo. Iar cine nu gândește așa, nu poate fi - în mod evident - decât vrednic de dispreț și încondeiat în consecință. Așa se face că, drept răspuns la rândurile de mai jos, am găsit de curând pe internet câteva trivialități ofensive și ofensatoare pe post de argumente. Aici (and here for english speakers) este singurul loc și singura oară în care le răspund pe site-ul meu, și-i invit totodată să treacă un simplu test. A trebuit să fac această scurtă critică a tăblițelor apocrife nu din dorința de a mă război cu cineva și nu din lipsă de "patriotism" (îmi pare de altfel evident că cine denaturează în mod iresponsabil istoria neamului pe interpretări fanteziste ale surselor istorice ori pe documente false nu poate fi un adevărat patriot), ci din nevoia de adevăr. Știu că există mulți oameni care nu cred în toate năzbâtiile tracomanilor, pan-româniștilor și protocroniștilor, dar, în lipsa punctului de vedere științific, nu știu ce să creadă. Poate că acesta este un început. Celor dispuși să discute argumentele mele, le propun și o altă abordare: o analiză în profunzime a unora din ele (pentru început numele Daèibalo). Am pus în domeniul public, pentru cei ce vor să cerceteze textele "dace", un tabel cu transcrierile întocmai ale textelor tăblițelor și cu adaptarea lor fonetică." Tăblițele de plumb "dabogete" [1] You may post your impressions and opinions on Va puteți scrie impresiile ori opiniile pe SoLTDM Forum Sorin Olteanu's Linguae Tracho-Daco-Moesorum.





Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=369